Children ​of the Mind (Ender's Game 4.) 20 csillagozás

Orson Scott Card: Children of the Mind Orson Scott Card: Children of the Mind Orson Scott Card: Children of the Mind Orson Scott Card: Children of the Mind Orson Scott Card: Children of the Mind Orson Scott Card: Children of the Mind

The destruction of Lusitania draws near

The planet Lusitania is home to three sentient species: the Pequeninos; a large colony of humans; and the Hive Queen, brought there by Ender. But once again the human race has grown fearful; the Starways Congress has gathered a fleet to destroy Lusitania.

Jane, the evolved computer intelligence, can save the three sentient races of Lusitania. She has learned how to move ships outside the universe, and then instantly back to a different world, abolishing the light-speed limit. But it takes all the processing power available to her, and the Starways Congress is shutting down the Net, world by world.

Soon Jane will not be able to move the ships. Ender's children must save her if they are to save themselves.

„This is a worthy ending to what might by styled a saga of the ethical evolution of humanity, a concept seldom attempted before and never realized with the success of Card achieved here.” – Booklist

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Tor Books, New York, 2009
370 oldal · ISBN: 9781429963923
>!
Tom Doherty Associates, New York, 2005
370 oldal · ISBN: 9780812522396
>!
Tor Books, USA, 1997
370 oldal · ISBN: 9780812522396

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Orson Scott Card: Children of the Mind

A Xenocide és a Children of the Mind megjelenése között öt év telt el. Ennek van egy jó és egy rossz oldala: a jó az, hogy így be tudom nevezni a saját kihívásomra :D, a rossz az, hogy a szerző mintha teljesen elfelejtette volna, hogy Jane „lelkét” az előző részben már elhelyezte valahová, és most más alapokra húzta fel az egészet…
A történet elsősorban három olyan lényről szól, akik szeretnék embernek tekinteni magukat, de különös származásuk folytán számukra ez nem olyan egyszerű. Tulajdonképpen szó szerint rá kell találniuk önmagukra. Dan Simmons Rise of Endymion-jához hasonlóan itt is nagy szerep jut a metafizikának, és egy olyan természeti erőnek, aminek több köze van az értelmes tudathoz, mint az anyaghoz vagy az energiához. Végül a két kötettel ezelőtt elindult hadiflotta ügye is rendeződik :)

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin>!
Orson Scott Card: Children of the Mind

Fantasztikus könyv, és fantasztikus lezárás a sorozatnak. Az utolsó pillanatig izgultam, és csak azért tettem le, hogy átgondoljam az olvasottakat. Rajongásom ellenére mégis gombóc maradt a torkomban a végén, de inkább nem írok spoilereket, mindenki olvassa el maga :)
Részletesebb kifejtés a blogomon (kissé régi már, de azért akadnak aktuális elemei):
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/04/regi-emlekek-v…
Ender Wiggin karakterelemzése a sorozaton át:
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/05/az-elso-top-10…

2 hozzászólás
Marcus P>!
Orson Scott Card: Children of the Mind

Gyakorlatilag a Xenocide második fele, ezért különös kegyetlenség a magyar olvasókkal szemben, hogy ezt a kötetet már nem adták ki (bár ha minden igaz, pár éven belül ez már nem így lesz).
A Children of the Mind tulajdonképpen minden pozitívumot tartalmaz, amit az Ender sorozatban szeretünk: nehéz kérdések, erkölcsi dilemmák, jó megoldások, nagy távlatok – és persze szerethető, eddigre már igazán hozzánk nőtt karakterek. És nincsenek negatívumok. Ennyi. Így kell ezt.

iquexy P>!
Orson Scott Card: Children of the Mind

Card jó, mert sokat lehet gondolkodni azokon a filozófiákon, amiket belesző a regényeibe. Hogy mi is maga a tudat, mennyiben kapcsolódik egy testhez, esetleg többhöz, vagy hogy mitől sikeres egy kultúra, esetleg, hogy mikor jó egy döntés, mármint mitől lesz morálisan jó. Jane ugyan fura módon „testet cserélt”, de kivirágoztak a lusitaniai fák, és rábukkantunk a descolada forrására. Erre az utóbbira pedig nagyon kíváncsi vagyok.

>!
Tom Doherty Associates, New York, 2005
370 oldal · ISBN: 9780812522396
Rosaliacska >!
Orson Scott Card: Children of the Mind

Naaa ez picit gyorsabban ment mint az elozo es vegre vegre megtudtuk h mi lett a hadihajokkal. Angyon sok erdekes mely filozofifai dolgot boncolgatott. Tetszik hogy ragaszkodik azert egy relativ happy endinghez. :-)


Népszerű idézetek

Gumipók>!

I once heard a tale of a man who split himself in two.
The one part never changed at all; the other grew and grew.
The changeless part was always true, The growing part was always new,
And I wondered, when the tale was through, Which part was me, and which was you.

végefelé

MiZo>!

Miro, I'm so sorry. I always felt such pity for you humans because you could only think of one thing at a time and your memories were so imperfect and … and now I realize that just getting through the day without killing somebody can be an achievement.

273. oldal


A sorozat következő kötete

Ender's Game sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey
Justin Cronin: The City of Mirrors
Marie Lu: Champion
Steve Perry: Nightmare Asylum
John Scalzi: The Ghost Brigades
Isaac Asimov: I, Robot
James Dashner: The Scorch Trials
Alastair Reynolds: House of Suns
Adrian Tchaikovsky: Children of Time
Dan Simmons: Hyperion (angol)