Képzelt találkozás egy amerikai íróval
Elnézést kérek, hogy zavarom, de nem tudtam nem észrevenni a kísérteties hasonlóságot Ön és az egyik kedvenc íróm, Orson Scott Card között. Úristen, ne mondja! Komolyan Ön lenne az? Mekkora az esélye annak, hogy csak így összefutunk, és válthatunk pár szót, már ha nem tartom fel? Egy az egymillióhoz? Bár ahogy a Korongvilágon is tudják, az egy az egymillióhoz esélyek tízből kilencszer bejönnek, de tényleg nem akarom sokáig feltartani, bocsánat, hogy így csapongok.
Szóval, és kérem, ne nehezteljen nagyon, de nehezemre esik elhinni, hogy Ön tényleg ugyanaz az Orson Scott Card lenne, aki A kegyelem árát, a Végjátékot és annak folytatását, A Holtak Szószólóját is írta. Sajnálom, ha megbántom, gyakran előbb jár az ujjam a billentyűzeten vagy a szám, minthogy végiggondolnám a következményeit, de nem csak névrokona a híres írónak, és Ön folytatta helyette Ender történetét a Fajirtásban és Az elme gyermekeiben? Ritkán szoktam haragudni írókra, vagy ennyire szenvedni könyvekkel, de ez utóbbi kettő komoly fejtörést okozott, amikor felmerült a gondolat, hogy érdemes-e rászánnom az időt az elolvasásukra. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy ugyanannak a tollából származnak, aki korábban olyan komplex karaktereket alkotott, hogy ide-oda ingadoztam a szeretetük és gyűlöletük között, olyan dilemmák elé állította őket, hogy akárhogy döntsenek, nincs jó megoldás, olyan történeteket szőttek, hogy az megérintette az ember lelkét.
Hová lett ez az író? Az az érzés motoszkált bennem az utolsó két könyvet olvasva, mint amikor Herbert Dűnéjének a lezárását olvastam, amit a fia és még valaki írt. Egyszerűen nem passzoltak össze, a karakterek nem úgy viselkedtek, ahogy azt eddig megszoktam, nem volt olyan mélységük, a szálak lezárása meg túl happy endes volt. Igen, igen, az Ön könyveiről beszélek, de igaza van, a Dűne lezárásáról is egy az egyben elmondható ugyanez. És a Lusitania Flotta? Tényleg ennyivel kellett elintézni? Majdnem 900 oldalon keresztül olvashatjuk a filozofálgatást istenekről, az élet értelméről és céljáról, szerelemről és szeretetről, de a sokkal érdekesebb témáról, hogy milyen morális terhet jelent a flottának a küldetése, hogy egyáltalán mi a fene az a Kongresszus, kik alkotják, mik mozgatják, SEMMIT nem tudni meg. Nem, az nem volt elég, hogy pár oldalban elintézték a bombát, ennyire MacGyver is képes egy gyufával és némi szigszalaggal. És még teleportálnia sem kell hozzá.
Kérem, ne haragudjon meg, de ezt muszáj volt kiadnom magamból, kissé csalódott voltam. De ne aggódjon, még nem olvastam minden könyvét, még jóvá teheti.