79. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

A ​Tenkes kapitánya 200 csillagozás

Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Most hát ismét elénk lépnek valamennyien a tévé nagysikerű filmjéből: Eke Máté, a „Tenkes kapitánya”, Siklósi bácsi, Veronika, aztán a mafla Eberstein báró és butácska felesége. És újra végigkísérhetjük az izgalmas és vidám kalandokat amelyek mindegyike arról szól, hogyan támad fel Eke Máté vezetésével a Siklós környéki szegény nép a vár császári parancsnoka ellen, és hogyan keseríti meg minden napját, amíg Béri Balogh Ádám felmentő kuruc serege meg nem érkezik… Örsi Ferenc ifjúsági regényében jelenetről jelenetre nyomon követte filmjét: semmi sem maradt el ebből az országos hírre kapott több külföldi televízióban is vetített, mesei ihletésű érdekes történetéből.

Eredeti megjelenés éve: 1967

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar Ifjúsági Remekírók Unikornis

>!
Felolvasta: QQCS842
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544717
>!
Curiosa Nova / Danár, Budapest, 2001
266 oldal · ISBN: 9638609311

8 további kiadás


Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Eke Máté · Alfonz Bruckenbacker kapitány · báró Eberstein Eckbert császári ezredes · Buga Jakab · Eberstein Amália · Pityik őrmester · Székely Veronika


Kedvencelte 36

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Úgy tűnik mostanában nosztalgiázom, bár nem tudatosan. A történetből készült sorozat megboldogult ifjúságom nagy kedvence volt! Itt volt az ideje el is olvasni. Mit ne mondjak, a könyv is volt akkora élmény, mint maga a film. Nehéz elvonatkoztatni olvasás közben, mert beugranak a szemem elé a képek. De ez csak emel az olvasás élményén. Jó volt a kurucokról olvasni, örülni a rafinériájuknak, győzelmeiket a labancok felett.

6 hozzászólás
Juci P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Az egyik szokatlanul meleg áprilisi hétvégén a siklósi fürdő udvarán napoztam, amikor a várra tekintve azt mondtam magamnak: „Juci, tarthatatlan, hogy te még nem olvastad A Tenkes kapitányát (ha már a sorozatot nem nézted gyerekkorodban, mert akkor nem érdekeltek az ilyen kardozós sztorik).”
Az első fejezetnél (közvetlenül a Harmonia Caelestis befejezése után) eléggé mellbevágott a műmagyarkodó stílus meg a filmes gegekre építő cselekményszövés, úgyhogy el is olvastam inkább gyorsan az új EP-t, de utána adtam még egy esélyt neki, és rögtön a második fejezetnél rájöttem, hogy jó lesz ez, figyelj (Bruckenbacker kapitány lőni tanítja Amáliát, Eberstein ezredes feleségét):
"- Alfonz, én félek!
A kapitánynak fülig húzódott a szája, és bátorsággal, büszkeséggel biztatta az úrnőt:
– Szíveskedjék csak rám hagyatkozni!
Azzal az ezüstveretű pisztoly gombos markolatát Amália puha tenyerébe helyezte, kantárhoz szokott ujjaival a hölgy ujjait ráfonta a markolatra, és átölelve a pézsmaillatot árasztó asszony vállát, lassan a cél felé emelte a pisztolycsövet."
Vagy én vagyok a rossz? :3
Na mindegy, a lényeg, hogy fel kell venni a ritmusát, és akkor tök jó ez, persze nem magas literatúra, de a faszagyerekségi szakirodalomban abszolúte alapmű. A nagy része nyilván wishful thinking, a kuruc mindig hihetetlenül ravasz, és bármilyen halálos veszedelemből kivágja magát, a labancnak meg annyi esze sincs, hogy a festéket felkeverje (hogy egy klasszikust idézzek). De azért igen jót tesz a nemzeti önérzetnek :D

5 hozzászólás
Bence P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Rendkívül olvasmányos kuruc-labanc fantasy. Nem hinném, hogy az olvasása után valaki ne akart volna lóra pattanni és német turistákat keresni…

2 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

„- Bevallom, hogy önt és minden labancot érdeme szerint akartunk megbüntetni. A könnyekért könnyekkel, a kiontott vérért a vérükkel fognak fizetni a szegény népnek! […]”
Elég tömény olvasmány, ha egyszerre akarja elolvasni az ember, hiszen minden fejezetben újabb izgalmak, történések, kalandok, veszedelmek, csapdák, stb vannak. Még szinte ki sem kerültek egyik eseményből, máris benne vannak a másikban. De ha fejezetenként lassan haladunk, akkor valóban olyan, mintha a sorozatot néznénk, ami ha jól tudom tizenhárom részes.
Mivel mind a labancok, mind a kurucok nem hagyják magukat, így a végsőkig harcolnak.
Természetesen a szegény, sanyargatott nép védelmezőjének, a Tenkes kapitányának szurkoltam végig, aki bátor barátai és segítői nélkül nem győzedelmeskedhetett volna ellenségei felett.
Tetszettek a beszélő nevek is: Eke, Dudva, pl.

gesztenye11 >!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Gyerekkorom kedvenc filmsorozata és az egyik legkedvesebb olvasmányom! Sokadik újraolvasás és többszöri filmnézés után is csak azt mondhatom, hogy az egyik legjobb magyar ifjúsági kalandregény! Persze, vannak benne meseszerű elemek, mindig a kurucok győznek, a labancok ostobák, a Tenkes kapitánya mindig túljár Eberstein ezredes eszén! De akkor is jó ezt olvasni, kikapcsol, szórakoztat, megnevetteti az embert! Ajánlom mindenkinek – még nagyon sokan nem olvasták a molyon, pedig megéri!

Nyctea P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Az a helyzet, hogy nem láttam a filmet. Ám a könyv olvasása közben folyamatosan arra gondoltam, hogy ez a pörgős, kalandos, vicces jelenetekkel teli történet sokkal élvezetesebb lehet nézve, mint olvasva. Ebben a formában nekem egy idő után unalmassá vált az egész, a helyenként erőltetett szöveggel, a klisés figurákkal (kemény, okos, furfangos magyarok és lassú, ostoba labancok) meg a folyamatos akciózással, meseszerű megmenekülésekkel. Többnyire azért szórakoztató volt, az iszapos jelenet például mindent vitt. :D Azt hiszem, ideje pótolnom szörnyű hiányosságomat, és megnéznem a klasszikussá vált sorozatot.

2 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Jól szórakoztam olvasás közben. Igaz, hogy ezen nőttem fel, de sajnos már nem sokra emlékszem a sorozatból, csak arra, hogy Zenthe Ferenc nagyot alakított, és hogy vicces volt.
Szerencsére a humort is visszakaptam olvasás közben, imádtam a cseles kurucokat. Engem megfogtak a szereplők – Máté, Veronika, Siklós bácsi, Buga Jakab. Furfangosak voltak, hiszen milyen sokszor kijátszották a labancokat. spoiler

nagy_anikó>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

A filmet nagyon-nagyon régen láttam, a könyvet eddig nem olvastam. Kíváncsi voltam, hogy mikor is készült a film és voilà – velem egyidős.
A könyv – egy fantasztikus jó szórakozást nyújtó írás. Bátor, furfangos magyar hősök, mert hősökre, példaképekre minden időben szüksége van a nemzetnek, főleg, ha sanyargatják.
A történelem egy pici időszakát élheti át az olvasó, mert, hogy ez a könyv minden korosztályt magával ragad, mindenki talál benne szeretni valót arról nincs kétségem. Természet leírása is gyönyörű.

tonks>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

A tévésorozaton nőttem fel, emlékszem kiskamaszként egyik nyáron főtt kukoricát rágcsálva heverésztem és néztem a tévében és csuda jól éreztem magam.
A könyv olvasása visszahozott valamit ebből a hangulatból, szeretem ezt a történetet; az Egri csillagokhoz hasonlóan jó büszke magyarsággal teli, bátor szereplőkről olvasni; jók a kalandok is. Én akár általános iskolában kötelezővé is tenném és hagyjuk már a Kőszívű ember fiait, könyörgöm.

16 hozzászólás
Felixa P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Mostanában eléggé felkapott lett, hogy nosztalgiázzak könyvekkel, történetekkel. Ez a könyv ismét jó választásnak bizonyult. A történet filmadaptációjaként készült sorozat nagy kedvencem volt gyerekként. Akarva-akaratlanul a filmbéli karakterek arcai jelentek meg előttem, nem volt könnyű elvonatkoztatni olvasás közben. Ettől függetlenül kellemes és szórakoztató olvasmányélményt nyújtott a könyv.


Népszerű idézetek

BeliczaiMKata P>!

– Marha! – bődült el a báró.
Az őrmester csodálkozva pillantott hátra.
– Alázatosan jelentem, ez birka! – mondta megütközve.
– Maga a marha! – robbant ki az ezredesből, és dühösen indult vissza.

288-289. oldal

Kisanna >!

– Mit szól ehhez, őrmester? – fordult az ezredes Pityikhez.
– Nekem ez az ember gyanús! – csökönyösködött az őrmester.
– Miért?
– Mert nem akar kimenni a várból!
Az ezredes haragra lobbantva sziszegte:
– Őrmester, maga hülye!

5. A fürdőmester

gesztenye11 >!

– Mondja, Eckbert, maga is ilyen hülye lesz, ha megöregszik, és kinevezik tábornoknak?

211. oldal - 10. A haditerv

gesztenye11 >!

– Kuruc vagy te! Kuruc! Nem is akármilyen! A rézangyalát! Itt a kezem! Fogadd el, ha nem röstelled!

60. oldal - 3. Buga Jakab

Kapcsolódó szócikkek: Buga Jakab · Eke Máté · kuruc
nagy_anikó >!

Bruckenbacker kapitány megrántotta a feszítőzablát. Jó lova ondolált farkán fordult meg. A zsoldos katona meg olyan: ha vezére megfordul, visszafelé sem hagyja cserben.

Kapcsolódó szócikkek: Alfonz Bruckenbacker kapitány
P_Eni>!

Ezen a reggelen a hetek óta tartó reménytelenség felszakadt az emberek lelkén.

50. oldal

gesztenye11 >!

Az Bakony és Somogyság nyelte el a kurucot. Csak menjen által Bottyán uram haddal: meglátja kegyelmed, micsoda fordítást tesz a szíveken!

234. oldal - 11. Fogságban

Kapcsolódó szócikkek: Bakony · kuruc · Somogy megye · Vak Bottyán
Odin94>!

Amikor magához tért, vastag pisztolycső nyomódott a mellének. Egy kék inges, kék gatyás legény szorította.
– Meg ne nyikkanjon, kedves uram, mert kénytelen lennék szétlőni a tisztelt szívét! – suttogta a kék gatyás.
A pisztoly úgy nyomta a tábornok mellcsontját, hogy levegőt is alig kapott.
Hápogva mutatta üres tenyerét, miközben a váratlan útitárs néhány mozdulattal végigtapogatta, és elvette tőle azt a dupla csövű kis pisztolyt, amit Sturtz fegyvermestertől, Bécs legkiválóbb fegyverszakértőjétől vásárolt.
– Hova visz engem, tisztelt uram? – kockáztatta meg a kérdést a tábornok.
Jakab látszólag egykedvűen mondta:
– Kocsikázunk, sétakocsikázunk, tábornok uram!

299. oldal, 12. fejezet (Ulpius, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Buga Jakab
SzabóRegi>!

A bőszülten rohanó bika is megtorpan, ha darázsraj vágódik az orrának. Kivált, ha köszörült acél a fullánkja.

11. oldal, 1. fejezet - A vérdíj (Móra, 1982)

lauranne >!

A kapitány célba lőni tanította Amáliát. És Amália, miután az első napokban kiderült, hogy a kapitánnyal sem Calderon drámáiról, sem Scudery kisasszony regényeiről nem beszélgethet, nőies alkalmazkodókészséggel viselte el, hogy Bruckenbacker kapitány azzal szórakoztassa, amivel tudja.
A kapitány csak lovagolni, kockázni és lőni tudott.
Így hát Amália délelőtt lőni tanult, délután a lovakkal ismerkedett, esténként kockázott.

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Henryk Sienkiewicz: Sivatagban, őserdőben
Wanda Wasilewska: Kalandos út
Bogdán István: Dani
Wilhelm Hünermann: A vérpad árnyékában
Emilio Salgari: A fekete kalóz
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány
Joseph Joffo: Egy marék játékgolyó
Breszt Borisz: A budai portya