A ​Tenkes kapitánya 236 csillagozás

Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Most hát ismét elénk lépnek valamennyien a tévé nagysikerű filmjéből: Eke Máté, a „Tenkes kapitánya”, Siklósi bácsi, Veronika, aztán a mafla Eberstein báró és butácska felesége. És újra végigkísérhetjük az izgalmas és vidám kalandokat amelyek mindegyike arról szól, hogyan támad fel Eke Máté vezetésével a Siklós környéki szegény nép a vár császári parancsnoka ellen, és hogyan keseríti meg minden napját, amíg Béri Balogh Ádám felmentő kuruc serege meg nem érkezik… Örsi Ferenc ifjúsági regényében jelenetről jelenetre nyomon követte filmjét: semmi sem maradt el ebből az országos hírre kapott több külföldi televízióban is vetített, mesei ihletésű érdekes történetéből.

Eredeti megjelenés éve: 1967

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magyar Ifjúsági Remekírók Unikornis

>!
Felolvasta: QQCS842
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
314 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544717
>!
Curiosa Nova / Danár, Budapest, 2001
266 oldal · ISBN: 9638609311

8 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Eke Máté · Buga Jakab · báró Eberstein Eckbert császári ezredes · Alfonz Bruckenbacker kapitány · Pityik őrmester · Székely Veronika · Eberstein Amália


Kedvencelte 41

Most olvassa 5

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Cukormalac P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Évekig szó szerint csak kerülgettem Édesapám 1976-os példányát a műből, mivel a tévésorozatot (plusz az abból összeollózott mozifilmet, akárcsak az Abigél esetében) gyerekkoromból ismerem és éppen ezért nem gondoltam volna, hogy bármi újdonságot nyújthatna. Ismételten tévedtem, ugyanis könyvalakban is parádésra sikeredett, ráadásul nem forgatókönyv-szerű, hanem valódi, kissé meseszerű, bájosan naiv ifjúsági regény. Tizenkét fejezeten át tartó, fergeteges kikapcsolódást nyújtott Eke Máté, Buga Jakab, Eberstein báró és a többiek története és megvolt benne minden, amivel a mai ifjúságot rá lehet(ne) venni a kötelező olvasmányokra: izgalom, cselszövés/intrika/ármány – kinek hogy tetszik –, rengeteg kaland, csipetnyi szerelem és vérbő humor, na meg egy tündéri puli. A dicsőséges Rákóczi-szabadságharc idején játszódó Ludas Matyi-reload, melyben inkább a szellemi fölény és nem az erőszak dominál, bizony semmit nem vesztett fényéből. Ma is ugyanolyan menő, mint közel hatvan évvel ezelőtt lehetett, nekem pedig azonnal kedvencemmé vált.

>!
Móra, Budapest, 1976
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631106233
Roszka>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Úgy tűnik mostanában nosztalgiázom, bár nem tudatosan. A történetből készült sorozat megboldogult ifjúságom nagy kedvence volt! Itt volt az ideje el is olvasni. Mit ne mondjak, a könyv is volt akkora élmény, mint maga a film. Nehéz elvonatkoztatni olvasás közben, mert beugranak a szemem elé a képek. De ez csak emel az olvasás élményén. Jó volt a kurucokról olvasni, örülni a rafinériájuknak, győzelmeiket a labancok felett.

6 hozzászólás
Laszdo IP>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Nem ismerem a tévésorozatot, de így is a szemem előtt láttam a jeleneteket, annyira filmszerűen, színesen, pörgősen íródott ez a regény. Igazi hőstörténet szegény sorból származó kuruc legényekről és leányokról, akik szembeszállnak a Siklós környékén urizáló labancokkal.
A regény megidézi a nagy magyar irodalmi alakokat. A Tenkes kapitánya és csapata hol Lúdas Matyit megszégyenítő furfanggal töri a borsot a várat elfoglaló császári ezredes orra alá, hol az egri nők egyedi védekezési módszereivel futamítja meg az ellenséget. Népmesei fordulatok, humoros epizódok és egy csipetnyi romantika színesíti a regényt, amelyet olvasva soha nincs kétségünk, ki a jó és ki a rossz, és kinek az oldalán áll az igazság. És éppen emiatt felüdülés ez a könyv a mai bonyolult világban.

Juci I>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Az egyik szokatlanul meleg áprilisi hétvégén a siklósi fürdő udvarán napoztam, amikor a várra tekintve azt mondtam magamnak: „Juci, tarthatatlan, hogy te még nem olvastad A Tenkes kapitányát (ha már a sorozatot nem nézted gyerekkorodban, mert akkor nem érdekeltek az ilyen kardozós sztorik).”
Az első fejezetnél (közvetlenül a Harmonia Caelestis befejezése után) eléggé mellbevágott a műmagyarkodó stílus meg a filmes gegekre építő cselekményszövés, úgyhogy el is olvastam inkább gyorsan az új EP-t, de utána adtam még egy esélyt neki, és rögtön a második fejezetnél rájöttem, hogy jó lesz ez, figyelj (Bruckenbacker kapitány lőni tanítja Amáliát, Eberstein ezredes feleségét):
„- Alfonz, én félek!
A kapitánynak fülig húzódott a szája, és bátorsággal, büszkeséggel biztatta az úrnőt:
– Szíveskedjék csak rám hagyatkozni!
Azzal az ezüstveretű pisztoly gombos markolatát Amália puha tenyerébe helyezte, kantárhoz szokott ujjaival a hölgy ujjait ráfonta a markolatra, és átölelve a pézsmaillatot árasztó asszony vállát, lassan a cél felé emelte a pisztolycsövet.”
Vagy én vagyok a rossz? :3
Na mindegy, a lényeg, hogy fel kell venni a ritmusát, és akkor tök jó ez, persze nem magas literatúra, de a faszagyerekségi szakirodalomban abszolúte alapmű. A nagy része nyilván wishful thinking, a kuruc mindig hihetetlenül ravasz, és bármilyen halálos veszedelemből kivágja magát, a labancnak meg annyi esze sincs, hogy a festéket felkeverje (hogy egy klasszikust idézzek). De azért igen jót tesz a nemzeti önérzetnek :D

5 hozzászólás
Bence P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Rendkívül olvasmányos kuruc-labanc fantasy. Nem hinném, hogy az olvasása után valaki ne akart volna lóra pattanni és német turistákat keresni…

2 hozzászólás
BMKata>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

„- Bevallom, hogy önt és minden labancot érdeme szerint akartunk megbüntetni. A könnyekért könnyekkel, a kiontott vérért a vérükkel fognak fizetni a szegény népnek! […]”
Elég tömény olvasmány, ha egyszerre akarja elolvasni az ember, hiszen minden fejezetben újabb izgalmak, történések, kalandok, veszedelmek, csapdák, stb vannak. Még szinte ki sem kerültek egyik eseményből, máris benne vannak a másikban. De ha fejezetenként lassan haladunk, akkor valóban olyan, mintha a sorozatot néznénk, ami ha jól tudom tizenhárom részes.
Mivel mind a labancok, mind a kurucok nem hagyják magukat, így a végsőkig harcolnak.
Természetesen a szegény, sanyargatott nép védelmezőjének, a Tenkes kapitányának szurkoltam végig, aki bátor barátai és segítői nélkül nem győzedelmeskedhetett volna ellenségei felett.
Tetszettek a beszélő nevek is: Eke, Dudva, pl.

gesztenye11>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Gyerekkorom kedvenc filmsorozata és az egyik legkedvesebb olvasmányom! Sokadik újraolvasás és többszöri filmnézés után is csak azt mondhatom, hogy az egyik legjobb magyar ifjúsági kalandregény! Persze, vannak benne meseszerű elemek, mindig a kurucok győznek, a labancok ostobák, a Tenkes kapitánya mindig túljár Eberstein ezredes eszén! De akkor is jó ezt olvasni, kikapcsol, szórakoztat, megnevetteti az embert! Ajánlom mindenkinek – még nagyon sokan nem olvasták a molyon, pedig megéri!

Nyctea P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Az a helyzet, hogy nem láttam a filmet. Ám a könyv olvasása közben folyamatosan arra gondoltam, hogy ez a pörgős, kalandos, vicces jelenetekkel teli történet sokkal élvezetesebb lehet nézve, mint olvasva. Ebben a formában nekem egy idő után unalmassá vált az egész, a helyenként erőltetett szöveggel, a klisés figurákkal (kemény, okos, furfangos magyarok és lassú, ostoba labancok) meg a folyamatos akciózással, meseszerű megmenekülésekkel. Többnyire azért szórakoztató volt, az iszapos jelenet például mindent vitt. :D Azt hiszem, ideje pótolnom szörnyű hiányosságomat, és megnéznem a klasszikussá vált sorozatot.

2 hozzászólás
nagy_anikó>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

A filmet nagyon-nagyon régen láttam, a könyvet eddig nem olvastam. Kíváncsi voltam, hogy mikor is készült a film és voilà – velem egyidős.
A könyv – egy fantasztikus jó szórakozást nyújtó írás. Bátor, furfangos magyar hősök, mert hősökre, példaképekre minden időben szüksége van a nemzetnek, főleg, ha sanyargatják.
A történelem egy pici időszakát élheti át az olvasó, mert, hogy ez a könyv minden korosztályt magával ragad, mindenki talál benne szeretni valót arról nincs kétségem. Természet leírása is gyönyörű.

Paulina_Sándorné P>!
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya

Jól szórakoztam olvasás közben. Igaz, hogy ezen nőttem fel, de sajnos már nem sokra emlékszem a sorozatból, csak arra, hogy Zenthe Ferenc nagyot alakított, és hogy vicces volt.
Szerencsére a humort is visszakaptam olvasás közben, imádtam a cseles kurucokat. Engem megfogtak a szereplők – Máté, Veronika, Siklós bácsi, Buga Jakab. Furfangosak voltak, hiszen milyen sokszor kijátszották a labancokat. spoiler


Népszerű idézetek

BMKata>!

– Marha! – bődült el a báró.
Az őrmester csodálkozva pillantott hátra.
– Alázatosan jelentem, ez birka! – mondta megütközve.
– Maga a marha! – robbant ki az ezredesből, és dühösen indult vissza.

288-289. oldal

Kisanna>!

– Mit szól ehhez, őrmester? – fordult az ezredes Pityikhez.
– Nekem ez az ember gyanús! – csökönyösködött az őrmester.
– Miért?
– Mert nem akar kimenni a várból!
Az ezredes haragra lobbantva sziszegte:
– Őrmester, maga hülye!

5. A fürdőmester

gesztenye11>!

– Mondja, Eckbert, maga is ilyen hülye lesz, ha megöregszik, és kinevezik tábornoknak?

211. oldal - 10. A haditerv

nagy_anikó>!

Bruckenbacker kapitány megrántotta a feszítőzablát. Jó lova ondolált farkán fordult meg. A zsoldos katona meg olyan: ha vezére megfordul, visszafelé sem hagyja cserben.

Kapcsolódó szócikkek: Alfonz Bruckenbacker kapitány
gesztenye11>!

– Kuruc vagy te! Kuruc! Nem is akármilyen! A rézangyalát! Itt a kezem! Fogadd el, ha nem röstelled!

60. oldal - 3. Buga Jakab

Kapcsolódó szócikkek: Buga Jakab · Eke Máté · kuruc
TRéka>!

– Máté fiam… Te idevaló vagy… ismered a vidéket.
Az csak bólintott.
– Maradj itt… egy perc nyugtot se hagyj a labancnak… Akiket sanyargat, azokat leresd. Mind a te katonád lesz.

14. oldal - 1. A vérdíj

Kapcsolódó szócikkek: Eke Máté
gesztenye11>!

Az Bakony és Somogyság nyelte el a kurucot. Csak menjen által Bottyán uram haddal: meglátja kegyelmed, micsoda fordítást tesz a szíveken!

234. oldal - 11. Fogságban

Kapcsolódó szócikkek: Bakony · kuruc · Somogy megye · Vak Bottyán
gesztenye11>!

– Mennyi izgalom! – pityergett, majd sajnálkozva nézett Veronikára. – Kár, hogy csak holnapig tart! Hajnalban lefejezik a kapitány urat.

138. oldal - 6. A vásár

Kapcsolódó szócikkek: Eberstein Amália · Eke Máté · lefejezés · Székely Veronika
Odin94>!

Amikor magához tért, vastag pisztolycső nyomódott a mellének. Egy kék inges, kék gatyás legény szorította.
– Meg ne nyikkanjon, kedves uram, mert kénytelen lennék szétlőni a tisztelt szívét! – suttogta a kék gatyás.
A pisztoly úgy nyomta a tábornok mellcsontját, hogy levegőt is alig kapott.
Hápogva mutatta üres tenyerét, miközben a váratlan útitárs néhány mozdulattal végigtapogatta, és elvette tőle azt a dupla csövű kis pisztolyt, amit Sturtz fegyvermestertől, Bécs legkiválóbb fegyverszakértőjétől vásárolt.
– Hova visz engem, tisztelt uram? – kockáztatta meg a kérdést a tábornok.
Jakab látszólag egykedvűen mondta:
– Kocsikázunk, sétakocsikázunk, tábornok uram!

299. oldal, 12. fejezet (Ulpius, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Buga Jakab
SzabóRegi>!

A bőszülten rohanó bika is megtorpan, ha darázsraj vágódik az orrának. Kivált, ha köszörült acél a fullánkja.

11. oldal, 1. fejezet - A vérdíj (Móra, 1982)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Twain: Koldus és királyfi
Mark Twain: Királyfi és koldusfiú
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Emilio Salgari: A fekete kalóz
Wanda Wasilewska: Kalandos út
Bogdán István: Dani
Wilhelm Hünermann: A vérpad árnyékában
Celia Rees: Sovay – Az útonálló úrilány
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban