Könyv ​a tükörben 3 csillagozás

(avagy a megevett tengerészek)
Orosz István: Könyv a tükörben

Orosz ​István Kép a tükörben című könyvének műfaja nehezen meghatározható. Kultúrtörténeti oknyomozás, amelyben a belga festő, René Magritte az angol arisztokratáról – költőről és mecénásról –, Edward Jamesről festett titokzatos, arc nélküli portréját elemzi, s azt próbálja megfejteni, miért hever a kép nagy tükre alatti kandallópárkányon egy könyv, Edgar Allan Poe regénye. Művészettörténeti értekezés is: képet kaphatunk benne az európai szürrealizmusról, leginkább a két vetélytárs, Magritte és Dalí harmincas években készült művei révén. Irodalomtörténeti szálakat is bogozgat: Poe műveit, illetve a korabeli doppelgänger-jelenségeket elemzi. Útirajz is: szerzője a közép-mexikói Sierra Madre hegyei közé követte a Magritte-kép modelljét, Edward Jamest. S ha mégis meg kellene határozni e sok-sok képpel és képelemzéssel kiegészített, olvasmányos, olykor némi szarkazmust, sőt öniróniát sem nélkülöző különös könyv műfaját, akkor talán a kézirat egyik első olvasójának definícióját… (tovább)

>!
Balassi, Budapest, 2021
104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634560968

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

René Magritte


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Orosz István: Könyv a tükörben

Orosz István: Könyv a tükörben (avagy a megevett tengerészek)

borító + ill.: 5*
tartalom: 5
stílus: 5*
ismeret: 5
élmény: 5*
mondanivaló: 5

Keresztes Balázs egyik videójában láttam meg ezt a könyvet, ami rögtön a kívánságlistámon landolt. Még Fekete Pénteken sem volt olcsó, de beszereztem, és abszolút megérte!
Non-fiction kötetre ritkán mondjuk, hogy letehetetlen, de ez az volt. A stílusa, az asszociációs ugrások és elmesziporkák hihetetlen élménnyé varázsolták a könyv olvasását. Mindeközben pedig szinte észrevétlenül rengeteget tanulhattam a szürrealizmusról, Magritte-ról, a festészetről, az irodalomról és nem utolsósorban a véletlenekről (?)! Rengeteg kép segíti a mondanivaló még jobb megértését. Humortól sem mentes ez a kötet, és én nagyon díjazom azt, ha valaki önmagán is tud nevetni: ez a kötet abszolút ilyen.
Biztos, hogy újraolvasós lesz, de most kölcsönadom a sógornőmnek.


Népszerű idézetek

sophie P>!

„Azt hiszem, az újraolvasás fontosabb, mint az olvasás, csak persze ahhoz, hogy újraolvashassunk valamit, azt már előbb el kellett olvasnunk.” Jorge Luis Borges mondatát másoltam ide, és fogok később is hivatkozni rá, tudniillik Borgesre.

26. oldal

Orosz István: Könyv a tükörben (avagy a megevett tengerészek)

Kapcsolódó szócikkek: Jorge Luis Borges
sophie P>!

[…] Jean Cocteau-val kell egyetértenünk, bizony jobban tennék a tükrök, ha egy kicsit elgondolkodnának, mielőtt oly magától értetődő közönnyel tükrözik vissza, ami az útjukba akad. Átgondolhatnák, duplikáljanak-e mindent, vagy legalább tegyék megfontoltabban, némi spéttel, hogy a tükrözöttek is mérlegelhessenek, vállalják-e a tükörkép voltuk minden ódiumát.

28. oldal

Orosz István: Könyv a tükörben (avagy a megevett tengerészek)

Kapcsolódó szócikkek: Jean Cocteau
sophie P>!

Drága Jamesem,
úgy érzem, mintha hirtelen elvesztette volna az érdeklődését a szerep iránt, amelyet játszania kell. Ez nem morál és nem is kényszer kérdése, hanem egyszerű tény: Ön néhány ritka individuum társaságában, akik között az egyik én vagyok, egy kivételes közösséghez tartozik. Számunkra a pénz csupán használati eszköz és semmi több. Véletlenül úgy alakult, hogy Önnek az igényeihez képest túlságosan sok van belőle, nekem viszont túl kevés. Teljesen helyénvaló és»normális«lenne, hogy engem, ahogyan az korábban már megtörtént, időről időre ellásson valamennyi pénzzel. Én a magam részéről olyan extrém fontosságú tárgyakat állítok elő, amelyeket az ostoba népek elgondolni sem képesek. Hogy a későbbiekben felmerülő minden»kommerciális«megfontolást eleve kizárjunk, a következő eljárást javasolom: Ön átutal nekem minden év augusztusának elején 100 fontot 19 -ig, és cserébe megkapja azt a munkámat, amelyet az adott időszakban a legjobbnak tartok. Úgy írok Önnek, ahogyan festek, megvetem az udvariaskodó mellébeszélést, és csak a lényegre koncentrálok, engem a világnak ugyanis még nem sikerült teljes mértékben elnyomnia.
Remélem, hogy jól szolgál a kedves egészsége, és hogy a»megrendelésre«vonatkozó elképzelésem az Ön válaszában teljes mértékű visszaigazolásra fog majd találni.
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm Önt, legkedvesebb Jamesem,
Magritte.

37. oldal

Orosz István: Könyv a tükörben (avagy a megevett tengerészek)

Kapcsolódó szócikkek: René Magritte

Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Zoltán: A magyar szépírói stílus történetének fő irányai
Bajomi Lázár Endre (szerk.): A szürrealizmus
José Pierre: Magritte
Kránicz Bence – Lichter Péter: Kalandos filmtörténet
Bíró Zsuzsa: Mallarmé macskái
Balázs Imre József: A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben
Bikácsy Gergely: Buñuel-napló
Moskát Anita: A hazugság tézisei
Kellerwessel Klaus: A 77 fejű herceg éneke
Veres Attila: A valóság helyreállítása