Wakond 10 csillagozás

Orosdy Dániel: Wakond

Egy ​titokzatos, de népszerűnek nem mondható rendőr, Woiczek Dávid felkészültségének és a vak véletlennek köszönhetően megismeri egy óriási drog-adásvétel részleteit. Az információkat annak rendje és módja szerint át is adja a főnökének, Sréder Pálnak, aki azonban a frissen szerzett sérelmei hatására súlyos döntést hoz.
Ahelyett, hogy nem a szokásos – törvényes – utat követné, szövetségre lép a beosztottjaival, Woiczekkel és szedett-vedett kollégáival, hogy saját jövőjüket alapozzák meg a megszerzett pénzzel és droggal.
Természetesen homok kerül a fogaskerekek közé, az eredmény: lövöldözés, vérfürdő. A szajré végül Sréderékhez kerül ugyan, az igazi problémák azonban csak ekkor kezdődnek. A GG-nek becézett gengszterfőnök nem veszi jó néven, hogy meglopták…
A sokoldalú alkotó, Merényi Dániel alias Grafitember most másik, kevésbé humoros oldalát mutatja: ezúttal a bűnügyi regény képregényrajzoló társszerzője.

„Woiczek ismét harapófogóba került. Varanggyal… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
224 oldal · ISBN: 9789632939582 · Illusztrálta: Merényi Dániel
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632938783 · Illusztrálta: Merényi Dániel

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Benedek_Eszti>!
Orosdy Dániel: Wakond

Igazság szerint mikor megláttam a regénynek az érdekes, tankönyvszerű méreteit, elbizonytalanodtam vele kapcsolatban, hiszen nem egy átlagos könyv formájával rendelkező kötet. De ahogyan kinyitottam és belelapoztam, felcsillant a szemem, ugyanis tele volt rajzokkal, amikre ugyan számítottam, hiszen fel van tüntetve, hogy illusztrált, de azt nem hittem volna, hogy ilyen képregényes formában. A rajzok teljes mértékben feldobták a sztorit és igazándiból csak azt sajnáltam, hogy nem volt belőkük több. Hangulatban, stílusban egyaránt megegyeztek és sok esetben meg is mosolyogtattak.
Mind az illusztrációkból, mind pedig a szövegből sütött a magyarság, na meg a Budapesti világkép. A szóhanszálat és a történet egyáltalán nem volt erőltetett, könnyed volt és laza, aminek köszönhetően elképesztően gyorsan bele tudtam magamat élni a cselekménybe. Maga a gengszter stílus pedig csak a hab volt a tortán, kezdve a Varangy és a Kopasz becenévvel.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/orosdy-daniel-merenyi-daniel-wakond/

2 hozzászólás
pinter_bence I>!
Orosdy Dániel: Wakond

„Összeségében nagyon érdekes könyv a Wakond: jól van megírva, Merényi Dániel (Grafitember) rajzai is hozzák a hangulatot, a történet is elpöfög A-ból B-be. De a nyitómondataimra visszatérve: a végére érve sem tudtam, hogy a feldobott témák közül vajon melyikről is akart szólni a regény. Végső soron talán csak annyiról van szó, hogy egyszerűen csak egy érdekesen megírt krimiről van szó, amiben igazából fölösleges nagy pluszmondanivalókat keresnem.”

A teljes ajánló itt:

https://azonnali.hu/cikk/20200419_pont-igy-erdemes-felf…

HSzabolcs28>!
Orosdy Dániel: Wakond

Erről a könyvről több alkalommal is írnom kell majd, hogy miért… az legyen az én titkom. :) A sztori az író előző regényéhez képest egy jóval reálisabb (realistább?) történet, de ez kizárólag előnyére válik. Mégpedig azért, mert a szereplők a maguk földhözragadtabb valójukban, emberi gyarlóságukban jóval közelebb kerülnek az olvasóhoz, és ugyanez igaz a kibontakozó mesére is: ugyan földrajzilag nehezen behatárolható helyszínen játszódik ("Magyar-szerb-horvátország-seholsincsföldje"?), ugyanakkor az olvasó úgy érzi: akár itt is történhetne, a szomszéd utcában-városban. A történetvezetés számomra valahogy egy Scorsese-be oltott Friedkin, egy a 70-es évekből táplálkozó kvázi-Tarantino-i krimi, szükségképpen a magyar valósághoz kötődő, mondjuk úgy: Kern András-i karakterekkel. Ez az egész így soknak tűnhet, mégsem az. A könyv tökéletesen koherens, a történetszálakat az író következetesen vezeti a végkifejlet felé. Nincs üresjárat sem: minden jelenet pörög, sokszor feszültséggel teli, és bizonyos emberek közti kapcsolatok nagyon erős ábrázolása figyelhető meg.

Igaz ugyan, hogy gyakorlatilag mellérendelt figurák a könyv szereplői, nem igazán emelhető ki főszereplőként senki (vagy: többen is kiemelhetők), mégis érdemes szólni Woiczek-ről, az egyik főszereplőről. Ő olyan figura (ha filmről lenne szó, karakterszínészre osztanám ezt a szerepet), aki a filmekben az egyik kedvencem: a visszahúzódó, magának való zseni, akinek az agyi képességei felette állnak az összes többi szereplőnek. Szinte itt áll előttem teljes valójában, a mosolytalan arcával, az örökké forgó eszével, az időről időre kirobbanó, de sosem öncélú agressziójával. Nagyon jó figura, ha a barátom lenne, rábíznám az életemet is. A fickó igazi, 70-es évek beli klasszikus krimifazon, sajnos hirtelen nem tudom filmszereplőhöz hasonlítani, de ha olvassátok a könyvet, biztosan be fog ugrani 2-3 karakter is. Erkölcsileg messze nem támadhatatlan, de vajon ki az egy olyan világban, amilyenben a történet játszódik? Külön pozitívuma a regénynek az ő ex feleségéhez fűződő viszonya, amit én (a fősodor mellett) leginkább élveztem a könyvben.

Folyt. köv…

horvath_kinga80>!
Orosdy Dániel: Wakond

Sok mindenben egyetértek az előttem szólóval, Benedek Esztivel, pár dolgot viszont máshogy látok. :) Talán mert olvastam a szerző (vagyis inkább szerzők!) előző könyvét, a Halott ügyeket (sőt, írtam is róla ide a Molyra), nem tudom… Mindenesetre én nem éreztem annyira a humort a könyvben, nem hasonlítanám pölö Rejtőhöz vagy a Napirajzhoz. Az igaz, hogy nagyon fordulatos, sok benne az akció és közben persze vicces is, de ez inkább afféle finom fekete humor (éppen ezért a Halott ügyek jóval vaskosabb, harsányabb humorára sem hasonlít, csak itt-ott).
A sztorit nem akarom összefoglalni, a fülszöveg még le is lő pár poént, de összességében nekem nagyon tetszett a Wakond, hamar végeztem vele, csak ennek a véleménynek a megírásához kellett egy kis idő (semmire sincs idő!!!). Szóval ez egy nagyon jól sikerült, kifejezetten fordulatos kemény krimi érdekes szereplőkkel, jó dumákkal, nagyon hangulatos rajzokkal (amikből lehetett volna több is, viszont „cserébe” kapunk emberi drámákat, ami azért nem annyira megszokott a műfajban, ez nekem külön tetszett).
Ritkán írok értékelést, pláne ajánlót, ez a könyv most megérdemli.

Paco_Queruak>!
Orosdy Dániel: Wakond

Mi sül ki abból, ha keresztezzük a hetvenes évek bűnfilmjeinek fordulatait Guy Ritchie figuráival és Kelet-Európa Tarr Béla filmjeit idéző kisszerű, kilátástalan nyomorával? Nos, a egy hiánypótló és roppant szórakoztató mű, ami remek humorral, jópofa kikacsintásokkal, kiváló műfajérzékkel, magával ragadó tempóval, egy szenzációs autósüldözéssel és egyedi atmoszférával éleszt fel egy olyan zsánert, amellyel már sajnos egyre kevesebbet találkozunk a mozikban. Valószínűleg a Dögkeselyű óta nem volt szerencsénk egy ennyire szikár, a műfaji toposzokat és a magyaros környezetet kiválóan keverő bűntörténethez.

Teljes könyvkritikám: https://roboraptor.24.hu/2020/05/16/wakond-konyv-kritika/


Hasonló könyvek címkék alapján

Marilyn Miller: A vezér
Palotás Petra: Szárnyaszegett pillangók 2.
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
Veda Sylver: Titkok vihara a Boszporusznál
Ludányi Bettina: Nyomodban
Réti László: Budapest Boulevard
Sienna Cole: Elmejáték
Réti László: Kaméleon
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben / A szőke ciklon
Szabó Tünde: Rácsok