Van-e ​történelem? 5 csillagozás

Ormos Mária: Van-e történelem?

Az utóbbi évtizedekben a történelemmel és a történettudománnyal kapcsolatban sok súlyos probléma merült fel, melyek érintik az oktatást, a közéletet, sőt a közszellem alakulását is. A neves történész legújabb könyvében sorra veszi ezeket a problémákat, felvázolja a fő politikai áramlatok fejlődéstörténetét, hangsúlyozza a tanulás szabadságát és nélkülözhetetlenségét és feltárja a kultúra, az oktatás és a mentalitás összefüggéseit.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Kossuth, Budapest, 2012
208 oldal · ISBN: 9789630970600

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Pjotr Alekszejevics Kropotkin


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Chosen
Ormos Mária: Van-e történelem?

Érdekes és elgondolkoztató témák, bár a címben felvetett kérdésre végül szerintem nem érkezik válasz. :) Összességében érdemes volt elolvasni.

>!
Brigi007
Ormos Mária: Van-e történelem?

Elég nehezen indult a kapcsolatom ezzel a könyvvel. Szinte át kellett verekednem magam az elején. Aztán a végére sokkal érdekesebb lett és rá kellett jönnöm, hogy nagyon okos és nagyon reális gondolatok vannak benne. Ugyanakkor elkeserítő például, ha a magyar oktatási rendszer jelenlegi helyzetére gondolunk… Nem a legvidámabb könyv :D


Népszerű idézetek

>!
Brigi007

Nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de az emberek a füstöt szívták mellre.

92. oldal

>!
jadett

Miután Marx és követői az osztályharc örökkévalóságát és a soron következő forradalmi megrázkódtatást hirdették meg, egy „anarchista” , az Oroszországból Nyugatra emigrált Pjotr Kropotkin herceg, elismerve, hogy az emberiség életét kísérte a mindenkori harc, Marxszal vitázva azt tette hozzá ehhez, hogy ha nem kísérte volna egyszersmind a szolidaritás is, az emberi nem már nem is létezne.

41-42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pjotr Alekszejevics Kropotkin
>!
jadett

A bűnbakot már az ókorban is keresték, de akkor még valójában egy kecskebakban találták meg.

13. oldal

>!
jadett

Ha ilyen egyszerű lenne a dolog, történészre egyáltalán nem lenne szükség, elegendő lenne néhány lantos, és szerzeményeik méltó előadására néhány tehetséges popsztár.

151. oldal

>!
Brigi007

A járásképtelen Roosevelt elhitette magáról, hogy semmi baja sincs, és kultuszt alkotott abból, hogy a rádió mellett üldögélve mesélt honfitársainak. Egyébként baráti segítséggel lábon állva is fényképeztette magát. Az amerikai elnökök között disszimulálásban csak Kennedy múlta felől, aki megtámadott testét az egészség szobraként tudta megjeleníteni.

159. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Franklin D. Roosevelt
>!
Brigi007

…feltalálta a jellegzetes Hitler-bajuszt, és ezzel eltüntette arcának egyik aránytalanságát, valamint az oldalra fésült és homlokra hulló hajviseletet, amely szerencsésen korrigált egy másikat.

160. oldal

>!
jadett

Évek teltek el, mire sikerült felszámolni a barbárság korának fizikai maradványait, a lelkiek azonban makacsabbak voltak. Nemcsak az emlékek miatt, amelyeket vagy fel tudott valaki dolgozni, vagy nem, nemcsak az idegek kifeszülése miatt, amelyek nem nagyon tudtak megnyugodni, de azért sem, mert minden korábbinál súlyosabban fogalmazódott meg a kérdés: mi az ember, ha mindez megtörténhetett? Úgy tűnt, hogy mindent újra kell kezdeni, de ott volt a kétely, hogy vajon egyáltalán lehet-e. Nem az volt a kérdés, hogy vajon el lehet-e felejteni, mivel nem lehetett, hanem az, hogy meg lehet-e bocsátani. És kinek? Leginkább – talán – önmagunknak, akik ha nem is kiváltói, és nem is aktív szervezői vagy végrehajtói voltunk mindannak, ami történt, de végignéztük, részesei voltunk a pokolnak, és nem tettünk semmit, vagy keveset tettünk ellene.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nánay István: Tanodától – egyetemig
Mészáros István: Oskolák és iskolák
Kovács István – Kovács Istvánné – Óbis Hajnalka: A változó történelemoktatás
Katona András – Valaczka András – Rudolf Ottó (szerk.): Történelmi olvasókönyv – Újkor
Vida P. István: Egyetemes és magyar történelmi kronológia
Molnár Attila: Történelmünk csodálatos ereje
Vekerdy Tamás: Gyerekek, óvodák, iskolák
Balázsi Ildikó – Ostorics László – Szalay Balázs – Szepesi Ildikó (szerk.): PISA 2009 – Összefoglaló jelentés
Borbély Sándor (szerk.): Ötven nagyon fontos »gyerekkönyv«
Francisztiné Molnár Erzsébet: A Hódmezővásárhelyi Állami Óvónőképző negyven éve