Remények ​és csalódások 7 csillagozás

Ormos Mária: Remények és csalódások

Ormos ​Mária történész, a pécsi Janus Pannonius Egyetem volt rektora, emeritus professzor, az MTA tagja ebben a könyvében sorra veszi, hogyan alakult az élete a történelmi események sodrában. Felidézi gyermekkorát, a második világháború megpróbáltatásait, egyetemi éveit, az ’56-os eseményeket, majd leírja, hogyan próbált talpra állni a megtorlások után, miként tört ki az értelmiségi robot szerepköréből és kezdett dolgozni a Történettudományi Intézetben. Életútja a Pécsi Tudományegyetemen folytatódott, ahol három cikluson keresztül töltötte be a rektori tisztséget. Részletesen szól e tevékenységéről, s mindeközben megidézi kollégáit, barátait és partnereit. Természetesen megemlékezik az általa művelt mesterségről is, és nem hiányozhat a könyvből politikai szerepvállalása sem. Saját életútját követve igyekszik tekintetbe venni mindazt a helyi, országos és világtörténeti eseménysorozatot, amely kitöltötte az általa leélt rövid nyolcvanhat évet. Nos, mondhatjuk, hogy ez a könyv a… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2017
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630988421
>!
Kossuth, Budapest, 2017
336 oldal · ISBN: 9789630989404

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

>!
Cersei

“Nos, ez a rövidre szabandó írás minden bizonnyal töredékes marad. A lehetetlent célozza meg, noha tudnivaló, hogy ami lehetetlen, az is marad. A kísérletnek mégis lehet némi tanulsága.”

>!
Cersei

… a történelmet tanácsos ismerni, de nem tanácsos a jelent általa megmagyarázni.

>!
gesztenye11 

Néhány hónapja új miniszterelnök állt az ország élén: Nagy Imre. Intézkedéseit nem szükséges ismertetnem, de érdekes lehet a hangulat jellemzése, amely körülvette. A nagy többség örömmel üdvözölte. Örültek, hogy a tojásfejet ritkábban kell látniuk, Nagy Imre pedig mosolygós szemével és magyaros bajuszával rokonszenvet váltott ki, még mielőtt kinyitotta volna a száját. Alighanem ez a bizalom vezetett oda, hogy 1956 októberében a tüntető tömeg mintegy „kinevezte” vezérének. Nagy Imre „forradalmár” lett, ami pedig nem volt. Igazi hőstette abban állt, hogy elvállalta a szerepet és emellett kivégzéséig kitartott.

97. oldal: Bukás - Új környezet, új nyomorúság.

>!
gesztenye11 

Ez – írja Hahner – elképesztő elhajlás volt a hazai értelmiségi világ közhangulatától, és ő is csak néhány év múlva adott igazat nekem. Megtanulta viszont – mondja –, hogy nem kell feltétlenül követni a divatokat, és nem árt, ha valaki a saját véleményét alakítja ki. Akár igaza van, akár nincs – teszem én hozzá.

200. oldal: Egy könyv, amely nem kiadvány

>!
gesztenye11 

Állítólag így válaszoltam: „… Pesten egy öregasszony vagyok, akit félrelöknek a villamoson, míg Pécsett mindig Ormos Mária maradok”…Igazam volt-e, lett-e, a jövő dönti el.

202. oldal: Egy könyv, amely nem kiadvány

>!
gesztenye11 

Nekem nincs e vigaszokban részem. Be kell érnem azzal, hogy „ennyi volt”, és csak saját magammal tudok elszámolni, hogy vajon ezt az „ennyit” hogyan használtam fel. Felhozhatom védelemként, hogy nem maradtam magamra, mert van két gyerekem, négy unokám, négy dédunokám, és java részük körülöttem és segítségemre van. Más kérdés, hogy ezt vajon ők miként könyvelik el. Az életem tele volt reményekkel, mérsékelt sikerekkel, valamint a reményekhez mérten súlyos csalódásokkal. Volt benne tévedés és rossz, elhibázott lépés is. Mit mondhatok egyáltalán? Talán annyit, hogy az örökbe kapott adottságokat legalább igyekeztem hasznosítani. Jelent-e mindez valódi hasznot, azt csak mások tudják megmondani.

283. oldal: Mi végre?


Hasonló könyvek címkék alapján

Eörsi István: Versdokumentumok, magyarázatokkal
Kopácsi Sándor: Életfogytiglan
Balogh-Ebner Márton – György Sándor – Hajnáczky Tamás (szerk.): Nem mindennapi történelem
Helméczy Mátyás: Történelem 8.
Csaplár Vilmos: Hitler lánya
Gutai István: Gyönyörű a szibériai erdő
Sándor Iván: Mikoriak a golyónyomok?
Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
Száraz Miklós György: Apám darabokban
Hollós Ervin – Lajtai Vera: Köztársaság tér 1956