Pisti ​a vérzivatarban 52 csillagozás

Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Örkény István: Pisti a vérzivatarban című drámája a 20. század magyar történelmének sajátos áttekintését adja. Egyrészt a hétköznapi ember nézőpontjából láttatja – így határozottan deheroizálja – a történelmet. Ugyanakkor igyekszik kimozdítani a történelmi tudatba mélyen beágyazódott paneleket, közhelyeket, féligazságokat is.

>!
Szigligeti Színház, Szolnok, 1983
98 oldal · ISBN: 9637612416

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Az örkényi groteszk gyönyörűen fájdalmas példája ez a dráma, igazi szellemi csemege.

Kozmikus_Tahó>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Ilyesmikre mondják néhányan, hogy gyöngyszem. (Pedig nem is az, hanem egy dráma, a műnem, tudod.)
Mások meg megint másképp: Szerettem ♡ – ha nem lenne egyértelmű a szóból, akkor ott a szívecske (egy krokodil szíve), hogy mindenki értse, egyetemesen. (Mi van ha főiskolásan akarom érteni?)
Vagy esetleg így fejezik ki magukat: Ez egy csoda! – Nagyapám (nyugodjék békében) úgy tartotta, minden csoda három napig tart. (Egy nappal se tovább.) Szóval ez a mű nem lehet csoda, mert tovább tart a hatása háromnál. Sőt, nyolc napnál se áll meg, de nem zavar, mert nem akarok belőle kigyógyulni egyhamar. (De szedek én másra gyógyszert doktor úr, nem is keveset, ne aggódjon, nem hagyom éhezni, nem hagyom fázni. Lesz pénze epres krémesre is, ne aggódjon.)
…de vannak olyan emberek is, akik nem mondanak semmit az ilyenekre, csak elolvassák, és csöndben szeretik. Nagyon szeretik.

Szirmocska>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Az örkényes kihívás miatt kezdtem el olvasni az egyperces novellákat. Közben beugrott egy régi emlék. Talán 11 éves lehettem és a bátyám, aki akkor készült érettségizni, többször emlegette ezt a különös, akkor még meg nem értett című drámát. Arra is emlékszem, hogy annyira megragadta a képzeletemet, hogy egyik nap elcsórtam a szöveggyűjteményét és elkezdtem olvasni. Ma már azért többet értettem belőle. :)
Nagyon érdekes történet volt számomra. Egyrészt a konkrét történelmi szituációkban, tehát a történet valós idősíkjaiban, beleértve a megírás időpontjának aspektusait is, másrészt pedig ezek általánosított, örök érvényű megfelelőiben. Ez utóbbiba nagyon sok, lehet, hogy túl sok személyes dolgot is sikerült belelátnom :) De talán pont ez az egyik fő ismérve a nagy műveknek, hogy napokig ellátnak gondolkodnivalóval.
Azt hiszem az előszóban írta Örkény, hogy mintaként tekintett Az ember tragédiájának szerkezetére. Izgalmas volt ezt a párhuzamot végigkövetni. Külön jó volt, hogy a dráma mellett sok, a bemutató után keletkezett kritika, vélemény, levél, újságcikk is szerepelt a kötetben.

Ez pedig mindent elmond:
"E kor nekünk szülőnk és megölőnk.
Tőle kaptuk, mint útravalót,
hogy lehessünk hősök és gyilkosok,
megbélyegzők és megbélyegzettek,
keveset tevők, nagyokat álmodók,
másokat mentők, magunkat pusztítók,
egy időben, egy helyütt és egy személyben:
ki merre fordul, aszerint."

Egyszer jó lenne színházban is megnézni.

Bogas>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Így érettségi előtt csak annyit tudok mondani: ha nagy leszek, Pisti akarok lenni.

1 hozzászólás
klaratakacs P>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Sírvavigadós, nagyon magyar darab.
Az első rész/felvonás, nagyon megfogott. Valahogy olyan pontosan lavírozott a dráma és komédia mezsgyéjén, hogy furcsának éreztem, hogy felnevetek több ember halálának leírásán. Pedig tényleg humoros és tragikus volt egyszerre.
A második rész nekem kicsit elszállt, talán a hét második felében már fáradtabb is voltam, azt kevésbé élveztem.
Nagy pozitívuma a műnek, hogy teljesen pontos színpadi utasításokkal lát el, így nagyon könnyű magunk előtt látni az egészet.

Demonshadow>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Erre nincsenek szavak. Örkényt egyszerűen csak szeretni lehet.

encsy_eszter>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Mindannyian Pistik vagyunk.

Idézet egy elemzésből:
A kisemberi nézõpont az, ami miatt nem a nemzeti sorstragédiák között (a Bánk bán és Az ember tragédiája mellett) emlegetik a Pisti a vérzivatarban -t, pedig ott lenne a helye, ha az irodalmi kánon bármit is befogadott volna abból, ami a 20. századi magyar drámában történt.

deaxx P>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Értéketlenítség

De rossz.

*Ezen Értetlékés kéretik iróniával olvastatni. Egyáltalán, az egész Értéketlentettség kéretik nem komolyan vétetni, még ha a Kedves Olvasó™ második vagy harmadik Maga (magja?) tiltakozásának is óhajtana hangot adni ezen állítással kapcsolatban. Kérem, lássanak tisztán: ez egy komoly Értékhetetlenés. Komolysága már hosszában, és hozzá fűzött rövid, csillaggal jelölt megjegyzésében is felmérhető. Azok számára, akik kételkednének ezen Értékentetlenítés hossz-mértékeinek pontosságában, azoknak tüntetőlegesen kiemelném az Érthetetlenték utolsó mondatának utolsó karakterét, mely a következő: .
Remélem, Kedves Olvasó™ Ön tisztábban lát, és minden kétséget eloszlatván, pontos képet kap a műről, ezen Értetléketlenséget olvasva. Ha ez így van, azt Ön csak és kizárólag ezen Értektélésségnek köszönheti. Ha ez nem így lenne, a gond természetesen Ön(ök)nél keresendő. Higgye el, hogy így van, gondolkozzék reálisan. Csak tökélyre csiszolt realitással és reálisság-elvárással olvasható mind ezen Értektétlenség, mind a Pisti.
Kéretik a valósággal hasonlóságot föl nem fedezni a mű olvasása közben, ennek ugyanis a következő nem kívánt hatása lehet: gondolkodásra késztetés. Ezen Értektelet írója, felmérve a lehetséges veszélyt, az emberiség megmentőjeként és hőseként figyelmezteti a Kedves Olvasót™ a veszélyre, méghozzá így: vigyázzon!
Véletlen fölfedezés esetén nem ajánlatos illegálisan felállíttatni egy Pisti-szobrot a Hősök terén, és ezen Érteklétesség még csak említés szintjén sem hozakodik elő ilyen badar ötletekkel.
Tehát, Kedves Olvasó™, a rend kedvéért megismételnénk ezen megjegyzés első sorait: kéretik iróniát mellőzve olvasni ezen Érteklétettés sorait, és komolyan venni azt.

levendulalány >!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Hú,ez nagyon fura!
Elsőre nem is értettem, időbe tellett, mire összeállt a kép… Többször eszembe jutott a Brian élete és Az ember tragédiája. Utóbbi a különböző korok miatt, melyekbe Pisti újra és újra újjászületik, lesz ez is, az is. Az előbbi pedig természetesen a Pisti mint Messiás vonulat miatt. „Nem én vagyok a Messiás!”
Rengeteg dolog van ebben a drámában, érdemes lesz még párszor elolvasnom, hogy mindenre fény derüljön.
(Az a kofferes jelenet pl. tényleg arra utal, hogy az ember csak a holmijaiban létezik?)

Még1Fejezet>!
Örkény István: Pisti a vérzivatarban

Pistiből sokféle van, pedig egy. És még ha a szülei megdöbbenve számolják meg fiukat, s kiderül, hogy az többen van, akkor is egy. És ez a Pisti(k) lényegében egy huszadik századi magyar Forrest Gump: mindenhol ott volt, de nem mindent értett…
Szeretem Örkényt, a stílusát, a színműveit, az egyperceseit, a kisregényeit…
És most még ezt is:)


Népszerű idézetek

Bogas>!

Örömmel tudatjuk családunk tagjaival, barátainkkal, ismerőseinkkel, hogy Pisti fiunk a mai napon házasságot kötött a lenni ige jövő idejével.

encsy_eszter>!

PISTI Ártatlan, nem ártatlan, mi a különbség? Egyszer mindnyájunkat kivégeznek.

Szirmocska>!

E kor nekünk szülőnk és megölőnk.
Tőle kaptuk, mint útravalót,
hogy lehessünk hősök és gyilkosok,
megbélyegzők és megbélyegzettek,
keveset tevők, nagyokat álmodók,
másokat mentők, magunkat pusztítók,
egy időben, egy helyütt és egy személyben:
ki merre fordul, aszerint.

encsy_eszter>!

Úgy vélem, a történetírókra a csata kimenetele tartozik: ez győz, amaz veszít. Az íróra, hogy hősét bemutassa, akár győztesként, akár vesztesként vesz részt az ütközetben.

Előszó

Szirmocska>!

Értse meg végre, hogy a jövő nem más, mint a jelen összes lehetőségei, és hogy mi, maga vagy én, melyiket választjuk a sok közül.

encsy_eszter>!

PISTI Én voltam a cirkusz porondjának hőse, és az első magyar anarchista, azonkívül zsoké is, csak túlléptem a súlyhatárt. Gyógyítani tudom a rákot, ez mind igaz, de az is igaz, hogyha a villamosra felszáll egy feszes fenekű nő, akkor alája teszem a tenyerem. Mit csináljak, enélkül nem tudok élni.

Bogas>!

Mi csak a semmit szerethetjük, mert csak a semmit adhatjuk egymásnak.

Bogas>!

Úgy jöttem a világra, hogy be voltam oltva a kételkedés mérgével. Nem hittem semmiben. Például a nehézkedési erőben sem. Engem spárgával kellett a járókához kötözni, különben a mennyezeten mászkáltam, mint a legyek…

1 hozzászólás
Még1Fejezet>!

Egy ilyen nagy felismerés mindent megszüntet, ami előtte volt.
Az ember két lábra állt, és érvénytelen lett a négykézláb.
Rájöttünk, hogy nevetni tudunk, és ezzel érvénytelen lett a szomorúság… Nem, ez nem jó példa.


Hasonló könyvek címkék alapján

Varsa Mátyás: Tin és Puttó Li-potban
Laura Ruohonen: Krisztina
Sławomir Mrożek: Drámák
Sławomir Mrożek: Mulatság
Witold Gombrowicz: Drámák
Keil Béni (szerk.): Piszkos kezek
Sławomir Mrożek: Tangó
Eugène Ionesco: Drámák
Ruttkay Zsófia (szerk.): A kopasz énekesnő
Jean Genet: Drámák