Macskajáték 148 csillagozás

Örkény István: Macskajáték Örkény István: Macskajáték

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. Két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép… Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek”
(Örkény István)
Pogány Judit előadásában

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Kossuth, Budapest, 2012
ISBN: 9789630970686 · Felolvasta: Pogány Judit

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 17

Most olvassa 6

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
OlvasóMókus
Örkény István: Macskajáték

Fájdalmasan zseniális. Vártam a komédiát, de számomra ez nem volt komikus. Keserédes az egész történet. Orbánné még 60 éven felül is olyan naív, mint egy tizenéves kislány, nagyon sajnáltam szegényt. Pedig csak boldog szeretett volna lenni.
Azt nem értem, hogy én ezt eddig miért nem olvastam?

>!
Frank_Spielmann I
Örkény István: Macskajáték

Hát ez hülye! :D A szó legnemesebb értelmében.
Szerelmi háromszög – nyugdíjasokkal.
„Kérlek, becsináltam.” Hát én is.

11 hozzászólás
>!
KingucK P
Örkény István: Macskajáték

Groteszk humorral átszőtt szívbemarkoló történet.
Elolvasás után először az jutott eszembe, hogy mennyi mindenünk van, amit csak akkor tudunk értékelni, mikor már elveszítettük, vagy megíjedünk, hogy el fogjuk veszíteni.
A kis öregek története inkább elnyitja a szemünket, hogy nem áll meg az élet attól, hogy megöregszünk. Én mindig csodáltam azokat az idős embereket, akik a nyugdíj után is hasznosan elfoglalják magukat (utaznak, tanulnak, hobbiuknak élnek…).
A dráma nagyon jól fel van építve, és milyen jól bele tudta magát érezni az író a női szerepekbe :) A humorral enyhíti a tragédia élét, ezért nem annyira sokkoló.

>!
Ydna
Örkény István: Macskajáték

Tetszett, volt valami fájóan ismerős – a környezetemből – Orbánné butaságában, mindent jobban tudásában.

>!
Annamarie P
Örkény István: Macskajáték

Groteszk, de annál azért komolyabb.
Tragikomédia, de a komédia része inkább megdöbbent, mint megnevettet. Én szinte egyetlen egyszer sem tudtam nevetni.
Gondolom a műfaj -amit nem is ismerek eléggé- ezernyi árnyalata közül egy szeletkét képvisel a Macskajáték.
Nagyon tetszett a téma, amivel nem mindennap találkozunk. Időskori féltékenység, szerelem, testvérféltékenység (szerintem is sírig tart). Kedvenc alakom Orbánné volt, a maga szerelemtől fellelkesült, dagadó bokájával. A groteszk nem engedi, hogy komolyan vegyük, pedig mi igen is komolyan vesszük!

>!
malenca
Örkény István: Macskajáték

gyönyörűszép… és egy egészen kicsit fájdalmas… abban a megemészthetetlenül csodálatos Örkény stílusban íródott, amit az egypercesek is magukban hordoznak. Nagyon tetszett a történetmondás… És a szereplők nem mindennapi kora…:)

>!
Kerol
Örkény István: Macskajáték

Nem találtam sok kacarászni valót a darabban, de fájdalmat és lemondást annál többet. Én nem éreztem viccesnek a 65 éves nő szerelmét, mert számomra a szerelem nem korfüggő. Leginkább a helyzetkomikumokon tudtam mosolyogni, a végét – a nagy játék és nevetés ellenére – is szomorúnak éreztem.
Pedig én szurkoltam nagyon Orbánnénak,és kívántam, hogy Gizának ne legyen igaza.
Egyetlen szereplőt vertem volna fejbe a kapanyéllel: Ilust, mert lehet, hogy naiv az anyja, lehet, hogy szerelmes, de azért csak az anyja na!!!

Ezzel együtt nagyon szerettem minden sorát….Örkény fenomenális, mint mindig. :))

>!
Mazsola_78 P
Örkény István: Macskajáték

Tetszett, de nekem nem jött át a grotesz mivolta. Valószínűleg a hiba az én készülékemben van, olvasva a többiek véleményét. Lehet, hogy nem késő éjjel kellett volna befejeznem, lehet, hogy ha nem gépen olvasom (amit egyébként nagyon nem szeretek), akkor jobban átszellemülök és elmerülök a történetben.
Én nem éreztem azt a sok pörlekedést a szomszédnőjével, nővérével, amit a bevezetőben ígértek, nem éreztem groteszknek, hogy egy hatvanas nő szerelmes (miért ne lehetne abban a korban is?).
Egyszer még mindenképpen újraolvasom, mert mindezek ellenére nagyon magával ragadott, könnyen olvastam, észre sem vettem és már vége is volt.
De a következő alkalommal mindenképpen könyvként veszem a kezembe és nappali órákban. Hátha akkor….

>!
WildWorld
Örkény István: Macskajáték

Mindenképpen megérte elolvasni ezt a drámát a tévés színházközvetítés megnézése után. Ugyan nem lett akkora kedvenc, mint a Tóték, de egy estére ez is nagyon kellemes és elgondolkodtató kikapcsolódást nyújtott. Mondjuk a komikum fő forrása – egy nyugdíjas özvegyasszony lángoló szerelemre gyúl és tinilányos mivoltába zökken vissza tőle – annyira pont nem ütött szíven, szerintem minden életkorban jogot formálhat az ember a szerelemre, a lelkesedésre vagy a bolondságra. Sokkal jobban megérintett a testvérével való kapcsolata, a sorsukon keresztül a menni vagy maradni kérdésköre, illetve a nyitó- és zárójelenet rendkívül erőteljesre, meghatározóra sikerült szerintem, szép keretet adott a drámának. És közben persze jókat kacarásztam minden máson, szóval abszolút pozitív élmény volt ez az Örkény-mű is.

4 hozzászólás
>!
Edit91
Örkény István: Macskajáték

„Mindnyájan akarunk egymástól valamit. Csak az öregektől nem akar már senki semmit. De ha az öregek akarnak egymástól valamit, azon mi nevetünk.”

Én sok idős embert ismertem (nagyszüleimmel nőttem fel és volt kialakult baráti társaságuk), így az alapszituációt (spoiler) egyáltalán nem éreztem groteszknek. A művet jellemző komikusságot inkább (ismételten) a sajátos Örkény stílus és humor okozza. Imádtam, olyannyira, hogy leültem délután, hogy pár oldalt olvasok, de ott ragadtam és nem hagyott addig nyugodni, míg a végére nem értem (pedig nem első olvasás volt). Nagyon tetszett a felépítése, hogy levelekből, telefonbeszélgetésekből bontakozik ki a történet. Végében van valami nagyon zseniális, mert egyszerre folyt a könnyen a nevetéstől és a szomorúságtól is.


Népszerű idézetek

>!
Beja

A csirke talán nem egyéb, mint az a mód, ahogy egy tojás egy másik tojást csinál.

2 hozzászólás
>!
Awa

Az ember hozzákopik a körülményeihez. Akit semmibe vesznek, semmivé válik.

>!
virezma P

Nem tudom, van-e róla tudomása, hogy Erzsike a pasaréti hentesek réme.

4 hozzászólás
>!
Bogas P

Úgy félek, hogy a fogsoromat se merem kitenni.

>!
Gólyanéni 

Ehelyett inkább neked üzenem, lányom, hogy próbáld megtanulni anyád sorsából, ami egy másik ember sorsából megtanulható.Sajnos, én sohasem követtem el hibákat, életem téli álom volt, mert féltem a hidegtől.

>!
Awa

Amin nem lehet változtatni, amiatt nem érdemes panaszkodni.

1 hozzászólás
>!
encsy_eszter

GIZA Mi volt ez?

ORBÁNNÉ Semmi.

GIZA Hogyhogy semmi?

ORBÁNNÉ Semmi különös. Csak nyávogtam egyet.

1 hozzászólás
>!
Chrissie

Hidd el, nehezebb elviselni az ifjúságot, mint az öregséget, amikor már nincs választása az embernek. De a legnehezebb kibírni azt az öregséget, mely fiatalsággal áltatja magát.

I. felvonás Giza levele

>!
kolika

Sajnos, én sohasem követtem el hibákat; életem téli álom volt, mert féltem a hidegtől.

>!
piribolygo

Ha rémeket látok, ne hallgass rám. Béna vénasszony vagyok, aki hattyúkkal társalog. Talán már nem tudok jól magyarul.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Szabó Magda: Az ajtó
Krasznahorkai László: Sátántangó
Galgóczi Erzsébet: A közös bűn
Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről
Rideg Sándor: Indul a bakterház
Fekete Gyula: Az orvos halála
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról
Nyirő József: Uz Bence