Elsárgult ​kéziratok 7 csillagozás

Írások a hagyatékból
Örkény István: Elsárgult kéziratok Örkény István: Elsárgult kéziratok

Örkény István életműkiadásának pótköteteként 1989-ben a Szépirodalmi Könyvkiadónál jelent meg a Búcsú. Ebben nagyrészt olyan fiatalkori írások szerepeltek, amelyek a borító ismertetője szerint: „mindmáig ismeretlenek voltak még a legszűkebb baráti kör és a legfelkészültebb Örkény-kutatók előtt is. Örkény István saját maga teremtette és terjesztette a legendát, hogy ő a háború előtti és a háború alatti években nagyon keveset írt, és abból a kevésből is elenyésző mennyiségben születtek jó minőségű szövegek. Most – e kötetet olvasva – úgy érezzük, hogy az író messzemenően igazságtalan és szigorú volt fiatalkorának teremtményeivel szemben, mert ezek a novellák sokkal többek, mint ifjúkori zsengék.” Ezeknek a szövegeknek nagy része kéziratban maradt fenn ­ sokszor keletkezésük időpontját is csak hozzávetőlegesen lehetett megállapítani – egy másik része pedig 1948 előtti, ma már gyakorlatilag hozzáférhetetlen lapokban olvasható.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Örkény István művei Palatinus

>!
Palatinus, Budapest, 2013
264 oldal · ISBN: 9789632741420
>!
Palatinus, Budapest, 2005
226 oldal · ISBN: 9639578878

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Cukormalac>!
Örkény István: Elsárgult kéziratok

Jelmezbálban meztelen vendég

Szép és jó dolog a hagyatékkezelés, főleg ha az özvegy csinálja és ilyen lelkiismeretesen, de van, ami jobb, ha a fiókban marad. Nem mondom, hogy felesleges, vagy gáz – Örkény egyetlen megmozdulására nem tudnám ráaggatni a negatív jelzőket, még az ötvenes évekbeli termelési regényeire sem – de egyes darabokat bőven elég lett volna törzskötetek (pl. egyperces novellák, rendes novellák) függelékeként odabiggyeszteni és kész. A többi meg simán belefért volna anno az amúgy is soványka Búcsú című kötetbe, így ez a válogatás inkább a jelmezbálban meztelen vendég benyomását kelti, úgyhogy valószínűleg nem fogok epekedni azért, hogy patinás Örkény-kollekcióm darabjává tegyem.

>!
Palatinus, Budapest, 2005
226 oldal · ISBN: 9639578878

Népszerű idézetek

Szelén>!

Lehet, hogy sosem bírok a közelébe férkőzni, soha; az emberek, ha szembekerülnek egymással, lesütik a szemüket, és kapkodva beszélnek közömbös és unott dolgokról, hazudnak csak azért, nehogy a „lényeg" kerüljön szóba, az a kínos és szemérmes valóság, amit egy életen át eltitkolunk.

7. oldal, GYŰLÖLET


Hasonló könyvek címkék alapján

Székely János: A nyugati hadtest
Gárdonyi Géza: Mai csodák
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes novellái I-II.
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját
Győrffy Ákos: Akutagava noteszéből
Gárdonyi Géza: Messze van odáig!
Kosztolányi Dezső: Alakok
Kosztolányi Dezső: Kínai kancsó
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai
Nógrádi Gábor: Galambnagymama