Egyperces ​novellák 844 csillagozás

Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák

„Az ​Egyperces Novellák – írójuknak merész és nem egészen komolyan veendő kijelentése szerint – egész regények, sőt regényciklusokkal fölérő alkotások, annak ellenére, hogy szembetűnően rövidek. Őszerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem azért mert kevés szóval szeretnének sokat mondani. Adná az Úr. E rövidségen túl mit illik róluk még eszünkbe tartanunk? Azt hogy nincs műfajuk. A népmesétől a városi folklórig (egész a pesti viccekig), az elbeszélő epikától a kurtára fogott tragédiáig mindent el lehet mondani "egypercesen” is. Csak az a kérdés, hogy így megrövidítve, a közlést jelzéssé sűrítve valóban többet s megrázóbbat árulnak el a világról, mint amennyit több szóval lehetne mondani. Írójuk erre törekedett. Máskülünben az Egyperces Novella erősen emlékeztet több perces társaira, hiszen neki is van címe, van eleje, közepe, befejezése, és még sok egyebe, ami egy írásműnek kell. Abban viszont erősen eltér tőle, hogy a legtöbbször nincs cselekménye, vagy a… (tovább)

Egypercesek címmel hangoskönyvként is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2018
764 oldal · ISBN: 9789634791393
>!
Helikon, Budapest, 2018
764 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634790181
>!
Palatinus, Budapest, 2008
580 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632740010

19 további kiadás


Enciklopédia 8


Kedvencelte 228

Most olvassa 61

Várólistára tette 210

Kívánságlistára tette 153

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Nita_Könyvgalaxis
Örkény István: Egyperces novellák

Sajnos az irodalomórán méltatlanul kevés idő maradt arra, hogy Örkénnyel foglalkozzunk, ezért ő valamiért számomra egyszerűen egy kissé groteszk, de vicces műveket író emberként maradt meg. Mekkorát tévedtem!

Az Egyperces novellákat elolvasva az ember hamar rájön, hogy Örkény történetei ezernyi érzést képesek közvetíteni, és a groteszk humor csak az írásinak az egyik arca. Annyira tűélesen képes volt az akkori magyar valóságot közvetíteni, amire csak kevesen képesek. Ráadásul ha megnézzük, ez a valóság ma sem sokban különbözik…

De nem csak magyar közegben értelmezhetők ezek a novellák, nagyon egyetemes emberi érzéseket és gondolatokat is közvetít. Az emberi gyarlóság, a valaki mássá válás vágya, az őrület, a szerelem, a valóság elfogadhatatlansága lefolynak a lapjairól, és egyenesen a szívünkhöz találnak utat.

Örkény egyperceseiben a hétköznapi különlegessé válik, a különlegeset pedig sokszor hétköznapinak nézik. Annyi mindent tanít az életről, arról, hogyan bánunk egymással és hogyan is kéne bánnunk egymással.

Jó lenne, ha minél többen megismernék az ezerarcú Örkényt, és tanulnának tőle. Van mit.

>!
csillagka P
Örkény István: Egyperces novellák

Nem csalás, nem ámítás, csak egy kis emberismeret elkeverve jó adag empátiával, vastagon meglocsolva iróniával, csipet bölcsessége fűszerezve. Olyan eledel ez, amit bármikor szívesen fogyasztok, mert megvan a magva mégis könnyeden puha és laktató, tökéletesen játszik az állagokkal, színekkel, formákkal, több textúra is megtalálható a csipetnyi kompozíciókban. Örkény igaz séfként különböző és közvélekedés szerint nem összeegyeztethető alapanyagokat társít, tökéletes mennyiségben, briliáns ízléssel és szakmai alázattal megáldva.
Melegen ajánlom bármely alkalomra, akár részletekben is fogyasztható, persze ha kibírod, hogy ne fald fel egyszerre, mint én az örök falánk.

>!
Eta IP
Örkény István: Egyperces novellák

Örök és fő kedvenc, ha nincs időm, de szórakozni akarok. A legjobb vécékönyv. :-DD

2 hozzászólás
>!
Lady_Hope I
Örkény István: Egyperces novellák

Kérem tisztelettel, alássan, éngem itt félrevezettek, becsaptak, és az érzelmeimmel nagymértékben játszadoztak. Felháborító kérem szépen, hogy a mai világban mit meg nem engednek maguknak holmi írók, és kiadók.
Egyperces? Dehogy egyperces! Nehogy bárki is bedőljön ennek a csalárd, galád cselszövésnek! A novellák többsége kevesebb mint egy perc alatt, és számottevő százaléka több mint egy perc alatt olvasható el.
Kérem, ez tiszteletlenség, és az olvasó becsapása. Mit meg nem engednek maguknak az emberek, egy kis szójátékért!
És még volt képe ezek után viccesnek, szomorúnak, elgondolkodtatónak lenni. Még ilyet!
(U.I.:Próbálkozhatok. Örkényből csak egy van.)

>!
_Enii_ P
Örkény István: Egyperces novellák

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni. Köszönöm.

Anno a gimis magyartanárom által ismerkedtem meg Örkény Istvánnal. Akkor ez nem volt egy hosszan tartó barátság,de kezdetnek éppen megtette. Belekezdtem, lapozgattam,olvasgattam,mégis valami nem hagyta,hogy a végére érjek->a könyv úgyszólván nehéz szülésnek bizonyult. Aztán most néhány hete véletlenül újra a kezembe akadt,és pörögtek az oldalak azt hiszem öregszem… :D.
Egyedi,új,más,és pont ettől olyan zseniális. ;)

>!
Frank_Spielmann I
Örkény István: Egyperces novellák

Alapmű. Nagy fába vágta a fejszéjét ezzel Örkény, hiszen valami teljesen újat kezdett el, és az új nem feltétlenül jó és értékes is: kockázatot vállalt, és végül is mára kiderült, hogy nyert. Ezek nélkül a novellák nélkül ma nem lenne szerintem Esterházynk, de talán a humorunk se lenne az igazi. A groteszk és az abszurd örök, ezt nem Örkény találta ki, de őnála él tovább. No persze egy groteszk és abszurd korszakban mi mást is lehetett volna írni?

Van nekem egy nagyon jó kiadásom ebből, Réber László (van ki e nevet nem ismeri?!) rajzaival – de ez nem a teljes. Úgy látom, majdnem 600 oldalas kötet is van, remélem az a teljes, és akkor úgy befalom megint az egészet, hoccsakna.

4 hozzászólás
>!
Bence AP
Örkény István: Egyperces novellák

Ha egyesével lenne kinyomtatva és bekötve, akkor is megvenném a legtöbbet.

>!
tündérrózsa P
Örkény István: Egyperces novellák

Valamikor régen már olvastam. Akkor is tetszett és most sem csalódtam benne. Rádöbbentem, hogy nagyon esedékes volt már ez az olvasás, sokra egyáltalán nem is emlékeztem. Szerintem idén fogok még Örkényt olvasni.

>!
Sapadtribizli P
Örkény István: Egyperces novellák

Ezt el kell olvassam időről-időre, egyrészt mert sok novella most teljesen mást mondott nekem, mint mikor először találkoztam velük, másrészt mert annyi minden van benne, hogy muszáj néha felfrissíteni, hogy újra rá tudjunk csodálkozni az élet abszurditására és mivoltára. Egy-két novella teljesen a földhöz vágott, néhányat meg – hiába olvastam el újra, címtől kezdve – nem értettem, de megnyugodtam, hogy akkor biztos a novellában van a hiba, szóval folytathattam tovább az olvasást :P {Azért megnyugtató, hogy egyre kevesebb ilyen „rossz” novella van a könyvben :) }

>!
Felixa P
Örkény István: Egyperces novellák

Változóak a gondolataim ezzel a könyvvel kapcsolatban… De leginkább azt emelném ki, hogy kedvemre való volt ez az olvasmány. Szórakoztató, mindamellett felüdülés olvasni és csak úgy pörögtek a lapok a kezeim között. Némelyik valóban megmosolyogtató és jót lehet rajta nevetni. Ugyanakkor akadtak olyanok, is amelyek elgondolkodtatóak. Összességében jó olvasásélménnyel gazdagodtam.


Népszerű idézetek

>!
cz_z

– Jó napot.
– Jó napot.
– Hogy van?
– Köszönöm, jól.
– És az egészsége hogy szolgál?
– Nincs okom panaszra.
– De minek húzza azt a kötelet maga után?
– Kötelet? – kérdeztem hátrapillantva. – Azok a beleim.

Hogylétemről

3 hozzászólás
>!
imma A+P

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni. Köszönöm.

6. oldal, Arról, hogy mi a groteszk

2 hozzászólás
>!
cz_z

Ki látta kétéves, Zoli névre hallgató, nőstény, hosszú szőrű, szobatiszta középfülgyulladásomat?

Szóvirágok

11 hozzászólás
>!
Zsuzsa_Czékus P

Mindnyájan tudunk valamit, és azt senki sem képes utánunk csinálni. Ez így van.

71. oldal

4 hozzászólás
>!
Nadjaa

A fűre lépni tilos
tilos a fűre lépni
lépni tilos lépni
lépni lépni lépni
lépni tilos tilos
tilos tilos tilos
Tilos.

Változatok

2 hozzászólás
>!
jellemproba

Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitellik.

A személyiség válsága 563. oldal

>!
Ydna

Milyen a filozófia képzettsége?
a.) Marxista.
b.) Antimarxista.
c.) Csak Rejtő Jenőt olvas.
d.) Alkoholista.

275. oldal - Közvélemény-kutatás

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Novák Éva: Játékok
Onagy Zoltán (szerk.): Nyitott ajtók
Fehér Béla: Tengeralattjáró Révfülöpön
Szentmihályi Szabó Péter: 101 rettenetes történet
Szentmihályi Szabó Péter: 66 új mini sci-fi
Nemes István (szerk.): 100 mini fantasy történet
Békés Pál: Összegyűjtött bélyegek
Kamarás István: A Trilla szólamai
Hompoth Erika: Székely Zabhegyező
Nyika Zoltán: Szatori