Egyperces ​novellák 936 csillagozás

Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák

„Az ​Egyperces Novellák – írójuknak merész és nem egészen komolyan veendő kijelentése szerint – egész regények, sőt regényciklusokkal fölérő alkotások, annak ellenére, hogy szembetűnően rövidek. Őszerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem azért mert kevés szóval szeretnének sokat mondani. Adná az Úr. E rövidségen túl mit illik róluk még eszünkbe tartanunk? Azt hogy nincs műfajuk. A népmesétől a városi folklórig (egész a pesti viccekig), az elbeszélő epikától a kurtára fogott tragédiáig mindent el lehet mondani "egypercesen” is. Csak az a kérdés, hogy így megrövidítve, a közlést jelzéssé sűrítve valóban többet s megrázóbbat árulnak el a világról, mint amennyit több szóval lehetne mondani. Írójuk erre törekedett. Máskülünben az Egyperces Novella erősen emlékeztet több perces társaira, hiszen neki is van címe, van eleje, közepe, befejezése, és még sok egyebe, ami egy írásműnek kell. Abban viszont erősen eltér tőle, hogy a legtöbbször nincs cselekménye, vagy a… (tovább)

Egypercesek címmel hangoskönyvként is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár, Matúra klasszikusok

>!
Helikon, Budapest, 2018
762 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634790181
>!
Helikon, Budapest, 2018
764 oldal · ISBN: 9789634791393
>!
Palatinus, Budapest, 2008
580 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632740010

20 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Széchenyi István

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Kedvencelte 246

Most olvassa 91

Várólistára tette 265

Kívánságlistára tette 234

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Örkény István: Egyperces novellák

Sajnos az irodalomórán méltatlanul kevés idő maradt arra, hogy Örkénnyel foglalkozzunk, ezért ő valamiért számomra egyszerűen egy kissé groteszk, de vicces műveket író emberként maradt meg. Mekkorát tévedtem!

Az Egyperces novellákat elolvasva az ember hamar rájön, hogy Örkény történetei ezernyi érzést képesek közvetíteni, és a groteszk humor csak az írásinak az egyik arca. Annyira tűélesen képes volt az akkori magyar valóságot közvetíteni, amire csak kevesen képesek. Ráadásul ha megnézzük, ez a valóság ma sem sokban különbözik…

De nem csak magyar közegben értelmezhetők ezek a novellák, nagyon egyetemes emberi érzéseket és gondolatokat is közvetít. Az emberi gyarlóság, a valaki mássá válás vágya, az őrület, a szerelem, a valóság elfogadhatatlansága lefolynak a lapjairól, és egyenesen a szívünkhöz találnak utat.

Örkény egyperceseiben a hétköznapi különlegessé válik, a különlegeset pedig sokszor hétköznapinak nézik. Annyi mindent tanít az életről, arról, hogyan bánunk egymással és hogyan is kéne bánnunk egymással.

Jó lenne, ha minél többen megismernék az ezerarcú Örkényt, és tanulnának tőle. Van mit.

Eta IP>!
Örkény István: Egyperces novellák

Örök és fő kedvenc, ha nincs időm, de szórakozni akarok. A legjobb vécékönyv. :-DD

2 hozzászólás
csillagka P>!
Örkény István: Egyperces novellák

Nem csalás, nem ámítás, csak egy kis emberismeret elkeverve jó adag empátiával, vastagon meglocsolva iróniával, csipet bölcsessége fűszerezve. Olyan eledel ez, amit bármikor szívesen fogyasztok, mert megvan a magva mégis könnyeden puha és laktató, tökéletesen játszik az állagokkal, színekkel, formákkal, több textúra is megtalálható a csipetnyi kompozíciókban. Örkény igaz séfként különböző és közvélekedés szerint nem összeegyeztethető alapanyagokat társít, tökéletes mennyiségben, briliáns ízléssel és szakmai alázattal megáldva.
Melegen ajánlom bármely alkalomra, akár részletekben is fogyasztható, persze ha kibírod, hogy ne fald fel egyszerre, mint én az örök falánk.

Lady_Hope I>!
Örkény István: Egyperces novellák

Kérem tisztelettel, alássan, éngem itt félrevezettek, becsaptak, és az érzelmeimmel nagymértékben játszadoztak. Felháborító kérem szépen, hogy a mai világban mit meg nem engednek maguknak holmi írók, és kiadók.
Egyperces? Dehogy egyperces! Nehogy bárki is bedőljön ennek a csalárd, galád cselszövésnek! A novellák többsége kevesebb mint egy perc alatt, és számottevő százaléka több mint egy perc alatt olvasható el.
Kérem, ez tiszteletlenség, és az olvasó becsapása. Mit meg nem engednek maguknak az emberek, egy kis szójátékért!
És még volt képe ezek után viccesnek, szomorúnak, elgondolkodtatónak lenni. Még ilyet!
(U.I.:Próbálkozhatok. Örkényből csak egy van.)

Narutofan98>!
Örkény István: Egyperces novellák

Először középiskolában olvastam Örkény egyperceseiről. Még a mai napig hallom, ahogy a felkészítő órákon a tanár dallamos hangján felolvas egy-egy történetet, amit először csak faarccal hallgattunk, hiszen képtelenségnek értékeltük azokat a szavakat, amik a tanár száját elhagyták. Aztán, ahogy a végére ért, rájöttünk, hogy ez humorizálni akar. Aztán már csak kacagtunk, nevettünk, hogy milyen mókásra sikeredett egy-egy egypercese.
A tanár mesélt nekünk Örkényről, elmondta, hogy ő nagyon szereti ezt a kötetet feladni érettségi tételnek. Én pedig totálisan egyetértek ezzel a nézetével. Jó magam csak most, több mint egy évvel az érettségi után jutottam el a teljes kötet elolvasására, de nem is értem, hogy miért halogattam ennyi ideig.

_Enii_ P>!
Örkény István: Egyperces novellák

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni. Köszönöm.

Anno a gimis magyartanárom által ismerkedtem meg Örkény Istvánnal. Akkor ez nem volt egy hosszan tartó barátság,de kezdetnek éppen megtette. Belekezdtem, lapozgattam,olvasgattam,mégis valami nem hagyta,hogy a végére érjek->a könyv úgyszólván nehéz szülésnek bizonyult. Aztán most néhány hete véletlenül újra a kezembe akadt,és pörögtek az oldalak azt hiszem öregszem… :D.
Egyedi,új,más,és pont ettől olyan zseniális. ;)

Bence AP>!
Örkény István: Egyperces novellák

Ha egyesével lenne kinyomtatva és bekötve, akkor is megvenném a legtöbbet.

Frank_Spielmann I>!
Örkény István: Egyperces novellák

Alapmű. Nagy fába vágta a fejszéjét ezzel Örkény, hiszen valami teljesen újat kezdett el, és az új nem feltétlenül jó és értékes is: kockázatot vállalt, és végül is mára kiderült, hogy nyert. Ezek nélkül a novellák nélkül ma nem lenne szerintem Esterházynk, de talán a humorunk se lenne az igazi. A groteszk és az abszurd örök, ezt nem Örkény találta ki, de őnála él tovább. No persze egy groteszk és abszurd korszakban mi mást is lehetett volna írni?

Van nekem egy nagyon jó kiadásom ebből, Réber László (van ki e nevet nem ismeri?!) rajzaival – de ez nem a teljes. Úgy látom, majdnem 600 oldalas kötet is van, remélem az a teljes, és akkor úgy befalom megint az egészet, hoccsakna.

4 hozzászólás
gyuszi64>!
Örkény István: Egyperces novellák

Középiskolás koromban legjobban az örök érvényű klasszikusok tetszettek a könyvből: Kenyér, In memoriam dr. K.H.G., Ballada a költészet hatalmáról vagy a Halhatatlanság. Ifjúkoromban már a legjobbak közé soroltam a Matematiká-t, a Vallomás-t vagy pl. az Életben maradni-t, felnőttként pedig az olyen novellákat is, mint a Szén, A megváltó vagy A félelem relativitása.
Most idősebb fejjel legjobban az erőszak-novellák tetszettek (háború, fogság, börtön), ezek egy (remélhetőleg) letűnt korszak lenyűgöző látomásai.

A 150 novella a válogatáskötetek minimálkövetelményének („ha a novellák harmada jó, akkor már a kötet is jó”) többszörösen is eleget tesz. Vagy kéttucat közülük a tökéletességet érinti (ki ne szeretné a tökéletességet?), ezek örök magyar mementók. Olyan egypercest is találtam, amelyik még mindig „hibás”. :) (Ha valamelyiket második olvasásra sem értjük, akkor Örkény szerint a novellában van a hiba.)

Érdekes lenne egyszer megszavaztatni az olvasókat, mondjuk sorolják fel az első harminc-negyven legjobb egypercesüket; kíváncsi lennék, mit kapnánk eredményül.

Sapadtribizli P>!
Örkény István: Egyperces novellák

Ezt el kell olvassam időről-időre, egyrészt mert sok novella most teljesen mást mondott nekem, mint mikor először találkoztam velük, másrészt mert annyi minden van benne, hogy muszáj néha felfrissíteni, hogy újra rá tudjunk csodálkozni az élet abszurditására és mivoltára. Egy-két novella teljesen a földhöz vágott, néhányat meg – hiába olvastam el újra, címtől kezdve – nem értettem, de megnyugodtam, hogy akkor biztos a novellában van a hiba, szóval folytathattam tovább az olvasást :P {Azért megnyugtató, hogy egyre kevesebb ilyen „rossz” novella van a könyvben :) }


Népszerű idézetek

czegezoltanszabolcs>!

– Jó napot.
– Jó napot.
– Hogy van?
– Köszönöm, jól.
– És az egészsége hogy szolgál?
– Nincs okom panaszra.
– De minek húzza azt a kötelet maga után?
– Kötelet? – kérdeztem hátrapillantva. – Azok a beleim.

Hogylétemről

3 hozzászólás
imma AP>!

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni. Köszönöm.

6. oldal, Arról, hogy mi a groteszk

2 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Ki látta kétéves, Zoli névre hallgató, nőstény, hosszú szőrű, szobatiszta középfülgyulladásomat?

Szóvirágok

11 hozzászólás
Zsuzsa_Czékus P>!

Mindnyájan tudunk valamit, és azt senki sem képes utánunk csinálni. Ez így van.

71. oldal

5 hozzászólás
jellemproba>!

Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitellik.

A személyiség válsága 563. oldal

1 hozzászólás
Nadjaa P>!

A fűre lépni tilos
tilos a fűre lépni
lépni tilos lépni
lépni lépni lépni
lépni tilos tilos
tilos tilos tilos
Tilos.

Változatok

2 hozzászólás
audreey>!

Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók!

Kapcsolódó szócikkek: álom
4 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrassew Iván: Peremkirályság
Laár András: Laár Pour L'art
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Bolgár György: Lökhajtásos Katica
Németh Attila (szerk.): Galaktika Light
Szentmihályi Szabó Péter: 101 mini sci-fi
Karel Čapek: A repülő ember és más furcsa történetek
Dino Buzzati: Hajtóvadászat öregekre
Sławomir Mrożek: A perverz és más történetek