38. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Egyperces ​novellák 946 csillagozás

Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák Örkény István: Egyperces novellák

"A ​mellékelt novellák rövidségük ellenére is teljes értékű írások.
Előnyük, hogy az ember időt spórol velük, mert nem igényelnek hosszú hetek-hónapokra terjedő figyelmet.
Amíg a lágy tojás megfő, amíg a hívott szám (ha foglaltat jelez) jelentkezik, olvassunk el egy Egyperces Novellát.
Rossz közérzet, zaklatott idegállapot, nem akadály. Olvashatjuk őket ülve és állva, szélben és esőben vagy túlzsúfolt autóbuszon közlekedve. A legtöbbje járkálás közben is élvezhető!
Fontos, hogy a címükre ügyeljünk. A szerző rövidségre törekedett, nem adhatott hát semmitmondó föliratokat. Mielőtt villamosra szállnánk, megnézzük, milyen jelzésű a kocsi. E novelláknak éppoly fontos tartozékuk a cím.
Ez persze nem azt jelenti, hogy elég csupán a föliratokat olvasgatni. Előbb a cím, aztán a szöveg: ez az egyetlen helyes használati mód.
Figyelem!
Aki valamit nem ért, olvassa el újra a kérdéses írást. Ha így sem érti, akkor a novellában a hiba.
(tovább)

Egypercesek címmel hangoskönyvként is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár, Matúra klasszikusok

>!
Helikon, Budapest, 2018
762 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634790181
>!
Helikon, Budapest, 2018
764 oldal · ISBN: 9789634791393
>!
Palatinus, Budapest, 2008
580 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632740010

21 további kiadás


Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Széchenyi István

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország


Kedvencelte 248

Most olvassa 97

Várólistára tette 268

Kívánságlistára tette 238

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Örkény István: Egyperces novellák

Sajnos az irodalomórán méltatlanul kevés idő maradt arra, hogy Örkénnyel foglalkozzunk, ezért ő valamiért számomra egyszerűen egy kissé groteszk, de vicces műveket író emberként maradt meg. Mekkorát tévedtem!

Az Egyperces novellákat elolvasva az ember hamar rájön, hogy Örkény történetei ezernyi érzést képesek közvetíteni, és a groteszk humor csak az írásinak az egyik arca. Annyira tűélesen képes volt az akkori magyar valóságot közvetíteni, amire csak kevesen képesek. Ráadásul ha megnézzük, ez a valóság ma sem sokban különbözik…

De nem csak magyar közegben értelmezhetők ezek a novellák, nagyon egyetemes emberi érzéseket és gondolatokat is közvetít. Az emberi gyarlóság, a valaki mássá válás vágya, az őrület, a szerelem, a valóság elfogadhatatlansága lefolynak a lapjairól, és egyenesen a szívünkhöz találnak utat.

Örkény egyperceseiben a hétköznapi különlegessé válik, a különlegeset pedig sokszor hétköznapinak nézik. Annyi mindent tanít az életről, arról, hogyan bánunk egymással és hogyan is kéne bánnunk egymással.

Jó lenne, ha minél többen megismernék az ezerarcú Örkényt, és tanulnának tőle. Van mit.

Eta IP>!
Örkény István: Egyperces novellák

Örök és fő kedvenc, ha nincs időm, de szórakozni akarok. A legjobb vécékönyv. :-DD

2 hozzászólás
csillagka P>!
Örkény István: Egyperces novellák

Nem csalás, nem ámítás, csak egy kis emberismeret elkeverve jó adag empátiával, vastagon meglocsolva iróniával, csipet bölcsessége fűszerezve. Olyan eledel ez, amit bármikor szívesen fogyasztok, mert megvan a magva mégis könnyeden puha és laktató, tökéletesen játszik az állagokkal, színekkel, formákkal, több textúra is megtalálható a csipetnyi kompozíciókban. Örkény igaz séfként különböző és közvélekedés szerint nem összeegyeztethető alapanyagokat társít, tökéletes mennyiségben, briliáns ízléssel és szakmai alázattal megáldva.
Melegen ajánlom bármely alkalomra, akár részletekben is fogyasztható, persze ha kibírod, hogy ne fald fel egyszerre, mint én az örök falánk.

csfannie P>!
Örkény István: Egyperces novellák

„Emelt magyarosként volt szerencsém több ízben is megismerkedni Örkény munkásságával a gimnázium során, mégis kevésnek éreztem az ismereteimet vele kapcsolatban. Az Egyperces novelláknak köszönhetően mélyebben is belemerülhetünk a 20. század egyik közkedvelt írójának munkásságába, akinek a műveit a magyartanárok leginkább a groteszk és abszurd jelzőkkel illetnek. Bevallom, bennem is ez a két szó maradt meg róla leginkább, de az Egyperces novellák – amik annyira nem is egypercesek, hiszen a mélyenszántó gondolatok a könyv befejezése után is az olvasóval maradnak – erre rácáfolnak, tekintve, hogy érzések sokasága cikázott át rajtam egy-egy novella olvasása közben.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/10/orkeny-istva…

Lady_Hope I>!
Örkény István: Egyperces novellák

Kérem tisztelettel, alássan, éngem itt félrevezettek, becsaptak, és az érzelmeimmel nagymértékben játszadoztak. Felháborító kérem szépen, hogy a mai világban mit meg nem engednek maguknak holmi írók, és kiadók.
Egyperces? Dehogy egyperces! Nehogy bárki is bedőljön ennek a csalárd, galád cselszövésnek! A novellák többsége kevesebb mint egy perc alatt, és számottevő százaléka több mint egy perc alatt olvasható el.
Kérem, ez tiszteletlenség, és az olvasó becsapása. Mit meg nem engednek maguknak az emberek, egy kis szójátékért!
És még volt képe ezek után viccesnek, szomorúnak, elgondolkodtatónak lenni. Még ilyet!
(U.I.:Próbálkozhatok. Örkényből csak egy van.)

Narutofan98>!
Örkény István: Egyperces novellák

Először középiskolában olvastam Örkény egyperceseiről. Még a mai napig hallom, ahogy a felkészítő órákon a tanár dallamos hangján felolvas egy-egy történetet, amit először csak faarccal hallgattunk, hiszen képtelenségnek értékeltük azokat a szavakat, amik a tanár száját elhagyták. Aztán, ahogy a végére ért, rájöttünk, hogy ez humorizálni akar. Aztán már csak kacagtunk, nevettünk, hogy milyen mókásra sikeredett egy-egy egypercese.
A tanár mesélt nekünk Örkényről, elmondta, hogy ő nagyon szereti ezt a kötetet feladni érettségi tételnek. Én pedig totálisan egyetértek ezzel a nézetével. Jó magam csak most, több mint egy évvel az érettségi után jutottam el a teljes kötet elolvasására, de nem is értem, hogy miért halogattam ennyi ideig.

_Enii_>!
Örkény István: Egyperces novellák

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni. Köszönöm.

Anno a gimis magyartanárom által ismerkedtem meg Örkény Istvánnal. Akkor ez nem volt egy hosszan tartó barátság,de kezdetnek éppen megtette. Belekezdtem, lapozgattam,olvasgattam,mégis valami nem hagyta,hogy a végére érjek->a könyv úgyszólván nehéz szülésnek bizonyult. Aztán most néhány hete véletlenül újra a kezembe akadt,és pörögtek az oldalak azt hiszem öregszem… :D.
Egyedi,új,más,és pont ettől olyan zseniális. ;)

Bence P>!
Örkény István: Egyperces novellák

Ha egyesével lenne kinyomtatva és bekötve, akkor is megvenném a legtöbbet.

Frank_Spielmann I>!
Örkény István: Egyperces novellák

Alapmű. Nagy fába vágta a fejszéjét ezzel Örkény, hiszen valami teljesen újat kezdett el, és az új nem feltétlenül jó és értékes is: kockázatot vállalt, és végül is mára kiderült, hogy nyert. Ezek nélkül a novellák nélkül ma nem lenne szerintem Esterházynk, de talán a humorunk se lenne az igazi. A groteszk és az abszurd örök, ezt nem Örkény találta ki, de őnála él tovább. No persze egy groteszk és abszurd korszakban mi mást is lehetett volna írni?

Van nekem egy nagyon jó kiadásom ebből, Réber László (van ki e nevet nem ismeri?!) rajzaival – de ez nem a teljes. Úgy látom, majdnem 600 oldalas kötet is van, remélem az a teljes, és akkor úgy befalom megint az egészet, hoccsakna.

4 hozzászólás
gyuszi64>!
Örkény István: Egyperces novellák

Középiskolás koromban legjobban az örök érvényű klasszikusok tetszettek a könyvből: Kenyér, In memoriam dr. K.H.G., Ballada a költészet hatalmáról vagy a Halhatatlanság. Ifjúkoromban már a legjobbak közé soroltam a Matematiká-t, a Vallomás-t vagy pl. az Életben maradni-t, felnőttként pedig az olyen novellákat is, mint a Szén, A megváltó vagy A félelem relativitása.
Most idősebb fejjel legjobban az erőszak-novellák tetszettek (háború, fogság, börtön), ezek egy (remélhetőleg) letűnt korszak lenyűgöző látomásai.

A 150 novella a válogatáskötetek minimálkövetelményének („ha a novellák harmada jó, akkor már a kötet is jó”) többszörösen is eleget tesz. Vagy kéttucat közülük a tökéletességet érinti (ki ne szeretné a tökéletességet?), ezek örök magyar mementók. Olyan egypercest is találtam, amelyik még mindig „hibás”. :) (Ha valamelyiket második olvasásra sem értjük, akkor Örkény szerint a novellában van a hiba.)

Érdekes lenne egyszer megszavaztatni az olvasókat, mondjuk sorolják fel az első harminc-negyven legjobb egypercesüket; kíváncsi lennék, mit kapnánk eredményül.


Népszerű idézetek

czegezoltanszabolcs>!

– Jó napot.
– Jó napot.
– Hogy van?
– Köszönöm, jól.
– És az egészsége hogy szolgál?
– Nincs okom panaszra.
– De minek húzza azt a kötelet maga után?
– Kötelet? – kérdeztem hátrapillantva. – Azok a beleim.

Hogylétemről

3 hozzászólás
imma P>!

Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni. Köszönöm.

6. oldal, Arról, hogy mi a groteszk

3 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Ki látta kétéves, Zoli névre hallgató, nőstény, hosszú szőrű, szobatiszta középfülgyulladásomat?

Szóvirágok

11 hozzászólás
Zsuzsa_Czékus P>!

Mindnyájan tudunk valamit, és azt senki sem képes utánunk csinálni. Ez így van.

71. oldal

5 hozzászólás
jellemproba>!

Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitellik.

A személyiség válsága 563. oldal

1 hozzászólás
Nadjaa P>!

A fűre lépni tilos
tilos a fűre lépni
lépni tilos lépni
lépni lépni lépni
lépni tilos tilos
tilos tilos tilos
Tilos.

Változatok

2 hozzászólás
audreey>!

Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók!

Kapcsolódó szócikkek: álom
4 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Franz Kafka: Az átváltozás
Andrassew Iván: Peremkirályság
Weöres Sándor: A teljesség felé
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Laár András: Laár Pour L'art
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Bolgár György: Lökhajtásos Katica
Németh Attila (szerk.): Galaktika Light
Szentmihályi Szabó Péter: 101 mini sci-fi
Franz Kafka: Az éhezőművész