My ​Name Is Red 7 csillagozás

Orhan Pamuk: My Name Is Red Orhan Pamuk: My Name Is Red Orhan Pamuk: My Name Is Red Orhan Pamuk: My Name Is Red Orhan Pamuk: My Name Is Red Orhan Pamuk: My Name Is Red

Pamuk's widely acclaimed and richly detailed historical thriller, which has been favourably compared with Umberto Eco's „The Name Of The Rose”, and which featured heavily in last year's broadsheet „Books Of The Year” round-ups. A murder mystery set in sixteenth century Istanbul, it is also a meditation on love, artistic devotion and the historical and cultural differences between East and West. „Magnificent…In this world of forgeries, where some might be in danger of losing their faith in literature…might well be one of the few recent works of fiction that will be remembered at the end of this century” "Observer".

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Everyman's Library, London, 2010
536 oldal · ISBN: 9780307593924 · Fordította: Erdag M. Goknar
>!
Vintage, London, 2006
432 oldal · ASIN: B000MAH7UE · Fordította: Erdag Goknar
>!
Random House, 2002
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780375706851

3 további kiadás


Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

virezma >!
Orhan Pamuk: My Name Is Red

Azok közé tartozom, akiket minden évben meglepetésként ér a könyvfesztivál meghívott nemzetközi díszvendégének a személye. Nem a hír, hanem a tény, hogy ez a valaki létezik. Nagyjából ugyanígy vagyok a Nobel-díjasokkal is. Ne kövezzetek meg, nem vagyok egy sötét paraszt, de a török irodalomról fogalmam sem volt egészen addig, amíg el nem jött az isztambuli (októberi) nyaralásom, és belém hasított a késztetés, hogy szerezzek valami hozzá illő olvasni valót.

Az úti könyv Pamukot ajánlotta, be is szaladtam a könyvesboltba az utazás előtti este, de végül üres kézzel távoztam. Nem csak azért, mert mindegyik elég vastag lett volna ahhoz, hogy bevállaljam a kézi poggyászomban, hanem mert mindegyik fülszöveg annyira izgalmas könyvet sejtetett, hogy nem is tudtam volna választani. Legstílusosabb szerintem az Isztambul lett volna (ha már…), aztán arra jutottam, hogy majd kint megveszem angolul.

Isztambulról tudni kell, hogy elég nagy skálán mozognak az árak, ugyanazt a könyvet a város egy másik pontján negyed annyiért meg lehet venni. Az Isztambul azonban csak a legdrágább boltban volt meg, és csak azért sem vettem meg. Viszont amikor Kadiköy kikötőjében (bizony, a kompkikötő épületében van egy kávézós könyvesbolt!) rábukkantam erre a könyvre, kb. 1500 forintnak megfelelő áron, nem volt kérdés, hogy megveszem-e.

Mivel ezt az egy művét ismerem a szerzőnek, nincs viszonyítási alapom. Az biztos, hogy száz százalékban hozta azt a hangulatot, amit vártam tőle. Hihetetlen, de a négyszáz évvel ezelőtti történet szereplőit követve látom magam előtt a várost, a Nagy Bazárt, a Topkapi palotát, a kóbor kutyákat, még a hóesést is. De nem egy egzotikus ponyváról beszélünk. A tét nem kisebb, mint művészet és vallás viszonyának tisztázása, ami emberéleteket követel. Már értem, miért hasonlították A rózsa nevéhez. A legjobban viszont az tetszett benne, ahogy az egyes fejezeteket más-más szemszögből láttatja. Különösen az fogott meg, amikor egy illusztráció hangján szólal meg a könyv, legyen az egy kutya, egy arany pénzérme vagy maga a halál. Érezhetően a szerző kisujjában van a történelem és az iszlám művészet. Nem mondom, hogy holnap felelni tudnék belőle, mindenesetre magával ragadott, beléptem az idő folyamába, és csak úgy sodortak a gyönyörűen megírt mondatok. Biztos, hogy fogunk még találkozni.


Népszerű idézetek

virezma >!

I've been thinking of you for twelve years. Remove your veil, my darling, let me look at you just once.

234. oldal

RavenS>!

Tell me then, does love make one a fool or do only fools fall in love?

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
RavenS>!

The dreams we recount are never the ones we actually see in our sleep.

virezma >!

A letter doesn't communicate by words alone. A letter, just like a book, can be read by smelling it, touching it and fondling it.

57. oldal

virezma >!

Painting is the silence of thought and the music of sight.

95. oldal

virezma >!

Isn't lovemaking the best antidote to love?

245. oldal

RavenS>!

The beauty and mystery of this world only emerges through affection, attention, interest and compassion . . . open your eyes wide and actually see this world by attending to its colors, details and irony.

RavenS>!

Before my birth there was infinite time, and after my death, inexhaustible time. I never thought of it before: I’d been living luminously between two eternities of darkness.

piccola>!

I am nothing but a corpse now, a body at the bottom of a well.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Skye Warren: The Castle
Michel Bussi: Black Water Lilies
Sabine Durrant: Remember Me This Way
Alex Michaelides: The Silent Patient
Chris Carter: The Night Stalker
Nora Roberts: Shelter in Place
Louise Penny: Still Life
Riley Sager: The Last Time I Lied
Iain Pears: The Raphael Affair
David Mitchell: Cloud Atlas