Istanbul 6 csillagozás

Memories and the City
Orhan Pamuk: Istanbul Orhan Pamuk: Istanbul Orhan Pamuk: Istanbul Orhan Pamuk: Istanbul Orhan Pamuk: Istanbul

A shimmering evocation, by turns intimate and panoramic, of one of the world’s great cities, by its foremost writer. Orhan Pamuk was born in Istanbul and still lives in the family apartment building where his mother first held him in her arms. His portrait of his city is thus also a self-portrait, refracted by memory and the melancholy–or hüzün– that all Istanbullus share: the sadness that comes of living amid the ruins of a lost empire.

With cinematic fluidity, Pamuk moves from his glamorous, unhappy parents to the gorgeous, decrepit mansions overlooking the Bosphorus; from the dawning of his self-consciousness to the writers and painters–both Turkish and foreign–who would shape his consciousness of his city. Like Joyce’s Dublin and Borges’ Buenos Aires, Pamuk’s Istanbul is a triumphant encounter of place and sensibility, beautifully written and immensely moving.

Eredeti cím: İstanbul: Hatıralar ve Şehir

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Vintage, London, 2006
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781400033881
>!
Vintage, London, 2006
384 oldal · ISBN: 9781400033881 · Fordította: Maureen Freely
>!
Faber and Faber, London, 2005
334 oldal · ISBN: 9780571218332

2 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

virezma>!
Orhan Pamuk: Istanbul

Orhan Pamuk: Istanbul Memories and the City

Egy éve, amikor Isztambulba utaztunk, azt gondoltam, milyen jópofa lesz, hogy majd ezt a könyvet olvasgatom, és közben bóklászom a városban, de nem így lett. Helyette A nevem Piros című könyvét vettem meg odakint, és azt bújtam, ezt meg csak most vettem elő. Pamuk olyan erősen jól ír, hogy szinte magam előtt látom az utcákat, hallom a müezzin hangját, érzem az utcán készülő birkahús szagát. Nagyon tetszik az egész könyv hangulata, ahogy összefonódik a város és a bolyongó alak melankóliája (jegyezzük meg ezt a szót: hüzün); ráadásul hihetetlen ismeretanyag van mögötte, valóságos megszállottja a szülővárosát érintő dokumentumoknak, festményeknek, úti beszámolóknak. Mindenképpen ajánlom annak is, aki még nem járt ott, ha szeretne elmerülni, jó hosszan merengeni a csésze alján megülő török kávé zaccába nézve, hagyni, hogy átjárja az életérzés, amikor rég múlt virágok illata bódít szerelmesen.

2 hozzászólás
hablaty P>!
Orhan Pamuk: Istanbul

Orhan Pamuk: Istanbul Memories and the City

Nem ez a kedvenc Orhan Pamuk könyvem… Bár Isztambul az egyik kedvenc városom, ez már túl sok volt belőle…. Helyenként olyan unalmas volt, hogy majd elaludtam…. erre is igaz, hogy ha kb. fele ilyen hosszú lett volna, akkor minden sorát élveztem volna…

Mezei_Dávid>!
Orhan Pamuk: Istanbul

Orhan Pamuk: Istanbul Memories and the City

Azzal a fura érzéssel tettem le a könyvet, hogy a szerző igazából az utolsó fejezethez írt egyetlen hosszú – sőt, hosszadalmas – előszót. Ráadásul azt sem lehet eldönteni, valójában mi akar lenni a könyv. Nincs ritmusa, szerkezete, sok esetben úgy tűnik az író a városról, annak múltjáról és jelenéről ír, aztán időről-időre felbukkannak önéletrajzi elemek, hogy az utolsó fejezetekre aztán végképp átcsapjon önéletrajzba, és a város már csak díszlet lesz.
A stílusa sokszor nagyon nehézkes, sőt modoros, bár lehet, hogy az angol fordítással, sőt, horribile dictu az én angoltudásommal volt a baj.
Mindenesetre a nagyon sok érdekes és fontos dolgot tudtam meg belőle Isztambulról, a város múltjáról, aki oda készül, annak feltétlenül ajánlom. Az én kiadásom tele van régi fotókkal Isztambulról, amelyekben tükröződik a könyv hangulata. Néha a fotók erősebbek a szövegnél. Ami alapvetően megint nem baj. Kár, hogy nincsenek képaláírások, mit is látunk a fotókon, mikor készültek stb.


Népszerű idézetek

hablaty P>!

…but I couldn't wait for it to snow – not because I would be going outside to play in it, but because it made the city look new, not only by covering up the mud, the filth, the ruins and the neglect, but by producing in every street and every view an element of surprise, a delicious air of impending disaster.

37. oldal

Orhan Pamuk: Istanbul Memories and the City

virezma>!

The first thing I learned at school was that some peopleare idiots; the second thing I learned was that some are even worse.

110. oldal

Orhan Pamuk: Istanbul Memories and the City

virezma>!

The city has no centre other than ourselves.

316. oldal

Orhan Pamuk: Istanbul Memories and the City


Hasonló könyvek címkék alapján

Malala Yousafzai – Christina Lamb: I Am Malala
Elif Shafak: Three Daughters of Eve
Barack Obama: A Promised Land
Matthew McConaughey: Greenlights
Elif Shafak: Honour
Annie Ernaux: A Girl's Story
Bob Dylan: Chronicles: Volume One
Jeanette Winterson: Why Be Happy When You Could Be Normal?
Elif Shafak: 10 Minutes 38 Seconds in this Strange World
Trevor Noah: Born a Crime