Az ​új élet 75 csillagozás

Orhan Pamuk: Az új élet Orhan Pamuk: Az új élet

„Egy ​napon elolvastam egy könyvet, és ettől az egész életem megváltozott. …láttam a másik életre nyíló ajtó küszöbénél kiszivárgó fényt; láttam mindent, amit már ismertem, és mindent, amit még nem… Mindaz, amit addig tanultam, minden, amiben addig hittem, megszűnt érték lenni… de azért csak folytattam az olvasást, mert minél inkább előrehaladtam a könyvben, annál jobban megértettem, hogy olyan útra tévedtem, ahonnan nem lehet visszafordulni.”

Oszmant, az ifjú narrátort egészen felkavarja ez a titokzatos olvasmány. Évekig bolyong Törökországban, bejárja a legelhagyatottabb helyeket, s mindvégig ugyanaz az őrült szerelem és remény hajtja. Különös kalandokon át vezet az útja egészen addig a napig, amíg meg nem érti, hogy az új világ, amelyre oly igen vágyik, talán nem is egyéb, mint maga a fényes halál…

Az elképesztő fordulatokban gazdag, nyugat-európai hagyományokra épülő, finom humorú misztikus regény eleven és valósághű képet fest a keletről, a mai Törökország… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Irodalmi Nobel-díjasok Ulpius-ház · Ulpius klasszikusok Ulpius-ház

Ulpius-ház, Budapest, 2006
448 oldal · ISBN: 9637253130 · Fordította: Takács M. József
Ulpius-ház, Budapest, 2003
450 oldal · ISBN: 9639475092 · Fordította: Takács M. József

Orhan Pamuk: Az új élet

„Egy napon elolvastam egy könyvet, és ettől az egész életem megváltozott.”

A piros hajú nő volt az egyetlen olvasmányélményem a szerzőtől, az a kötet jobban tetszett. Olvasás közben ez a kötet jutott eszembe.
Volt már rám több könyv nagy hatással, de sosem jutott eszembe, hogy alapvetően megváltoztatná az életemet, hogy elindulnék buszokat váltogatva, a veszélyt/a halált keresve egy új élet felé, mint a kötet narrátora, szerelme Dzsánán és az ő felejthetetlen kedvese, Mehmet. Hárman háromféle utat járnak be, Mehmet megtalálja ugyan a felejtés lévén elért béket az életében, de ezért nagy árat fizet. Oszman megszállottan keresi az élet, a szerelem, a könyv értelmet, amíg sorba beteljesedik. Dzsámán elérhetetlenné válik.
Nagy kérdésre keresi a választ: Mi a szerelem? Erről hosszú fejtegetésbe kezd a szerző, de semmi újat nem tudtam mondani – állapítja meg.
Pamuk regénye nem igazán szerethető kötet. Török szerzőként érthetően jelentős hangsúlyt kap benne a keleti ember nézőpontja, a nyugatival szembeni meghatározottsága, de amolyan igazán mindenen átgázoló módon, emberéleteket sem kímélve. Lefin doktor és csapata küzd az igazáért/vélt igazáért, a Nagy Szemfényvesztéssel szemben, eszközökben nem válogatva.
https://moly.hu/idezetek/1717393 A háború embertelen, szörnyű szenvedések okozója, semmiképpen nem tudom szent dologként értelmezni.
A kötet vége az olvasóhoz intézett gondolatokat tartalmaz. Ezért aztán kedves olvasó, ne bízz bennem… Ellenben légy biztos az élet könyörtelen kegyetlenségében!

Teetee>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Szeretem Pamukot, de ez a könyv annyira nem jött be. Pamuknál számomra sosem a cselekmény a fontos, hanem a hangulat, és Az új élet hangulata valahogy nem szippantott be annyira, mint korábban a Fekete könyv vagy Az ártatlanság múzeuma. (Az Isztambulról nem is beszélve.)
Mesélős volt és szép volt és kicsikét posztmodernkedős volt az olvasóhoz kiszólogató főszereplővel, de valahogy vontatott és kiszámítható is volt.
De lehet, hogy csak az volt a bajom, hogy hogy a fenébe tudtak annyit busszal utazni, sosem kellett WC-re menniük?

Zizzer>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Érezhető, hogy nem eredeti nyelvből fordították, hanem franciából, illetve a nevek magyarra való átírása is nagyon zavart (de legyen ez a legnagyobb bajom).
Ez a könyv is igazán pamukos, szerintem egészen olvasmányos, a művei között valahol a középmezőnyben helyezném el, de így is megkapja tőlem a [töredelmesen bevallom nem kicsit elfogult] öt csillagot.

Ewila >!
Orhan Pamuk: Az új élet

Képet kapunk a mai Törökországról, annak buszközlekedéséről. És kép sejlik egy elképzelt, másik világról,

Draskovics_Edit>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Nagyon megkapott a triviálisnak látszó alapötlet. És persze a „pamukos” hangulat. Ez a regény kicsit vontatottabb volt, mint a kedvenceim.

Andreas_Vesalius>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Pamukot nagyon szeretem, de nem ez a kedvenc könyvem tőle. A buszozásokból valamiféle metafizikus tanulságnak kéne leszüremkednie. Lehet, hogy le is szüremkednie, ha a vontatott részekre jobban tudnék figyelni.

marlowe>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Sokat markol Pamuk, amikor spirituális útkeresős regényt szeretne elsősorban romlatlan (és útkereső) fiataloknak, ám a történet vontatott, az üzenet pedig a ködben ragad. Törökország multikulturális jellege miatt különösen érdekel, de a regényből csak az autóbusz-pályaudvarokra fogok emlékezni, a szereplőkre nem igazán.

Habók P>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Lassú történet, alapos, részletes, látszólag sok benne a fölösleges részlet, Aztán persze összeállnak a mozaikok, és sajnos a vége nem is lehetne más. Nem tudom, hogy tetszett-e, mindenesetre megkavart.

Pasa_István>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Egy kicsit túl bonyolult, inkább lélektani regény volt, mint olvasható, misztikus.

hencsa06>!
Orhan Pamuk: Az új élet

Hűha! És még egyszer volt az első könyv amit ettől az írótól elolvastam. Első pár oldal után leakartam tenni az fordult meg a fejemben megint mellényúltam. De tovább olvastam és magával ragadott a könyv. Igaz nem pörgős , eseménytelen , csak sok-sok szó a semmiről és a buszpályaudvarokról , de valahogy mégis az volt az érzésem , ahogy olvastam, hogy az író nem csak néz hanem lát is. És ami még nagyon tetszett, hogy nem egy tömegkönyvet kaptam. ( bár az is lehet, hogy én olvastam ebben a stílusban keveset)

Dün P>!

Egy napon elolvastam egy könyvet, és ettől az egész életem megváltozott.

Nazanszkij >!

– Amikor kisgyerek voltam, azt hittem, hogy az olvasás igazi szakma, éppúgy választhatja az ember, mint bármi más foglalkozást.

350. oldal, 13 (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2006)

Dün P>!

Ellentétben azzal, amit egyes nagyképű hülyék gondolnak, bölcsebb dolog mondani valamit, mint hallgatni. Az ég szerelmére, mire jó ha hallgatunk, ha nem nyitjuk ki a szánkat? Hallgatni, amikor az élet úgy gázol át a testünkön és a lelkünkön, mint egy könyörtelen vonat?

Ulpius, 2006, 377. o

olvasóbarát>!

Két út nyílik számunkra, hogy eljussunk Istenhez: az egyik a fegyverek útja, melyek a szent háború eszközei, a másik a karóráké, melyek az ima kellékei.

olvasóbarát>!

Türelmes olvasó, megértő olvasó, fogékony olvasó, sirass meg egy kicsit, ha tudsz, de ne feledkezz meg arról, hogy az az ember, akit megsiratsz, csak egy nyomorult gyilkos.

forElle>!

Válaszoljon nekem: lehetséges-e az a mi korunkban, hogy egy könyv teljesen megváltoztassa valakinek az életét?

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Dün P>!

Miért sírsz, kicsim? – szokták kérdezni a hüppögő gyerektől. Egy sérülés miatt sír, a lelke legmélyén ütött seb miatt, de azt fogja válaszolni, hogy azért zokog, mert elvesztette a kék ceruzahegyezőjét; nos, valami efféle szomorúság áradt szét a lelkemben, miközben a kirakatban lévő árucikkeket nézegettem.

Ulpius, 2006, 304. o.

Dün P>!

Természetesen megkérdeztem tőle, mi a könyv értelme.
– Egy jó könyv az olyan valami, ami az egész világot elénk tárja – felelte. – Talán minden könyv ilyen, vagy legalábbis ilyennek kellene lennie.
[…]
– A jó könyv olyan írás, amely nem létező dolgokról mesél, valamiféle hiányról vagy a halálról. De hiábavaló vállalkozás elindulni, hogy megkeressük a szavak mögött, a könyvön és az íráson kívül feltáruló világot.

Ulpius, 2006, 341. o

forElle>!

Megkérdezzük magunktól, hogy mi a célunk, mi a leghőbb vágyunk. A halandók közül csak kevesen találják meg a lelki közösséget a természettel, hogy vele együtt töprengjenek ezeken a kérdéseken. Az emberek talán képesek gondolkodni, ám a fejükben nincs semmi több, mint néhány másoktól hallott, nyomorúságos gondolat, amelyeket persze sajátjuknak hisznek, pedig ezeket nem ők maguk fedezték fel a természet csodáit szemlélve. Gyenge, fakó, törékeny gondolatok…

cassiesdream>!

…lapoztam egyet, és éreztem, az egész életem megváltozik attól, hogy elolvasom a szemem elé táruló szavakat…

…Az Angyalt, akit keresek, a könyvben fedeztem fel. A könyvből úgy tűnt, hogy az Angyal, valaki másnak, a könyv egy másik látogatójának az ideája, de én azonosultam vele. Tudom, hogy abban a pillanatban, amikor meglátom, megértem majd az élet összes titkát. Érzem a jelenlétét az autóbuszokban és mindenhol máshol, ahol valamilyen baleset történt. Minden úgy van, ahogy Mehmet mesélte nekem. Bárhová megy Mehmet, a halál mindenhova követi őt; tudod, talán azért, mert magában hordja a könyvet.

…azzal, hogy könyvmollyá váltam, szerényebb is lettem. Szerettem könyveket olvasni, de nem szerettem beszélgetni róluk másokkal … Az olvasás persze vágyat ébresztett bennem a beszélgetésre, ám ezt a beszélgetést a könyvek folytatták egymással a fejemben. Észrevettem, hogy a könyvek, melyeket valósággal faltam akkoriban, néha sugdolóznak egymás között; a fejem így aztán afféle zenekari árokká vált, melyben a hangszerek egymás hangjára rezonáltak, és rájöttem, ennek a fejemet betöltő muzsikának köszönhetően képes vagyok elviselni az életemet.