A ​nevem Piros 58 csillagozás

Orhan Pamuk: A nevem Piros Orhan Pamuk: A nevem Piros

Nevem Piros című regényével a Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk akárha első szerelmét, a festészetet köszöntené. Ő maga „legszínesebb és legoptimistább” regényének nevezi. A történet 1591 havas téli napjaiban, Isztambulban játszódik.

Eredeti cím: Benim Adim Kirmizi

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Helikon, Budapest, 2017
472 oldal · ISBN: 9789632279350
>!
Helikon, Budapest, 2017
472 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278070
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
604 oldal · ISBN: 9789632540450 · Fordította: Tasnádi Edit

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Sátán


Kedvencelte 8

Most olvassa 9

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp P
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Nagyon szerettem A piros hajú nőt, és valami afféle alkotásra vártam A nevem Piros kapcsán is. Tekintve, hogy a molyok közül sokan nagyon dicsérik. Sajnos részemről nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Talán azért sem, mert előtte egy Abszolút Nekem Szóló könyvet sikerült olvasnom, amihez képest túl kevésnek éreztem Pamuk miniátorainak erkölcsi, vallási és egyéni szociális problémáit. A modern kori Törökországban Orhan Pamuk: A piros hajú nő a történet sava-borsát adó mítoszok 1591-ben inkább idegesítő akadályokként tűntek fel, amiken a Teremtő is max jóindulatúan elmosolyodik.
Az biztos, hogy ez az olvasási élmény nem fog megakadályozni abban, hogy még olvassak Pamuktól, hiszen egyszer már tanúja voltam, hogy tud nagyszerűt is alkotni.

4 hozzászólás
>!
giggs85 P
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Annak idején nagyon tetszett, pedig nem is ez a legjobb Pamuk kötet.

6 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Pamuk világteremtő író. Akárcsak Márquez vagy Rushdie. Megteremti a saját univerzumát, annyira elvarázsoló, érzékletes, hogy úgy éreztem, én is ott kószálok Isztambul utcáin, fahéj- és pörkölt mandula illatú szobákban, festőműhelyekben. Eleinte kicsit nehéz volt belejönni, hogy a történetet mindig más szereplő szemszögéből látom, mozaikban. Nem egy pörgős akcióregény, az tény, de fantasztikusak a leírások, a különböző szereplők szájából elhangzó példázatok és mesék, és mindezek mögött ott van a konzervatív és az újra vágyó örök kettőssége. Nekem nagyon nagyon tetszett. Az a fajta „kedvenc könyv”, aminek az olvasásába többször is belealudtam :). Nem azért, mert unalmas, hanem mert elringató, a végtelenbe utaztat, én is egy lettem valamelyik miniatúra szereplői vagy a tűz mellett mesét hallgatók közül, és elszenderedtem.

>!
Nyctea
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Rég olvastam ennyire érdekes könyvet. Aprólékossága miatt nem tudtam vele gyorsan haladni, mégis elvarázsolt, imádtam az első betűtől az utolsóig.
Ebben a történetben mindenki mesél. Mesélnek az élők, mesélnek a holtak, mesélnek a képek, sőt, még a színek is. Akár egy török miniatúrán, itt is színes kis részletekből áll össze a teljes kép, és sejlik fel a mögötte rejtőző ideológiai, vallási háttér.
Minden fejezetben más-más szereplő az elbeszélő. A kedvenceim azok, melyekben a képek szólalnak meg: mesél magáról a kutya, a magányos fa, a pénzérme, a piros szín…
Biztos, hogy el fogom olvasni újra, hogy a teljes történet ismeretében immár nyugodtan elveszhessek a részletekben.

>!
pdaniel
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Testet ad a Keletről szőtt álmoknak, kicsit rémisztőt, nagyon csábítót. Sosem éreztem még magam ennyire idegennek egy könyv lapjai közt.

>!
sajtosi
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Nekem iszonyatosan tetszett! Elvarázsolt. Úgy tudott könnyed maradni, hogy közben esztétikai-filozófiai problémákat, történelmi-kulturális kérdéseket feszegetett, ráadásul még izgalmas is.

>!
Tony_Takitani
Orhan Pamuk: A nevem Piros

A regénynek négy csillag, az Ulpiusnak viszont egy nagy nulla. A könyv tele van elütésekkel, elválasztási hibákkal, ráadásul mire a vadonatúj könyv végére értem már hullottak belőle a lapok. Mindezt van pofájuk 3999 Ft-ért adni.

>!
Véda MP
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Az első könyvem Pamuktól, s egy darabig biztosan az utolsó. Kb. 3szor akartam abbahagyni, 3szor tettem le, majd újrakezdtem. Valahogy mégis megérte. Mert nem olvastam soha még hasonlót sem. A karakterei, az alapsztori maga remek. Ugyanakkor mégis valami hangulat kell hozzá, h az ember olvasni tudja tovább és tovább. Hangulat kell az olvasásához és megint másfajta hangulatba kell kerülni az olvasása közben, hogy tovább olvastassa magát. Mindeközben az emberben olykor némi unalom és mindvégig nagy zavar támad. Mese a képről, ami egy mese a képről, amin egy mese van, stb…Kép a képben és mese a mesében. Szédület…de nekem egy kicsit olyan rosszfajta, megerőltető.

>!
Che P
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Sokrétű, sokszínű könyv. A történelmi és művészettörténeti kontextust gyönyörűen fejti ki, a háttér érzékletes, mindemellett nyomozásra felfűzött kalandregényként is megállja a helyét. Szélesebb műveltség híján viszont nem tudtam eldönteni, hogy Pamuk a keleti néplélek valódi motívumait vonultatja fel a karakterábrázolás során, avagy hamis, a nyugati sztereotípiáknak megfelelő zsánerekkel dolgozik csupán. Négy csillagot adok rá a lehetséges ötből, mert nem mindenhol lüktetett, nem olvastatta magát mindenképpen. A ritmustól eltekintve viszont tényleg tetszett.


Népszerű idézetek

>!
Exupéry

A szerelem teszi ostobává az embert, vagy csak az ostobák lesznek szerelmesek?

2 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág

Az európai városokban a nők az arcukon kívül a legvonzóbb testrészeiket, ragyogó hajukat, nyakukat, karjukat, szép keblüket, sőt, ha igaz, amit mondanak, szép lábuk egy részét is szabadon hagyva sétálnak. A férfiaknak ettől persze mindig feláll, így a szégyentől és fájdalomtól alig tudnak járni. Természetes, hogy a társadalom is megbénul ettől. Ezért aztán az európai gyaurok egyre több várat vesztenek el a törökökkel szemben.

514. oldal

2 hozzászólás
>!
Exupéry

Nem azért bánunk úgy a legtöbb emberrel, mintha ostobák volnának, mert az idegesség és a boldogtalanság vagy valami más elrontott bennünket, hanem mert a legtöbb ember valóban ostoba.

1 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág

Azt hiszem, lelke titkos sarkában élt egy bánatos dzsinn, aki még a legboldogabb szeretkezések pillanataiban sem hagyta el.

600. oldal

>!
Chöpp P

Lehet, hogy az ember akkor se boldog, ha tudja, hogyan lehetne az.

534. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Chöpp P

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy miközben bánatos eső esik, érezzük, hogy sokáig nem fogjuk elfelejteni az éppen átélteket.

549. oldal

>!
Chöpp P

Amikor fájdalmasan megéreztem, hogy meg fogok halni, hihetetlen tágasságérzet öntött el.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: haldoklás
>!
Chöpp P

Őszintének akart látszani, ezért nem tűnt őszintének, ahogy válaszolt

222. oldal

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
>!
Chöpp P

Határtalan idő telt el a születésem előtt, és halálomat is véget nem érő idő követi majd! Amíg éltem, soha nem gondoltam erre – fényben éltem a két sötét intervallum között.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról
Toni Morrison: A kedves
Toni Morrison: Salamon-ének
Gabriel García Márquez: Egy hajótörött története
Gabriel García Márquez: A pátriárka alkonya
Elif Şafak: Az isztambuli fattyú
Elif Shafak: Becsület
Perihan Mağden: Ali és Ramazan
Jázminszirmok