Madárbarátok ​könyve 10 csillagozás

Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve

„A ház körül végzett mindennapi madár- és természetvédelem elsősorban nem munka, hanem szórakozás. Az etetőkön és itatókon tevékenykedő madarak, a virágokra járó lepkék, a darázsgarázsokban sürgölődő sokféle magányos méh megfigyelése nem csak személyes, de közösségi élmény is lehet. Remélem, hogy a könyv, a rengeteg kép és filmfelvétel hatására sokan csatlakoznak a madárvédők egyre népesebb táborához és szereznek életre szóló élményeket otthon, az óvodákban és iskolákban vagy akár a munkahelyükön is!”

Orbán Zoltán, a Madárbarát kert program vezetője

>!
Cser, Budapest, 2013
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632783376

Enciklopédia 9


Kedvencelte 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

Niki4>!
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve

Nagyon szép és hasznos könyv, nagyon sok jó tanácsot és ötletet ad a madárbarátoknak, mint én is vagyok. :-) Néha olyan egyértelmű, és könnyen kivitelezhető dolgokra hívja fel a figyelmet, ami mégis hatalmas segítség a madaraknak. Pl. a porfürdő készítése. Madáretetés idején is sokszaor előveszem.

verone P>!
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve

Még nem végeztem a könyv elolvasásával, de mindenkinek ajánlom, akit csak egy kicsit is érdekel a téma, mert hasznos információkat tartalmaz például arról, hogy hogyan lehet akár egy panellakás 10. emeletére madáretetőt és odút varázsolni minimális eszközök használatával. Külön fejezetet szentel az etetőket látogató madarak megfigyelésének, fotózásának és a „madárproblémáknak” is.

loz>!
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve

Már kiolvasás előtt megadtam neki az ötöst, nagyon hasznos, szépen szerkesztett, átfogó kiadvány. Tele van képekkel, ötletekkel, a hátuljában madárhatározó (ahol kicsit jobban örültem volna, ha nem ABC rendben, hanem a határozást megkönnyítő bármely más szempontból csoportosulnak a madarak), webes ajánló, táblázatok. Kitér a kertek többi szárnyas élőlényére, meg a nemszárnyasokra is. Ezekről is sok információ, „gondozási” ötlet került a kötetbe. A madarak ellenségeiről, barátairól, természetes egyensúlyról, az általuk vagy nekik okozott károkról, azok elkerüléséről, etetésről, odútelepítésről, madárfotózásról, gyakorlatilag MINDENRŐL tájékozódhatunk ebből a nagyszerű könyvből.
Külön fejezet foglalkozik a lakótelepi madáretetéssel is. Szerintem mindenkinek hasznos, aki valaha is vett cinkegolyót a boltban. A szövegek közérthetőek, nem terjengősek, jól láttatják azt a nagy egészet, amiben az ember és a madár (és persze a többi mindenféle) együtt él.


Népszerű idézetek

Csancs>!

A madárbarát kert legfontosabb berendezése kétségtelenül az egész évben üzemelő madáritató, amelynek helyét érdemes úgy megválasztani, hogy télen etetni is lehessen itt, illetve odúkat is elhelyezhetünk a közelében.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: madáritató
Csancs>!

Az almát az etető szinte minden madara fogyasztja, egyes fajoknak pedig a legnagyobb vonzerőt jelenti. […] Nagyon fontos, hogy az egészben kitett almából vékony szeletet levágva megnyissuk az erős héjat, amelyet a gyengébb csőrű fajok csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak áttörni.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alma · madár
Csancs>!

Az etetők madarait folyamatosan ne etessük kenyérrel vagy péksüteménnyel, mert ezek gyorsan átnedvesednek, bepenészednek, és gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását is okozhatják (ugyanakkor a vízi madaraknál az alkalmi kenyérfogyasztás nem okoz egészségügyi problémát).

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kenyér · madár
Csancs>!

Napjainkban elsősorban idegmérgekkel irtják a kifejlett szúnyogokat, mivel olcsó és egyszerűen alkalmazható. […] A rovarölő szer a vízbe kerülve a magasabb rendű szervezetekre, így a halakra is mérgezően hat, tehát nem szúnyog- vagy legalább rovarszelektív. Ráadásul a melegköd gázolaj hordozóanyaga a vízfelszínen olyan levegőt át nem eresztő filmréteget képez, amely a szúnyoglárvák mellett minden vízi rovarfaj számára gátolja a légköri oxigén belégzését a felszínen keresztül.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hal · szúnyog
Csancs>!

A levek fonákán is ható melegködös szúnyoggyérítésről a vizsgálatok kimutatták, hogy az elhullott rovarok között a célcsoportot jelentő szúnyogok aránya 0,1 % (azaz minden ezredik rovar) volt csak!

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: rovar · szúnyog
Csancs>!

Súlyosan környezetszennyező és nem szelektív volta miatt a kémiai szúnyogirtás védett területen nem alkalmazható (csak biológiai) – ugyanakkor lakott területek közelében igen! Emiatt a településeken csökken a rovartáplálék mennyisége, illetve a méreganyagok a szennyezett legyeket, méheket, szúnyogokat elfogyasztó állatokra (a ragadozó rovaroktól a kétéltűeken, hüllőkön és madarakon át az emlősökig) hatnak. Minden bizonnyal ez az egyik oka annak, hogy leginkább városlakó, rovarokra vadászó molnárfecske hazai állománya 50 %-kal csökkent 1999–2012 között. A szúnyogirtást követően országszerte tapasztalnak konkrét madárelhullásos eseteket is, elsősorban fekete rigók és széncinegék esetében, amelyeknél egyik napról a másikra teljes fészekaljnyi fióka pusztul el.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fecske · környezetszennyezés · szúnyog

Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel
Schmidt Egon: Madárvédelem a ház körül
Schmidt Egon: Miért énekel a fülemüle?
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström: Madárhatározó
Martin Woodcock – Richard Perry: Madarak
Schmidt Egon: Védjük madarainkat
Bankovics Attila – Sós Endre: Túzokok
Andrea Mertiny: A természet felfedezése és védelme
Kalotás Zsolt (szerk.): Nemzeti parkjaink – Jelen és jövő