Kócos ​I-II 10 csillagozás

Oravecz Paula: Kócos I-II Oravecz Paula: Kócos I-II Oravecz Paula: Kócos I-II Oravecz Paula: Kócos I-II

Egy ​kislány regénye a Kócos, egy kislányé, aki társtalanul és nagy nyomorúságban él az első világháborút megelőző évek Budapestjén. Egy kislányé, akinek mostoha családi viszonyok között kell megismerkednie az egykori proletárélet minden keservével, a szegénységgel, a magánnyal, a kiszolgáltatottsággal – s aki mégis megtalálja a maga gyermeki örömeit ebben a világban: a játékot, a pajtások közti összetartást, a szeretetet, a közösségi érzést. Kócos a hajdani Tabánban ismeri meg a világot, ott éri az első világháború kirobbanása is, ott kell sorbanállnia kenyérért és húsért az egyre mélyebb nyomorúság és ínség éveiben. De itt találkozik először olyan emberekkel, akik vállalják a harcot a háború s az elnyomás ellen: szocialista munkásokkal. A Kócos egy gyermeklélek kibontakozásának, az azóta elsüllyedt Tabánnak s a kialakuló, izmosodó szocialista munkásmozgalomnak megragadó és nagyhatású regénye. Az írónő meleg színekkel ábrázolja hősnőjét, s hitelesen a világot, melynek már csak az… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kincses Könyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1963
534 oldal
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1957
574 oldal · puhatáblás
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1951
416 oldal

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

metahari P>!
Oravecz Paula: Kócos I-II

Tücsökciripeléstől hangos nyarakra, amikor a por vándorlása a leghangosabb, a patakparton kóválygó szúnyogok mellé. Gyerekkorban, amikor az iskolaszünetek olyan lassan telnek el… na ekkor jó (volt) olvasni.

dorcica>!
Oravecz Paula: Kócos I-II

Sokági lapult ez a könyv a polcon, mire sor került rá. Tartottam tőle, hogy csak kislányoknak való gyerekregény. De nem az. Hatalmas csalódás pozitív értelemben. Hol voltál eddig az életemből Oravecz Paula? Hogyan lehetséges, hogy még csak nem is hallottam rólad? Kitűnő író, remek, olvasmányos stílus. A történet szívszorító, fájdalmas, egy gyermek szemén keresztül látjuk kibontakozni azt a szegény világot, ami mostani szemmel már elképzelhetetlen, de abban az időben természetesen volt. Biztos, hogy fogok még olvasni az írónőtől.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Zsellérek
Dékány András: Matrózok, hajók, kapitányok
Thury Zsuzsa: Ördögtánc
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Gion Nándor: Sortűz egy fekete bivalyért
L. M. Montgomery: Anne gyermekei a háborúban