Összekötve (Összekötve 1.) 173 csillagozás

Oravecz Nóra: Összekötve Oravecz Nóra: Összekötve

Kloé igazán elégedett az életével. Remek munkája van, szép lakása Budán, imád bulizni, szeretik a barátai, mindig eléri, amit akar. Csak hát a szerelem… az hiányzik az életéből. Mert valahogy mindig rosszul választ.
Ám amikor megismeri Benit, minden megváltozik. Mert ez a fiú különleges. Legalábbis elsőre úgy tűnik. Csakhogy, ahogy jobban megismerkednek, Kloénak be kell látnia: Beni talán még a többieknél is rosszabb. De akkor vajon miért vonzódik hozzá mégis ennyire? Miért nem tudja kiverni őt a fejéből?
A lány nem is sejti, hogy köztük valami egészen más fajta kötelék húzódik, ami elválaszthatatlanul egymáshoz kapcsolja az életüket, ha akarják, ha nem. Valami, ami jóval kiegyensúlyozottabb a szerelemnél, és ha hinni mernek benne, örökre megváltoztathatja mindkettőjük sorsát.

„Pörgős, fordulatokban gazdag könyv. Egy percre se unatkoztam az olvasása közben.” – Festy, blogger (Festy in style)

>!
Libri, Budapest, 2013
254 oldal · ISBN: 9789633102756
>!
Libri, Budapest, 2013
252 oldal · ISBN: 9789633102312

Kedvencelte 14

Most olvassa 23

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Ciccnyog ISMP
Oravecz Nóra: Összekötve

„Oravecz Nórának például négyszer kellett átírnia a könyvét, és bár a végeredmény a szerkesztő szerint sem tökéletes, hiszen egyértelműen érződik rajta, hogy első könyv, azt mondja, nagyon elégedett az eredménnyel.”

Ez volt az a mondat, ami alapján úgy döntöttem, elolvasom a könyvet. Hogy vajon mit láttak meg az eredeti kéziratban (naivan reménykedtem, hogy a névtől és divattól függetlenül megcsillant valami, de tévedtem).

Coelho (akit én amúgy olvasok és nincs vele különösebb bajom) valószínűleg szivárványszínben adná vissza a vacsoráját eme (és hadd idézzek egy klasszikust) szellemi kútmérgezést olvasva.
Konkrétan fogalmam sincs, ki a célcsoport (de, az önálló véleménnyel nem rendelkező tinik és huszonévesek, akiknek az a jó, amit mondanak). Meg, hogy milyen értékeket akart ezzel közvetíteni (már ha akart egyáltalán, én nem fedeztem fel erőlködésen kívül több dolgot). Persze, éld az életed, ne add fel, megváltozhatsz, a vonzás törvénye működik, vannak fontos emberek az életünkben, okok és okozatok, meg minden, csak marhára nem jött át ez az egész. A történet sablonos, nincs ezzel gond, de nulla, azaz kettő mínusz kettő egyediség jellemzi, a főszereplő ritka unszimpatikus, egy r*banc, komolyan, aki aztán egy fordulat miatt (igyekszem a cselekményleírást kerülni, bár nem vesztenétek sokat) megváltozik és jó útra tér. Ami annyit tesz, hogy a csóró kislány (aki rávágja a szüleire az ajtót, mert nem vesznek meg neki valamit,lenézi őket, miközben ők meg güriznek érte), az osztály (iskola) r*bije lesz, hogy felfigyeljenek rá a srácok (ez teljesen korrekt…), a sminkjét lopja, mert az szerinte menő, strigulázza a kivel-mikor-hol-hányszorokat (középiskolában járunk még) aztán később nem érti, miért olyan igazságtalan vele az élet párkapcsolati téren. De azért élvezi az életét, van egy menő menedzseri pozija (igen, pozi), budai lakása, shoppingol, saját taxisa van (Béla bá a vadnyugaton), és amióta nem p*csa, észrevette, hogy vannak barátai. Akik ugyancsak rém irritálóak és mellé még semmilyenek is. A főszereplő „férfihoz” való viszonya (aki csupa rejtély és furcsaság) kimerül olyan néhány, soronként változó színvonalas belső megnyilatkozásban, mint mondjuk jajj, de helyes, de nem, nem lehet semmi, olyan édes, nem gondolok rá, nem leszek pótlék, miért dobog ennyire a szívem, hagyjon csak békén, vajon milyen lehet az ölelése, nagyképű bunkó, jajj, azok a bociszemek… Igazán eldönthetné már, mit akar vagy mit nem. Egy életképtelen zigóta. Néha felderengett a mamiporn*k szürke világa, vártam egy-egy párbeszéd után, hogy most aztán a konyhapadlón és nagyon.
A párbeszédek amúgy borzalmasak, a magánhangzók sokszorozása idegesítő (tééényleeeeg?), a véletlenek nincsenek itt új értelmet nyernek (nahát!!! még ilyet!!! nem furcsa?? ez nem lehet véletlen!!! és egyéb magasröptű gondolatok), az életszerűség kimerül a Holdudvarban és a Deák térben (ja,amúgy ha nincs pénzed, egy senki vagy és nem lehetnek ilyen fantasztikus kalandjaid – Balaton Sound még pl.), a szappanopera szint a lapok fogyásával egyre nő, hogy aztán az utolsó 10-20 oldalon teljesedjék ki (arckaparás level 100, abszolút mélypont), a cím megmagyarázása és a spirituális vonal elképesztő mélységekben szánkázik, fényt nem látott soha, néha természetesen muszáj közbeszúrnia egy-egy életbölcsességet, a legközhelyesebb fajtából, mellé egy kis tanítás (tudjuk, Tolle meg Coelho, na és Oprah), de minek, a márkák hangsúlyozása kellett, mint halnak a bicikli, az sem érdekelt, hogy most a szürke platform cipőjét vette fel a zöld miniruhával vagy csak fekete nacit csőtoppal a mi kedves Kloénk. Komolyabb fontosságú dolgok közé egy-egy ilyet beszúrni… Egy-egy barna fürt, kék szem, szőke haj, kidolgozott felsőtest volt az összes karakterábrázolás, elképzelésem sincs, hogy nézhetnek ki a szereplők. Legalább lett volna egy kóbor macska, akivel szimpatizálhatok, de senki, egyetlen árva mellékszereplő sem volt, aki kiváltott volna belőlem valamit, vagy legalább érdemben meg lett volna írva. De a legrosszabb, hogy hiteltelenek voltak. És a vége… Az mindent vitt, de leginkább az idegeimet.
Az a jó benne, hogy gyorsan el lehet olvasni és könnyen el lehet felejteni. Annyi sebből vérzik, hogy erre még az sem mentség, hogy első könyv. Garantált WTF élmény.

De most komolyan, ezt négyszer kellett átírnia Nórának? Nem kétszer, nem háromszor, négyszer!!!! És utána vállalják, hogy nem az igazi, de azért jó lesz? Na neeeeee!
Más tehetséges embernek, akinek meg nincs pénze, neve, saját idézetekkel kivarrt, árusítani való párnahuzatja meg telefontokja, annak meg visszadobják a kéziratát? Meg se nézik? Vagy elég lenne egyszer átírnia, de hát Nórika több pénzt hoz? Szükség van ezekre a könyvekre? Jesszus, ha valami nem jó, az NEM JÓ. Azért arra kíváncsi lennék (költői kérdés, nagyon jól sejtem a választ), ha ezt egy noname valaki küldi be a kiadónak, akkor is kiadták volna?

Nem értettem meg? Szerencsére még nincs 60 alatt az IQ-m.
Tetszett a barátaimnak, akkor most leh*lyéztem őket? Tisztelet a kivételnek (meg ők olvasnak irodalmat is).
Irigy vagyok? Nem, csak fel vagyok háborodva.
Írjak jobbat? Írok is.

Összekötve. Össze kellene kötni Nórát Arthur Madsennel.

update:
természetesen én is szeretem, ha egy könyv csak simán kikapcsol, ha azt nézzük, sem Rejtő Jenő, sem Vavyan Fable vagy épp Lee Child sem döngeti a szépirodalom kapuit, távolról sem, de ettől még nem kell rajtuk agyalni és érdekes módon mégis élvezhetőek és jók (ami mindenkinek más és más – ezt pedig nekem is jogom van eldönteni)

95 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Oravecz Nóra: Összekötve

Az a helyzet, hogy van az a könyv, ami alulmúlja a Szürke50-t és a Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Kezdetek-t.

Kloé-nak tökéletes élete van. @Algernon-nak is jó napja volt. Aztán kezébe vette ezt a szemetet…

Mélyen. Legbelül. Sírok. Zokogok. Fetrengek a könnyeimben.

Továbbra sem sikerült megcáfolni az Univerzum három rendező elvének egyikét: ugyanis mindig van lejjebb másik két törvény: Van az a pénz! Mindig van, csak nem tudjuk elképzelni és a „Nincs az az alkoholmennyiség… hogy… egyszerűen fizikai korlátokba ütközik”.

Az ember lánya jószándékúan kezd molyolni, olvasgatja ismerősök értékelését, hümmög egy-egy könyv számára indokolatlan népszerűségén, kívánságlistáz, kölcsönkér, olvas, adósságba veri magát egy-egy akció során, kísérletezik.
És néha beleakad ilyen szemétbe, mint ez.
Okos moly továbblép.
De nem @Algernon. @Algernon buta. @Algernon hős :)

Amikor befészkeli magát a fejedbe a gondolat, akkor véged, ennyi volt, finito, neked lőtted, te vagy a leggyengébb láncszem, ma nem kapsz rózsát, el kell hagynod a szigetet, a villalakók úgy döntenek, neked kell menned, az utad véget ért, már nem vagy többet játékban, ki vagy rúgva, a desszerted nem sikerült, a törzs téged választott, add oda a kabátod és hagyd el a Pokol konyháját, a művészeted nem működik, nincs meg benned az X-faktor, a viszontlátásra. Barney
Úgy sem nyerhetsz.
Mert a gondolat a legellenállóbb parazita, ha egyszer gyökeret ver, kiirtani lehetetlen, mind tudjuk.

Szóval nekiállsz elolvasni.
De feladod.
Mert félted az agyad épségét. Meg a körülötted lévő tárgyakat is :)

Nem az a bajom a könyvvel, hogy olvashatatlan. Lelke rajta. A célcsoport behatárolása sem sikerült, na jó, tegyük fel nem én vagyok. Ma már nem kell helyesírási szótár ahhoz, hogy könyvet írj, elég egy jegyzettömb.
A történet közben a fal, majd az arcom lekaparása szerintem lényegtelen.
Nézőpont kérdése az is, hogy a jelzőktől, leírásoktól hányni támadt kedvem. Talán én vagyok túl földhözragadt, hogy a Coejjó-i magasságokat egyszerűen nem tudtam értékelni. A cukormáz pedig lepergett rólam. Érzékelten tuskó vagyok, ez van, ezt kell szeretni.

Oravecz Nóra életbölcsességeit aranyba kellene önteni, de minimum asztalterítőkre hímezni. Kitenni a falra az étkező fölé, vagy a könyvespolcra, ahol ott sorakoznak az őket megillető helyen a könyvei. Több példányban. Szentélyt emelni Nórikának, a kukájából kiguberált használt rágót és papírzsepit üvegkalitkában őrizni, örökmécsest gyújtani.
Aztán porrá égetni a házat, ledózerolni a p*csába az egészet, és sóval behinteni.
Még írmagja se maradjon.
Azt kellene ezzel az egésszel, még csak emléke se maradjon fent ennek, mert az, hogy ez a könyv megjelenhetett, sőt, újrakiadása van, miközben számos más értéknek esélye sincs kikerülnie az asztalfiókból, vagy sajnálkozva kerülnek visszahívásra, és a 100 Ft-os polcra az eldugott sarokban, az azt jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben a világgal.

Nem akarok ilyen világot örökölni, ahol sosemvolt ikerpárok naplói és megnemértett életművészek gondolatai között vezet a sárgaköves út, ahol az a menő, minél hülyébb valaki, pláne, ha ezt ki is adja/adatja.

De talán mi vagyunk a hülyék, hogy ezt olvassuk.

Hiába, ez már nem Kansas, azt hiszem. Köszönjük meg Nórikának.

32 hozzászólás
>!
zuna19 P
Oravecz Nóra: Összekötve

Ami kiakasztott az a karkötős dolog. Engem nem tud meghatni és nem hiszek a „kremp” nevű dologban. Azt se tudom, van e ilyen egyáltalán, mert nem néztem utána.
A történet eleinte nem nagyon tetszett, de a 70. oldal körül egyre jobban lekötött. Nem volt ez olyan vészes. Olvastam már rosszabb könyvet is ennél. Plusz pont jár neki, hogy olvastatta magát, egyszerűen nem tudtam letenni.
A vége sokkal jobban zavart volna, ha megszerettem volna a karaktereket, de mivel ez nem történt meg, engem a vége igazándiból, most nem nyuvasztott ki.
Egyszer megéri elolvasni és a következő rész is sorra kerül nálam, nálam az is kap egy esélyt.

8 hozzászólás
>!
Ngie P
Oravecz Nóra: Összekötve

Az hogy élj a mának, nem azt jelenti, hogy legyél hülye. Csak mondom.

>!
Jaina
Oravecz Nóra: Összekötve

Könyörgöm, mondja azt valaki, hogy ez a könyv csak egy rossz vicc. Ugye ez csak egy paródia? Ugye Oravecz Nóra nem gondolta ezt az egészet komolyan? Őrület, hogy hiába hiszem azt egy olvasmányról, hogy innen már tényleg nincs lejjebb, jön ez és a képembe röhög, hogy „hahaha, azt te csak hiszed!” Mazochista vagyok, nem hagytam félbe, pedig néhány agysejtem pisztolyt szorított a fejéhez majd csendben elbúcsúzott minden második oldalnál. Komolyan, még mindig nem hiszem el… Az összes eddig 0,5 csillaggal értékelt olvasmányomat most feljebb kell pontoznom? Leiner Laura Remek!-e és a Szürke50 is magasirodalom ehhez képest.

2 hozzászólás
>!
Sippancs P
Oravecz Nóra: Összekötve

Soha többé ne kerüljön ez a könyv a kezembe, de még a közelembe se, mert nem állok jót magamért!
Egyszerűen szörnyű volt. Unalmas, felszínes, gagyi, nevetséges és szó szoros értelmében SZNOB. Annyira nem szólt semmiről, ugyanakkor annyira lezsibbasztotta az agyamat, hogy ha saját példányom lenne, apró darabokra tépkedném, és minden lelkiismeret-furdalás nélkül a tűzre vetném.
Sajnálom szegény fákat, amelyek a halálukat lelték ezért a rettenetért! :(

2 hozzászólás
>!
WolfEinstein
Oravecz Nóra: Összekötve

Megfogadtam, hogy Oravecz Nórától soha, semmit. Aztán a 2016-os Reading Challenge kihívás miatt el kellett olvasnom. Miért? Én ezt nem akartam! Most akkor ünnepélyesen megfogadom, hogy Oravecz Nórától soha többet semmi mást!
Soha nem gondoltam volna, hogy egy könyv, ami megjelent, ennyire sekélyes lehet! Na, de nézzük szépen sorban az egyes tényezőket, amik meghatároznak egy könyvet.
Történet: Na, az nincs. Állandóan bulizni megy, folyton azt olvassuk, hova megy ugyanazzal a taxival, aztán eljön, és mit vesz fel. Aztán megismerkedik egy sráccal, akiről igazából nem tud semmit, és a végén sem tud semmit, és nem lesz belőle semmi. Hoppá. Ez most spoiler volt? És ennyi a történet. Ez 250 oldalon keresztül!!!
Szereplők: Néhány vállalhatatlanul ostoba fiatal, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni. Hát, velük én sem tudok mit kezdeni. Próbálnak nagy okosakat mondani, különösen az a Beni gyerek, de nem sikerül neki. Főszereplőnk pedig egy idegesítő (nyomdafestéket nem tűrő szó), akinek nem jön össze egy normális kapcsolat, mert állandóan elmenekül, aztán hisztizik miatta. De legalább mindent posztol a Facebookon. Ezzel azt hiszem, mindent elmondtam róla.
Párbeszédek: Sablonos, életidegen szövegek, amiket azzal próbál az írónő közvetlenné tenni, hogy egy csomó „laza” kifejezést pakol beléjük, amitől csak röhejes lesz az egész. De legalább ezeken marha jól lehet szórakozni. Gáz, hogy a nyáltól csöpögőnek szánt dialógusokat kiröhögtem?
Eszmei mondanivaló: Na, az sincs. Távolról sincs! Ennyi közhelyet könyvben ellőni – na, ahhoz végülis tehetség kell. Karkötők, amiktől összetartoznak, és akkor minden tök jó lesz, és majd jól megmondja, hogy működik a világ, az ember meg minden más, na kösz… Ennél emelkedettebb dolgokat puffogtatok egy adag töltött káposzta és babfőzelék serkentően üdítő elegyétől.
Összhatás: Tömény giccs, szánalmasan primitív stílus. Hogy erre papírt pazaroltak! Hogy ezt hajlandók voltak kiadni! Hogy ezt könyvnek meri nevezni az írónő! Ekkora szennyet még nem olvastam (ja, de a Szürke ötven árnyalata mérhető ehhez, és kedves Nóra, ezt nem elismerésnek szántam).
Hogy a könyv 36. oldaláról származó idézettel foglaljam össze a benyomásaimat: „Szar volt. Tényleg.”

2 hozzászólás
>!
Drágaszááág
Oravecz Nóra: Összekötve

Miiiiiii? Miiiii? Miiiii? Ez mégis mi volt?
Egy nap alatt elolvastam.
Két csillag. Fél csillag a tartalomért, 1,5 csillag a borítóért. Ez a női alakos borító nekem nagyon tetszett.

Igazából nem is értettem, hogy mi miért történik ebben a könyvben.
Most ez a könyv olyan eseményeket mesélt el amik spoiler?

Egy főszereplő és spoiler csak alig-alig szerepelt a könyvben? Jól értelmezem? Vagy nem nagyon?

Na, ezt a könyvet inkább így elengedem, és úgy tekintek rá, mintha soha nem vettem volna a kezembe.

>!
Neito
Oravecz Nóra: Összekötve

Muszáj volt elolvasnom, ugyanis kifejezetten érdekelt, hogy ez a könyv végig ilyen sz@r-e. Hát végig… Üdv, fogyasztói társadalom, aki ennek az „írónőnek a tollából” származó, bődületesen nagy marhaságokat és közhelyeket ajándékoz párnán és mobiltokon. Ennél szerintem bárki jobbat ír, és talán nem is kell négyszer próbálkoznia.

2 hozzászólás
>!
csillagka P
Oravecz Nóra: Összekötve

Most miért, de tényleg miért kellett ez a fantasztikus művet ezzel a gagyi véggel elrontani ?
Emlékeztek az 1984-re vagy a többi jól megírt dísztópiák egy részére, ahol már nem emberek hanem okos gépek írják a lányregényeket, pontosan kiszámított cselekménnyel, könnyel, romantikával és humorral, lehet, hogy jobb minőségben sikerülne mint amit itt összeollózva feltálaltak.
Egyet biztosan tudok Nóra tökéletesen ért a szakmájához, és ez nem a könyvírás hanem a marketing. Ebben a könyvben minden benne van, aminek szerinte egy mai trendi regényben benne kell lennie és pontosan ki van mérve a cselekmény, tanítás, erkölcs összhangja, rosszat nem lehet mondani, ez kell a népnek. Igen állítólag mindenki vágyik a trendi álomvilágra ahol a legnagyobb kín ha valakit egy évig megfosztanak az iPod-ától és naponta megverik (az azért nem derül ki melyik a fájdalmasabb )
Szóval egy tökéletes korképet kaptam, így nézve egy tökéletes könyvet, ami tartalomban siralmasan tükrözi a közönséget akinek szólni szeretne.
Nem én vagyok a fogyasztója, mivel trendi nem szeretnék lenni, és megtanultam annyira olvasni ( fene a kultúrsznob fejemet), hogy a könyvben található mondatoknál összetettebbeket is fel tudok fogni.
A vége kimondottan tetszett, csak éppen szerintem ott a szerző (azért az túlzás, inkább jó munkás ember) kiesett a szerepéből és ezzel el is rontotta az illúziót :P

>!
Libri, Budapest, 2013
252 oldal · ISBN: 9789633102312

Népszerű idézetek

>!
zuna19 P

A világ olyan igazságtalan. Olyan sötét minden, és annyira egyedül vagyok.

6. oldal

1 hozzászólás
>!
Cheril 

Ha valaki csak akkor tart értékesnek, ha az ő elvárásai szerint gondolkodsz, élsz, akkor valójában nem téged tart értékesnek. Hanem önmagát. Önmaga értékrendjét akarja benned viszontlátni. Mint egy tükörben. Amit ő értéknek gondol, azt szeretné benned látni, azt akarja tőled megkapni. És ha próbálsz megfelelni neki, akkor már nem TE vagy, hanem Ő.

>!
agivagyok

– Ne keverd össze a kötődést a barátsággal. A barátság múlandó, eltűnik, a kötődés viszont a lelkedet köti a másikéhoz. Ezért szeretnél minél több időt vele, mert érzed, hogy többé tesz, erősít, feltölt. Többnek érzed magad már attól is, hogy ott van az életedben. Onnantól meg nincs lehetetlen.

114-115. oldal

>!
Timi970120

– Tudom, milyen érzés magányosnak lenni…

62. oldal

>!
Miss_Katalin

Ilyenek vagyunk mi! Falakat építünk magunk köré, aztán bujkálunk mögöttük, ahol apránként darabjainkra hullunk.

25. oldal

1 hozzászólás
>!
Timi970120

Az ölelés nagyon fontos és szent dolog.

187. oldal

>!
zakkant

– De miért kell ehhez teljesnek lenni?
– Mert amíg nem teremted meg magadnak a tökéletes életet, másokéra leszel irigy. Ha viszont már tudod, neked mi a tökéletes, teszel is majd érte. És büszke leszel a másikra, ha neki már sikerült. És arra ösztönöz majd, hogy te is elérd a célodat, ha neki összejött. Ez a jó a kötődésben.

116. oldal

2 hozzászólás
>!
szjudiit

Az emberekkel minden véggel kapcsolatban némi rossz érzés él,mert minden befejeződés egy kis halál.Ezért mondjuk búcsúzáskor:viszontlátásra.

>!
Csakegylány

A kötődés hirtelen, váratlanul bukkan fel az életedben, mégis tudod, hogy ez valami fontos. Olyan, mintha ezer éve ismernéd az illetőt.

83. oldal

>!
kiruu P

Mire felmentem a Facebookra, már üzenet várt tőle, amiben azt ecsetelte, bár fontos vagyok neki, ő csak ennyit tud nyújtani.

Kapcsolódó szócikkek: Facebook

A sorozat következő kötete

Összekötve sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Lakatos Levente: Aktus
Lylia Bloom: Visszaszerzett életek
Lylia Bloom: Ellopott életek
Lylia Bloom: Csillagfény
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
Tammara Webber: Easy – Egyszeregy
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
J. A. Redmerski: A soha határa