Németh ​Miklós – Mert ez az ország érdeke 22 csillagozás

Rendszerváltás a kormányfő szemével
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

„Hogy ​teheti meg, hogy közvetlenül a választások előtt minden osztogatás és ígéret nélkül ily szigorúan takarékos költségvetést tervez? Ártani akar saját pártjának?” –kérdezte 1989 decemberében Theo Waigel nyugatnémet pénzügyminiszter Németh Miklós kormányfőtől. „Ez az ország érdeke – hangzott a válasz –, és ez minden pártszempontot felülír.”

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig állt a kormány élén. Kezdetben csak a rendszer tágítására törekedhetett, ám 1989 viharos eseményei során a cél már hamarosan úgy fogalmazódott meg, hogy biztosítani kell békés körülmények között az átmenetet, és le kell rakni az eljövendő jogállam alapjait. Németh és miniszterei – a pártállamról leválva, egyedül az ország érdekét szem előtt tartva – vállalták a feladatot. Így a kormányfő 1990 tavaszán, az immár szabadon választott országgyűlés előtt elmondhatta, saját munkájuk gyümölcseként nem keserű, hanem édes szájízzel nyújthatja be kormánya lemondását. A magyarországi emlékezetben… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2014
350 oldal · ISBN: 9789632274461
>!
Helikon, Budapest, 2014
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632276274

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Kádár János


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

kerimaci P>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Nem gondoltam, hogy ilyen gyöngyszemre bukkanok a könyvudvarban. Mert, hogy gyöngyszemről van szó, ahhoz kétség sem fér. Számomra rendkívül érdekes volt olvasni Németh Miklós életéről, munkásságáról, arról hogyan vezette át Magyarországot a Népköztársaságból a Köztársaságba, milyen volt az ország nemzetközi megítélése, milyen volt a nemzetközi helyzet. Képet kapva egy olyan korról, amire alig emlékszem, hisz még csak kisgyerek voltam. Persze, mint minden kortársamnak a híres nap, amikor megszakították a kacsa meséket, mert az akkor miniszterelnök Antall József temetését közvetítették megmaradt az emlékezetemben :D.
A könyv életrajzi, politikai témája ellenére izgalmas és főként érdekes olvasmány. Németh Miklósról történelmi tanulmányaim során nem hallottam, és azt gondolom, méltatlanul mellőzött személye a magyar történelem oktatásnak. Azt is megkockáztatom, hogy ma is jól jönne Németh tudása az országnak :)

2 hozzászólás
Barbár>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kiváló könyv egy kiváló államférfiról, a rendszerváltás miniszterelnökéről. Mélyinterjúk keretében beszél a miniszterelnök az életéről, és barátai, ismerősei, de főleg a szerző egészíti ki a mondandót. Így ez a szerkesztett változat egy folyamatos történet, közbekérdezések nélkül. Mégis mindenre választ kapunk.
A könyv alcíme tökéletesen fedi Németh Miklós tevékenységének a lényegét: „Mert ez az ország érdeke”. Egész életét végigkísérte ez a hitvallás, nemcsak a 16 hónapos kormányfői tevékenységében. A fő mondanivaló természetesen erről a 16 hónapról szól, és hogy ebbe mi minden fért bele, azt a függelékben vázlatosan, pontokba szedve össze is foglalja a szerző. Gigantikus, és nagyrészt sikeres munka, hálásak lehetünk érte. Akárki akármit is mondjon, az hogy az országot erőszak, véráldozatok nélkül vezette át a kommunizmusból a szabad piacgazdaságba, az elismerésre méltó teljesítmény. Úgy tette mindezt, hogy emellett még az állandóan fenyegető államcsődtől is sikerült megmenekülni. A munkáját nehezítő akadályokról bőven hallhatunk, de igyekszik nem bántóan nyilatkozni ellenfeleiről, pedig sok volt az ellendrukker. Sikerült tiszta, erkölcsös embernek maradnia, ez pedig a politika világában unikumnak számít.
Sztori sztorit követ, de közben máig érvényes, okos gondolatokat fogalmaz meg Németh Miklós. Tehát a könyv amellett, hogy bemutatja a rendszerváltás mikéntjét, egyben élvezetes olvasmány is. Számtalan téveszmét eloszlat, nem egyet a saját személyéról is. Sokan azt tartják, hogy csupán egy technokrata volt. Tévedés, mert rendkívül művelt ember, aki nem csak a gazdasághoz ért. Mások azt mondják, hogy Grósz Károly embere. Ez sem igaz, mert Grósz kérte fel miniszterelnöknek, de nem az ő politikáját folytatta, hanem teljesen mást, és igyekezett a párttól is függetlenedni, egyre nagyobb sikerrel. Bár a pártban emelkedett fel, de ki is emelkedett onnan, magasan meghaladva egy apparatcsik szellemi és erkölcsi nívóját.
A magyarokat azért szerették 1989-ben Nyugaton, mert a lengyelekkel együtt élen jártunk a kommunizmus lebontásában, és megnyitottuk a nyugati határt, amelynek során NDK-s állampolgárok ezrei hagyhatták el a keleti blokkot, ezzel pedig elősegítettük a német egyesítést. Sokan Horn Gyula személyéhez kötik a határnyitást. Hatalmas tévedés. Itt csupán arról van szó, hogy Horn, mint külügyminiszter ellopta a show-t a miniszterelnök elől. Oplatka írja, hogy 2009-ben a határnyitás 20. évfordulóján a parlamentben ünnepi ülést tartottak, de nem szept. 11-én, a határnyitás tényleges napján, hanem jún.27-én, amikor 1989-ben Horn Gyula és Aloiis Mock osztrák külügyminiszter „Sopron közelében szimbolikusan átvágta a vasfüggöny néhány huzalát”. Horn tudatosan játszott arra, hogy övé legyen a határnyitás érdeme, mert szeptember 10-én ő jelentette be a nyitást a televízió „A Hét” című műsorában. Érezte, hogy ebből Nyugaton majd profitálhat.
Pedig egy értekezleten öt nappal korábban még ellenezte a határnyitást. Lehet, hogy az időben történt felismerés eredményezett Hornnak egy szobrot Brüsszelben, az Európai Parlament épületében. De nem biztos, hogy csak ez! Ugyanis a könyv segít felidézni emlékeinket a következőkről: „A nagy privatizációs hullám a Horn-kormány alatt csapott át az országon. Az ipar, a pénzügyi szektor, azaz a nagybankok, a szolgáltatások magánosítása, ez lényegében mind a Horn-kormány négy éve alatt történt.” (245. l.) Máshol azt írja hogy a kormány évekig 8 %-os hasznot garantált a külföldi energiaszolgáltatóknak. Na, ezért már tényleg jár egy szobor.
A szerző a történet végén hozzáfűzi, hogy kár, hogy Németh Miklós politikai pályája rövid időre lett kimérve, Véleményével bizonyára nincsen egyedül.
l

jeno>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Épp a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján kezdtem olvasni. És bár elég terjedelmes és nem könnyű olvasmány, elég gyorsan végeztem vele.
Érdekes első kézből olvasni a rendszerváltás (rendszerváltozás? rendszerváltoztatás?) történetét. És utólag visszatekintve úgy tűnik, hogy a ’80-as évek teljes politikai elitje magát a reformkommunisták sorába sorolja (ahogyan néha az az érzésem, hogy több ’56-os hősünk van, mint ahányan éltek akkor a Kárpát-medencében…), Németh Miklósról elhiszem, hogy szakmájához értő közgazdászként ő már sokkal korábban tudta azt, hogy a rendszer nem tartható fenn, mint ahogy azt nyilvánosan bevallották. Németh Miklós egyébként maga a megtestesült ambivalencia: falusi katolikus családból indul, gyenge matekból, majd a Marx Károlyról elnevezett Közgázra kerül, belép a pártba, miközben templomban esküdik… A közelmúlt történelme iránt érdeklődőknek kötelező olvasmány.

rOy_Zomby>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Reményt adó, hatalmas élmény egy ilyen kaliberű politikus őszinte sorait olvasni erről a kritikus, nehéz időszakról. S egyben mélyen lehangoló azt érezni, hogy a történelem hullámvasútján most éppen ellenirányban haladva, mi vár még ránk.

Alvarando P>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

A könyv egy Németh Miklóssal készült nagyinterjú alapján készült. Az elbeszélő maga a főszereplő, de olykor maga a szerző és régebbi munkatársak is közbeszólnak. A szokatlan stílus ellenére egy rendkívül szórakoztató és humoros olvasmányt sikerült összehozni. A történet úgymond in medias res kezdődik, először a főszereplő miniszterelnöki beiktatásáról olvashatunk és azután tér át a korábbi eseményekre. Megismerhetjük a gyermekkorát, tanulmányait és a miniszterelnökséghez vezető utat, ahol részletesen megismerhetjük a Közgazdasági Egyetemen töltött éveit, illetve a Tervhivatalbeli munkásságát. Miniszterelnöki tevékenységéről több fejezetben olvashatunk, ezek javarészt a fajsúlyosabb események elbeszélései. Megismerhetjük az ő szemszögéből Pozsgay Imre 1956-os értelmezésének következményeit, Nagy Imre újratemetésére való készülődést, az NDK-s turisták előtti határnyitást és az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokat. A politikatörténet mellett megismerhetjük magát az embert is, és arra is választ kapunk, hogy annak idején mit csinált volna máshogy mint azt utólag tette. Olvashatunk még az EBRD-ben folytatott alelnöki tevékenységéről és megismerhetjük szűkebb családját is. A könyv végén függelékben a Németh-kormány főbb intézkedéseit olvashatjuk pontokba szedve, illetve számos fényképet találunk mellékletként Németh Miklós életének főbb eseményeiről. A könyv ajánlható bárkinek, akit érdekel a magyarországi rendszerváltás története és ezt úgymond a főszereplő visszaemlékezései alapján szeretné átélni egy szórakoztató olvasmány keretében.

vaclav322>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Németh Miklós a rendszerváltás egyik kulcsszereplője volt, nagyon sokan mégis keveset tudnak munkájáról, kormányáról. Bár az 1980-as évék végére egyre több irányból nehezedett egyre nagyobb nyomás az egyre jobban recsegő-ropogó szocializmusra, és Gorbacsov peresztrojkája is az enyhülés irányába mutatott, a hazai pártvezetésben befogott szemmel, füllel és szájjal ülő funkcionáriusok mégsem tettek semmit, hogy ne dőljön a fejükre a rendszer, elsősorban a gazdasági nehézségek miatt. Illetve mégis tettek valamit: a Kádárt az MSZMP főtitkári székében követő és a kormányfői posztot is betöltő Grósz Károly 1988 novemberében egy fiatal közgazdászt ültetett a miniszterelnöki székbe, hogy ha borul a dolog, akkor ne a saját fejére boruljon. Németh azonban már régóta tisztában volt azzal, hogy az ország gazdasági szempontból a vesztébe rohan és a kormányfői pozícióba kerülve csak egy gazdasági modellváltással tartotta elképzelhetőnek a csőd elkerülését. Eleinte pusztán takarékossági szempontból húzta ki az 1989-es költségvetési tételek közül a vasfüggöny karbantartására szánt összeget, akkor még nem is sejtve, hogy az első szögek egyikét veri be a szocializmus koporsójába. Németh, hogy dolgozni tudjon, korábban elképzelhetetlen módon függetlenítette kormányát a pártvezetéstől, nyíltan szembeszállt Grósszal, és idejében felismerte, hogy a gazdasági átalakulás csak egy politikai átalakulással párhuzamosan valósulhat meg. A demokratikus ellenzék egyre erősebb fellépésének következtében nyilvánvalóvá vált, hogy modellváltás helyett rendszerváltásnak kell történnie és Németh minden tőle telhetőt meg is tett, hogy ez minél gördülékenyebben menjen végbe. Olyan törvényeket fogadtatott el az országgyűléssel, amelyen szabad gyülekezési jogot, vallásszabadságot, szabad cégalapítást biztosítottak az állampolgároknak, amelyek demokratikus államrendről és szabad választásokról szóltak. Mindeközben menedzselte az ország adósságállományát és gondoskodott arról, hogy a hitelezők továbbra is stabilnak lássák az országot. Így elsősorban Németh Miklósnak köszönhető a békés átmenet és az, hogy az országot gazdaságilag működőképesen tudta átadni az első szabadon választott miniszterelnöknek, Antall Józsefnek.

A könyv számtalan érdekes, eddig még kevés hangsúlyt kapott részletet tár fel a rendszerváltás történetéből, sok helyen humoros és abszurd történetekkel írva le azt a furcsa időszakot, amelyben egy még nem szabadon választott országgyűlés hozott olyan törvényeket, amelyek lehetővé tették egy szabad parlament megalakulását, vagy amelyben egyszerre kellett Moszkvával, Berlinnel és New Yorkkal egyeztetni egy kis ország lépéseinek világpolitikai vonatkozásait. A könyv azonban nem csak erről, hanem magáról Németh Miklósról is szól, megmagyarázva azt, hogy mi tette képessé az első látásra szürke eminenciásnak tűnő közgazdászt arra, hogy a kormánya élén átlépje saját, és az egész ország árnyékát. Miközben a még létező állampártban a régi rendszer elárulójának bélyegezték, a demokratikus rendszerváltó pártok képviselői a kommunista múlt emberének tartották. A rendszerváltás után nem is vállalt további politikai szerepet. Talán ez, talán kérkedésre egyáltalán nem hajlamos személyisége az oka, hogy több rendszerváltás-korabeli politikushoz képest jóval kevesebbet hallottunk róla. A könyv így hiánypótlóként illeszkedik az 1980-as, 1990-es évek jelentős politikusairól szóló kötetek közé.

csodaszarvas01>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Eddigi olvasmányaim csúcspontjaként jellemezném eme könyvet. Nem tartoznak kedvenceim közé a politikával kapcsolatos olvasmányok, de ez rettentően megfogott. A mondanivalója és a kor ábrázolása nagyon tetszett. Németh úr szellemisége filozófiája pedig elismerésre méltó. Ez egy igazán 5 csillagos könyv. Akit érdekel a rendszerváltás és a közeli esztendők történései egy olyan erkölcsi szemlélőn keresztül mint Németh Miklós annak kötelező olvasmányként ajánlom!

robcsy>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kitűnő könyv, mélyinterjúk. A korszak állapota egy igazi Politikus szemszögéből. Mit miért, Grósszal való kapcsolat, külpolitika.

CsT45>!
Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Értékes, kötelező olvasmányként is javasolnám, több szempont alapján!


Népszerű idézetek

kerimaci P>!

Mert egy politikus egyetlen és legnagyobb kincse a saját szavahihetősége, az őszintesége és megbízhatósága.

399. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kapcsolódó szócikkek: politikus
kerimaci P>!

Néha időt kell hagyni arra, hogy az emberek maguk találják meg az egyetlen racionális megoldást.

270. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

kerimaci P>!

Alosztályvezetőként vettem részt a KB-ülésen, ahol Kádár János elmondta az azóta híressé vált beszédét, miszerint „az elvtársak hagyják abba a lapos kúszást”

118. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kapcsolódó szócikkek: Kádár János
kerimaci P>!

Felelősséget vállalni azt is jelenti, hogy igyekszünk konstruktívak lenni; a kompromisszum keresése és megtalálása a társadalmi jólét egyik alfája.

400-401. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

pelika_Bp>!

A magyar átmenet jelenlegi fejlettségi szintjét elemezve először is szembetünő az, hogy a választások eredményeként többször változtak a kormányok és minden egyes formáció a kezdetben legelőbb azzal foglalkozott, hogy eltakaritott majdnem mindent, amit az elődje alkotott, légyen az az agrárpolitikában vagy az egészségügy területén. Meg kellene bizni egy közgazdász-kutatócsoportot, becsülje fel, hány ezermilliárd forintot dobtunk ezzel ki az ablakon. A válasz egyike lenne a magyarázatoknak arra, hogy az államadósság 20 milliárd dollárból miért lett több, mint 150 milliárd…….

394. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kapcsolódó szócikkek: államadósság
pelika_Bp>!

Egy bizonyos általános visszafogottságban azért Kádár Jánosnak is lehetett szerepe, aki egyszerüen élt, bár kérdés, hogy a propaganda által oly gyakran emlegetett viaszosvászon teritő otthon az asztalán vajon a puritanizmusáról tanúskodott-e, vagy inkább az ízléséről.

407. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kapcsolódó szócikkek: Kádár János
kerimaci P>!

az államférfi művészete éppen abban áll, hogy efféle feltételrendszer mellett is képes elérni a saját céljait

219. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Barbár>!

Akár hihető, akár nem, az elmúlt 25 évben a demokráciát hangosan védelmébe vevő Bauer Tamás állt ott a platón a törökbálinti tsz kukoricásában, és szócsövön magyarázta nekem, a parasztgyereknek, hogyan kell a kukoricát törni. A pestieknek magyarázhatta, de a magamfajták őt enyhén szólva kinevették – és ezek voltak a KISZ-vezetők.

73. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Barbár>!

Mihelyt hazajöttünk, napirendre került a Valutaalapba való belépés. Teljesen egyértelmű volt, hogy a szovjetek erről is mindent tudnak, hiszen a valutaalap képviselői nem egyszer fordultak meg Budapesten. […] Nyilván az IMF központjaiban is akadt, aki a szovjeteket tájékoztatta. […] A KGB-nek volt elég saját embere Pesten, és volt elég magyar politikus és funkcionárius is az államigazgatásban, aki kapcsolatban állt velük. Badarság tehát azt állítani – ahogy azt 2002-ben Medgyessy Péter tette –, hogy ő a Pénzügyminisztériumban ügynökként sikeresen segített eltitkolni a Szovjetunió vezetői előtt a belépési tervünket, hogy ő védte a magyar érdekeket.

117. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kapcsolódó szócikkek: 2002 · Budapest · KGB · Medgyessy Péter
Barbár>!

„Ez az ember a rendszer sírásója!”
Honnan tudta ezt Kádár már ekkor, 1985 márciusában, amikor Gorbacsovból még nem sok látszott?

127. oldal

Oplatka András: Németh Miklós – Mert ez az ország érdeke Rendszerváltás a kormányfő szemével

Kapcsolódó szócikkek: 1985 · Gorbacsov · Kádár János

Hasonló könyvek címkék alapján

Kérdések és válaszok a rendszerváltásról
Mink András (szerk.): Rendszerváltás
Kónya Imre: …és az ünnep mindig elmarad?
Kéri László: Hatalmi kísérletek
Debreczeni József: Húsz év
Szűrös Mátyás: Cselekvő politikával a magyarságért
Kéri László – Petschnig Mária Zita: 24 évszak
Helmut Kohl: A fal leomlásától az újraegyesülésig
Helmut Kohl: Németország egységét akartam
Kállay Miklós: Magyarország miniszterelnöke voltam 1942–1944 I-II.