One-Punch ​Man 1. (One-Punch Man 1.) 23 csillagozás

ONE: One-Punch Man 1.

Nothing about Saitama passes the eyeball test when it comes to superheroes, from his lifeless expression to his bald head to his unimpressive physique. However, this average-looking guy has a not-so-average problem—he just can’t seem to find an opponent strong enough to take on! Every time a promising villain appears, he beats the snot out of ’em with one punch! Can Saitama finally find an opponent who can go toe-to-toe with him and give his life some meaning? Or is he doomed to a life of superpowered boredom?

>!
VIZ Media, San Francisco, 2015
200 oldal · ISBN: 9781421585642 · ASIN: 1421585642 · Illusztrálta: Yusuke Murata

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

TiaManta>!
ONE: One-Punch Man 1.

Még az anime előtt találtam erre a mangára, mert ugyanaz rajzolta aki az Eyeshield 21-et. És láttam milyen sokat is fejlődött a mangaka rajzolása. Mind a részletesebb képek, mind az SD fejek nagyon jók lettek. Ezt az anime nem volt képes felülmúlni.
A kis kopaszunk a legerősebb, amire nincs logikus magyarázat. Ez az ő legnagyobb problémája (és a hajhiány) mivel így napjai unalmasan telnek. Méltó ellenfelek híján egy ütéssel képes legyőzni mindenkit ha a teljes eresét beleadja. Pont ezért néha sokkal gyengébb pofonokkal próbálkozik, így lesz több Punch, hátha érdekesebb lesz a meccs.
Ezért is fontos a többi szereplő, akiknek van még hova fejlődni. Szerencsére vannak elegen, a kis túlbuzgó Genossal az élen.
Mostani nagy kedvenc, aminek mindig várom a fejezeteit.

Vladi>!
ONE: One-Punch Man 1.

Azt hittem már totál elegem van a szuperhősös sztorikból, és számomra meghalt már ez a koncepció.
És akkor jön a One-Punch Man és tényleg olyan, mint ha jól bepuncsolt volna egyet, hogy „ugyan, térj már észhez!”. Gyönyörű grafika, non-stop szájtátós akció, rengeteg finom poén. Egy pillanatra sem veszi komolyan önmagát, és közben komoly kérdéseket feszeget, de csak elegánsan, úgy hogy aki nem akar komoly kérdésekkel szembesülni egy ilyen mangában, annak ne is legyen kötelező.
Le a kalappal! Kíváncsi leszek mennyire tudja tartani ezt a minőséget a későbbiekben.
Ja és Marvelék és DC-ék jobban tennék ha olvasnák ezt a sorozatot, és elgondolkodnának, hogy mi az, amit ők már jó régóta nem tudnak nyújtani a történeteikben.

1 hozzászólás
Melani>!
ONE: One-Punch Man 1.

Ez igazából a szuperhősös történetek paródiája. Minden szempontból: a főhős háttérsztorijától elkezdve, a beállásokon át egészen a történet egészéig. Igényes és remek kifigurázása a témának, tartózkodik az erőltetett humortól, nem veszi át a paródiák idiotizmusát. Már-már komolyan veszi végig a hőstörténetek vonásait, és írja át őket. Ezzel pedig sikerült egy sokkal emberibb, sokkal valódibb sztorit összehoznia.

Sárkánybaby>!
ONE: One-Punch Man 1.

Nem igazán szeretek kötetenként értékelni mangát, főleg ha azokat fejezetenként zabálom be, szóval ide egy nagy értékelés 174 fejezetről, ami kb 23-24 kötetnek felelhet meg.

Ez is egy olyan manga újraolvasása, amit 8 éve (nyolc éve?!) kezdtem el, pár hónappal azután, hogy az első kötet megjelent. Másfél évig még követtem is, csak aztán közbeszólt az élet.
És már akkor is szerettem.
Szoktam mondani, hogy ez a legjobban animált manga, amit valaha láttam, és ezt az állásfoglalásom tartom mind a mai napig. Fergetegesen látványos, majdnem kedvem lenne ránézni Murata többi munkájára. Majdnem, mert a Onepunch Man bár baromi jól néz ki, a húzóérő mégis a karakterekben rejlik, és a humorban, ez pedig One érdeme.

Saitama a legerősebb karakter valaha. Emlékszem, eleinte kicsit bosszantott, hogy nem kapja meg azt az elismerést, ami járna neki, de most, továbbolvasva megvilágosodtam:
Ha azokat a részeket olvasom, ahol nincs Saitama, akkor majdnem drukkolok is a borzalmasan klisés shounen-fight szökevény karaktereknek, de ha jön Saitama, akkor rájövök, hogy ez egész helyzet, a világ a szörnyekkel és a képmutató hősökkel minden annyira abszurd, és kábé nem érdekel onnantól a világ sorsa, mert ebben az abszurd világban Saitama tűnik az egyetlen épeszűnek (ami még önmagában is abszurd!)

Egy átlagos harcolós mangában a feszültséget az adja, hogy vajon a főhősnek sikerül-e felülkerekednie az akadályokon. A Onepunch Man főhőse azonban minden ilyen akadályon egyetlen ütéssel átverekszi magát, és megy tovább az ügyes-bajos dolgaival. Nem kell mérgelődni, hogy nem kap elég elismerést, mert mert Saitama sem teszi. Azért kell aggódni, mert a ruhája koszos lesz, vagy elszakad, esetleg kár keletkezik a házában.
Ez az az abszurd humorral megáldott manga, ahol a legerősebbet úgy kezelik, mintha gyenge volna, a legerősebb valójában gyenge, mindenkinek van valami fájdalmas múltja, amit képtelen 20 szóban, vagy kevesebben összefoglalni, elmebeteg nevek és elmebeteg támadások nevei sorakoznak fel, futószalagon érkeznek a klisés figurák, hogy aztán egy komikus ütéssel leradírozzák őket a föld színéről.

Murata, amennyire meg tudom állapítani, telenyomta a mangát elnyújtott, akár fillernek is tekinthető, de látványos részekkel (ami nem csoda, One hagyott tán vagy két év szünetet a saját képregényében). A jelenlegi 174 rész a doujinshiben valahol a 70-es rész környékén lehet, ami viszont 128 körül tart.

Két dolgot szeretnék kiemelni, és innentől egy kicsit spoileres:
Egyrészt imádom, hogy ha valaki megtudja, hogy Saitama milyen erő birtokában van, az azonnal rárepül valamilyen indítékkal:
– Genos a tanítványa akart lenni
– Sonic az ősi ellenségévé akart válni
– Bang a dojo-ja tanítványává akarta tenni
– King a barátja lett
– Fubuki be akarta szervezni a bandájába (amiről letett a ONE:107-es rész után)
– Flashy Flash a tanára akart lenni
– Amai Mask (aki meglepően mély és érdekes karakter) idolt akart faragni belőle
…és Saitama rohadtul nem kér belőlük! Najó, Kinget bírja, ha épp nem kalapálja el valami videojátékban.

A másrészt pedig itt egy oldal a doujinshiből, amin öt teljes percig röhögtem tegnap: link

Hallottam egyszer egy olyat, hogy a doujinshi egyébként mennyivel jobb, mint a Murata Yuusuke verzió. Bedaráltam belőle olyan 50 részt, és valahol egyet kell értenem: nyüszítettem a röhögéstől, és mivel One is tisztában van a képességeivel (vagy éppen azok hiányával), nem próbálja meg csili-vili harcokkal elvonni a figyelmet a poénról és a karakterekről, csak annyi van benne, ami feltétlenül szükséges a sztorihoz. Akinek bejött a Murata-féle Onepunch Man, az mindenképpen tegyen egy próbát az eredetivel is, érdemes!

ladybird12>!
ONE: One-Punch Man 1.

Egy új nagyon jó manga. Imádtam. Vicces, érdekes és van benne akció bőven. Nem vagyok az a szuperhős fan, de ez a sztori már az első oldallal megfogott. Saitama nálam a top 1 kedvenc a fényesen kopasz fejével. Egyenlőre csak ő a kedvencem, Genos is egy nagyon klassz karakter, de valahogy még nem lopta magát a szívembe, de majd rávárok. Érdekesnek találom a szereplők kavalkádját is, nem csak néhány hős és gonosz jelent meg ,hanem számtalan emberkével lehet találkozni.

Kaosmagier>!
ONE: One-Punch Man 1.

Nagyon jó humoros történet, ami jól ötvözi és kifigurázza a szuperhős történetekben megjelenő elkerülhetetlen, hihetetlenül unalmas történetelemeket. Nekem nagyon bejön, ahogy gagyi módon egyre csak fokozza a feszültséget, csak hogy végül az egészet egy antiklimatikus „one punch” ütéssel lezárja.
Emellett iszonyatosan jó a manga grafikája, sokszor majdnem képkocka szerűen pillanatképekkel mutatja be a harcokat, hihetetlen részletességgel (brutális szintlépés az eredeti ONE által rajzolt verzióhoz képest:P )
Érdekes még, hogy annak ellenére, hogy minden harc kb ugyanarra a sablonra épül fel (mint a szuperhős harcok általában), itt nem érzem azt, hogy „ez már megint ugyanaz a történet, csak más ellenséggel”.

Master_Miller>!
ONE: One-Punch Man 1.

Huhúúúú, ez hatalmas királyság volt! Mégmégmég!

Olyan ez a sorozat mint egy korty friss levegő!

Fruzsina_Nyírő>!
ONE: One-Punch Man 1.

Végre egy olyan manga ami nem a megszokott kliséket hozza . Hanem belenevett az összes szuperhősös magába, és ezt lenyűgőzően csinálja.

Tori0925 P>!
ONE: One-Punch Man 1.

Imádom. Vicces karikatúrája a hős-kultusznak. Saitama a japán Deadpool. Csak a másik véglet.


A sorozat következő kötete

One-Punch Man sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Akira Toriyama: Dragon Ball 1. (angol)
Kugane Maruyama: The Ruler of Conspiracy
Lindsay Buroker: Forged in Blood I
Douglas Adams: Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Scott Meyer: Out of Spite, Out of Mind
Robert Sheckley: Dimension of Miracles
Mitch Benn: Terra
Tom Holt: When It's a Jar
Jodi Taylor: A Symphony of Echoes
Charles Stross: The Rhesus Chart