Sötétség 18 csillagozás

Ondřej Neff: Sötétség

Vajon mi történne világunkkal, ha egy természeti katasztrófa következtében az emberiség elveszítené legfőbb technikai szövetségesét a mindennapokban, az elektromos áramot? Ondřej Neff maró politikai szatírába oltott világvége-történetében pontosan ez a döbbenetes esemény következik be, és pillanatok alatt gyökeresen rendezi át társadalmunk alapvető hierarchiáját. A cseh szerző pedig mindezt sajátos, közép-kelet-európai szemüvegén keresztül mutatja be. E monumentális, hol groteszk, hol drámai freskó jeleneteiben egy új középkor nem feltétlenül kézzelfogható sötétsége tárul elénk.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2015
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155508387 · Fordította: Barna Otília
>!
436 oldal · ISBN: 9786155508455 · Fordította: Barna Otília

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
Bíró_Júlia P
Ondřej Neff: Sötétség

Szóval ki a fene akar elolvasni egy Sötétség című disztópiát az áramtalan világról, he? Először én se akartam, de a közép-európai sztereotip kicsinyesség istene áldja meg a 2016-os kihívásgazdákat, csak elhoztam. Meg mindenki mást, amiért osztotta a hülye előítéletem, és így a könyv bent volt a könyvtárban.

Először is a fülszöveg minden jelzőjével tökéletesen egyetértek, ami akkora ritkaság, hogy muszáj megemlíteni. Márpedig kivételes arányérzék kell hozzá, hogy valaki távlatokat mutasson egy olyan világról, ahol többek között a távolság válik nagyjából legyőzhetetlenné.Úgy kapunk -sejtések, pletykák spoiler útján például – képet Európa túlvégéről, hogy a nézőpontkarakterek megszakadnak, mire a közvetlen környezetükben A-ból B-be jutnak. Ahogy a magától értetődő kényelem spoiler elvész, tarolni kezd az agresszivitás, a hülyeség, a mások hülyeségét boldogan felszító manipulációk, tippek és trükkök, méghozzá aggasztóan logikus rendet követve. spoiler A szereplők – a 90'-es évek legvégének más-más módon tipikus városi fazonjai – voltaképpen egy kontinensnyi méretű darálón mennek keresztül, és csak leshetjük, milyen formában köpi ki őket végül. spoiler Egyszerre elnagyolt, aprólékos, és leginkább fenyegető; hajlamosít intő jeleket keresni a mindennapokban, hogyaszongya mit tenne vajon ez a sok türelmes, és a metrón csakis véletlenül egymás sarkát taposó drága ember, ha egyszerre veszélyben érezné a kényelmét és a biztonságát? (Igen, ebben a sorrendben.)

Haladó mizantrópok imádni fogják, a többieknek simán csak lelkesen ajánlom – csak tervezzenek be utána valami megnyugtatót és/vagy töményen cukit.

65 hozzászólás
>!
csartak MP
Ondřej Neff: Sötétség

Miután túljutottam az elején, első gondolatom az volt, hogy ebben a könyvben a szereplők is sötétek mint az éjszaka, szóval a cím kiváló metafora is egyben.
Alapból azok, de ahogy halad előre a történet, egyre jobban járunk az emberi lélek legsötétebb bugyraiban.
Egy olyan fajta gondolatkísérlet a könyv, ahol az elektromosságot vonjuk ki az egyenletből, és máris borul minden az életben. Persze elektromosság nélkül már élt az ember, jóval több ideig, mint amióta van, de tudjuk, a mai ember számára már nélkülözhetetlen.
Érdekesen alakul, ahogy a kis- vagy nagyember fokozatosan felfogja, hogy valami visszafordíthatatlan történt. Eleinte ahogy lenni szokott, megindul a lopás és fosztogatás, és a deviáns elemek is elszabadulnak az utcákon.
Aztán fokozatosan az élelmesek és agyafúrtak (sőt az ostobák is, elég, ha kellőképpen erőszakosak) megtalálják a feltörekvő utat maguknak, és a világ átrendeződik. Farkastörvények uralkodnak, az emberi élet értéktelenné válik, kihasználják és eltiporják a gyengéket. A politikusok is kiveszik a részüket a játszmából. Valóságos szereplőkről is van szó, nem vagyok otthon a cseh politikai életben, mert soha nem érdekelt, de legalább Václav Havel nevét felismertem.
Kifordult fekete komédia ez, néhol túlzó leírásokkal, bizony néha azt éreztem, hogy az író kárörömmel vagy szenvtelenül sorolja fel a bekövetkezett tragédiákat. Igen emberek, vége a kényelmes világnak, meghaltok, szenvedtek, ennyi nektek.
A fejeztek hullámzó színvonalúak. Előfordul, hogy az író ismétli magát, van amikor összefoglalja nekünk olvasóknak, hogy mi is történt pár évvel ezelőtt a történetben.
(az előző részek tartalmából..;)
Viszont a nagy káosz és vérben tocsogás közben mintha felállna egy átfogó rendszer.
Az értetlen csodálkozásból, várakozásból egy új világrend lesz. Egykor értékes holmik új funkciót töltenek be, a már értéktelenek meg értékesek lesznek. Középkori színvonalú élet, a mai ember gondolkodásmódjával. Végül elérkezik a kegyetlen, kifordult, beteg gondolkodású világ, ahol az erőszak és az árulás üli diadalát. Ott, ahol a sötét a fényesség, és a fény a sötétség…

>!
marschlako P
Ondřej Neff: Sötétség

Milyen lehet a civilizáció összeomlása utáni világ? Elsőként a Malevil és az Összeomlás ugrottak be Neff regényét olvasva, ami persze teljesen más, mint fiatalkorom és az utóbbi évek meghatározó „posztapokaliptikus” alkotása. Amíg a könyvtárban vártam, hogy a raktárból megérkezzen két Juan Ramón Jiménez verseskötet, elolvastam az első oldalakat. Akkor úgy gondoltam, hogy ez a könyv nekem nem fog tetszeni. Elég nagyot tévedtem.

Az elektromosság általános eltűnése következtében megjelenő világot ugyanis nem lehet finomkodva bemutatni. Pedig ez a könyv még csak nem is durva, legalábbis nem annyira, mint lehetne az általa „megálmodott” világ alapján. Ha pedig már a párhuzamoknál vagyunk, akkor megemlíteném még a Nightfall c. regényt is: a sötétség párhuzama adja magát – persze ott teljesen más az okaspoiler

Eltekintve attól, hogy a katasztrófa tudományos háttere nettó baromság, maga, amit ebből az alapszituációból Neff kihozott, egy nagyon érdekes világ (és regény) lett. Érdekes és keserű. S nagyon valós. Mindig szerettem volna hinni, hogy ááh, az emberek nem lehetnek ennyire közömbösek. Aztán persze rá kellett jönnöm, hogy de, még ennél is…

A végével viszont nem voltam maradéktalanul elégedett, kissé kesze-kuszának éreztemspoiler.

Azért jó lenne hinni, nem vagyunk ennyire rosszak, mi emberek…

>!
Sai_home P
Ondřej Neff: Sötétség

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, úgy gondoltam, hogy ez egy gyengébb Egy másodperccel később, a legfőbb különbséget a helyszínben láttam (a csehek egészen máshogy gondolkoznak, mint az amerikaiak), illetve a főszereplők sokféleségében, kezdve a tehetetlen „senkiktől” a panelkirályokon át a tudósokig (és mintha mindenki kicsit gyengeelméjű lett volna). Kicsit lassan és itt-ott unalmasan csordogált a történet, de aztán jöttek arra való utalások, hogy ez nem egy thriller, elkezdett szatirikussá válni.

Aztán jött a könyv második fele és csak ámultam és bámultam. Társadalomkritika a legszatirikusabb módon, amit eddig olvastam. A Hülyék paradicsoma című filmet (Idiocrarcy) juttatta eszembe, csak igényesebb kivitelezéssel. Ha az ember felveszi a fonalat, akkor nagyon jókat derül a legelképesztőbb fordulatokon, amikre soha nem gondolt volna!

Az utolsó 50 oldal pedig még a korábbiakhoz képest is egy másik fokozat, egyszerűen letehetetlen volt. Nem tudnék rá 5 csillagot adni az első jónéhány fejezet miatt, bár belátom, hogy szükségesek voltak ahhoz, hogy a második fele ennyire jó legyen.

>!
WerWolf
Ondřej Neff: Sötétség

Kicsit vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Az egyik oldalon ott van az elektromosság megszűnése, ami a leírások ellenére sem tudott elfogadottá válni. A másik oldalon pedig ott van a civilizáció felbomlása, amit Neff egyszerűen a maga csodálatos brutalitásában jelenített meg.
A „birodalom” felbomlásával az emberi agresszivitás teret nyer és abból lesz a vezető, aki tökösebb és hamarabb üt. A kötet hihetően írja le a központi hatalom bukását követő káoszt, visszaesést, brutalitást és halált. Így volt ez Asimov Alapítvány trilógiájában is, és a Római Birodalom felbomlását követően is. Az értelem megbomlik és erejét veszti.
Neff leírásai túl valóságosak. Nem lehet belekötni, hiszen aki olvassa, bármennyire is iszonyodik a leírtaktól, tudja, hogy egy anarchikus rendszerben valószínű pont ugyan így történne. Talán az egyetlen ami kicsit torzította a képet, a vallás megjelenésének időpontja. Tudjuk mindannyian, hogy hasonló káoszt okozó katasztrófában a vallás az ami menedéket jelent az embereknek a hétköznapi realitásba, és ezt sok szekta kihasználja. Viszont ezt leszámítva, azt kell, hogy mondjam, hogy Neff története életbevágó. A sötétség nem az elektromosság vagy a fény hiányából fakad, hanem az emberi szürkeállomány hanyatlásából.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Ondřej Neff: Sötétség

A könyv által Sötétség telepszik a hangulatunkra is.
Rettenetes világkép tárul elénk. Az elektromosság hiányából adódó világrend változás felszínre hozza az emberekben rejlő sőtétséget. Pont, mint a csillagok háborújában. A Fény a Sötétség ellen. Csak az erőviszonyok nem egyenlők.

Viszont bármily erős hangulata van a könyvek, bennem nem hagyott mélyebb nyomokat. Katka élettörténete elég megrázó, botránkoztató. Érdekes, hogy hova fut ki, emellett mégis akad némi hiányérzetem, mivel az egyébként főszereplőnek beállított karakterek vonala meg lógva marad. Bár annyira nem is érdekel ;-)

>!
chibizso
Ondřej Neff: Sötétség

Számos disztópikus és posztapokaliptikus művet olvastam már, de ilyen erősen, mint Neffnél, nem éreztem még, hogy az ember milyen mértékben képes elaljasulni.

>!
Anita_Nánási
Ondřej Neff: Sötétség

Húha. HÚHA.
Nem egészen erre számítottam, de tetszett.
Utólag új értelmet nyer még a cím is: nem a villanykörték, hanem az emberség hiányára utal. Nagyon kegyetlen, nagyon nyomasztó, nagyon torz – mégis azt kell, hogy mondjam, sajnos valósághű is.
Most pedig gyorsan olvasnom kell valami kis vidám agyatlan könyvecskét, mert ez annyira rám telepedett, hogy szabályosan rosszul érzem magam.

Bővebben itt írtam róla:
http://cinestar.hu/konyvkritika-ondrej-neff-sotetseg/

>!
lillavirag
Ondřej Neff: Sötétség

Neff könyvét a Galaktikabolt nyereményjátékán nyertem, és milyen jól tettem!!

Nem tudtam mire számítsak, fanyar humorról, modern sci-firől hallottam felőle. Egy nagyon érdekes látásmódú történetet kaptam. A lehetséges jövőnk pszichedelikus ábrázolása egy múltba tekintő retro-scifi keretében.
A történet a kommunizmus hatásait kiheverő ’98-as Prágában kezdődik, majd egy csavarral pát hét alatt kialakul a feudális sötétség. Neff tűpontosan ábrázolja az emberi elme sötétségének, ostobaságának a hatásait a rendkívüli körülmények idején. Semmi nem tűnik túlzónak, pedig elmebeteg ötletei vannak, tényleg. Simán el tudok képzelni egy ilyen forgatókönyvet arra az esetre, ha elmenne az elektromosság.
Nagy hatással volt rám, mert azóta azon gondolkozom, hogy amikor éhezek és megfagyok, a legalapvetőbb fizikai szükségleteim sincsenek kielégítve, akkor a jellemem hogyan torzulna és hova fajulna.

>!
Joshua182
Ondřej Neff: Sötétség

Nagyon röviden egy komor, szatirikus hangvételű vízió, jellemzés az emberi lélek sötétebb bugyrairól. A könyv alapgondolatával, az elektromosság hirtelen eltűnésével már szinte biztosan mindenki eljátszott fejben, de a legtöbben valószínűleg csak önmagukra vagy a közvetlen környezetükre kivetítve. Neff egy elég pesszimista látomás formájában elénk tárja az ő verzióját a globális következményekről, ami számomra egyszerre volt rémisztő, kacagtató, megbotránkoztató és elgondolkodtató.
A jelenség tudományos szempontból való magyarázata viszonylag későn jelenik meg a könyvben, és olvasatára igencsak felszaladt a szemöldököm, bár bevallom, lusta voltam utánanézni a dolognak, de eléggé meg lennék lepve, ha lehetséges volna. Ám a könyv üzenete szempontjából ennek nincs is igazán jelentősége.
Nagyon érdekes olvasmány, a világvége-hangulattal megspékelt, szarkasztikus melankóliát körüllengi egyfajta posztkommunista borgőz (vagy Inkább vodkagőz?), némi feudális utóízzel.
A karaktereken keresztül nyerünk igazán betekintést ebbe a különleges világba, melyek közül jó néhány érezhetően szándékosan „egyszerűsített”, a szadista kőbunkótól a köpönyegforgató talpnyalóig. A pozitív karakterek sem a komplexitásuk miatt maradnak emlékezetesek, azonban az író céljainak így sokkal inkább megfelelnek, a regényt végigkísérő fekete humor hatásfokát pedig szerintem jelentősen megnövelik.
Talán egy kicsit grandiózusabb lezárásra számítottam, látszólag olyan, mintha nyitva hagyná a témát az író egy folytatás számára, holott úgy éreztem, addigra bőven kimerítette a benne rejlő lehetőségeket.
Ha valaki az emberiségbe vetett hitét igyekszik épp megerősíteni, annak nem biztos, hogy ez a megfelelő olvasmány, részemről csak remélni merem, hogy az író túlontúl pesszimista, és nem én vagyok túl naiv. Tetszett, 4.18/5.


Népszerű idézetek

>!
marschlako P

Ha uralkodni akar, meg kell mondani az embereknek, hogy kit és miért kell gyűlölni, és milyen hasznuk lesz abból, ha gyűlöletük tárgyát megsemmisítik, valahogy így mondta az Öreg.

271. oldal

>!
chibizso

Csakhogy ha mindenki az őrültség rabja lesz, előbb-utóbb úgy érzed majd, hogy te őrültél meg.

325. oldal

>!
zbarta

A túlélés alapelvét ez idő tájt mindenki jól ismerte: se szóval, tettel pedig végképp ne hívd fel magadra a figyelmet. Ne állj a szélen, ne tégy heves mozdulatokat, semmiben ne légy különleges, válj a felület diszkrét alkotóelemévé.

331. oldal

>!
chibizso

Honza maga is ragaszkodott a rendhez, az emberek közötti vagy emberek és tárgyak közti, néven nevezett kapcsolatokhoz. Talán ezért fogta meg annyira a kerékpározás: taposol egyet, a pedál elmozdul, a mozgás a lánc segítségével eljut a fogaskerékig; ahány láncszem, annyi fog az egyik és a másik fogaskerekén is, majd a mozgást átveszi a bicikli kereke. Nincs bizonytalansági faktor. Tökéletes a harmónia.
Az emberi kapcsolatok terén is önkéntelenül ilyen elvárásai voltak. Azt szerette volna, ha előre láthatja a reakciókat. Mivel pedig az emberek, úgy tűnik, képtelenek előre kiszámíthatóan cselekedni, végül úgy alakult, hogy Honza egyedül maradt, a kiszámítható kerékpárjával.

307. oldal

>!
Joshua182

Volt saját lakása, saját biciklije, saját munkája és saját barátnője is, akit kellőképpen távol tartott magától.
Jó, persze, a lakás kicsi, harmadik kategóriás, viszont senki nem buzerálta bérleti díjjal. A bicikli nyergében csak mosolyogni tudott azon a buzeráción, aminek az autósok ki vannak téve. Olyan munkát végzett, amire csak kevesen képesek, és mivel összességében elég nyomorultul fizettek, senki nem akarta kitúrni a helyéről, ismét egy buzerációval kevesebb. És a lány? Ha buzerálni kezd, mehet isten hírével. Ez az igazán fontos az életben. Hogy ne hagyja magát buzerálni az ember.

12. oldal

>!
Joshua182

– Ez a következőképpen van – állította Herwig. – Egy ilyen lány logikusan gondolkodik. Mivel nem szűz, azt nem mondhatja. Van tapasztalata, tudja, merről fúj a szél, világos, kellett, hogy legyen előtted néhány pasija. A kérdés, hogy mennyi. A tíz már kétjegyű szám, még azt gondolhatnád róla, hogy kurva. A kilenc valószínűtlen, misztikus szám. Pont, mint a hét, ezzel a számmal kapcsolatban egyesek babonásak. Ha hatot mondana, akkor te lennél a hetedik, és ezzel megint a hetesnél vagyunk. Az öt félúton van egy és tíz között, ami meg feltűnően szimmetrikus. Kevesebb, mint öt, pedig a korát és tapasztalatát tekintve valószínűtlen. A nyolc a legalkalmasabb. Elég magas szám ahhoz, hogy az ember tapasztalatokat szerezzen, ám mégsem botrányosan magas.
– Te ennyire értesz a nőkhöz? – kérdezte tőle akkor Honza.
– Nem – ismerte el Herwig. – Viszont a matekhoz igen.

29. oldal

>!
Joshua182

A haláltól való félelem, és az iránta való tisztelet feltehetőleg a kulturális lerakódás része, az pedig vékony, mint a jég, és gyorsan eltávolítható, ha olyan körülmények adódnak, amikben a múltban az emberiség évszázadokig élt.

118. oldal

>!
Joshua182

A szenvedés az egy nedves folyamat. Az ember túlnyomórészt folyadékokból áll, a jólét és a szenvedés pillanataiban pedig ebből valamennyi távozik a testből.

379. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig
Vladimír Páral: Harc a bestiával
Ladislav Fuks: Mooshaberné egerei
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Karel Čapek: Abszolútum-gyár
Jiří Brabenec – Zdeněk Veselý: Egy bolygó robinzonjai
Ludvík Souček: A vak madarak titka
Ludvík Souček: A Fekete Bolygó Testvérei
Jiří Brabenec – Zdeněk Veselý: Gyilkosság a Szivárvány-öbölben
Karel Čapek: Három színmű