Peremvilág 8 csillagozás

Szerelem tiltott utakon
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

Melegségről, leszbikusságról őszintén, tabuk nélkül. Onagy Zoltán Gulisio Tímeát kérdezi arról, mit jelent „más”-nak lenni. Lelkileg, társadalmilag, régen és most, férfiként, nőként, katolikusként, művészként, magyarként. Egy téma, amiről sokat beszélnek, de keveset mondanak. A Peremvilágban mindent egy helyen megtalálsz, amire kíváncsi vagy.

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934600

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

Nagyon jó, Tímea egy fantasztikusan intelligens leszbikus, gerontofil macsó(!!!) nő, aki még a leszbikusok közül is kilóg. Ráadásul őszinte és a saját véleményét mondja el mindenről, amiről Onagy Zoltán kérdezi, legyen az a kérdés értelmes és érdekes, vagy éppen provokatív, esetleg olyanok, amiket jobb lett volna meg se kérdezni… Olvasás közben többször felröhögtem, olyan frappánsakat válaszol, és nagyon betalálnak a meglátásai. Megértettem azt is – bár nem értek egyet vele – hogy a melegek nagy része miért nem fogadja el a poliamori életstílust. Ugyan elvárják a hűséget, birtokolnak és pokolian féltékenyek, azonban maguknak megtartják a jogot, hogy ha úgy akad kedvük, akkor ne a partnerükkel töltsenek el egy forró éjszakát. Most képzeljünk el két ilyen embert, akik együtt vannak…
Ajánlom nem csak leszbikusoknak, hanem bárki másnak is, akit érdekel a téma. Kivéve a nagyon vallásosakat, dogmatikusokat, mert róluk is elmondja a tapasztalatait és a véleményét, ami korántsem hízelgő, de soha nem indulatos, vagy elfogult.

Kkatja P>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

Elég sokrétű volt, jól kifaggatódott Tímea és jól látszik a meleg/leszbikus témában való jártasság/belemélyedés a kérdezőn Onagy Zoltánon is. Remekül körbejárják a témát minden szemszögből a dolgok mélyére tekintve, legyen az irány akár történelmi, vallási, politikai vagy személyes irányú, mindenki találhat benne bőven kedvére való gondolkodni vagy csámcsognivalót.
Olvasok még Tímeától, mert valóban nagyon nyílt, intelligens és különlegesen gondolkodó hölgy körvonalazódott ki előttem, aki meg meri élni a vágyait és segítséget nyújt a többieknek is a másságuk felvállalásához.

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934600
robinson P>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

Valóban őszinte nyilatkozat és színes, izgalmas, meghökkentő beszélgetés.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/09/peremvilag.html

VNoémi>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

Akár milyen a beállítottságod és bárhogy is állsz jelenleg a melegség kérdéséhez, én csak ajánlani tudom a regényt, mert megerősítésképp tud szolgálni a melegséggel pozitív vagy éppen semleges véleményen lévőknek, és képes újat mondani a témában, ahogy új szemléletmódot is adni, vagy éppen a véleményünkhöz egy kis kiegészítést. Akik ellenzik, azok talán egy kicsit jobban átérzik majd beteg, ám de lássuk be gyógyíthatatlan embertársaik életét, amihez bár másoknak semmi köze, mégis jól eső érzés lehetne számukra a megértés és az elfogadás.

Műfajában és témájában egy jól összeszedett, informális, ám szórakoztató könyvet kapunk a Peremvilággal, egy igazi romantikus love storyval nem lehetne összehasonlítani, hisz itt a befejezés sosem lehet igazán boldog, egy meleg élete mindenképp megpróbáltatások sorozata, ami nehezen tud boldog befejezéssel zárulni, de végre egy olyan könyvet olvashatunk, ami megtaníthat arra, hogy személyesen is tehetünk mások boldogságáért. Ma talán még csak mi fogadjuk el a témát úgy ahogy van, a maga velejáróival, de talán ennek hatására holnap már más és más.

http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2015/09/onagy…

anesz P>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

A könyvheti zsákba macskán vettem ezt a kötetet. Úgy gondoltam, soha nem fogom elolvasni, mert nem érdekel ez a téma. Most egy kihívás miatt olvastam el mégis. Sok új információt megtudtam, ez kétségtelen, bár nem mindegyikre lettem volna éppen kíváncsi. Nekem az egésszel az volt a legnagyobb bajom, hogy Tímea nagyon határozottan állítja, hogy ő mennyire elégedett az életével, és ő nem hajlandó megváltozni, mindenki fogadja el olyannak, amilyen. Viszont valahogy mindig olyan tüskésnek éreztem, hadakozva beszél minden témáról, az általánosan elfogadott normákról, az élet bármely részéről legyenek is azok. Ezzel éppen azt bizonyítja, hogy mennyire nem elégedett, kiegyensúlyozott és boldog. A másik, ami zavart, hogy olyan kérdésekről is teljesen felsőbbrendűen nyilatkozott, amihez láthatóan nem is ért, vagy csak felszínesen van kapcsolata vele.
Persze ez egy riportkötet, így nagyon szubjektív, mégsem lett ezáltal nekem szimpatikus a riportalany.

makitra P>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

"…a kérdéseken keresztül egy intelligens, bátor és megalkuvásoktól mentes mai nő alakja sejlett fel, aki természetesnek veszi a saját nemi identitását – és ez a könyv legnagyobb erénye. Gulisio Tímea szemén keresztül a homoszexualitás nem választás kérdése, magától értetődően vezet be abba, hogy ez nem „betegség”, nem „gyógyítható”, hanem egyszerűen tény. Nem igényel sem sajnálatot, sem szánalmat, sőt, a legjobb talán az lenne, ha nem is kellene ezzel külön foglalkozni, mert mindenki természetesnek venné. És ez a hozzáállás talán, amit mindenkinek érdemes lenne elsajátítani.

Fontos kötet a Peremvilág és az lenne a legjobb, ha minél több emberhez eljutna. Mert őszinte, mert nem ismer tabukat, mert teljeskörű, mert nem bánik kesztyűs kézzel a témával. És mert szükségünk van rá. Ahol a legtöbb ember ellenérzéssel vagy agresszióval kezeli a homoszexuálisokat, netalántán nemzetbiztonsági kockázatot jelent a kérdés (a házasságtöréssel ellentétesen), ott sajnos szükség van erre. Pedig a legjobb talán az lenne, ha mindenki úgy kezelné ezt a kérdést, mint saját identitását – ez csak a személyiségünk egy része, nem pedig meghatározója, így nincs „A Meleg” vagy „A Heteró”. Emberek vagyunk, így egyszerűen. "

http://tubicacezar.blogspot.com/2015/11/onagy-zoltan-gu…

Mpattus P>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

A könyv nem ismer tabukat – noha, kétségkívül olyan kérdésköröket érint, melyekről „nem beszélünk”, mégsem éreztem azt, hogy különösebben tabudöntögetésre került volna sor. Talán ez, és a kötet őszintesége az, amit tulajdonképpen a legnagyobbra tartok. És az önkritika, az önismeret – ez elsősorban Gulisio Tímea megnyilatkozásaiban volt tetten érhető számomra.

Értékelésem a könyvről itt olvasható:
http://szembetuno.blogspot.hu/2015/09/peremvilag.html

Natsuki>!
Onagy Zoltán – Tímea Gulisio: Peremvilág

Gulisio Tímea nekem azóta unszimpatikus volt, hogy egyszer összekerültünk Rukkolán. Feltette egy vagy két (úgy emlékszem utóbbi) könyvét, én happoltam, majd szó nélkül visszavonta. Üzenet üzenet hátán (kizárólag tőlem, miközben ő magasról tett az egészre), míg végül hetekkel később valami átlátszó kifogással válaszolt Facebookon, borzalmas stílusban – na, nálam azóta is le van tiltva.
Ezt a könyvet a Kincsmentő ajándékozásom egyik fordulóján szúrtam ki magamnak, gondoltam hátha jobb lesz, mint amilyennek Tímea a Facebookon tűnt, a fülszöveg jót ígért. Hát, tévedni emberi dolog…
Én alapvetően toleráns embernek tarom magam. De amikor valakinek az a fétise, hogy a párja felvágott ereiből ömlő vértől vöröslő vízben fürdik, na az már nálam is kiveri a biztosítékot. És ez még nem a legrosszabb!
Tímea válaszai legtöbbször vagy teljesen üresek, vagy céltalanul fontoskodóak, mintha próbálná azt a látszatot kelteni, hogy ő totál képben van, és mindent tud. Ennek ellenére a válaszai 90%-a vagy ostoba vagy ismétlődő, és már az első néhány oldal után biztossá vált számomra, hogy nem fogom kedvelni. Pedig a kérdező egészen jó volt, tényleg sokféle oldalról körbejárta a témát, de úgy érzem, nem Tímea volt a megfelelő partner ehhez a beszélgetéshez. Ennél a lánynál/nőnél egyértelműen sok minden nincs rendben, szinte már sajnálatra méltó, azt pedig tökéletesen világossá tette számomra, hogy nem akarok többé tőle olvasni, semmit! Sajnálom, de nem vagyok vevő a mamapornóra.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kkatja P>!

Szerintem a nyitott kapcsolathoz a közvéleménnyel ellentétben nagyobb egyetértés, sőt szeretet kell, mint egy átlagos házassághoz. Legalább annyi toleranciát, empátiát igényel. A felek megszűnnek kisajátítani egymást. Akkor is megoldás lehet, ha a pár a gyerekek vagy az anyagiak miatt nem szeretne válni. Vagy ha barátok maradnak azután is, hogy testileg külön utakon járnak. Ismerek olyan párt, ahol a felek megbeszélik egymással a kapcsolaton kívüli élményeiket, és nem féltékenyek. Van egy amerikai útmutató könyv, ami a szabad szerelem etikájára és illemtanára okít, mert egymás tisztelete, az őszinteség, a megfelelő kommunikáció nélkül nincs szabadság.

89. oldal Kiközösítve

2 hozzászólás
robinson P>!

Látszattolerancia, vagy az emberi lélek ismeretének teljes hiánya, netán mindkettő.

72. oldal

robinson P>!

A kapcsolatteremtésről nem is beszélve! Az ám az igazi bújócska, meg fogócska… Figyelni, ki jöhet szóba, minden rezdülést fogni a radarunkkal. Óvatosan tapogatózni, nehogy melléfogjunk.

107. oldal

1 hozzászólás
Kkatja P>!

Ha belegondolunk, az azonos nemű párokon kívül kik nem házasodhatnak kedvük szerint: a gyerekek meg a szellemileg súlyosan sérültek, egyszóval a döntésképtelenek, a cselekvésükben korlátozottak. Ide sorolnak minket?

232. oldal A melegházasságról

robinson P>!

Nők között ritka, hogy rögtön utána elaludjanak… tisztelik és megtisztelik egymást.

52. oldal

robinson P>!

De jól esik a vadászat. Leszbikus nő viszonylag kevés van, ám biszex és kíváncsi, meg törődésre vágyó rengeteg.

37. oldal

robinson P>!

A mostani korban, mikor napi beszédtéma a melegség, tinik körében
kicsit még sikk is, hamarabb sorolják magukat ide vagy
oda, vagy épp megmaradnak nyitottnak, mondván, mindent kipróbálnak, aztán majd kiderül. Nekem nem volt szükségem próbálkozásra…

163

robinson P>!

Szerencsém, hogy családalapításra, gyerekre egyáltalán nem áhítozom. Ha netán még az átlag populációhoz képest is magányosabb lennék, elviselem, mert tudom, hogy a kisebbik rosszat választottam.

13. oldal

VNoémi>!

Fantázia és valóság: A kettő soha nem éri be egymást, mert más a jellegük. Nem csak arról fantáziálunk, amit meg is szeretnénk tenni, bár az alapfunkciója ez lenne….
Én azon az állásponton vagyok, hogy a valóság érdekesebb, sokszor színesebb mint ami csak a fejünkben létezik.

VNoémi>!

A lefekvés önmagában még nem jelent semmit, mert hiányzik belőle a szerelem.

55. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Dawn Silver: Szabadon
Rubin Szilárd: Aprószentek
Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra
Csalog Zsolt: Krisztina
Gordon Agáta: Kecskerúzs
Kiss Noémi: Sovány angyalok
Gulisio Tímea: Baszorkányok