71. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Calderon, ​avagy hullajelölt kerestetik (Calderon 1.) 1110 csillagozás

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Calderon ​kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni.

Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat?

És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik.

Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
288 oldal · ISBN: 9789633732694
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
288 oldal · ISBN: 9789633732687
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632459851

2 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Calderon · Taina Tives · Oregon admirális · Frank Fehling · Hegamon · Adler · Genius Calderon


Kedvencelte 279

Most olvassa 21

Várólistára tette 468

Kívánságlistára tette 307

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Keveset tudok a sci-fi műfajból, azt is többnyire filmekből. A peremvidékéről vannak olvasmányaim (pl. a Ragadozó városok), de igazi klasszikus olvasmányom talán csak a Star Wars sorozat eredeti első kötete volt, ami sci-finek ugyan sci-fi, de írásmódjában talán nem a kategória csúcsa.
On Sai írásaival másabb a helyzet, a Vágymágusok sorozatot, a novelláskötetét és az „Apa randizhatok egy lovaggal?” című fantasyját olvastam és nagyon szerettem. A párom olvasta évekkel ezelőtt a Calderont, akkor még könyvtári példányként, úgyhogy amikor megkérdeztem, hogy megvegyem-e nem töprenget sokat, csak rávágta, hogy persze. Könyvbeszerzések terén Ő nagyon finnyás, így ez mindenképp meggyőző volt. off
A Calderon egy érdekes és izgalmas hazai űropera, ami teljesen magával ragadott. Nem annyira az űropera mivolta, inkább a sodró lendületű stílusa miatt. Itt kell bevalljam, hogy az elején nehezen vettem fel a fordulatszámot. Az írónő többi könyve is nagyon feszes, gyors ritmusú, de itt határozottan azt éreztem, hogy jó lett volna ha egy kicsit lassít és igazán bemutat, kifejt dolgokat. Érthető volt a történet, a háttér is nagyjából, de némi ráérős kifejtés, egy kis mesélés határozottan segítette volna világkép fejben történő megalkotását. Érdekes lett volna többet olvasni a hajóról, a mellékszereplőkről a világtörténetről. A főszereplők kifejezetten tetszettek. Calderon minden hebehurgyaságával együtt is, kedvenccé nőhet a szememben, még akkor is, ha érzelmi motivációi erősen megkérdőjelezhetőek, és a döntései többször tűnnek intuíciónak, mint átgondoltnak. Taina mellette egy kiegyensúlyozott, és nagyon jól felépített hősnő. A többi szereplőről elég kevés információt kaptunk, elég sok név röpködött időnként indokolatlanul a levegőben, néhol nehéz volt követni, hogy kinek mi a szerepe a történetben.
A világfelépítés, a kasztként működő Házak, a nemesség és közrend ellentétei mind arra utalnak, hogy ez a történet csak egy kis része az egésznek, és a japán tradíciókra épülő vonal is érdekes szálnak tűnik, ami remélem a későbbiekben jobban kibomlik.
Szerintem ez On Sai (eddig) legviccesebb könyve, bár a többinek is van humora, de a Calderonon rengeteget nevettem. Határozottan várom a folytatást, szerencsére beszereztem.

Gorkie P>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Figyelem! Ömlengés következik! *-*

Aaaa… Én ezt imádtam! Az elejétől a végéig. Új kedvenc szereplőt avattam, még pedig Calderon személyében. Hihetetlenül összetett figura. Képtelen voltam előre látni, hogy mikor, mit fog tenni, mondani. Szeretem a kiszámíthatatlan, okos, csavaros észjárású karaktereket, akiknek nem csak a szája jár, ha kell, a tettek mezejére lépnek. A kapitány pont ilyen.
Nagyon tetszett Taina karaktere is, különösen örültem a japán vonalnak, pluszt adott a történetnek. Helyén van az esze, méltó szellemi „ellenfele” Calderonnak.

Nagyon tetszett a felépített világ, az izgalmas, akciódús jelenetek. Az utolsó oldalakig csak faltam és izgultam, hogy mi lesz a vége.

Jaj, de jó, hogy van folytatás!
Még, még, még…!!!

Ui.: Majdnem lemaradt az egyik legfontosabb, imádtam a humorát! *-*

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
288 oldal · ISBN: 9789633732687
4 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Nos a „kapcsolatom” Calderon-nal nem éppen felhőtlen.
Miattam valószínű öngyilkos nem akart lenni, de én többször megakartam fojtani egy kanál vízbe és társai.
Különleges hangulata van a kötetnek, mégis háromszor kezdtem el olvasni.
Most utoljára úgy döntöttem ha törik, ha szakad, de a végére járok és kiolvasom.
Nos megtörtént és nagyon vegyes érzésekkel csuktam be a kötetet.
Az eleje nagyon tetszett, többször is hangosan kacagtam, de valahol félúton elvesztettem a fonalat és függővég ide, függővég oda, nem érzem azt, hogy rohannom kell a könyvesboltba beszerezni a folytatást.
Egy olvasásnak jó volt, és biztos vagyok benne, hogy a következő kötetét is elfogom olvasni, de nem most.
Ami az írónőt illeti, a stílusa nagyon jó. Megfogom nézni a másik sorozatát is, mert van egy sejtésem, azért mert ez éppen nem volt főnyeremény a számomra, még a másik az lehet.
Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

14 hozzászólás
AniTiger P>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Calderon megvett magának a stílusával, a szövegeivel és a modorával. Nagyon összetett, érdekes személyiség. Jók voltak a bálok*, a félreértések, a Játék, a legénység (talán nem is olyan) csendes ellenállása Calderon bájának. Tetszett Calderon háttér sztorija, mert nem csak egy makacs kapitány és a feleségét elveszítő öngyilkos-jelölt. Bevallom, furdalja az oldalamat, hogy hogyan folytatódhat a Játék Tainával és a többiekkel.

*A világfelépítés tetszett a legjobban az egészben. Nagyban tombol az űrkorszak – lézerfegyverek, űrflották, takarítórobotok meg űrcirkálók mindenfelé, szóval minden futurisztikus –, de közben a nemesek meg a főnemesek bálokat rendeznek, puncsolnak egymással pénzért/ támogatásért/ jobb házasságért és éjszakákat táncolnak végig. Az elit kényelmes életet él, nem dolgozik (nem is dolgozhat), párbajozni tanul, fut a nők után és élik az aranyéletüket. Közben meg utazgatnak, kereskednek az ŰRBEN. Felfoghatatlan párosítás, de nagyon jól működött.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/01/onsai-calde…

2 hozzászólás
Naiva P>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Ez is egy olyan könyv, aminek az olvasását évek óta halasztgatom. A sci-fi nem az én műfajom, csak hát sok figyeltem a kedvencei között tartja számon és kíváncsivá tett. Most egy kihívás miatt végre belevágtam. Nem is tudom. Teljesen másra számítottam. Nekem szokott tetszeni, az, ami az olvasói többségnek. Úgy látszik, vannak kivételek…
Olvastam már az írónőtől az Apa, randizhatok egy lovaggal c. könyvét, de az nekem jobban tetszett. Sőt! kedvenc lett.
Műfajilag inkább űroperának éreztem, mint sci-finek, és volt némi hiányérzetem az egész háttérrel kapcsolatban. Magáról az egész világról semmi nem derült ki, ahol az egész cselekmény játszódott. Annyit tudtam, hogy valahol az űrben. Nem volt letehetetlen, de olvasás szempontjából könnyen lehetett vele haladni, csak szoknom kellett a Rejtőre hajazó írói stílust ami szintén nagyon távol áll tőlem és az összevisszaságot. Sokszor azt se tudtam, hogy ki-kicsoda.
Ami a legjobban tetszett, az a könyv lazasága, humora. Ezt a könyvet inkább karakterközpontúnak éreztem. A főhős Calderon, összetett, meglepően sokoldalú karakter. Körülbelül azonos mennyiségű arroganciával és önutálattal rendelkezik, ezért sokszor tűnt zavarosnak az egész személyisége. Komolyan, mintha egyszerre több személyisége lett volna. Bármilyen szorult helyzetből kivágta magát, vagy éppen bármilyen szerepben megállta a helyét. Bírtam a kapcsolatát Tainával. Bízom benne, hogy a folytatás jobban fog tetszeni.

6 hozzászólás
brena>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Első döbbenet: jééé új arany pöttyös.
Második döbbenet: jééé magyar az írója.
Harmadik döbbenet: jééé ez egy nagyon jó könyv!
Aránylag rövid,ez az egy hibája számomra.Soha nem szerettem az ilyen űrben játszódó filmeket (pl:Star Trek) viszont ez már a második ilyen könyv, amit rövid időn belül olvastam és űrben játszódik:)És most kadét vagy parancsnok akarok lenni és lézer karddal vívni szeretnék,persze profi módom, ahogy Calderon:)))Ahhh…és a borítója nagyon jó:)Várom a következő részt!

18 hozzászólás
K_A_Hikari>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

„Az élet sokkal értékesebb a tetteknél, egyedi, lenyűgöző és megismételhetetlen.”

Nem titok, hogy én unom a sci-fi könyveket. Egyszerűen nem kötnek le, félreteszem őket.
De Calderon története valami egészen egyedi regény lett. Nem volt benne üres járat, nem volt olyan érzésem, hogy „mikor lesz már vége?”
On Sai, köszönöm.
Te vagy nekem a gáttörő, most már bátrabban állok neki űrben játszódó regényeknek. Bátran erre buzdítalak titeket is, mert ebben a könyvben több van, mint űri kaland. Titkok, maszkok, kalandok. Ráadásul valami egyedi fanyar humor is van benne, bár, ezt lehet nem fogja értékelni mindenki.
Egy baj van a kötettel: olyan, kis rövidke.
Szerencsére kéznél van már a folytatása, ami dupla ekkora, és tuti, hogy nem fog csalódást okozni.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2015/03/on-sai-calder…

8 hozzászólás
AfterEight>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Három és fél csillagot szerettem volna rá adni, de egyrészt ma 19525 forintot
nyertem a lottón,spoiler, hideg limonádét szürcsölök és néha megnevettetett a könyv. Legyen mondjuk akkor négy.

7 hozzászólás
kratas P>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Ezért kell mindig még egy esélyt adni mindenkinek :)
Ha az első benyomásom alapján (Apa, randizhatok egy lovaggal?) ítélek, akkor nem olvasom el ezt a könyvet. Jó, ha önszántamból kellett volna megtennem, akkor még alighanem eltelt volna addig 1-2 év. De aztán megkaptam ajándékba ezt a kötetet, jött egy kihívás, ahol 300 oldal alatt kellett olvasnom és ez a kis történet pont ott illegette magát a könyvhalom tetején.
És milyen jól tette, hogy ott kacsingatott rám. Tetszett, pont annyi humor van benne, ami kell ahhoz, hogy jól érezzem magam, a szereplők tökösek, a cselekmény bővelkedik akcióban, a létrehozott világ pedig érdekes, szívesen olvasnék még bővebben róla.
Úgy az első 100 oldal környékén repült a második rész a kívánságlistámra, a 200. oldal környékén meg véletlenül betévedtem a könyvesboltba és megnyugodhatok – birtokomban van a folytatás. Ez lesz a hétvégi jutalmam :)

3 hozzászólás
Evelena P>!
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Calderon micsoda pasi! Nehéz nem belezúgni. Főleg, hogy nekem a jó humor a gyengém, ő pedig meg van áldva ezen a téren. No, a külsőségeket ne is említsük, az a sármosság, az az ész, az a stílus hmmm na és naphosszat lehetne folytatni.
Az egyik poénnál olyan hangosan nevettem, hogy szerintem az egész utca hallotta.
Keveset olvastam még sci-fi témában, de minden egyes ilyen műfajú könyv meggyőz arról, hogy pedig kéne.
Taina is nagyon jól összerakott karakter, mindig meg tudott lepni.
Élveztem a Calderonnal való szócsatáit.
Olvastam volna még. :)


Népszerű idézetek

FreeAngel>!

    Az élet gyönyörű, az életet élni kell!

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
38 hozzászólás
Sheila_7 I>!

Egy nő sosem a létével csábít, hanem a férfiban keltett hiánnyal, azzal az őrületes testi és lelki szomjúsággal, amely a másikban támad.

269. oldal, 2. rész

Kapcsolódó szócikkek: csábítás · nők
Vany>!

Nincs jobb, mint pszichológusokat verni. Calderon úgy vélte, máris sokat tett a mentális egészségéért.

15. oldal

1 hozzászólás
Roni_olvas>!

– … Az előírások szerint kötelező szólnia a szexuális zaklatásról is.
– Igen? Kérem, nem tegyék!
– Kapitány! – hördült fel Hegamon, de Calderon ugyanazzal a lendülettel folytatta:
– Ha Önöket zaklatják, véletlenül se hozzám forduljanak, hanem újdonsült személyzeti tisztünkhöz. Ha Tives a molesztáló, természetesen szívesen látom a minél részletesebb beszámolóval önöket. Ha van, hozhatnak felvételt is.

102. oldal

Shanara>!

Minden beszélgetés egy tánc, szóljon szerelemről vagy gyűlöletről, a lényeg ugyanaz. Valaki vezet, a lépések pedig egymásra épülnek.

20. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2012.)

Sheila_7 I>!

– Látom, habozik. Igaza van, hétvégenként kadétlányokat erőszakolok, de most még csak kedd van, nyugodtan beülhet mellém.

23. oldal

Sheila_7 I>!

– […] A vezérlőben tilos a bőgés és a parfümhasználat…
– Utóbbit nem korlátozhatja, uram – szúrta közbe nyugodtan Taina.
– Ó, ebben téved! A fejfájás csökkenti a munkavégző-képességemet.
– Ez nem bizonyított. Valószínűleg a koncentrációtól függ.
– Hozzak orvosi igazolást?
– Inkább kérek a parancsnokságtól statisztikát az ideális parfüm per légköbméter arányról. Az kevésbé szubjektív – felelte szemrebbenés nélkül a lány.
– Helyes – felelte hidegen Calderon. – Még ma küldje el!

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Calderon · Taina Tives
Lisie87>!

Elszúrta az életét. Na és? Az élet sokkal értékesebb a tetteknél, egyedi, lenyűgöző és megismételhetetlen.

197. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Calderon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik
Martin Kay: Titkok útvesztője
Marissa Meyer: Scarlet
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Gabriel Wolf: War of the Sungod
James Patterson: Iskolaszünet örökre!
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
Czékmási Csaba: A Tűzgyermek és a szellem