86. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
100. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Álruhában (Vágymágusok 1.) 492 csillagozás

On Sai: Álruhában

Lehet barátság férfi és nő között?

Szépvölgyi Rianna egy eldugott völgy grófkisasszonya, aki bogaras atyjával és zenész ikeröccsével él. Rianna férfiruhában van, amikor balszerencséjére találkozik Ras parancsnokkal, aki a hazaérkező hírhedt Kartal hercegnek gyűjt katonákat.
Riannát összecseréli az ikertestvérével, és magával viszi.
Ha rájönnek, hogy Rianna lány, kiirthatják felségárulásért a családját.
Vajon sikerül visszacserélnie magát, mielőtt lelepleződik?
De mit tegyen addig a férfiasan vonzó Ras, a magát mutogató jóképű Mort és a vad Lidérc közelében, ha a mágiája csalogatja a férfiakat?
Míg a hercegre várnak, valaki vadászni kezd a csapatra.
Rianna nem számíthat másra, csak az eszére, és egy hajmeresztő szövetségesre, miközben őket lesi a természet, ami hol a halálukat akarja, hol pedig illetlenül valami mást.

„…amikor reggelente álmosan felnézel a tornyokra vagy megcirógatod a falat, az ember azt kívánja, bárcsak ő lenne a kezed alatt.”

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 16 éves kortól · Tagok ajánlása: 17 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
304 oldal · ISBN: 9789634578918
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
304 oldal · ISBN: 9789634578925
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577270

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Lidérc · Szépvölgyi Rianna · Ras · Barbárölő Zaher · Frellelon · Jalló · Pusztító Amron


Kedvencelte 145

Most olvassa 18

Várólistára tette 381

Kívánságlistára tette 364

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
On Sai: Álruhában

Óóó hát ez fantasztikus volt. Hangulatban talán kicsit az „Apa randizhatok egy lovaggal?” regényre hasonlít, de témájában teljesen egyedülálló. Olvasás közben jutott eszembe, hogy ezt teljesen egyszerűen lefordíthanák a világ minden nyelvére, remek is lenne, mégis van benne valami sajátságosan magyar. Talán a szimbólumrendszere, talán a szóhasználata, nem tudom. On Sai írásaiban számomra az a jó, hogy sosem erőltet semmit, mindig lágyan, szépen vezeti fel a történetet, sokszor ránk bízza, hogy értsük meg mit szeretne, nem magyaráza szájbarágósan. Szépen használja a szavakat itt is. Ugyanakkor van benne valami végtelenül egyszerű, valahogy nem lép ki a konfortzónából, nem hal meg senki, nincs benne igazi háború, nem folyik vér (legalábbis itt nem) valóban inkább YA mint erőteljes fantasy. Ez nem hibája a regénynek, de érzésem szerint lett volna még benne craft. Ezzel együtt is beleszerettem és fél nap alatt elolvastam. Előre idegesít, hogy a harmadik rész nincs még meg.

1 hozzászólás
Dóri_Margit P>!
On Sai: Álruhában

Én odáig meg vissza vagyok :) ♥
Ez valami őrületesen jó kezdés volt.
Nagyon tetszik az alapsztori, ez az iker helycserés támadás.
Iszonyú jó humorral van megfűszerezve ez a kis fantasy sztori, hogy többször felnevettem az olvasása közben.
Olyan érdekes, hogy fiúként éli napjait, mégis a lányzó személyiségét láthatjuk kibontakozni.
Ez a magyar írónő zseniális szóhasználattal ír, imádom még a káromkodásait is.♥ :D
spoiler
Még valami, úgy szerettem amikor a természet reagál Riára, ahogy szépen lassan fellélegzik kivirul a környezete.
Megvan a maga varázsa és bája ennek a sorozatnak, szívből ajánlom! ♥

19 hozzászólás
Naiva P>!
On Sai: Álruhában

Ez az olvasmány olyan volt, mint egy kis szipoly. Egyhamar a hatása alá kerültem és alig tudtam letenni. Elképesztően jó sorozatindító. Mindig jóleső érzéssel fejezem be az ilyen jellegű (kalamajkával teli fantasy) olvasmányokat. Kísérőként hatalmas mosollyal az arcomon.
On Sainak kiforrott írói stílusa és különleges humora van. Szerettem a karaktereket és a vicces, olykor kellemetlen helyzeteket, és remekül szórakoztam a saját identitásukat olykor megkérdőjelező, „nem szőlőcske”, vágykendőt viselő férfiak és Szépvölgyi Rianna közötti vágymágiát. Annyira belemerültem, hogy nem is láttam előre a csavart. Úgy szeretném a folytatást. Lidérc ♥
spoiler

5 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
On Sai: Álruhában

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/on-sai-alruhaban.html

Az idei évem egyik alap pillére, hogy megleljen azt a könyvet, mely bár erotikus, mégis eléri nálam, hogy imádjam, akarjam olvasni és feltüzelje a lelkemet. Számos írót ismertem meg ebben a témában, de többnyire kiábrándulva csuktam be az utolsó lapokat és csak pislogtam, hogyan is lehet szeretni egy ilyen alantas, emberi ösztönökön élvhajhászkodó műveket. Mielőtt bárki kiakadna, semmi bajom a testi örömökkel, sőt nyitott lélek vagyok. Szívesen teszem, beszélek vagy olvasok róla, de az igénytelenséget nem bírom. És a legnagyobb kedvencem, mikor megszólnak, hogy az erotikát (film, könyv) mennyire kedvelem nő létemre, de az már rendben van, hogy az igénytelen pornóról szóló ponyva elözönlötte az országot! Szerettem ezt a kettős mércét és elég szánalmasnak is találom. Ugyanakkor, hogy miért erről írok? Nagyon egyszerű, most olvastam először idén olyan könyvet, amiben igen is van erotika, de csak a felszínt kapargatja, de azt milyen jól teszi.

On Sai könyvei már egy ideje felkeltették az érdeklődésem, de a Calderon után úgy éreztem hanyagolni fogom, mert bár tetszett, annyira nem voltam elragadtatva tőle. A másik két sorozata, pedig az olvasatlan könyveim között szunnyad arra várva, mikor veszem kézbe őket. Ezt a vásárlásomat nem az írónő neve határozta meg, hanem a könyv borítója. Gyönyörű, és mivel minden különlegesért rajongok, már csak azt vettem észre, hogy megvettem…

8 hozzászólás
Chöpp P>!
On Sai: Álruhában

Nagyon elfogult vagyok. Csupa negatív dolgot tudok elmondani, ami minden egyes On Sai regény olvasása közben olyannyira jellemző:
1. Semmi másra nem tudok odafigyelni közben. (Én, aki – jelzem – nem csak két, de jóval több dologban is tudok szimultán otthon lenni! ) Teljesen beszippant, beszűkít és (ez már a második):
2. kontrollálhatatlan érzelmi rohamokat okoz (akkor is, ha emberek – és nem csak a családom – között vagyok); milyen dolog már, hogy tömegközlekedésen, és sorban állás közben és csomagfelvételnél [ha elbírja a lelkiismeretem és néha, de tényleg nagyon-nagyon ritkán rendelt könyvcsomagra] várakozom vadidegen postai alkalmazottak vagy újságosnál gyanútlanul válogatók között, és vad nevetés, vagy bősz sírás roham kap el?! Ráadásul felkészületlenül, mert azt sosem tudhatom, éppen melyik válik aktuálissá.
3. Alig kezdtem el, már nem tudok másra gondolni, mint a történetre. Egész nap ki nem tudom verni a fejemből a hősöket és hogy vajon mi fog még történni velük… Le ne maradjak valamiről! (Jelzem ez már időparadoxon és enyhe pszichózis is. Még ez is!)
4. És a vége felé az a fergeteges érzés, hogy csak nehogy úgy érjen véget, hogy megegyen a fene a következő kötetért! (Jelzem, így szokott.)
Most is minden bejött. Így szépen egymás után. Kedvesem hiába beszélt hozzám. Bősz híradó-kommentárjai süket fülemre találtak. És sírtam is. Görcsösen, mert úgy eltalált egy érzékeny részemen, hogy jobban sem kell!
Úgyhogy mély hálával köszönöm a számomra új regényt On Sai-nak, kívánom, hogy vegye nagyon komolyan mindazokat, amiket felhoztam amúgy minden írásával kapcsolatban. Tartsa ezeket szépen szem előtt, miközben újabb csodás történeteket fabrikál nekünk, szegény-szegény olvasóknak, akik alig várják, hogy megszégyenüljenek miatta a tömegközlekedési eszközökön (többek között ugye), és kontrollálhatatlan érzelmi viharokat okozhasson nekünk. Már alig várom a következő(ke)t!

4 hozzászólás
Morpheus>!
On Sai: Álruhában

Nem ez az első könyvem, ami fantasy ÉS kifejezetten nőknek írta az írónő. spoiler De ezen kívül ráadásul erotikus és buja is, az istenit. spoiler Mindezek ellenére kiolvastam egy ültő helyemben és jókat vigyorogtam rajta időnként. A történet jó, a mágia kifejezetten ügyes, azt is tudom, hogy mi az ország baja, és hogy mi lesz a vége. De hogy hogy került megint ez a könyv a várólistámra, kutya legyek, ha fogalmam van róla! :D

4 hozzászólás
Molymacska P>!
On Sai: Álruhában

Nagyon izgalmas könyv, amely egyszerre szól mindenről, és egyszerűen elveszi az ember eszét. Nagyon különleges, rengeteg aspektusa van, rengeteg mindent lehet szeretni benne (és hát igen, utálni is, ha valami nem tetszik benne), de annyi energia áramlik belőle. Hihetetlen!
A történet lényege, hogy Rianna és Roan ikertestvérek, és gyakran egymás bőrébe bújnak, hogy igazán önmaguk tudjanak lenni. Közben pedig mágusok is, de a női mágusokat (vagyis szipolyokat) az emberek kivégeztetik. Egy alkalommal viszont véletlenül Riannát viszik el katonának, innen pedig elindul a problémák sorozata onnan, hogy titkolnia kell, hogy nő, különben megölik, odáig, hogy férfiakkal kell együtt élnie, ami valljuk be mágia nélkül is elég strapás dolog egy nőnek.
Ha a könyvről szeretnék beszélni, akkor mindig vissza kell térnem egy motívumhoz, méghozzá a jin és jang motívumához. Ez az origó, ebből indul ki minden, és tényleg minden szó és betű azért van, hogy ezt a kettősséget erősítse, megmutasson két oldalt, ami egymás nélkül nem létezhet, aminek egymást kell erősítenie, ami ellentétes, de mégis összekapcsolódik.
A legnyilvánvalóbb értelemszerűen az ikrek viselkedése. Rianna fiús lány, míg Roan lányos fiú. Míg Rianna irányít, dolgozik, intéz, gondolkodik, tanul, cselekszik, vagyis nagyon szilárdan áll a földön, addig Roan sokkal elvontabb, szereti a művészetet, szerelemes, sokszor felelőtlen is. Kettőjük személyisége szemben áll egymással, teljesen más érdekli őket, másban is jók, de egyik a másik nélkül nem igazán lehet teljes. Riannának kell a másik személyisége, míg Roannek az, hogy elszívják a mágiáját. Roan karaktere számomra borzalmasan ellenszenves (bár tudom hogy ehhez kötődik mégis), de egyszerűen néha olyan idegesítő volt. spoiler
A könyv ezt párhuzamot (amit látunk az ikreknél) viszi tovább a katonák között is. Elsődlegesen a férfiakat ismerhetjük meg, és inkább pletykákból, illetve a hiányból láthatjuk, mi az, ami igazán női. Vagy sokszor inkább hogy mi az, amit egy férfi nem akar csinálni, mert szerinte az nőies. Elsődlegesen emiatt különleges Mort karaktere, aki végig azt akarja, hogy ő legyen a legférfiasabb, és ezen a férfiasságon ne essen csorba, hogy mindenki tisztelje, közben pedig a fellépő kérdéseket agresszióvá alakítja, és így próbálja kompenzálni, hogy kérdések és kétségek gyötrik, és hogy spoiler
A mágiában is megjelenik a férfiasság (és jól látszik a világban, hogy a nőiesség eltűnése mekkora károkat tud okozni). Sokszor agresszió, düh az, amivel a mágiát tudják használni és a mágia formája is inkább pusztításra alkalmas. Ahogy figyeljük, a mágia „mértéke” is inkább az, hogy mennyire nagy pusztítást tud csinálni, és minden más, ami hasznos lehet ám picit passzívabb (gyógyítás) az „lányos”, kevésbé férfias, becsületüket, férfiasságukat kérdőjelezik meg ezzel. Miközben kívülről nézve az élet az fontosabb, mint a halál, még háborúban is (jó ha mondjuk kerül haza ember a háborúból). Ezzel összehasonlítva Rianna mágiája sokkal másabb, hiszen az övé együttműködik, kommunikáción alapul az elemekkel, és alapvetően a szeretet hajtja. De nem csak ez a különbség, hanem hogy láthatatlan veszélyt jelent. Az ő mágiája nem olyan pusztító, mint a férfiaké, hanem az energiát tudja kiszívni, emiatt úgy láthatják egyesek, hogy ez veszélyesebb. De közben pont annyira veszélyes, mint a férfimágia, csak annak egy másik változata. spoiler
Nagyon tetszett a könyvben, hogy bemutatja a társadalmi különbségeket és a férfi-női kapcsolatokat (nagyjából). Nagyon sok rész volt, ami borzasztóan mai probléma, a jelen férfijának (és nőjének) problémája, ami mellett nem szabad szemet hunyni. Az egyik ilyen, hogy a férfiak nem mutathatják ki az érzelmeiket, és folyamatosan visszatér a történet során (főleg amikor Rianna túltöltődik a rengeteg érzelemmel). Ilyenkor én is feszültnek éreztem magam, hiszen nem vagyok túl érzelmes, de igenis ha megfosztanának érzelemkimutatási képességeimtől, valami nagyon furcsa és bizarr dolog történne velem, és semmiképpen sem egészséges. Közben láthatjuk, hogy a férfiak nem erőssége a kommunikáció (a mágiában sem, de egymással sem), ami megnehezíti több szereplő életét is (érdekes, hogy Zaher mint lányos fiú mennyire aktívan tud kommunikálni, problémát megoldani, de közben pont ezzel, hogy lehet lányosnak tartják tudja a kapcsolatot a legjobban szétrombolni.spoiler
Az is nagyon érdekes, hogy sokkal hirtelenebbek a férfiak, és gondolkodás nélkül csinálnak dolgokat. Érdekes volt, hogy számukra a test mennyire leválasztható, elkülöníthető tőlük, hogy bárki láthatja őket, és ez nem jelent számukra semmit. Nyilván ez a helyzet miatt is van, de közben ez a fesztelenség többet is jelent, hiszen minden látszódik, így az apróbb érzelmek, kötődések is a másikhoz, amit pedig elrejtene az ember, ami miatt frusztrált, dühös, agresszív lesz. #Mort
Ha a fantasztikus világra gondolok, akkor két név jutott folyton az eszembe (és előre szeretném letisztázni, hogy nem akarom stresszelni az szerzőt, hogy így írjon, írjon akárhogy, úgy is elolvasom! :D ). AZ egyik Atwood, mert ő is a valós helyzetet mutatja be, és ebben a világban is rengeteg olyan helyzet volt, ami akár a mai Magyarországra is reflektálhatna, de közben a férfi-női kapcsolatokra, érzelmekre is nagy hangsúlyt helyez. A másik Naomi Alderman, aki szintén a férfi-női kapcsolatról írt A hatalom című könyvében, de többször éreztem hasonlóságot a mágia és az ott megjelenő erő között. Érdekes, hogy két feminizmussal kapcsolatos kötetet említek, de egyiket se konkrétan a feminizmus köti össze ezzel a könyvvel, hiszen ez a kötet YA, fiataloknak szól, egyáltalán nincs benne annyira erős társadalmi kritika, mint az említett két szerző könyveiben. Nem is az van fókuszban, nem is az az elsődleges, ami ebben a könyvben megjelenik.
Most hogy elég sokat írtam arról, mi jelenik meg a sorok között, írnék arról is, ami nem a sorok között zajlik: a vágyról. A vágy ebben a kötetben a szeretetet jelenti, azt a pozitív, de erős dolgot, amivel a mágia még erősebb lehet. A vágynak érdekes a megjelenése, hiszen Rianna nő, neki ez a testiség furcsa, ő (a nevelése miatt is) sokkal rózsaszínesebb, házasság, meg cukormáz kapcsolatot képzelt el, közben pedig a férfiszemszögben láthatjuk az erős testiséget, hogy a szexualitás az jó, az erőt ad.
Közben a vágy megjelenése is érdekes, mert a könyvben nincs szexjelent spoiler hanem vágy van, kísértés, érzelmek, de nincs szexjelent. Ami furcsa. Ellenben szépek a leírások, ha valaki túlteszi magát azon, hogy basszus az ott egy ajtó, vagy egy körte, akkor szerintem igenis értékelhető, és szerethető ez a fajta kifejezésmód. (engem bevallom kevésbé mozgatott meg, mint a férfi-női kapcsolat felfedezése, mert számomra nem volt annyira érdekes, de hát nézőpont kérdése minden)
Ami érdekes volt még a könyvben, hogy valójában azért ez egy krimi is.. Nem durván, de az. Hiszen van egy rejtély spoiler van ármánykodás, majd a kis csapat összeáll, és elkezd nyomozni, meg csalikat kirakni. Bevallom őszintén, elég sok része volt a könyvnek, amire rögtön rájöttem, mert egyes aspektusok közel állnak hozzám, és a gondolkodásmódomhoz. DE a rejtély annyira zseniális, hogy nem jöttem rá, hogy ki az, és miért akarja (a miértre lett válaszunk, ami még jobban megdöbbentett, mert spoiler és van egy sejtésem a kire spoiler de csak a nonverbális kommunikációja miatt és mert van indoka, de ez nem jelent semmit). Szóval le a kalappal a szerző előtt, hogy ilyen zseniálisan tudja elterelni mindenről az ember figyelmét. Egyszer szívesen olvasnék a szerzőtől egy felnőtt thriller krimit is, mert igazán izgalmas lenne, és a körmömet lerágnám a történet végére.
Ez kivételesen egy olyan sorozat nálam, amit szívesen folytatnék, és nem jelentene problémát, hogy a folytatást olvassam, mert a következő kötet nagyon sok titkot rejt, és sok mindent kell megoldani is. Tetszett a világépítés, a rejtély, a leírások, nagyon együtt rezonáltam a könyvvel. Nem mondom, hogy mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert nem, de nagyon jó könyv, és szerintem sokaknak érdemes lehet elolvasni. Azért is, mert szórakoztató, vicces, érdekes, és azért is, hogy ezeket a homályos és ködös női-férfi kapcsolatokat kicsit átláthassa az olvasó. Egyszóval jó volt.

1 hozzászólás
Sheila_7 I>!
On Sai: Álruhában

Basszus.
Ez a történet él. Elcsábít, felpezsdít, körbeölel, lágyan simogat és jól képen töröl.
És velem együtt ordít a folytatásért.

1 hozzászólás
K_A_Hikari>!
On Sai: Álruhában

„Az vagy, aki vagy, itt és most légy boldog.”

Ha ilyen szuper lett az első kötet, nem is tudom elképzelni, mire számíthatunk még?!
Izgalmas YA fantasy könyv lett, amiben szinte minden oldalon történik valami, nem hagyja unatkozni az embert. Annak is tetszeni fog, aki a mágiát keresi benne, meg annak is, aki a romantikát, bár ez utóbbi talán inkább már lightos erotika, a kettő pedig tökéletesen kiegészíti egymást. Az egész történetre jellemző volt ez a leheletfinom egyensúly egyébként.
On Sai, megint olyan könyvet írt, amit csak imádni lehet és sokszor újraolvasni. Új kedvencet avattam, köszönöm az élményt.
U.I.: Olvasás mellé egy kis körtelevet ajánlanék.

Blogbejegyzés interjúval: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2020/01/on-sai-alru…

1 hozzászólás
kratas P>!
On Sai: Álruhában

Be voltam rendesen hmm… rezelve, hogy rajta van az erotikus címke és ez elrontja az egészet, de nem. Ez még pont belefér nálam, hiszen itt igazából a vágyról van szó és nem a szokásos anatómiailag részletezett kufircról.
A világ nagyon tetszett, a szipolyok, a mágusok, az élő környezet, az érzések, a poénok, szóval minden. spoiler
És most próbálok ellenállni a vágynak, hogy rögtön folytassam a következő résszel. Nem tudom, hogy meddig tudom türtőztetni magam :)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Naiva P>!

Sokkal könnyebb jónak lenni, ha az embernek nincs hatalma.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szépvölgyi Rianna
1 hozzászólás
bobi006>!

– Az én kastélyom is él, de sose viselkedne így! Nem akarna rám omolni! Elegem van ebből az egész nyomorult katonaságból! Békét akarok, könyveket, zenét! Három napja nem ittam teát! Érted?! Még teám sincs!
Felzokogtam. Csak sírtam és sírtam, én, a kicsi szipoly a hatalmas kőtömeg tövében.
(…)
Hatalmas csend terült el az udvaron.
– Valaki adjon teát ennek a gyereknek! – mondta rekedt hangon Amron kapitány. – Nekem meg pálinkát! Sokat.

130-131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pusztító Amron · Szépvölgyi Rianna
1 hozzászólás
Könyveslány P>!

Légy végre férfi!
Akaratlanul felhúztam a szemöldököm. Hát, ez biztos nem fog menni.

Könyves_Karolina I>!

– Fél aranyért annyi könyvet lopok neked, amennyit szeretnél – suttogta a fülembe Lidérc nesztelenül mögém kerülve.
Ennél szebbet még sosem hallottam férfitól.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · Lidérc · Szépvölgyi Rianna
Könyves_Karolina I>!

– A könyv híd az időben, ami rég meghalt emberek tudását hozza közel (…)

177. oldal

Naiva P>!

Karosszékből nem lehet megmenteni a világot. Kockáztatni kell.

277. oldal

Sheila_7 I>!

Nem az erőszak az igazi erő, hanem a szeretet. Ez az, ami erejével láncba köt, és leigáz mindent.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
K_A_Hikari>!

Szerencsére, ha az ember úgy tesz, mintha vért köhögne, akkor elnézik, ha nem él társadalmi életet.

12. oldal

mayday P>!

A világ változik, és a változás maga az élet – …

51. oldal


A sorozat következő kötete

Vágymágusok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Victoria Aveyard: Vörös királynő
Sara Raasch: Hó mint hamu
Amira Stone: Kitaszítottak
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Csóti Lili: Hetedvérig
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Stephanie Garber: Legendary
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Veronica Roth: Árnyak és jelek