Nagyon izgalmas könyv, amely egyszerre szól mindenről, és egyszerűen elveszi az ember eszét. Nagyon különleges, rengeteg aspektusa van, rengeteg mindent lehet szeretni benne (és hát igen, utálni is, ha valami nem tetszik benne), de annyi energia áramlik belőle. Hihetetlen!
A történet lényege, hogy Rianna és Roan ikertestvérek, és gyakran egymás bőrébe bújnak, hogy igazán önmaguk tudjanak lenni. Közben pedig mágusok is, de a női mágusokat (vagyis szipolyokat) az emberek kivégeztetik. Egy alkalommal viszont véletlenül Riannát viszik el katonának, innen pedig elindul a problémák sorozata onnan, hogy titkolnia kell, hogy nő, különben megölik, odáig, hogy férfiakkal kell együtt élnie, ami valljuk be mágia nélkül is elég strapás dolog egy nőnek.
Ha a könyvről szeretnék beszélni, akkor mindig vissza kell térnem egy motívumhoz, méghozzá a jin és jang motívumához. Ez az origó, ebből indul ki minden, és tényleg minden szó és betű azért van, hogy ezt a kettősséget erősítse, megmutasson két oldalt, ami egymás nélkül nem létezhet, aminek egymást kell erősítenie, ami ellentétes, de mégis összekapcsolódik.
A legnyilvánvalóbb értelemszerűen az ikrek viselkedése. Rianna fiús lány, míg Roan lányos fiú. Míg Rianna irányít, dolgozik, intéz, gondolkodik, tanul, cselekszik, vagyis nagyon szilárdan áll a földön, addig Roan sokkal elvontabb, szereti a művészetet, szerelemes, sokszor felelőtlen is. Kettőjük személyisége szemben áll egymással, teljesen más érdekli őket, másban is jók, de egyik a másik nélkül nem igazán lehet teljes. Riannának kell a másik személyisége, míg Roannek az, hogy elszívják a mágiáját. Roan karaktere számomra borzalmasan ellenszenves (bár tudom hogy ehhez kötődik mégis), de egyszerűen néha olyan idegesítő volt. spoiler
A könyv ezt párhuzamot (amit látunk az ikreknél) viszi tovább a katonák között is. Elsődlegesen a férfiakat ismerhetjük meg, és inkább pletykákból, illetve a hiányból láthatjuk, mi az, ami igazán női. Vagy sokszor inkább hogy mi az, amit egy férfi nem akar csinálni, mert szerinte az nőies. Elsődlegesen emiatt különleges Mort karaktere, aki végig azt akarja, hogy ő legyen a legférfiasabb, és ezen a férfiasságon ne essen csorba, hogy mindenki tisztelje, közben pedig a fellépő kérdéseket agresszióvá alakítja, és így próbálja kompenzálni, hogy kérdések és kétségek gyötrik, és hogy spoiler
A mágiában is megjelenik a férfiasság (és jól látszik a világban, hogy a nőiesség eltűnése mekkora károkat tud okozni). Sokszor agresszió, düh az, amivel a mágiát tudják használni és a mágia formája is inkább pusztításra alkalmas. Ahogy figyeljük, a mágia „mértéke” is inkább az, hogy mennyire nagy pusztítást tud csinálni, és minden más, ami hasznos lehet ám picit passzívabb (gyógyítás) az „lányos”, kevésbé férfias, becsületüket, férfiasságukat kérdőjelezik meg ezzel. Miközben kívülről nézve az élet az fontosabb, mint a halál, még háborúban is (jó ha mondjuk kerül haza ember a háborúból). Ezzel összehasonlítva Rianna mágiája sokkal másabb, hiszen az övé együttműködik, kommunikáción alapul az elemekkel, és alapvetően a szeretet hajtja. De nem csak ez a különbség, hanem hogy láthatatlan veszélyt jelent. Az ő mágiája nem olyan pusztító, mint a férfiaké, hanem az energiát tudja kiszívni, emiatt úgy láthatják egyesek, hogy ez veszélyesebb. De közben pont annyira veszélyes, mint a férfimágia, csak annak egy másik változata. spoiler
Nagyon tetszett a könyvben, hogy bemutatja a társadalmi különbségeket és a férfi-női kapcsolatokat (nagyjából). Nagyon sok rész volt, ami borzasztóan mai probléma, a jelen férfijának (és nőjének) problémája, ami mellett nem szabad szemet hunyni. Az egyik ilyen, hogy a férfiak nem mutathatják ki az érzelmeiket, és folyamatosan visszatér a történet során (főleg amikor Rianna túltöltődik a rengeteg érzelemmel). Ilyenkor én is feszültnek éreztem magam, hiszen nem vagyok túl érzelmes, de igenis ha megfosztanának érzelemkimutatási képességeimtől, valami nagyon furcsa és bizarr dolog történne velem, és semmiképpen sem egészséges. Közben láthatjuk, hogy a férfiak nem erőssége a kommunikáció (a mágiában sem, de egymással sem), ami megnehezíti több szereplő életét is (érdekes, hogy Zaher mint lányos fiú mennyire aktívan tud kommunikálni, problémát megoldani, de közben pont ezzel, hogy lehet lányosnak tartják tudja a kapcsolatot a legjobban szétrombolni.spoiler
Az is nagyon érdekes, hogy sokkal hirtelenebbek a férfiak, és gondolkodás nélkül csinálnak dolgokat. Érdekes volt, hogy számukra a test mennyire leválasztható, elkülöníthető tőlük, hogy bárki láthatja őket, és ez nem jelent számukra semmit. Nyilván ez a helyzet miatt is van, de közben ez a fesztelenség többet is jelent, hiszen minden látszódik, így az apróbb érzelmek, kötődések is a másikhoz, amit pedig elrejtene az ember, ami miatt frusztrált, dühös, agresszív lesz. #Mort
Ha a fantasztikus világra gondolok, akkor két név jutott folyton az eszembe (és előre szeretném letisztázni, hogy nem akarom stresszelni az szerzőt, hogy így írjon, írjon akárhogy, úgy is elolvasom! :D ). AZ egyik Atwood, mert ő is a valós helyzetet mutatja be, és ebben a világban is rengeteg olyan helyzet volt, ami akár a mai Magyarországra is reflektálhatna, de közben a férfi-női kapcsolatokra, érzelmekre is nagy hangsúlyt helyez. A másik Naomi Alderman, aki szintén a férfi-női kapcsolatról írt A hatalom című könyvében, de többször éreztem hasonlóságot a mágia és az ott megjelenő erő között. Érdekes, hogy két feminizmussal kapcsolatos kötetet említek, de egyiket se konkrétan a feminizmus köti össze ezzel a könyvvel, hiszen ez a kötet YA, fiataloknak szól, egyáltalán nincs benne annyira erős társadalmi kritika, mint az említett két szerző könyveiben. Nem is az van fókuszban, nem is az az elsődleges, ami ebben a könyvben megjelenik.
Most hogy elég sokat írtam arról, mi jelenik meg a sorok között, írnék arról is, ami nem a sorok között zajlik: a vágyról. A vágy ebben a kötetben a szeretetet jelenti, azt a pozitív, de erős dolgot, amivel a mágia még erősebb lehet. A vágynak érdekes a megjelenése, hiszen Rianna nő, neki ez a testiség furcsa, ő (a nevelése miatt is) sokkal rózsaszínesebb, házasság, meg cukormáz kapcsolatot képzelt el, közben pedig a férfiszemszögben láthatjuk az erős testiséget, hogy a szexualitás az jó, az erőt ad.
Közben a vágy megjelenése is érdekes, mert a könyvben nincs szexjelent spoiler hanem vágy van, kísértés, érzelmek, de nincs szexjelent. Ami furcsa. Ellenben szépek a leírások, ha valaki túlteszi magát azon, hogy basszus az ott egy ajtó, vagy egy körte, akkor szerintem igenis értékelhető, és szerethető ez a fajta kifejezésmód. (engem bevallom kevésbé mozgatott meg, mint a férfi-női kapcsolat felfedezése, mert számomra nem volt annyira érdekes, de hát nézőpont kérdése minden)
Ami érdekes volt még a könyvben, hogy valójában azért ez egy krimi is.. Nem durván, de az. Hiszen van egy rejtély spoiler van ármánykodás, majd a kis csapat összeáll, és elkezd nyomozni, meg csalikat kirakni. Bevallom őszintén, elég sok része volt a könyvnek, amire rögtön rájöttem, mert egyes aspektusok közel állnak hozzám, és a gondolkodásmódomhoz. DE a rejtély annyira zseniális, hogy nem jöttem rá, hogy ki az, és miért akarja (a miértre lett válaszunk, ami még jobban megdöbbentett, mert spoiler és van egy sejtésem a kire spoiler de csak a nonverbális kommunikációja miatt és mert van indoka, de ez nem jelent semmit). Szóval le a kalappal a szerző előtt, hogy ilyen zseniálisan tudja elterelni mindenről az ember figyelmét. Egyszer szívesen olvasnék a szerzőtől egy felnőtt thriller krimit is, mert igazán izgalmas lenne, és a körmömet lerágnám a történet végére.
Ez kivételesen egy olyan sorozat nálam, amit szívesen folytatnék, és nem jelentene problémát, hogy a folytatást olvassam, mert a következő kötet nagyon sok titkot rejt, és sok mindent kell megoldani is. Tetszett a világépítés, a rejtély, a leírások, nagyon együtt rezonáltam a könyvvel. Nem mondom, hogy mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert nem, de nagyon jó könyv, és szerintem sokaknak érdemes lehet elolvasni. Azért is, mert szórakoztató, vicces, érdekes, és azért is, hogy ezeket a homályos és ködös női-férfi kapcsolatokat kicsit átláthassa az olvasó. Egyszóval jó volt.