Josef ​Mengele eltűnése 9 csillagozás

Olivier Guez: Josef Mengele eltűnése

1949: ​Josef Mengele megérkezik Argentínába.
Az egykori auschwitzi szörnyeteg orvos azt hiszi, különböző álneveken új életet kezdhet Buenos
Airesben. Peron Argentínája befogadó, mindenki el akarja felejteni a nácik rémtetteit.
A hajsza azonban folytatódik, az SS orvosnak menekülnie kell, először Paraguayba, majd Brazíliába.

Álruhában vándorol rejtekhelyről rejtekhelyre, emészti a félelem, örökre elfelejtheti a nyugalmat…
míg csak 1979-ben egy strandon utol nem éri a titokzatos halál.

Hogyan tudott az egykori SS orvos harminc éven át mindig kicsúszni a hálóból? A Josef Mengele
eltűnése alámerülés az árnyak legmélyére.
Egykori nácik, Moszad ügynökök, bűnös asszonyok és operettdiktátorok népesítik be a fanatizmus, a reálpolitika, a pénz és a nagyravágyás uralta világot.

Ebben az igaz tényeken alapuló regényben tanúi lehetünk Josef Mengele háború utáni vándorlásainak, dél-amerikai pokoljárásának,és feltárul a náci Németország… (tovább)

>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155760556 · Fordította: Balla Katalin

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Juan Domingo Perón

Helyszínek népszerűség szerint

Argentína


Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
Csabi P
Olivier Guez: Josef Mengele eltűnése

Nem sokkal azután, hogy elolvastam Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje című regényét (amit egyébként a tavalyi év egyik legjobb megjelenésének tartok) feltűnt ez a könyv is az ajánlókban. Nem volt kétséges, hogy ezt is el kell olvasnom, ha már egyszer erről beszél egész Franciaország.
A két könyv kísértetiesen hasonlít egymásra, legalább is abban, hogy Mengele életének ugyanazt a szakaszát dolgozzák fel, a háború utáni meneküléstől a haláláig, némi flashbackekben felvillantva a náci hóhér előéletét, illetve bemutatva a halála utáni hercehurcát. Mintha ugyanabból a Mengele factbookból dolgoztak volna az írók.
Guez könyve rövidebb, 2-3 oldalas fejezetekre van szaggatva. Tulajdonképpen egymásra épülő, különálló fejezeteket villant fel Mengele életéből. Kissé száraz, tényszerű a szöveg, a mellékalakok nincsenek rendesen felépítve, inkább csak nevek a papíron. Talán pont ennek ellensúlyozására szerepel kétszer is a regény szó a könyvborítón. Persze nem vonom kétségbe a könyv regény mivoltát, de Gyurkovics könyve sokkal regényszerűbb, nincs ollóval szétszaggatva a történet, és főleg az, hogy Mengele szemszögéből látjuk a dolgokat, jobban bevonja az olvasót.
Guez könyve egy regényes életrajz, ami ritkán enged meg magának egy kis lazaságot (amikor pl. Mengele lidérces lázálmát írja le), de aki inkább a tényszerűséget szereti, az nem fog csalódni benne. Aki viszont olvasna egy jó regényt a témában, annak inkább Gyurkovics könyvét ajánlom.

1 hozzászólás
>!
kisördög
Olivier Guez: Josef Mengele eltűnése

Érdekes olvasmány volt, de nekem nem igazán volt regényszerű, inkább olvasmányosabban megírt életrajzi műnek minősíteném. Gyorsan ugrálunk előre az években, a történet inkább vázlatos, mint részletes. A mellékszereplők szerintem sem voltak kidolgozottak, egyiküket sem ismertük meg igazán.
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, de ebből a történetből többet ki lehetett volna hozni. Olyan érzésem volt, mintha egy önéletrajzi filmet néztem volna, amely csak kapargatja a felszínt, de a maga nemében izgalmas és érdekes,


Népszerű idézetek

>!
Csabi P

„Háncstalp igen, könyv nem!”, üvölti Perón, és a Buenos Aires-i városi könyvtárból elbocsátott Jorge Luis Borgest kinevezik a nemzeti szárnyas- és nyúlfelügyelethez.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jorge Luis Borges
3 hozzászólás
>!
shadowhunter1975 P

Perón újragondolja a világot. Az ember ellentétes és ellenséges vágyak formálta kentaur, aki porfelhőben vágtatva keresi a paradicsomot. A történelem ellentmondások sora; a kapitalizmus és a kommunizmus rovarrá silányítja az egyént, az első kihasználja, a második elnyomja. Csak a perónizmus fog felülemelkedni az individualizmuson és a kollektivizmuson. Egyszerű és populista hitvallás, amely eddig ismeretlen kompromisszumot kínál a test és a lélek, a kolostor és a szupermarket között. Perón az inga függőleges pozícióját ígéri a népének: azt, hogy kivezeti Argentínát, a keresztény, nemzeti és szocialista nemzetet a kentaurkorból.

29. oldal, 9 (Művelt Nép könyvkiadó, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Argentína · Juan Domingo Perón
>!
Gabriella_Nagy_6

Avellaneda, La Noca, Monserat, Congreso… egy kiterített térképen ismerkedik Buenos Airesszel, és egészen kicsinek, jelentéktelen kis bolhának érzi magát a város sakktáblája fölött, ő, aki nemrég még egy egész birodalmat tartott rettegésben. Gregor egy másik sakktáblára gondol, barakkokkal, gázkamrákkal, krematóriumokkal, vasúttal, ahol fajelméleti kutatásai legszebb éveit töltötte, a tornyok és szögesdrótok övezte, az égett hús és haj keserű szagával átitatott tiltott városban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Max von der Grün: Ifjúságom a Harmadik Birodalomban
Romain Gary: A virradat ígérete
Pierre La Mure: Moulin Rouge
André Castelot: Napóleon
Jean-Louis Fournier: Hova megyünk, papa?
Robert Jordan: Daumier
Joseph Joffo: Egy marék játékgolyó
Victor Hugo: A nevető ember
Louis-Ferdinand Céline: Semmelweis
Simone de Beauvoir: A kor hatalma