Crudo 2 csillagozás

Olivia Laing: Crudo Olivia Laing: Crudo Olivia Laing: Crudo

A ​brilliant, funny, and emphatically raw novel of love on the brink of the apocalypse, from the acclaimed author of The Lonely City.

„She had no idea what to do with love, she experienced it as invasion, as the prelude to loss and pain, she really didn’t have a clue.”

Kathy is a writer. Kathy is getting married. It’s the summer of 2017 and the whole world is falling apart. Fast-paced and frantic, Crudo unfolds in real time from the full-throttle perspective of a commitment-phobic artist who may or may not be Kathy Acker.

From a Tuscan hotel for the superrich to a Brexit-paralyzed United Kingdom, Kathy spends the first summer of her forties adjusting to the idea of a lifelong commitment. But it’s not only Kathy who’s changing. Fascism is on the rise, truth is dead, the planet is heating up, and Trump is tweeting the world ever-closer to nuclear war. How do you make art, let alone a life, when one rogue tweet could end it all?

In Crudo, her first work… (tovább)

>!
Pan Macmillan, London, 2019
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781509892846
>!
W. W. Norton & Company, New York, 2018
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780393652727
>!
Picador, London, 2018
puhatáblás · ISBN: 9781509892839

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Black_Venus>!
Olivia Laing: Crudo

Egy ideje már keresgéltem ezt a könyvet, és az tűnt fel, hogy nagyon különböző – de mégis egységesen mind bizarr – borítókkal jelent meg. Osztrigahéjak, magányos nő az úszómedencében, kiszáradt és összetört légytetem is díszeleg rajtuk. Dizájnos, mégis élettelen képek. Ezek adnak is egy felütést a regénynek, amivel eléggé megküzdöttem. Igazából csak az a homályos érzés maradt meg, hogy ez egy jó regény, szépirodalom, ami nem szól semmiről, és mégis minden benne van, amit 2017 augusztusában egy éppen negyvenéves, életében először frissházas nő csak megélhetett. Cselekménye nincs, illetve épp csak minimális: olyan, mint az élet a 21. század elején. És benne van a regény evolúciója is. Míg a 19. századi angol regény nagy valószínűséggel arról szól, hogyan jut el egy nő és egy férfi a házasságig (a happily ever after-ről már nem nagyon esik szó) klasszikus szerkezetben, majd a 20. század eleji már a tudatfolyamot rögzíti, addig itt már se cselekmény, a tudatfolyam is szétesőben, hiszen a cselekvést és a racionális gondolkodást, vagy az érzelmek megélését szinte lehetetlenné teszi az állandó társas lét. A „hősnő” – a mai nő megtestesítője – egyáltalán nem szorul arra, hogy egy férfit behálózzon, hiszen nagyon jól élt és boldogult magában is, diplomás, jómódú, független. Persze, soha nem kellett megtanulnia, hogyan éljen együtt valakivel, hol szab új határokat a neki újszerű kapcsolat, a házasság. A nők ugyanolyan állampolgárrá váltak a 20. század végére, mint a férfiak, aztán a 21. századra már fogyasztók vagyunk csak. Már mindenki azzal tölti az élete nagy részét, hogy híreket hallgat, olvas, néz, szörnyülködik, érvel, gondolkodik, véleményt alkot, dumcsizik, csetel, telefonál, dolgozik, belekap, abbahagyja, próbál ellenállni a híreknek és az ingereknek vagy már nem is próbál – mindenről, Trumptól Kim Dzsong Un-ig, akár a szomszédban történt, akár ötezer kilométerre, egy olyan helyen, amiről nemhogy a 19 századi nők, de az akkori írók sem biztos, hogy hallottak. Így aztán nem is zavarta meg őket abban, hogy a saját életüket éljék és megéljék. Ebben a hírzsivajban próbálja feldolgozni Kathy a saját házasságkötését, és beilleszteni a kapcsolatot a már kialakult életébe. Nagyjából ennyi.
Megzavart ez a könyv, és a zsibongás, ami kihallatszik belőle, spoiler De a könyv jó – ha valaki egy ízig-vérig mai életérzésről szóló könyvet akar olvasni, amiben benne van Trump, a mexikói határ és Észak-Korea és az összes felháborító politikai történés spoiler, akkor olvassa el. Megnyugodni mondjuk nem fog tőle.


Népszerű idézetek

Jacket P>!

I hate you, you're stupid, she'd said over and over again, neither of which was remotely true. He was the cleverest nicest most lovable mad she'd met but she was like a feral animal, she had no idea what to do with love, she experienced it as an invasion, as the prelude to loss and pain, she really didn't have a clue.

65. oldal 2. fejezet - Crudo (Picador, 2018)

Jacket P>!

You think you know yourself inside out when you live alone, but you don't ,you believe you are calm untroubled or at worst melancholic person, you do not realise how irritable you are, how any little thing, the wrong kind of touch or tone, a lack of speed in answering a question, a particular cast of expression will send you into apoplexy, because you are unchill, because you have not learnt how to soften your borders, how to make room.You're selfish and rigid and absorbed, you're like an infant.

66. oldal, 2. fejezet - Crudo (Picador, 2018)

Jacket P>!

Sometimes people say Kathy is not a realistic writer, that she is gratuitous in her effects, but she can't help feeling they are walking with their eyes closed.

100. oldal, 4. fejezet - Crudo (Picador, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Ingalls Wilder: The First Four Years
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls
Jojo Moyes: Me Before You
Matt Haig: The Midnight Library
Samantha Young: Before Jamaica Lane
Jodi Ellen Malpas: This Man Confessed
Jodi Ellen Malpas: The Protector
Ian McEwan: Atonement
Tabitha Suzuma: Forbidden
Joss Stirling: Seeking Crystal