Egészségesen, ​gluténmentesen 4 csillagozás

Kézikönyv kezdőknek a gluténmentes diéta és életmód könnyed bevezetéséhez
Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen

Az ​Egészségesen, gluténmentesen nélkülözhetetlen vezérfonal a glutén nélküli életmód hatékony bevezetéséhez és megtartásához a cöliákiások, gluténérzékenyek és búzaallergiások számára éppúgy, mint azoknak, akik egyszerűen csak egészségesebb étrendre és jobb közérzetre vágynak.

Az 1. rész a természetes alapanyagokra épülő gluténmentes diéta és életmód bevezetéséhez nyújt segít, áttekintve a téma szinte minden vonatkozását, a gluténérzékenység különféle formáinak és a diagnosztikai-kezelési módszereknek az ismertetésétől az orvosválasztás és az átállás nehézségein át az élelmiszerbiztonságig, különös tekintettel a házon kívüli étkezésre, a gyerekek diétájára, valamint a vásárlásra, az árucímkék értelmezésére és az éléskamra feltöltésére. Ehhez kapcsolódik a gluténmentes élelmiszerek részletes, tematikus felsorolása, hogy mindig tudjuk, mi micsoda, s ne fordulhasson elő, hogy kétség vagy bizonytalanság miatt éhen maradunk.

A 2. rész összesen száz étel receptjét… (tovább)

>!
224 oldal · ISBN: 9788073702731 · Fordította: Janáky István

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Youditta>!
Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen

Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen Kézikönyv kezdőknek a gluténmentes diéta és életmód könnyed bevezetéséhez

A könyv első felét olvastam ki, ami magával a betegséggel foglalkozik. A cöliakia mint betegség részletesen és megfelelő minőségben van leírva. Az élelmiszerek amelyeket célszerű otthon tartani, az is hasznos. Nagyon sok új információt nem tudtam meg a könyvből, de azért mert nagyon beleástam magam a betegségbe a könyv előtt. Annak nagyon hasznos, aki keveset tud róla vagy rokona, barátja lisztérzékeny és szeretne tájékozottabb lenni. Közel 70oldalon foglalkozik a betegséggel a könyv, illetve a tiltott és fogyasztható élelmiszerekkel, a hátralevő oldalakon vannak a receptek, amelyeket nyilván nem kiolvas az ember, hanem elkészìt.
A könyvben szerelő receptek nagyon tetszenek, azért nem minden könnyen beszerezhető mondjuk egy közértben. Nem olyan ételek vannak a könyvben, amelyek ki vannak váltva rizsliszt vagy egyéb glutenmentes hozzávalóval, hanem olyanokkal van tele, amelyek eredetileg gluténmentes, például húsok, halak,zöldségek stb. Tehát ne olyan ételeket várjon senki ettől a könyvtől, hogy borsófőzelék, ahol csak a sűrítés menete más.
Szerintem nagyon hasznos könyv, de drága.

PTJulia P>!
Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen

Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen Kézikönyv kezdőknek a gluténmentes diéta és életmód könnyed bevezetéséhez

A könyv eleje nagyon jól összeszedi a gluténmentes életmóddal kapcsolatos tudnivalókat. Külön tetszik a pincérnek, szállodásnak nyújtható kártyácska, ami a gluténmentes diétáról való rövid összefoglalást (mit szabad enni, mit tilos, érintkezhet-e gluténossal az étel stb) tartalmazza teljesen közérthetően és gyakorlatiasan.
A receptek jó része a tengerentúli ízlésvilágnak és konyhának felel meg, de találtam bőven íncsiklandó, izgalmas, itthon is megvalósítható receptet. A receptek előnye, hogy többnyire könnyen beszerezhető alapanyagokkal dolgozik (igaz, némelyik csak amerikai szemmel könnyen beszerezhető, nálunk nem), s érthetően írja le az elkészítés folyamatát. S olyan fortélyokat, trükköket mutat, amiktől mesterszakácsnak érezhetjók magunkat a saját konyhánkban mindenféle extra hókuszpókusz nélkül! Amiket eddig kipróbáltam, mind nagyon finomak, a fokhagymás mártás/pác valami mennyei, gazdag aromát ad a húsoknak.

Renáta_Kovics>!
Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen

Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen Kézikönyv kezdőknek a gluténmentes diéta és életmód könnyed bevezetéséhez

Az alcím abszolút stimmel (Kézikönyv kezdőknek, a gluténmentes diéta és életmód könnyed bevezetéséhez), s ez a könyv legnagyobb előnye. Nemcsak magáról a betegségről ír, hanem az ezt igazolható vizsgálatokról és azok eredményeinek értelmezéséről is, amivel eddig még sehol nem találkoztam. Bevezet az életmódváltás minden részlegébe az élelmiszerektől kezdve, a konyha átalakításán át, egészen a veszélyforrásokig (pl. gyógyszerek). Külön ki kell emelni a kártyát, amit a könyv tartalmaz, de kivágható. Ez egy biztonsági kártya, amit magánál tarthat a beteg, arra az esetre, ha házon kívül étkezik, vagy kórházba kerül, s fel szeretné hívni a figyelmet a betegségére.
A könyv másik felét a receptek adják, amelyek igen széleskörűek (reggeli, saláta, köret, desszert stb.). Szinte csak lisztmentes recepteket találunk, de akadnak kivételek (pl kukoricaliszttel készült ételek). A receptek hátránya, hogy különleges ételeket választ (számomra legalábbis azok), mint a garnélás birjáni, s nehezen beszerezhető alapanyagokkal dolgozik. A receptek feléhez nincs kép, ellenben az elkészítési idő, hőfok fel van tüntetve, s különböző szakácstippeket is ad.


Hasonló könyvek címkék alapján

Loren Cordain: Paleolit válasz
David Kessler: Muszáj annyit enni?
Joseph Mercola: Égesd a zsírt
Joel Fuhrman: Vége a szívbetegségnek
Mark Sisson: Őseink egészsége
Chris Kresser: Paleolit kódolás személyre szabva
Robb Wolf: Paleolit megoldás
Michael Breus: A mikor hatalma
Melanie Joy: Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
M. Amos Clifford: Az erdőfürdőzés kézikönyve