Mozgásban 11 csillagozás

Oliver Sacks: Mozgásban

Amikor ​Oliver Sacks tizenkét éves volt, egy éles szemű tanára ezt írta a bizonyítványába: „Sacks még sokra viheti, ha képes lesz féken tartani magát”.

Ma már tudjuk, hogy Sackset soha semmi nem volt képes féken tartani. A Mozgásban című önéletrajzi könyvét az első oldaltól – ahol a motorkerékpárok és a sebesség iránti rajongó fiúként tűnik fel – az utolsóig nyughatatlan energia hatja át. Miközben az élményeiről mesél – hogyan élt a hatvanas évek elején kezdő neurológusként, drogproblémákkal küzdve Kaliforniában, majd New Yorkban, ahol egy krónikus betegek számára berendezett kórház eldugott termeiben egy rég elfeledett betegségre bukkant –, azt is nyomon követhetjük, hogy a páciensei iránti elkötelezettség hogyan vált egyre inkább az élete meghatározó elemévé.

Sacks leplezetlen őszintéséggel és humorral mutatja be, hogy ugyanaz a szenvedély hajtotta a fizikai kihívások során – ha úszott vagy éppen súlyt emelt –, mint az agy titkainak fáradhatatlan kutatása közben.… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043592 · Fordította: Ízing Róbert
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
372 oldal · ISBN: 9789633046715 · Fordította: Ízing Róbert
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
340 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043592

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Oliver Sacks: Mozgásban

Oliver Sacks egyáltalán nem hétköznapi ember, egy nyughatatlan elme és lélek, aki sosem állt le, mindig rohant valahová, vagy a gondolatai, vagy ő maga, megjárta Amerikát, Ausztráliát, nagy motoros volt, élete egyik fontos része a száguldás volt, a kaland, a természet.

Egészen 10 éves korától kísérhetjük figyelemmel az életét, megtudhatjuk, egy motorrajongó gyerek hogyan lett híres neurológiaprofesszor, hogyan alakultak fiatal évei, miként indult be munkája és írói karrierje egyaránt.

Fontos kapcsolatait, legmélyebb gondolatait is megismerhetjük, egy zseniális ember életét olvashatjuk végig. Egy szabad, erős és önmagát vállaló férfiét.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/12/oliver-sacks-mozga…

Petra027>!
Oliver Sacks: Mozgásban

Minden benne volt, aminek egy önéetrajzi regényben benne kel, hogy legyen. Csaléd, felnőtté válás, izgalmak és egy csipet tudomány. Évekkel ezelőtt valamilyen cikkben halottam Oliver Sacks nevéről, munkásságáról és a borítón is szereplő fotót is akkor láttam. Igazán vagány fickó lehetett, gondoltam. Ezt a véleméynemet a könyv csak megerősítette. Hihetelen sztorikat mesélt el. Külön tetszett a mű tudományos vonulata, ugyanis olyan híres emberkkel dolgozott együtt, mint például Francis Crick vagy Robin Williams. Számos helyen emlegeti egyén könyvet. Bizotsan fogok még tőle olvasni.

rainbow>!
Oliver Sacks: Mozgásban

Az egyik kedvenc könyvem Olivel Sackstől a férfi, aki kalapnak nézte a feleségét című alkotás. Nagyon érdekelt, hogy milyen lehet az író személye, az ember a könyv mögött. Ebben a könyvben az ember kicsit ráláthat Sacks könyveinek hátterére, és személyes életének alakulására is. Ha valakinek tetszenek Sacks könyvei annak javaslom az életrajzát is, mert így látszik a könyvek szövegkörnyezete is.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Ausztrália egyedülálló flóráját csodálva Darwin jutott eszembe, akit annyira megdöbbentettek Ausztrália állat- és növényfajai, hogy a naplójába azt írta: bizonyára két külön teremtő munkálkodhatott egyszerre.

219. oldal

selfmadehell>!

Talán egy italra lesz szükségem – vagy inkább többre – hogy levetkőzzem a félénkségem, a szorongásom és az elülső homloklebenyem.

33. oldal

selfmadehell>!

Frank és a betegsége rejtély volt minden orvos számára. Egyszer alaposan szemügyre vettem a fejét, és közben erre gondoltam: „Vajon mi folyik ott bent? Bárcsak láthatnám az agyad!”
Fél órával azután, hogy Frank kilépett a kórház kapuján, egy nővér rohant oda hozzám: „Dr. Sacks, a páciensét elütötte egy teherautó. A helyszínen meghalt.” Azonnal felboncolták, és két órával később a kezemben tartottam Frank agyát. Borzalmasan éreztem magam, és szörnyű bűntudat gyötört.

93. oldal

selfmadehell>!

Az idegsejti szinten levő individualitás a kezdetektől fogva megjelenik. A kutatók rámutattak, hogy amikor egy baba megtanul járni, vagy megtanulja, hogyan nyúljon valami után, még motorikus szinten sem követ mintákat. Amikor a kisbabák valami után nyúlnak, mindegyikük a maga eredeti módszereivel kísérletezik, és pár hónap alatt felfedezik vagy kiválasztják a saját motorikus megoldásaikat. […]
Agyvérzések és más sérülések után a felépülés és a rehabilitáció tekintetében hasonló szempontok merülnek fel. Nincsenek szabályok, nincs előre megrajzolt útvonal, amely a gyógyulás felé vezet, minden páciensnek létre kell hoznia vagy fel kell fedeznie saját motorikus és perceptuális mintáit, saját megoldásait az előtte álló kihívásokkal szemben, és egy megfelelően együttérző terapeutának az a feladata, hogy ebben segítse a beteget.
[…]
akár akarjuk, akár nem, olyan életet kell élnünk, amely sajátos és önfejlesztő, és amely során ki kell taposnunk a saját ösvényünket.

311. oldal

selfmadehell>!

A vezető személyzeti pszichológus azzal állt elő, hogy a jól szervezett és sikeres viselkedésmodifikációs programjukat a játékötletemmel aláásom, mert nem kapcsolódik hozzá jutalmazás és büntetés. A válaszomban hangsúlyoztam, mennyire fontosnak tartom a játékot, és kritizáltam a büntetés-jutalmazás modellt. Kijelentettem, hogy ez a tudomány nevében a betegek súlyos bántalmazása, ami néha a szadizmus határát súrolja. A szavaimat nem fogadták túl megértően, a gyűlés dühös csenddel zárult.
Két nappal később dr. Takemoto lépett oda hozzám:
– Az a pletyka terjeng, hogy szexuálisan zaklatja a pácienseit.
Valósággal sokkot kaptam.

184. oldal

Petra027>!

Nézzétek a hátát! -súgta a szüleimnek – Tele van horzsolásokkal és korbácsüteések nyomaival. Ha ez történik a testével – folytatta –, vajon mi zajlik a lelkében?

54. oldal, Elhagyom a fészket - Oliver Sacks: Mozgásban (HVG könyvek, 2017)

selfmadehell>!

Lenyűgözött, mennyi vagdalt májat szolgálnak fel még reggelihez is. A kibucban nem tartottak állatot, és nem volt annyi csirke, ami elég lett volna a napi ötvenkilónyi vagdalt máj előállításához. Amikor rákérdeztem, nagy nevetés támadt: kiderült, hogy amit májnak néztem, valójában apróra vágott padlizsán, egy olyan növény, amellyel Angliában sosem találkoztam.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: padlizsán
selfmadehell>!

Kedvemre jövök-megyek a kis kávézóban. Már nem számítanak fel mindent. Legalább tizenhét csésze kávét ittam meg az elmúlt harminc órában, és ezzel a teljesítménnyel kivívtam magamnak némi árengedményt.

84. oldal

selfmadehell>!

OLIVER SZÜLETÉSNAPJÁRA, 1997

Ez a férfi, kinek szerelme egy cikász,
és egy bringareklámban ő volt az ász,
a multisokszínűség királya,
Hip! Boldog szülinapot!
Kiváló vagy, mint Freud, múlt fő pszije,

Féllábú, migrénes, színvak,
Ébredések a Marson és a kalapagy
Oliver Sacks,
Úgy tolja, hogy megremegsz,
És mikor úszik, minden delfint hátrahagy.

283. oldal

selfmadehell>!

Kicsit féltem, hogy valami szörnyű dolgot fogok művelni, mondjuk éppen a királynő orra előtt ájulok el vagy szellentek egy nagyot, de minden rendben ment.

314. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szily Nóra – Molnár Ferenc: Caramel
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós
Nujeen Mustafa – Christina Lamb: Nujeen
Sándor Erzsi: Szegény anyám, ha látnám
Karl Ove Knausgård: Játék
Ézsiás Erzsébet: A hit pajzsa
Sárközi Mátyás: Levelek Zugligetből
David Beckham: David Beckham
Christian „Flake” Lorenz: Villanycigány