Hallucinations 3 csillagozás

Oliver Sacks: Hallucinations

Have ​you ever seen something that wasn’t really there? Heard someone call your name in an empty house? Sensed someone following you and turned around to find nothing?

Hallucinations don’t belong wholly to the insane. Much more commonly, they are linked to sensory deprivation, intoxication, illness, or injury. People with migraines may see shimmering arcs of light or tiny, Lilliputian figures of animals and people. People with failing eyesight, paradoxically, may become immersed in a hallucinatory visual world. Hallucinations can be brought on by a simple fever or even the act of waking or falling asleep, when people have visions ranging from luminous blobs of color to beautifully detailed faces or terrifying ogres. Those who are bereaved may receive comforting “visits” from the departed. In some conditions, hallucinations can lead to religious epiphanies or even the feeling of leaving one’s own body.

Humans have always sought such life-changing visions, and for… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Knopf, New York, USA, 2012
352 oldal · ISBN: 0307957241

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

bodr>!
Oliver Sacks: Hallucinations

Orvostudományban / pszichológiában egy kicsit is jártasabbaknak sok fejezet semmitmondó, de egy teljesen laikus olvasónak óriási rácsodálkozásokat ígér. Én gyakran untam azokat a részeket, ahol a páciensek hallucinációit ismerteti a szerző, mert olyan ez, mint az álmok: mindenkit csak a sajátja érdekli. Különösen kedveltem a vallásos élmények neurológiai hátterét kapiskáló elszórt részeket. A könyv üzenete számomra az volt, hogy igen vékony a határ a pszichiátriai és a neurológiai tünetek között, valamint sokkal általánosabb és mindennapibb tevékenység halluzni, mint azt a magukat tökéletesen egészséges elméjűnek titulálók gondolják.

Péter_Szombati>!
Oliver Sacks: Hallucinations

Oliver Sacks, csakúgy, mint a The Man Who Mistook His Wife for a Hat-ben, ismét esettanulmányokkal jelentkezik, ezúttal a hallucinációk témakörét járja körbe – hallási, szaglási, vizuális, proprioceptionális káprázatok és érzetek kavalkában próbál nekünk rendet tenni, de ezt a könyvét az elemzés szempontjából nem érzem annyira erősnek, mint a TMWMHWfaH-t.

Három dolgot emelnék ki a könyvből: Az első, hogy nagyon érdekes gondolat, hogy lehet, hogy vannak az agyban sematikus orrok, szemek, arcrészletek, amelyeket aztán az agy összekombinál hallucináció közben, így létrehozva ismeretlen arcokat, olyan emberekét, akik nem is léteznek, csak random módon kikeverődtek az agyunkban.

A második, hogy a szaglással kapcsolatos hallucinációknál nagyon érdekes, hogy az ötszázféle receptort trillió kombinációban lehet ingerelni, és ezeket az agy talán véletlenszerűen váltogatja, létrehozva ezzel olyan szagokat, amelyek a való életben lehetetlenek lennének (semminek nincs olyan szaga a világon), és így létrehozva egyfajta bábeli szagkönyvtárt. Ugyanez persze vonatkozhat a vizuális és audiális hallucinációkra is – szóval ha az agy megfelelő részeit stimuláljuk, akkor minden látvány és minden hang létrehozható lenne? Borzasztóan érdekes, de iszonyúan félelmetes gondolat is ez valamelyik jövő generációnak: ha feltalálják azt az alkalmazást, amivel BÁRMIT elő tudsz idézni az agyadban, vajon… akarnád-e?

A harmadik, hogy Oliver Sacks meglepő őszinteséggel beszél az egyik fejezetben saját drogokkal kapcsolatos élményeiről, és tárgyilagosan leírja, milyen hallucinációkat élt át. Nem semmi…

A könyv többi fejezete azonban igen gyenge, túl tárgyilagos, túlságosan szétfolyó, nincs elég elemzés, nincs elég spekuláció, nincs elég magyarázó rész. Az esettanulmányok néha lekötötték a figyelmemet, néha nem, hiszen végig az elemzést vártam, ami végülis nem jött el, vagy nem jött el abban a mértékben, ahogy szerettem volna. Akit érdekel a téma, még mindig érdemes elolvasnia, ugyanis még mindig jól ír Sacks, viszont ez a könyve speciel lehetett volna sokkal jobb is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mo Hayder: Poppet
Dennis M. Doren: Understanding and Treating the Psychopath
Jon Ronson: The Psychopath Test
Malcolm Gladwell: Blink
James Fallon: The Psychopath Inside
Cordelia Fine: Delusions of Gender
Michael Pollan: How To Change Your Mind
Daniel J. Levitin: This Is Your Brain on Music
Michael C. Corballis: A Very Short Tour of the Mind
Moheb Costandi: Neuroplasticity