Acélba ​zárt múlt 6 csillagozás

Oliver Moor: Acélba zárt múlt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​sötét középkor hajnalán az emberi élet nem sokat számított. Tolvaj és orgyilkos szekták tucatjával nőttek, akár a gombák egy kiadós eső után. Egy közülük azonban sokkal régebbi időkben gyökerezik. A Kariotiak alapító atyái a krisztusi időkből származnak. Karioti Júdás árulásának jelképét viselik nyakukban – a harminc ezüstpénzt –, akár egy talizmánt. Tetteik messze földön hírhedtek voltak, így a köznép méltán emlegette őket eképpen: „A véres kéz apostolai”

Most 1980-at írunk. Egy borús, hideg, esős napon felborul a londoni belváros élete. Egyetlen férfi bőrére vadászik a szindikátus és a Scotland Yard is. Menekülni kényszerül, holott fogalma sincs, hogy miért. Mikor azonban elrabolják a kedvesét, véres hadjáratba indul, hogy kiszabadítsa.

Marv Francis Burningham a Scotland Yard nyomozótisztje fel akarja göngyölíteni az ügyet, de mindig késve érkezik a tett helyszínére. A hátrahagyott romok, és holttestek alapján azonban szépen lassan kioldódnak előtte az ügy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Magánkiadás, Miskolc, 2019
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638996428

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Oliver Moor: Acélba zárt múlt

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/oliver-moor-ac…

Nem tagadom, hogy nagyon furcsa ember vagyok. Nagyon széles az érdeklődési köröm mind könyvek terén, mind az életem más területeit is nézve. A másságom abban is megnyilatkozik, hogy sokszor a megérzéseimre hagyatkozom és ez az életem folyamán 98% mindig bevált. Tehát a mostani olvasási élményemet is ez befolyásolta, és nem is akárhogyan. Idei évem újdonságai között tartom számon, hogy nyitottam a hazai férfiírók munkássága felé is, és stílustól függetlenül szép számmal olvastam kimagasló illetve kevésbé jól sikerült műveket.

A mostani olvasásom Oliver Moor írótól „szűz” ismeretek jellemezték. Előtte soha semmit nem volt szerencsém ismerni az írótól, sőt magát az alkotót is homály fedte. Egy közösségi oldalon utazókönyvként került hozzám a két kötetes sorozata, melyek első kötete Acélba zárt múlt címmel jelent meg. Ezt követte szintén idei kiadásként Holdárnyékban címmel, a záró kötet. Ez így nem is hangzik olyan rosszul, ez így normális.

Viszont, mikor kézbe vettem a két kötetet, valamiért úgy éreztem a második résszel fogom kezdeni az olvasást. Milyen jól tettem, ugyanis a Holdárnyékban annyira ki lett elégítve olvasói elvárásom, hogy csak pislogtam. Én egyszerűen imádom ezt a könyvet. Az első sorától az utolsóig feszültségben tartott, egy perc nyugtom sem volt.

A szereplők bár nem voltak kidolgozva, még sem zavart, mert kárpótolt a rejtély megoldásán való gondolkodás, a misztikum, mint olyan megfejtése, és itt szó szerint kell érteni, hisz nem kevés túlvilági rejtelemmel szembesültem. Váltott szemszögből íródott, és mint olyan, ezáltal jobban betekintést nyerhettem a karakterek gondolatai, cselekedetei mögé. Persze sok kérdésemre nem kaptam választ, mégis nagyon jó érzéssel olvastam és biztosan tudom, hogy nem utoljára vettem kézbe…

Garbai_Ildikó P>!
Oliver Moor: Acélba zárt múlt

Számomra nem volt rossz de nem is volt kiemelkedően jó. Elolvasva kis hiányérzetem van. Olyan rövid és tömörnek tűnt. Szívesen olvastam volna bővebben a szereplőről a hátterükről.
Az idősík változtatás időnként zavaróan gyors volt és meg is akadtam,hogy most mi van de aztán rendben voltam.Én a szerkesztési hibákkal igyekszem nem foglalkozni hanem a történettel.De ez nem vette el a kedvem,hogy a folytatást olvassam kíváncsivá tett. A könyvet utazókönyvként olvashattam amit köszönök @Oliver_Moor-nak. Érdekes volt. Köszönöm.

1 hozzászólás
ap358 P>!
Oliver Moor: Acélba zárt múlt

A könyvnek a borítója fogott meg, egyből egy jó kis horrora számítottam, és bevallom, nem is néztem a címkéket, így meglepett, hogy nem azt kaptam. Mégsem csalódtam.
A könyv kellemes időtöltést nyújtott.
Magánkiadás lévén számoltam a szokásos hibákkal (gondolatjel és kötőjel zavarok, illetve elírások, mondatszerkezeti hibák), ezek ellenére mégis olvastatta magát a mű, nem akasztottak meg a hibák, nem voltak annyira számottevőek, hogy az gondot okozott volna.
Ami néha bezavart, az az idősíkok, hogy az első bekezdésekből nem derült ki, éppen kinek a szemszögében vagyok, de utána hamar bele lehetett rázódni és követhető volt a cselekmény.
A karakterek távoliak maradtak, az elbeszélést is végig annak éreztem (mintha szándékos lenne ez a stílus), így magával a szereplőkkel nem tudtam azonosulni, nem kedveltem meg őket, de magát a fordulatokat és a cselekményt élveztem, és folyamatosan érdekelt, kivel mi fog történni.
Sokszor úgy éreztem, egy-egy mellékszereplő feleslegesen kapott részt, vagy legalábbis felesleges volt bemutatni a múltját, szokásait, a tettek nagyobb hangsúlyt kaphattak volna.
Az akciójelenetek feszültségkeltése elmarad, lassú folyású, mintha a misztikumon lenne a hangsúly.
Kíváncsian várom a folytatást, érdekes az ötlet és úgy érzem, csak egy kicsivel kéne több odafigyelés, hogy ebből a történetből egy igazán olvasmányos könyv lehessen.

Fairymysz >!
Oliver Moor: Acélba zárt múlt

Iszonyú nagy bajban vagyok ezzel a könyvvel (és a folytatással is). Ezért sem szeretek igazából magyar írótól könyvet értékelni, főleg, ha tudom, hogy az író is fent van a Molyon. Viszont úgy érzem, ha már megkaptam a lehetőséget, hogy elolvashatom, le kell írnom a véleényem, még, ha az nem is fog tetszeni az írónak.
Először is szeretném megköszönni @Oliver_Moor-nak, hogy elindította utazókönyvként és, hogy így megkaphattam mindkét kötetet. Főleg, mert én a Holdárnyékban fülszövegére figyeltem fel és nem is sejtettem, hogy az Acélba zár múlt az előzménykötete neki.
Lássuk akkor a könyvet: egy igzalmas ötlet, sajnos nem túl jól megvalósítva.
Először is, meglepett, hogy milyen kicsi a könyv és milyen nagyok a betűk.
Bár a történet több szemszögből és idősíkban játszódott, ez néhol már nagyon zavaró volt. A könyv rövidsége ellenére is, túl sok felesleges szereplő volt és így valójában a főszreplőket nem sikerült megismerni.
Nagy bánatomra arról szinte semmi sem derült ki, hogy alakult meg a Kariotiak szektája, kik a tagjai (azon a kettőn kívül, aki megjelent) és, hogy keveredett az egészbe bele a szindikátus. Ha a fülszöveg nem írja, hogy a történet a 1980-ban játszódik, meg nem mondtam volna. (Max. a vonalas telefon miatt tudja az ember, hogy nem manapság játszódik.)
Érdekes ötlet volt a vér útján a kardba beleívódott történet és, ahogy David és William sorsa összefonódott. Azonban mindezt sokkal jobban is ki lehetett volna fejteni.
Rövid lett a könyv mindehhez.
Ami az író stílusát illeti: sajnos elég sok furcsa, magyartalan mondatba botlottam és helyesírási hibákba is. Nem akarok most mindbe belemenni, de gondok vannak a mondaton belüli szórendekkel, a ragozásokkal, sőt nem egyszer helytelen szavakat használt az író. (Erre viszont írnék egy példát: yard – az bizony a hosszmérték, amikor a zsarukra gondolunk, akkor azt magyarul jardnak írjuk és nem yardnak. Vagy pl: hálóköntös helyett hálós köntös. És bizony valaki nem mihelyt veti ki magát az ablakon, hanem mielőtt – legalábbis a könyvbeli szituban. ) Központozási hibák is voltak, olyan helyeken voltak vesszők, ahova végképp nem kellenek, míg máshonnan hiányoztak.
Nagyon nyűglődtem, hogy végül hány csillagra értékeljem, főleg, mert láttam az előttem csillagozókat és azt a szöveges értékelést. Őszintén megmondva, elolvasta a könyvet, nem értem, hogy írhatta valaki, hogy jobb, mint Dan Brown könyve? Minden bántás nélkül: Oliver Moornak még sokat kell írnia, míg elérni Brown szintjét.
Ennek ellenére örülök, hogy elolvastam, mert tényleg érdekes volt az alapötlet és érdekelt, hogy mi lesz David és Marv sorsa. Pont ezért is örülök, hogy rögtön a kezemben is volt a folytatás.
Folyt.köv. a másik könyvnél.

2 hozzászólás
Jucko84 P>!
Oliver Moor: Acélba zárt múlt

Először is nagyon köszönöm a lehetőséget @Oliver_Moor nak, hogy lehetővé tette, hogy eljusson hozzám is a könyv. Ezért is érzek lelkiismeret-furdalást, amiért félbehagytam az olvasást, de bármennyire is szerettem volna és próbálkoztam, sajnos a könyv és én nem találtunk egymásra. Az olvasást ennek tekintetében nem csillagozom.


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

A harcos első leckéje, amit megtanul, hogy nem tud semmit.
– Dan Millman: A békés harcos útja

5. oldal

Nikolett0907 P>!

…Olykor megesik, hogy egy harcos lelke örökre megbélyegzi fegyverét, mely úgy hordozza annak lenyomatát, mintha egy darabka múltját zárta volna magába…

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Darren Shan: Árnyak asszonya
Csóti Lili: Hetedvérig
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Bethany-Kris: Titokzatos és tüzes
Mo Hayder: Tokió
Anne L. Green: A sötétség fogságában
Anne L. Green: Eltitkolt múlt
Marilyn Miller: A vezér
Baráth Viktória: A főnök