Jelenések (Assassin's Creed 4.) 124 csillagozás

Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

IDŐSEBB LETT, BÖLCSEBB ÉS MINDENKINÉL VESZEDELMESEBB! EZIO AUDITORE ORGYILKOSMESTER ALTAÏR ELVESZETT KÖNYVTÁRÁNAK FELKUTATÁSÁRA INDUL, AHOL REMÉNYEI SZERINT A TEMPLOMOSOK VÉGLEGES LEGYŐZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES KULCS TALÁLHATÓ. ÁM MEGDÖBBENTŐ FELFEDEZÉS VÁRJA…

A könyvtár a rejtett tudáson kívül minden idők legfelkavaróbb titkát is őrzi, amelyet a Templomosok az emberiség sorsának irányítására akarnak felhasználni. Eziónak öt kulcsot kell megszereznie a titok felfedéséhez. Ezért kénytelen a felbolydult Konstantinápolyba utazni, ahol a Templomosok egyre növekvő hadserege alapjaiban készül megrengetni az Oszmán Birodalmat.

Elődje, Altaïr nyomában járva Eziónak még egy utolsó alkalommal le kell győznie a Templomosokat. A küzdelem tétje nagyobb mint valaha, és a zarándokút hamarosan az idővel szembeni versenyfutássá válik…

A Ubisoft nagy sikerű videojátéka alapján.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Fumax, Budapest, 2012
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639861428 · Fordította: Bayer Antal
>!
Fumax, Budapest, 2012
472 oldal · ISBN: 9789639861794 · Fordította: Bayer Antal

Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Ezio Auditore da Firenze · Altaïr Ibn-La'Ahad · Leonardo da Vinci · orgyilkos · Al Mualim · Juszuf Tazim (Yusuf Tazim) · mentor · Nagy Konstantin · Sofia Sartor

Helyszínek népszerűség szerint

Firenze · Róma · Isztambul · Bizánc · Capua · Konstantinápoly


Kedvencelte 24

Most olvassa 6

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

R4ms3s >!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Born as an assassin,
Fought like a warrior
And died like a legend.”

Olyan szomorú belegondolni, hogy Ezio 17 volt az egész trilógia kezdetén, 40-48 a Testvériségben, itt viszont már 51-52… spoiler Hogy rohan az idő!

Imádom az olyan könyveket, melyekben a főszereplők nem tipikusan tizen- vagy huszonévesek, hanem idősebbek, akár már idősek – mégis bátor, harcos hősök. Nem adják fel sosem, nem zavarja őket, hogy már nem úgy mozognak, mint fiatalkorukban, tudják, hogy a szívük erős marad! Az ilyen könyvek valamifajta bíztatást adnak nekem, hogy még öregkorban is lehet az ember valaki. off És pont ezekért a dolgokért, amiket fentebb felsoroltam, imádtam az előző részt, meg ezt is! Talán ezt a könyvet ebből a szempontból jobban, mert nagyon megható számomra, hogy egy jószívű harcos férfi a főszereplő, aki már élete felén jóval túl van, mégis nem adja fel a küzdelmet sem a rossz ellen, sem saját magával szemben.

Ahogy az előző könyv értékelésében is írtam link Ezio rengeteget fejlődött. Az olvasó tényleg bejárhatta egy hős életútját a kezdetektől a végéig – ettől is nagyon különleges ez a trilógia. Engem mindenesetre megváltoztatott, mert rám hatással volt, hogy egy ember mennyire másképp gondolkodik, másképp él át dolgokat más-más életciklusában. Minden korszakában Ezionak más volt a fontos, és ezért nagyon örültem, hogy végre családra és megérdemelt szeretetre/pihenésre lelt. Mert már igazán megérdemelte. spoiler

Méltó lezárása volt a trilógiának. Sok izgalmas, érdekes résszel volt teli, ahogy humorral is. Számomra sokkal pörgősebb volt, mint az előzők és sokkal több volt benne a lélektani rész is. Most is – mint a legtöbb AC könyvben – rengeteg országba/városba lehetett ellátogatni – végig úgy éreztem magam, hogy én is ott vagyok. Fantasztikus! A történelmi hűség itt is nagyon pontos volt, gondolok itt főleg a fiatal Szulejmánra! Kedveltem azokat a részeket is, mikor Ezio látta Altaïr emlékeit, vagy mikor egy szellemként megjelent neki.

Új kedvenc szereplőt is avattam, mégpedig Juszufot akit nagyon imádtam! Tetszettek azok a részek, mikor Eziot körbe vezette a városban, vagy ahogy új fegyverek és találmányok használatába vezette be őt, na meg persze mikor egymással csipkelődtek!
Érdekes volt, hogy a könyv végén megjelent Shao Jun, a kínai assassin, aki a Assassin's Creed Chronicles: China főszereplője. Bár számomra nem adott hozzá a történethez, inkább csak egy „sztár vendég” volt.

A vége mélységesen szomorú, megható és szívbe markoló… Persze az ember azt gondol bele, amit akar, de akkor is nagyon-nagyon fájtak az utolsó oldalak, ahogy elbúcsúztam a trilógiától és a kedvenc szereplőimtől. Méltónak méltónak tartom, és számomra tökéletes lezárás is volt. spoiler

Ahogy a könyv is írta: az élet megy tovább bármi is történik és én biztosan állíthatom, hogy Ezio Auditore da Firenze kalandjait örökre megőrzöm a szívemben, hiszen rengeteg mindent tanított ő nekem, főleg az életről!
Ajánlom mindenkinek, hogy ha nem is az összes AC könyvet olvassa el, de legalább ezt a három részt (vagy vigye végig videójátékokban).

RosszQtya>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Ahogy haladunk előre a regények számában, kétségkívül egyre javul azok minősége.
A mostani könyv kifejezetten jóra sikeredett az írásmódját tekintve. A történet talán nem lett annyira harcos mint az előzőek, de egy csomó ismeret birtokába jutunk helyette.Persze nem kell megijedni, verekedés itt is van, ötven oldalanként legalább egy. Ettől függetlenül helyet kap újra a szerelem, ami most már véglegessé válik főhősünk számára. A könyv végére Ezio találkozik a legnagyobb ellenségével, de még is barátságos lesz ez a találkozás. Legfeljebb minket szomorít el az utolsó ősz.

Dinky>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Requiescat in Pace, Ezio Auditore da Firenze.

Méltó befejezése Ezio történetének a Jelenések. Egy utolsó küzdelem a Templomosok ellen a varázslatos Konstantinápolyban/Isztambulban/Bizáncban. Pörgés, akció, humor. Minden AC és Ezio fan-nak kötelező.

1 hozzászólás
Nyctea>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Elfogult vagyok. Annak ellenére, hogy vannak problémák a stílussal meg a történetvezetéssel is, nem tudom nem szeretni. Szeretem Eziót, szeretem a könyv hangulatát, szeretek újra és újra visszatérni hozzá, elmerülni benne.
Ebben a kötetben az öregedő Ezio utolsó nagy küldetésére indul, és közben jelenések formájában Altaïr élete is felidéződik (ezek a részek tetszettek a legjobban, mint ahogy a könyvek közül is a róla szóló a kedvencem). A történet nem okozott nagy meglepetéseket, ismét tele van teljesítendő feladatokkal, harccal, intrikával, árulással, viszont szépen le lett zárva. Jól esett olvasni, hogy végül Ezio élete is sínre került és a rengeteg áldozat és küzdelem után neki is jutott egy kis nyugalom és boldogság.

K_Szilvia03>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Lezárult egy korszak. Befejeződött Ezio élettörténete. Én pedig valahol szomorú vagyok, mert azalatt az idő alatt, amíg végigkísértem az életútján, egészen megkedveltem. Annak viszont örülök, hogy nem magányosan halt meg, hanem úgy, hogy előtte helyére került a kirakós utolsó darabkája is, kikerekedett az élete. Nagyon tetszett ez a könyv is, egy percig sem volt lapos a történet, tele volt izgalmakkal, csak azt fájdítottam, hogy megöregedett, s erről engem, az olvasót nem hagyott elfeledkezni. Nagyon örülök, hogy kezembe vettem anno az első Ezio könyvet, s örülök annak is, hogy tetszett annyira, hogy folytassam. A borító pedig még mindig eszméletlenül gyönyörű. :)

rex501>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Ezio méltó befejezést kapott. Fájó szívvel olvastam az utolsó sorokat, de azért elégedett voltam, hogy az utazása ilyen módon ért véget. A történet mint mindig most lendületes volt, a harcok izgalmasak, de engem inkább az Oszmán Birodalom leírása fogott meg a legjobban. A bazári árusok, Konstantinápoly nyüzsgő utcái, az utazások leírása, mindnek sikerült átadnia a 16. századi keleti atmoszférát.

Dracklana>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Habár úgy terveztem, hogy előző év végéig befejezem ezt a könyvet, ez a terv sajnos nem sikerült – viszont ez kivételesen nem a könyv hibája volt. Oliver Bowden-t még mindig nem tartom egy túl remek írónak, de így a negyedik kötetre egész élvezhető lett az írása.
Az elején úgy álltam neki, hogy végre befejezem Ezio történetét, és nem is biztos, hogy folytatom az AC könyvek olvasását – de őszintén, a végére le tudott annyira kötni a könyv, hogy adjak egy esélyt a folytatásoknak is. Ezúttal nem csak arról szólt a könyv, hogy elmegyünk A-ból B-be, megölünk valakit, és megyünk tovább (jó, azért ilyen is volt benne), hanem kicsit izgalmasabb, és fordulatosabb volt a történet, mint a korábbiakban. A török kultúra ugyan sosem volt, és nem is lesz a kedvencem, de érdekes volt egy főként török helyszíneken játszódó könyvet elolvasni. Ezio karaktere is egészen szimpatikussá fejlődött a végére, és végre normális szerelmi szálat is kaptunk (nem volt túl romantikus, vagy ilyesmi, de jobb volt, mint a korábbiak). Tetszett az is, hogy helyenként szépen visszautalt, vagy épp kiegészítette az előző, Titkos keresztes háború című könyv történetét.
Négy csillagot nem tudok rá adni, de a Jelenések kategóriákkal jobb volt, mint az elődei. És Ezio is megérdemelte végre a lezárást – valljuk be, jó hosszú volt az útja, amelyen elkísérhettük.

Lyanna>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

A Jelenésekben is találkozunk Altaïr Ibn-La'Ahaddal. (azok a legjobb részek). Nagyon tetszettek azok a jelenetek is amikor a szárnyaló sasról írt. Szimpatikus volt Szulejmán a kor egyik híres alakja Piri Reisz sokat vitatott térképeivel. Hiányoltam, hogy az eddig elolvasott kötetekben sehol sem írták le részletesen a ruhájukat.
Nagyon szívesen találnék én is egy ilyen tárgyat amelynek segítségével visszamennék az időben a Nagymester életét figyelemmel kísérni.
Ezio nem tartozik a kedvenceim közé de nem rossz szereplő.
A keleti nő a végén nem tetszett nem értettem a szerepét.

Aliko P>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Bevallom, továbbra se megy a sorrendbe olvasás és ezt most már el is engedtem :D Valahogy a Testvériség nem akar a kezembe akadni. Kölcsön kértem, de az illető nem kapta vissza az előző delikvenstől, könyvtárba kerestem, de valahogy sosincs bent akkor, amikor kéne, aztán meg mindig elfelejtem, megvenni nem tervezem, hisz már, így sem férek fel a polcomra és egyedül biztos félne, így a többi rész is kéne… Szóval dilemma hegyek! Viszont hogy haladjak a sorozattal, amit szeretek is meg nem is (viszont a játékot nagyon) bele csaptam a 4. kötet olvasásába és nem bántam meg.

Jön Ezio és Altair utolsó menete. Egy már idősebb, bölcsebb és tapasztaltabb főhős érkezik, aki 50 évesen is még a templomosok ellen küzd. Kapunk egy (vagyis két) magányos és megfáradt embert, egy izgalmas történetet és egy nagyon szívszorító befejezést. Az elején furcsa volt, hogy Bowden nem egy az egybe hozza a játékot, de a végére kifejezetten tetszettek az újítások, illetve azt kell mondanom, hogy az írói stílus is finomodott a kötetek előrehaladtával, így egy hatalmas pacsi a szerzőnek. Nem kedvenc, de nagyon jó kis történt, szóval a Jelenéseket csak ajánlani tudom minden játékos és kevésbé játékos molynak :D

RRoxana>!
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések

Az Assasin's Creed-et mint játékot nagyon szeretem, de a könyvek nagy csalódást okoztak számomra. Nem kapjuk meg azt az akciót, amit a játékban, a háttértörténet lapos, és unalmas. Nincs jól megvalósítva.

DE a Jelenések c. kötet tetszett. Ahogy egyre előrébb haladunk a történettel egy kicsit jobb lesz. Ez a kötet felülmúlta az előző hármat! Ebben sem kaptam meg az akciót, de voltak benne fordulatok, izgalmas részek, és kidolgozottabb is volt.
Nagyon sok hibája van ennek is, de ezt legalább élveztem végigolvasni és nem állt szándékomban, hogy letegyem valamint örülök, hogy ez legalább viszonylag jól meg lett írva!
Ezért a hibái ellenére is megkapja a 4 csillagot! :)


Népszerű idézetek

Elhaym>!

Amikor fiatal voltam, kezemben volt a szabadság, de nem vettem észre, kezemben volt az idő, de nem vettem tudomást róla, kezemben volt a szerelem, de nem éreztem. Hosszú évtizedek teltek el, mire megértettem mindhárom értelmét. – Ezio Auditore.

Kapcsolódó szócikkek: Ezio Auditore da Firenze
No_Exist>!

– Így van ez – folytatta. – A halál nem várja meg, hogy befejezz egy könyvet.
– Akkor olvass addig, amennyit csak tudsz, amíg csak tudsz.

422. oldal

Elhaym>!

Milyen naivság azt hinni, hogy létezik egyszerű válasz minden kérdésre. Minden rejtélyre. Hogy létezik egy egyetlen, isteni fény, amely uralkodik minden felett. Azt mondják, ez a fény igazságot és szeretet hoz. Én azt mondom, ez a fény elvakít minket, és arra kényszerít, hogy tudatlanságban botladozzunk. Áhítom azt a napot, amikor az emberek elfordulnak a láthatatlan szörnyetegektől, és újra racionálisabban tekintenek a világra. De ezek az új vallások annyira kényelmesek – és oly rettenetes büntetést helyeznek kilátásba, ha elvetjük őket – aggódom, hogy a félelem megtart minket abban, ami valójában minden idők legnagyobb hazugsága…

Altair naplója

2 hozzászólás
PappDóra IP>!

– Add meg magad, velencei kutya! – mordult rá ellenfele.
– Végzetes tévedés – vetette oda neki Ezio. – Egy firenzei számára nem létezik nagyobb sértés, mint hogy velenceinek nevezzék.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ezio Auditore da Firenze · Firenze · kalóz · sértés · Velence
R4ms3s >!

Az élet előrehaladtával Ezio kezdte azt érezni, hogy a legjobb barátja valójában saját maga lesz.

Kapcsolódó szócikkek: barát · Ezio Auditore da Firenze
Ninotchka>!

Egy sas szárnyalt a magasban, a tiszta égen.
[…]
Felettük a magasban a sas tovább kereste a prédáját. Senki sem méltatta pillantásra. Nem látták a szépségét. A szabadságát.

1. fejezet, 4. oldal; 1. fejezet, 6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sas
R4ms3s >!

A mozdulat váratlanul érte a kapitányt, és elvesztette az egyensúlyát. Ezio elgáncsolta, és fejjel lefelé behajította az alsó hajótérben lévő víztartályba.
– Segítség, effendi! Nem tudok úszni! – bugyborékolta a kapitány, amikor felbukkant.
– Hát akkor ideje megtanulni – vetette oda neki Ezio, miközben hátrafordult, hogy odasózzon két másik kalóznak, akik már majdnem odaértek hozzá.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ezio Auditore da Firenze · kalóz
Ninotchka>!

— Lehet, hogy a végzetünk felé tartunk, Maria.
Maria megfogta a kezét.
— Lehet. De együtt.

135. oldal, 43. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Altaïr Ibn-La'Ahad
R4ms3s >!

– Ki vagy te, Messere? – kérdezte Ezio szemébe nézve.
– A legérdekesebb férfi az életedben.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ezio Auditore da Firenze · Sofia Sartor

A sorozat következő kötete

Assassin's Creed sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Flanagan: Jégföldje
Kristin Cashore: Graceling – A garabonc
Philip Pullman: Az arany iránytű
Christie Golden: Warcraft – Durotan
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
Nacukava Szószuke: Rintaró és a könyvek útvesztője
Justin Cronin: A tizenkettek
Christelle Dabos: A tél jegyesei
Ronnie W. A.: A róka vére
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala