„A ​világ ujraépül…” 1 csillagozás

Tanulmányok a magyar irodalomról
Oleg Rosszijanov: „A világ ujraépül…”

Oleg ​Rosszijanov a magyar irodalomhoz fűződő s egy életre szóló barátságról a következőket írta a kötet válogatójának: "Már előre is hallom a kérdések kérdését, amelyet nincs jogom válasz nélkül hagyni miért is kezdtem én a magyar irodalommal foglalkozni? Miért is kezdtem… – annak idején, a frontról való visszatérésem és az egyetem elvégzése után, én, az újdonsült német szakos, akinek korábbi, első dajkája az orosz irodalom volt? Alighanem éppen azért!
A mi irodalmunk régóta – nyugatias-, sőt internacionalista hajlamú volt, fogékony más kultúrák iránt. Éhesen-fogékony voltam én is. Hát hogyne vetettem volna magam bele egy újabba, különösen akkor, amikor éppen barátivá vált kapcsolatunk egy olyan nemzettel, amelyről addig édeskeveset tudtunk. Eltökéltem magam- és nem bántam meg. A lét mély emberi, morális értelmét kerestem (irodalmunk egy másik sajátossága szerint) a magyar irodalomban is. És megtaláltam. Petőfi, Ady, Kaffka Margit és József Attila, Móricz vagy Kosztolányi… (tovább)

Róluk szól: Petőfi Sándor, Jókai Mór, József Attila, Veres Péter, Ady Endre, Kaffka Margit, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Modern Könyvtár Európa


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Oleg Rosszijanov: „A világ ujraépül…”

Oleg Rosszijanov: „A világ ujraépül…” Tanulmányok a magyar irodalomról

Nem is tudom mit mondjak. Az mindig megható, tiszteletre méltó, ha egy külföldi ismeri, szereti, nagyra tartja az ember kultúráját, irodalmát.Viszont Petőfi, Jókai, Mikszáth, stb, mint a munkásmozgalom élharcosai… hát… nekem eléggé vicces volt.
És ebből a könyvből azt is megtudhatjuk kedves pajtások, hogy az emberiség és a haladás rákfenéje a liberalizmus, ami sajnos számos magyar írót (és olvasót) is megtéveszt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Regéczi Ildikó: Térképzetek az orosz irodalomban
Bakcsi György: Mai szovjet kisregények
Visszarion Belinszkij: Puskinról, Lermontovról, Gogolról
Németh László: Homályból homályba
Kazimierz Brandys: Jellemek és írások
Kosztolányi Dezső: Gyémántgöröngyök
Medve A. Zoltán: Kontextusok és annotációk
Bagi Zsolt: A körülírás
Töttős Gábor: Szép literatúrai ajándék
Baranyi Ferenc: Örök barátaim