Félelem ​nélküli halál 7 csillagozás

Tanácsok életünk döntő pillanatához
Ole Nydahl: Félelem nélküli halál

A magas szintű buddhista megvalósítók már jelen vagy korábbi életeik alatt felismerték a tudat valós természetét, így számukra a halálban és a haldoklásban nincsen semmi rendkívüli. Halálukat szívesen hasonlítják a felébredéshez, vagy ahhoz, amikor egy edény eltörik: ahogy a levegő azonos az edényen belül és kívül, ugyanúgy nincs semmilyen különbség a tudatosságban itt és ott. Pontosan tudják, hogy a halál után – amikor megszűnik minden érzékszervi benyomás, feloldódnak a megszokások és minden energia összpontosul – óriási fejlődésre nyílik lehetőség. Láma Ole Nydahl könyve az ő tanításaikat közvetíti az olvasóknak, és átadja mindazt a tudást, amit az elmúlt évtizedekben a nagy buddhista mesterektől elsajátított a halállal kapcsolatban.

>!
Jaffa, Budapest, 2014
288 oldal · ISBN: 9786155492204 · Fordította: Máthé Réka
>!
Jaffa, Budapest, 2014
288 oldal · ISBN: 9786155235863 · Fordította: Máthé Réka

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
RandomSky
Ole Nydahl: Félelem nélküli halál

Ole Nydahl: Félelem nélküli halál Tanácsok életünk döntő pillanatához

Mikor először találkoztam Láma Ole Nydahl nevével, még kő laikusként, azt gondoltam, hogy ja, persze, egy dán buddhista láma, ez milyen hiteles, na ne már. Olyan ez, mint a svéd fociválogatott színesbőrű játékosai: jó focista lehet, de igazi svéd sose. Azóta már nem vagyok annyira laikus, és beláttam, hogy Láma Ole simán lehet az, akinek mondja magát. De egész eddig nem olvastam tőle semmit.
Pár buddhista könyv meg két kirándulás Tarra a sztúpához még nem tesz buddhistává, egyszerűen csak szimpatizáns vagyok. Így nem tudom megítélni, hogy buddhista szempontból mennyire jó ez a könyv. Viszont míg olvastam, árgus szemmel figyeltem, vajon a nem-buddhistáknak adhat-e bármit. Hiszen a halál mifelénk, úgymond nyugaton, tabu, nem tudunk vele mit kezdeni. Viszont közös élménye minden élőlénynek. És a legtöbben nem tudjuk, valójában mi vár ránk utána. Lehet sok mindenben hinni, de a végeredmény úgyis az, hogy egy szép (vagy csúf) napon feldobjuk a talpunkat, és akármit csináltunk is életünkben, akármit szedtünk is össze, annak zömét nem vihetjük magunkkal. Szóval számomra az volt az egyik fő szempont, hogy vajon mit ad ez a könyv bárkinek. És úgy látom, hogy olyan sokat ad, hogy nem lehet itt leírni, el kell olvasni.
Persze Láma Ole a maga buddhista irányzatának a felfogását közvetíti, de nem csak furcsán hangzó tibeti meg szanszkrit szavakkal, és az átlagos nyugati elme számára minimum fantasztikusnak tűnő dolgokkal dobálózik. Nagyon sok olyasmi van ebben a könyvben, amit mindenkinek, aki meg fog halni, érdemes átgondolnia. Halni, haldokolni tanít, s közben élni is, és úgy gondolom, hogy nem csak, hogy a más vallások híveinek adhat valami fontosat, de az ateistáknak is. A buddhista dolgok mellett, vagy talán mélyén, ott van rengeteg bölcsesség, amivel kellemesebbé, emberhez méltóbbá tehetjük ezt a gyorsan múló néhány évet. Ha meg történetesen neki van igaza, és minden úgy van, ahogy leírja, az meg tiszta haszon, hiszen akkor az egyszeri olvasó legalább találkozott valamivel, amire talán legközelebb emlékezni fog, és tovább mehet azon az úton.
Nem könnyű olvasmány, persze, hogy nem, de összességében jól követhető a szöveg, szép maga a kiadás is, és lehet, hogy nem vagyok normális, de engem ez a könyv sokszor felderített. Történt például, hogy a Könyvfesztiválon volt üres bő fél órám, kiültem a kis dombra, ott hömpölygött előttem az emberek tömege, és én ezt a könyvet olvastam, és amikor felnéztem belőle, akkor csak jókat és megértést meg együttérzést éreztem irántuk. Meg azt, hogy lám, élni jó, és hogy igen, igaza van Láma Olének, addig lehet bármit megoldani, amíg élünk, ez a legjobb esély, és hálásnak kell lenni érte. Ha ennél nem adott volna többet, s ez a benyomás elmúlt volna a következő apró bosszúságnál, már akkor is megérte volna elolvasni.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-05…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
RandomSky

…hasznos, ha újra és újra megbocsátunk minden kellemetlen embernek. Ily módon nem kell őket többletsúlyként magunkkal cipelnünk a remélhetőleg izgalmas életünk során. A megbocsátás képességének értékes szabadsága feloldja a közös rossz karmát, és a problémás lények barátként fognak visszatérni, vagy nem jelennek meg többet életeink során. Ha viszont tartjuk a haragot, akkor nem fogunk megszabadulni tőlük, és az idegesítő, óvodás játékoknak sosem lesz végük. Még a halálos ágyunkon is bocsánatot kérhetünk buta viselkedésünkért, és kifejezhetjük hálánkat mások felé. Ez nemcsak minket oldoz fel, hanem az érintett barátainkat is.

58. oldal

Ole Nydahl: Félelem nélküli halál Tanácsok életünk döntő pillanatához

>!
RandomSky

Bármely formában tesszük magunkévá a bölcsességet – egy tanító példáján, könyveken vagy előadásokon keresztül –, a tanítások és meditációk rendszeres alkalmazása nélkül nem sok minden változik. A nem hasznosított tudás olyan, mint egy térkép. Rámutathat az útra és rálátást adhat, de haladni nem fog helyettünk.

60. oldal

Ole Nydahl: Félelem nélküli halál Tanácsok életünk döntő pillanatához

>!
Dékány_Peppe_Péter

Ha nem azért teszünk hasznosat másokért , mert valamit elvárunk, hanem egyszerűen azért , mert az segít és helyes , akkor ez védelmező erőtérrel ajándékoz meg minket , és mind testünkből , mind beszédünkből hasznos segítőket farag ahhoz a jóhoz , amit a világba szeretnénk ültetni.

Ole Nydahl: Félelem nélküli halál Tanácsok életünk döntő pillanatához


Hasonló könyvek címkék alapján

David Michie: A dorombolás művészete
Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása
Kalu Rinpocse: A tibeti buddhizmus alapjai
Csögyam Trungpa – Láma Csöpel: Menedék, Buddha, Tan, Közösség
Mohandász Karamcsand Gandhi – Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Erőszakmentesség és együttérzés
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Don Farber: A tibeti buddhizmus
Nagy Mézes Rita (szerk.): A hit palotái
Matthieu Richard: A meditáció művészete
Kőrösi Csoma Sándor: Buddha élete és tanításai