Első ​lépés a Gyémánt Úton – Egy utazás, amely történelmet írt 8 csillagozás

Ole Nydahl: Első lépés a Gyémánt Úton – Egy utazás, amely történelmet írt

Valamikor ​a hippikorszak végén egy fiatal dán házaspár egy ütött-kopott Volkswagen busszal útnak indult Nepálba, hogy újabb tapasztalatokat szerezzenek a tudat megismerése terén. Ole Nydahl és felesége, Hannah ekkor találkozott először a tibeti buddhizmussal, amely mindörökre megváltoztatta az életüket. Noha számos akadályt le kellett győzniük, az első utat hamarosan több másik is követte. Nemsokára az első európaiak között voltak, akik magas rangú lámák beavatási szertartásain vehettek részt. Az utazások során Ole és Hannah lassan számot vetett korábbi gondolkodásmódjával, mindketten elkötelezték magukat a tanítások mellett, és a tibeti lámáktól fokozatosan elsajátították a gyakorlatot, hogy aztán a Karma Kagyü vonal legnagyobb meditációs mestere, 16. Karmapa első nyugati tanítványaiként – majd később teljes jogú tanítóként – a nyugatot is megismertessék a Gyémánt Út buddhizmus hasznos és örömteli módszereivel.
Az Első lépés a Gyémánt Úton fordulatokban gazdag, izgalmakban… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2009
280 oldal · ISBN: 9789639604698 · Fordította: Szalai-Burszán Balázs

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Hannah Nydahl

Helyszínek népszerűség szerint

vonat · Tibet · Dánia · India


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
dokijano
Ole Nydahl: Első lépés a Gyémánt Úton – Egy utazás, amely történelmet írt

Ami lépre csalt, és leemeltem a polcról a könyvet:
A szerző a 60-as évekbeli hippi-korszak egyik tagja, a kötete az akkori indiai, nepáli és bhutáni utazásairól szól. Megismerhetjük belőle, hogyan alakult a kapcsolata a magas rangú buddhista lámákkal. És amiről híres lett: Nyugat-Európában ő lett a Gyémánt Út buddhista tanok hasznos módszerei közvetítője, teljes jogú tanítója.

Ami miatt viszont csalódtam benne:
Se az útjairól, se a Gyémánt Út technikáról nem tudtam meg szinte semmi érdekeset.

És ami miatt mégis végig küzdöttem rajta magam:
A szerző és társai kreatívak voltak, hogyan kerüljék ki a kínai és indiai hatóságok bürokráciáját, és ellenőrzéseiket, hogy engedély nélkül is jóval hosszabb ideig tartózkodhassanak a láma környezetében. :-) Persze a rendszeres szülői támogatásként kapott havi 150 dollárból sem volt könnyű megélni, és ajándékokat vásárolni a helyiek bizalmának elnyeréséhez.

>!
mrumus
Ole Nydahl: Első lépés a Gyémánt Úton – Egy utazás, amely történelmet írt

Csalódás volt, sajnos azt kell mondanom nagy csalódás. Végigküzdöttem magam rajta, mert egy nagyon kedves ismerősömtől kaptam kölcsön, aki ráadásul az én unszolásomra adta nekem ezt a könyvet. Szerettem volna betekintést nyerni a buddhista ideológiába, de sajnos erről szinte semmit nem tudtam meg a könyvből. Sokkal inkább egy útleírás az egész, annak pedig javarészt nem kimondottan olvasmányos, ráadásul elég rosszul szerkesztve – az én szememet kifejezetten zavarták az összefolyó sorok, és a témaváltások között sem találtam megfelelő bekezdésbeli tagolást. Ha valaki ismeri az írót, és kíváncsi hogy jutott el oda, hogy ő terjessze el Nyugat-Európában elsőként a buddhizmust, annak mindenképp ez a megfelelő könyv. Ennek igazolására teljesen alkalmas. De ismerekedésnek a keleti hitvilággal aligha.


Népszerű idézetek

>!
nagytimi85

Egy ősrégi, zajos, rázós buszon döcögtünk fel lassan a hegyekbe, dugig tele volt, mint minden szállítóeszköz a világnak ezen a részén. (…) Nagyon tetszett és hamar megszoktuk, hogy minden veszélyes helyzetben — márpedig sok ilyen van ezen az útvonalon — a sofőrből és az utasokból kitört a nevetés vagy legalábbis elmosolyodtak. Úgy gondoltuk, ez egy időtlen módszer arra, hogy ne veszítsék el a méltóságukat, és egyúttal azt is megelőzzék, hogy a félelem benyomásai megszilárduljanak a tudatukban. Mindennek a gyakorlati bölcsessége nagy hatással volt ránk.

19. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · mosoly · nevetés
>!
nagytimi85 

A “teának”, amelyet irdatlan mennyiségekben fogyasztanak, elég rossz híre van, főleg mert a nyugatiak teljesen mást kötnek a szóhoz. A tibetiek számára ez egy tejből, sóból és vajból főzött levest jelent, amelyhez annyi rossz minőségű teát adnak, hogy éppen legyen valami íze. (…) Ha ötórai teaként fogyasztjuk, akkor maga a borzalom, de levesnek nem rossz.

114. oldall (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: tea
>!
nagytimi85 

Mivel a “karma” szó gyakran előkerül ebben a könyvben, és nyugaton nem annyira értik a jelentését, álljon itt egy rövid magyarázat. A megvilágosult tudat számára a tér szabad játékát jelenti ez, a közönséges lényeknek pedig az ok és okozat láncolatát. (…) A karma, amit megtapasztalunk, a mostani és korábbi életekben felgyűlt tudatalatti benyomásokból áll. Ha nem tisztítják meg vagy alakítják át őket, akkor beérnek saját erejükből. Összehozzák a külső és belső feltételeket, és előidézik, ami most, a halálkor vagy a következő életekben történik.

62. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: karma
>!
nagytimi85 

Leborotváltuk a fejünket — nem tudtuk, hogy ezt csak a szerzeteseknek és az apácáknak kell. (…)
Hannah elmondhatatlanul bájos volt. Ahogy hibátlan fehér fejbúbja minden irányba ragyogott, tisztán lehetett látni odabent az intelligenciát.

137-138. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Hannah Nydahl
>!
nagytimi85 

Bár a tibeti buddhizmus számtalan hatékony formát ismer és használ, nem szabad, hogy nagy számuk és sokféleségük félrevezessen. (…) Csak egyet kell megvalósítanunk a megvilágosodáshoz, mint ahogy egyetlen fogással is jól lehet lakni. Egy jó étteremnek azonban hosszú és változatos az étlapja.

142. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: buddhizmus · tibeti buddhizmus
>!
nagytimi85 

Egyszer az egész város sztrájkolni kezdett, annyira megrázta őket egy taxisofőr meggyilkolása. A mindennapos csalásokhoz mindenki hozzá volt szokva, még néhány politikai gyilkosság sem számított újdonságnak, de a fegyveres rablás (valakit pusztán a pénzért megölni!) addig ismeretlen volt.

21. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság
>!
nagytimi85 

Bár nemzetük szervezettsége nem ezt mutatja, a tibetiek intelligens emberek. (…) A demokrácia, az átláthatóság és az emberi jogok teljes hiánya ellenére jól látható, hogy a tibetiek magasan fejlett emberi kapcsolatokkal rendelkeznek, és szokatlanul udvariasak. A buddhizmus befolyása és a humorérzékük a legtöbb dolgot teljesen elfogadhatóvá teszi, és az ember úgy érezheti, hogy egy tökéltes birodalomba érkezett. Közép- és Nyugat-Tibet eszkimó arcú, nyájas embereiben és a kemény, navahó kinézetű keleti törzsek tagjaiban egyaránt megvan az a könnyedség és belső béke, ami a világegyetemről akotott értelmes szemléletükből ered.

27-28. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: buddhizmus · Tibet · tibeti buddhizmus
>!
nagytimi85

Egy olyan kis országban, mint a miénk, ahol magasak az adók és hosszú a partvonal, a csempészet valóságos hagyomány.

47. oldal (Jaffa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Dánia
>!
nagytimi85 

Szállítóeszközeinket a ránáktól, egy mérhetetlenül gazdag hindu kaszt tagjaitól szereztük be, korábban ők irányították Nepált. Ezer évvel ezelőtt, amikor a muszlimok végigdúlták Észak-Indiát, a ránák kincseikkel Nepálba menekültek, és hamarosan ők lettek az uralkodó osztály. (…) A két világháború között, amikor az autók státuszszimbólummá váltak, sokan közülük még azelőtt beszerezték a legjobb négykerekűeket, hogy egyáltalán lettek volna vezetésre alkalmas utak Nepálban, vagy benzint árultak volna az országban.

84. oldal (Jaffa, 2009)


Hasonló könyvek címkék alapján

Karl Gjellerup: A zarándok Kámanita
A kis gyufaáruslány
Hans Christian Andersen: Nagy mesekönyv
Hans Christian Andersen: A gyufaárus kislány
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk
Jussi Adler-Olsen: Palackposta
Kim Leine: A Végtelen-fjord prófétái
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő
Hans Christian Andersen: A kis hableány
G. Beke Margit – Korompay Bertalan (szerk.): A Szoria-Moria palota