Holnap ​más leszek 77 csillagozás

Nóra tizenhetedik éve
Oláh Gábor: Holnap más leszek

A tizenhét éves Nórát pszichológushoz küldik a szülei, mert több napra meglógott otthonról, és bár ennek komoly okát nem is sejtik, érzik, hogy valami nem stimmel vele. Nórának a pszichológusnál elhangzó szavai vezetik be az olvasót egy érzékeny, gondolkodó lány lelkivilágába.

Oláh Gábor – akinek már több regénye jelent meg a Noran és a Novella kiadóknál – első ifjúsági témájú könyve egy mai magyar tinédzser tipikus gondjairól számol be rendkívüli beleérzéssel és humorral.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2012
222 oldal · ISBN: 9789635397679

Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Rémálom
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Voltatok úgy, hogy egy könyvtől túl sokat vártatok? De közben féltetek, hogy nem érhet fel addig? Aztán pedig mégis sikerül annak a könyvnek minden elvárást teljesíteni és azonnali szerelem lesz a könyv és közted? Na, nekem ez ilyen volt.
Nem mertem elhinni, hogy ténylegesen magyar tini életét fogja bemutatni a könyv, semmi amerikai klisével, és de! Aki azt hiszi, hogy Magyarországon nincsenek problémák, vagy nem elég vadak, az csak nem nézett elég messzire, vagy mélyre a környezetében.
Bár nagy történet nincsen (ez nem arról szól), nagyon szépen elővezet helyzeteket, bizonyos kérdéses dolgokat, amin el lehet gondolkozni, hogy mi hogyan viszonyulunk hozzájuk. És eközben pedig Nórát látjuk, ahogy összerakja magát, a tipikus tinédzser lét kérdéseivel küzdve rájön, hogy ki is ő, hogy mit is akar, és hogy érdemes élni, mindezt pedig szarkasztikus humorral tálalja az író, így elérte azt, hogy vagy megszorongatta a szívemet és a sírás határára kerültem, két lappal később pedig könnyesre nevettem magam.
A végén pár dolog nyitva marad, de én nem bántam, hiszen az élet is ilyen, és így az író ránk bízza, hogy melyik helyzetnek, milyen folytatást szánunk: szomorút vagy boldogat.
Röviden: imádtam minden sorát, és remélem, látunk még az írótól ifjúsági regényeket.

>!
Nita_Könyvgalaxis
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Milyen egy mai átlagos tinédzser? Különleges képességekkel rendelkezik vagy egy olyan srácba szeret bele, aki kellően rejtélyes és titokzatos? Vagy egy francia tagozatos gimnáziumba jár, és hiába lúzer, végül mégis övé lesz a menő srác szíve? Bár ez utóbbi már életszerűbb, mégis azt kell mondjam, hogy az utcán sajnos valószínűleg több Nóra, mint Reni rohangál.

Oláh Gábor igyekszik minél inkább elénk tárni egy kamasz lelkét, és nem arra törekszik, hogy valami teljesen kerek történetet mondjon el, inkább képeket, pillanatokat, érzéseket kapunk. Rengeteg olyan vonatkozása van a könyvnek, amelyet csak mi ismerhetünk, akik itt élünk, ez külön pozitívuma a könyvnek. Az érdi részétől a regények meg a hideg kirázott, bevallom.

Az öt csillag csak azért nincs meg, mert talán én ezt már túl későn olvastam, vagy még túl korán. De az biztos, hogy minden szülővel elolvastatnám, akinek most kamasz a gyermeke, hogy megakadályozzuk, hogy Nórák tömkelege kerüljön pszichológushoz.

>!
gab001 P
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Voltak részek, amikor komolyan meglepett, hogy ezt egy férfi írta, ugyanis annyira tipikusan csajos dolgok köszöntek vissza úgy, ahogy azt csak csajok tudják megfogalmazni. Másrészt azért is minden elismerésem az írónak, mert hetven év felett olyan hitelesen adja elő a mai tinédzser problémáit, ahogy az már feleannyi idősen sem lenne könnyű. Voltak olyan részek is, ahol kicsit túlzásnak éreztem a szókimondást, de lássuk be, hogy fiatalon bizony erőlteti ezt az ember. Viszont jókat derültem rajtuk. Ugyanakkor valahogy többet vártam a könyvtől, valami igazán sokkolót, mert már ennél kevesebbel nehéz beérni. Utólag viszont be kell látnom, hogy pontosan az tetszett benne, hogy egy átlagos tiniről szól, akinek rengeteg problémával kell szembenézni, s talán a legkisebbeket érzi a legnagyobbaknak. Tetszett, hogy Nóra időközben önmagától is eljutott valahova, de még követtem volna ezen az úton egy ideig, hogy a kirakós minden darabját megtaláljuk. Nehéz szabadulni a hatása alól.

>!
Ciceró, Budapest, 2012
222 oldal · ISBN: 9789635397679
>!
Maya 
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Ha olyan nagy szarban vagyunk, akkor nem kellene ilyesmire szórni a pénzt, mint pszichológus, aki csak pislog és hallgat. Olyan ez, mint a bejárónő, aki a mama helyett takarít, a pszichológus meg órabérben hallgat a szülők helyett, ez is csak divat, és semmit sem ér.
Bocsi. Igazán nem akarom sértegetni, de nem ez az igazság? Kiderült már valami? Mi vagyok én, ki vagyok én, minek vagyok én? Semmi. Tudom, ne türelmetlenkedjek, lassú pszichológus partot mos.
Egy teljesen normális tinilány, szerintem az ő korában teljesen normális gondokkal, útkereséssel, önmaga keresésével, de fura szülőkkel. Mert hát egyszerűbb pszichológushoz küldeni a gyereket, mint meghallgatni, mint odafigyelni rá, mint beszélgetni vele. Teljesen egyetértek @andalgocia értékelésével.
Egy újabb könyv, ami miatt elgondolkoztam azon, hogy én vajon elég jó szülő vagyok-e. Néha én is mosogatok miközben a gyerekeimet hallgatom. És nálunk nincs kéznél egy Pi, akivel lehetne beszélgetni helyettem.

7 hozzászólás
>!
Teetee
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Kétszeresen gondban vagyok.
1.) Olyan ember ajánlotta ezt a könyvet, aki fontos, akinek adok a véleményére, s mivel ő mondta, hogy jó és hiteles, azt hittem, fogom ezt a könyvet szeretni.
2.) Még dedikáltattam is a könyvet a szerzővel (aki aranyosan félrehallotta a nevem, ahogy még soha senki), és megjegyezte: a hölgyek olyan szépeket írnak a könyvemről a blogokon.

De nekem ez nem tetszett.
Vagy nem annyira.
Pestről hazafelé olvastam, Pozsonyig pont végigolvastam volna, ha nem állunk Vácon majdnem negyven percet, de így még arra is maradt időm, hogy végiggondoljam, mi zavart benne.
A könyv Nóra pszichológusnál elmondott monológjaiból áll össze. Nórát azért küldik „agyturkászhoz”, mert egyszer megszökött, és a pszichológusnál kellene kiderülnie, mi is tulajdonképpen a gond vele.
A könyv első fele még következetes. Egy-egy fejezet egy-egy ülésnek a szövege, Nóra mesél az aktuális eseményekről meg régebbi dolgokról is, néha a pszichológushoz is szól ("ezt jegyezze fel"). A könyv közepétől kezdve viszont mintha már csak nyűg lenne ez a keret, történnek a dolgok, Nóra meséli a történéseket (amik eléggé felpörögnek), egy-egy este vagy nap története három-négy fejezeten át húzódik, nem lehet követni, hogy mennyi az egy ülésnyi adag, a pszichológust néha már tegezi (majdnem visszalapoztam, hogy most ez így hogy jött, de aztán megint visszatér a magázós forma), és a kezdeti agyalás meg lelkizés valahogy elmarad a felpörgött eseménysorban.
Lehet, hogy ez így is működik, de én ezt nem értem, nem tudom érteni. Mert én azt gondolom, teljesen természetes, hogy egy 17 éves lány maga alatt van, érzékeny, meg sokat gondol a halálra, de hogy mindez akkor múljon el, amikor szinte minden rosszra vagy aggasztóra fordul körülötte – igaz, vannak pozitív fejlemények is –, azt én nem tudom elfogadni. De ezt nem tartom a könyv hibájának – ez csak azt mutatja, hogy Nóra meg Teetee eltérően élik meg a világot.
Ha viszont már a könyv a második felében lelkizősből átfordult történetmesélősbe, vártam volna, hogy legalább le legyenek zárva a szálak, de minden kérdés nyitva maradt, Pá sorsa, az anya sorsa, Erika sorsa, az azték isten sorsa, a család sorsa, talán csak Rezső meg Csilla sorsa lett lezárva.
A „Wallflower” (http://moly.hu/ertekelesek/1164984) katartikus megkönnyebbülést éreztem, a Nóra végén meg csak néztem: wtf? Ezt most csak így hogy?
De mondjuk Charlie 15 éves, Nóra meg 17, lehet, hogy egyszerűen még nem vagyok azon az érzelmi fejlettségi szinten.

>!
poggi IP
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Egyszerre nagyon bátor és nagyon dühítő ezzel az abszolút jelenidejűségével. Nem popkultúrális utalásokkal van tele, ahogy néhány könyv szokott, „csak” egyszerűen kurrens, minden sora ordítja, hogy Budapesten járunk, a Föld nevű bolygón, 2011–2012-ben.

És ez nagyon jó, mert ilyen nincs több, nincs másik, és nagyon őszinte. És ez nagyon rossz, mert pár év múlva elavul, és senki sem fog már emlékezni ezekre az epizódokra, ezekre a helyekre.

Kicsit talán túl sok volt benne a probléma, a felvetés, kicsit mindennek bele kellett férnie ebbe a könyvbe, hogy teljes körképet mutathasson a jelenről, és ennek Nóra figurája itta meg kicsit a levét, mert szimbolikus lett tőle és nem konkrét, nem egy kamaszlány, hanem a kamaszlány, aki egyszerre 14 és 17 éves is.

De tetszett Nóra. És tetszett a tangó. És tetszett a tangóharmonika. Tetszett az egész felépítése, tetszett, hogy az élet dolgait az őket megillető súllyal vette számba. Mindennek annyit, amennyit érdemel.

Jó kis könyv ez.

1 hozzászólás
>!
Aileen_May
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Ha minden 17 éves lány ilyen, akkor talán be kéne fejeznem a fejlődést.

1 hozzászólás
>!
Godzsi
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Ennek a könyvnek se eleje se vége. Az első 100 oldal kínszenvedés volt. A második fele tűrhető de semmi különös nincs benne. Nagyon nehéz volt megszokni teljesen még a végére sem sikerült , hogy az egész egy nagy elbeszélés és sehol egy párbeszéd vagy valami. Nóra csak egy elkényeztetett lány aki még nem tudja, hogy mi akar az élettől. Kicsit se fogott meg a történet, kifejezetten untam :/

1 hozzászólás
>!
Aranymag
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Egyre több Cicerót olvasok és nem bántam meg. Könnyű kikapcsolódásnak találtam ezt a könyvet, azt hiszem, már nem igazán az én korosztályomnak szól, viszont élveztem a poénokat, Nóra humorát, ahogy mindenkit becéz, és ahogy megéli a világ legnagyobb bajait, (mert igen, ez is van benne) sőt, talán az Eszteres vonalat nem is igazán kellene ide beletenni. Pozitívuma, hogy megemlít pár magyar aktualitást is, és ez megint egy szép bizonyíték, hogy lehet magyar helyen, magyar szereplőkkel is elég jó könyvet írni.
Ami viszont nem tetszett, hogy eléggé kapkod az elbeszélés, a végén például nagyon sok szál nincs rendesen kibontva, befejezve, elvarrva, számomra olyan, mintha elvágták volna a könyvet, és hiányozna úgy 30-40 oldal. Néhol Nóra stílusa nekem kicsit erőltetett. Megértem a problémáit, nekem is volt pár hasonló, de nem egészen tűnik minden valósnak. Hol túl idős, hol túl fiatal, viszont szórakoztatásnak mindenképpen jó volt egy estére, és a vonaton, és legalább megint megismertem egy magyar írót.

>!
Laura_Barna
Oláh Gábor: Holnap más leszek

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

Nekem kifejezetten tetszett ez a kis történet.Már maga az elején szembesülsz azzal,hogy bár Nóra mondja el a történetet,de igazándiból se párbeszédek ,se semmi nincsen benne,csak a lány mesél.Ennek ellenére jók,bár a cselekménye egyszerű,mégis apró csavarokkal van megtarkítva ami élvezhetőbbé,érdekesebbé teszi a könyvet.Jól ábrázolja a mostani tinik lelki világát,a szerelmet,azt ha esetenként mindenkit utál vagy éppen az öngyilkosság gondolatát.
Ettől az írótól még egy könyvet sem olvastak,de kezdésnek nagyon jó volt!:)


Népszerű idézetek

>!
Rémálom

Bocs, hogy kitérek, de miért van a versben az, hogy vadakat terelő juhász? Mikor terel a juhász vadakat? Azokat legfeljebb a vadász tereli, a juhász juhokat terel, tudom, költői szabadság, de ez akkora szabadság, mint egy ház.

210.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

1 hozzászólás
>!
Rémálom

Ha olyan nagy szarban vagyunk, akkor nem kellene ilyesmire szórni a pénzt, mint pszichológus, aki csak pislog és hallgat. Olyan ez, mint a bejárónő, aki a mama helyett takarít, a pszichológus meg órabérben hallgat a szülők helyett, ez is csak divat, és semmit sem ér.
Bocsi. Igazán nem akarom sértegetni, de nem ez az igazság? Kiderült már valami? Mi vagyok én, ki vagyok én, minek vagyok én? Semmi. Tudom, ne türelmetlenkedjek, lassú pszichológus partot mos.

98-99.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Rémálom

Értem én, persze, ajtó szeretne lenni az életemben. Szó se róla. Még vakablak se.

122.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Maya 

Vannak dolgok, amik akkorák, mint egy piramis, és észre sem veszem, máskor meg egy apróságon megakad a szemem.

102. oldal

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Rémálom

Most már csak azért imádkozom, hogy ne pont aznap jöjjön meg, mert akkor lőttek a lazaságnak és a táncnak. Kedves petém, érlelődj még egy kicsit, bírjad ki odabent, úgysem történik veled, amire a természet alkotott, az még odébb van, semmi értelme, hogy nyüzsögj.

206.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Rémálom

Pá elemében volt, csillogott a szeme, láttam, mennyire élvezi az ügyintézést, megígértem neki, ha nagyon unatkozik, szóljon, elüttetem magam megint.

120.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Roni_olvas

Nem kell szadistán ítélkezni. Azonnal lenyomni azt, aki nem ugyanúgy látja a dolgokat.

25. oldal

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Rémálom

Mert ez a lány, különben Papina a neve, ez indián nyelven azt jelenti, hogy tölgyfa köré nőtt borszőlő, ez elég szép, de nyilván mindenki Fapinának szólítja, szóval az apja jól kitolt vele ezzel a névvel, állítólag a nagymamája indián varázsló volt, olyan pipázó banya, és őt hívták így, na, mindegy, mi Panninak hívjuk, mert azt nem kiabálhatjuk a játszótéren, hogy Papina gyere ide, a szülők háborogtak, nem is ez az érdekes, szóval Panni még sohasem látta a vér szerinti apját.

79.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Rémálom

Tegnap volt nálunk egy pasi, valami szerkesztő, könyvek szövegét javítja, azt mesélte róla a papa, hogy képes az utcán elővenni a piros filcet, és a plakátokon kijavítja a helyesírási hibákat.

97.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve

>!
Rémálom

Érdekes, hogy cigizni nem szabad, fagylalttal se lehet felszállni, de egy ragadozóval igen. Ha volna egy kis leopárdom vagy egy helyes szibériai tigrisem, utazhatnék vele? Bőrsipka a fejére, és nyomás.

163.

Oláh Gábor: Holnap más leszek Nóra tizenhetedik éve


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Tavi Kata: Nyitótánc
John Green: Teknősök végtelen sora
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Szilágyi Heléna: Ahol a part szakad
F. Kosztyu Viola: Lorena