27. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
85. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján

Unalom (Death Note: A halállista 1.) 274 csillagozás

Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Yagami Light fényes jövő elott álló, kiváló tanuló – és majd megöli az unalom. Mindez megváltozik, amikor megtalálja Ryuk, a renegát halálisten Listáját. Akinek a neve a Halállista lapjaira kerül, meghal. Light végre olyan célt talál, ami méltó az intellektusához: egy új, bűnözés nélküli világot akar létrehozni, amely felett istenként uralkodhat. De a sorozatos halálesetek a rendőrség figyelmét sem kerülik el… Az ügyre a rejtélyes L, az Interpol zseniális nyomozója száll rá. Olyan küzdelem veszi kezdetét, amiben csak egyvalami biztos: a vesztes az életével fizet.

>!
Mangafan, Budapest, 2008
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639794122 · Fordította: Nikolényi Gergely · Illusztrálta: Obata Takeshi

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

L · Yagami Light · Ryuk


Kedvencelte 38

Most olvassa 4

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

„Te jó ég… Ha más szemmel nézek körül… Rögtön kiderül, milyen sokan vannak, akik nélkül jobb lenne a világ.”

Úgy látszik, újabb és újabb sorozat kezdő kötete kerül a kezeim közé.
Mindig is nagy rajongója voltam a mangáknak, de nem minden történet nyújtotta számomra a megfelelő szórakozást.

Ennek a történetnek minden sorát imádtam. Maga a sztori nem volt ismeretlen számomra és barátaim is sokat meséltek róla.
Mivel ilyen erős ajánlással álltam neki, kicsit féltem kivétel leszek és nem fog tetszeni.
De hála égnek erről szó sincs, egy nagyon szépen fűzött és erős beltartalommal találtam magam szembe és csak gyönyörködtem. Nekem is kedvenc lett, akár csak a szeretteimnek. Hamarosan folytatni fogom :)

16 hozzászólás
>!
Katara_Phoenix P
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Sikeresen elolvastam életem első mangáját, de nem az utolsót.
Az alaptörténetet már természetesen ismertem, ki nem?, de baromira élveztem! Igényes a fűzése, nagyon szépek a rajzok is, jó kezdete,egy még jobb történetnek. :)
Kíváncsi vagyok a folytatásra.^^

Azért érdekes belegondolni, hogy ki mihez kezdene egy 'Halállistával'? o.o

>!
joopsy P
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Félve lapoztam bele életem első mangájába, mert nem tudtam, mire vállalkozok. A mangákról nekem a Dragon Ball és társai jutnak eszembe és azok nem nyerték el a tetszésemet. (Na jó, a Sailor Moon-t szerettem. :) )
Na ez egészen más volt. Egy 17 éves éltanulóról szólt, aki próbálja kijátszani Ryuk, a halálisten kártyáit. Nagyon érdekes volt és következetes. Jöhet a folytatás! :)

>!
Zsuzsanna_Makai 
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Hát ez nekem baromira tetszett! Kedvenceltem is! Nem ez az első könyv, ami ezzel a témával foglalkozik, de mindig lenyűgöz a filozófiája a témának, valójában ki az igazi bűnös ilyen esetekben. Általában mindig annak adok igazat, aki megtisztítja a világot a férgektől. Egyébként el is kezdtem gyorsan azon gondolkodni, kiket tennék erre a listára, de hirtelen csak magyar politikusok jutottak az eszembe. Egyébként mekkora már, h Raitonak holnap lesz a sznapja… /màrmint ahhoz kèpest, amikor olvastam/

>!
schesztiஐ P
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Nem tudtam, mennyire kell nekem ez a sorozat, de most már tudom, hogy jól döntöttem, hogy megszereztem legalább az első 3 részt. :)))

Fantasztikus az alapötlet, elgondolkodtató és megrázó.
Hol kezdődik a bűn? Mindenki fölé emelheti-e saját magát egy ember az intelligenciája miatt, és vajon ez az intelligencia annak nevezhető-e egyáltalán, ha nincs mögötte erkölcsi aggály?
Mit tennénk, ha belebotlanánk egy ilyen füzetbe? Mi is önjelölt szuperhősökké, kegyetlen igazságszolgáltatókká akarnánk válni?
Olyan nehéz észrevenni a határt a jó és a rossz között, hiszen eleinte Yagami is csak jót akar. Én megtenném azt az első lépést? Hiszen csak az ártatlanokat akarnám megmenteni. Hiszen csak a gonoszakat tenném el az útból…
Azt hiszem, ez nem ilyen egyszerű. igaz? :)
Kíváncsi vagyok, merre halad majd a történet! :)

>!
Fummie
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Eleinte nem nagyon érdekelt, mert túlságosan fel van kapva, és általában inkább eltántorít, ha valamit tömegesen imádnak, akkor is, ha többen mondták, hogy nagyon jó. Aztán @Nightingale meggyőzött, hogy ezt bizony nekem is olvasnom kell, rá pedig mindig hallgatok, mert nem véletlenül jó az ízlése.
Nagyon tetszett, látom én mi mindent lehet még ebből kihozni, és tényleg nagyon rá lehet függni, szóval várom a többi kötetet is. Szépek benne a rajzok is.

12 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

A Halálisten kifejezetten szórakoztató. Azt hiszem folytatni fogom, bár azért ez az első „kötet” nem vett meg magának kilóra…

5 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Valamikor ’16 kora tavaszán belekeveredtem egy vidám anime-KPOP-szerepjátékos csapatba. Az első egy órám annyira volt szórakoztató, mint egy átlagos magyarnak az emeltszintű vietnámi nyelvvizsga felkészülés nélkül. Aztán észrevették magukat és elkezdték magyarázni, miről is esett eddig szó. Rájöttem, hogy hatalmas arcok, és a maguk érdeklődési területén belül igencsak felkészültek.
Tőlük hallottam a Death Note mangáról, ami számomra is érdekes lehet.
Az első részt elolvasva, durván túlzónak érzem a 23. legjobb krimi pozíciót, mert annyira ez nem izgi. Ráadásul nehezen áll rá az agyam, hogyan is kell egy mangát olvasni. Konzekvensen ellenkezőleg haladtam, amikor megint feltűnt, hogy mit bénázok.
Na, a lényeg: Az alapötlet nagyon tetszik, emiatt biztosan folytatom, de a manga stílust még szoknom kell..

>!
petamas P
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Ryuk, a halálisten unatkozik, így „elveszíti” az emberi világban a Halállistáját, amelybe bármely ember nevét beírva az illetőt meg lehet ölni. Yagami Light, az éltanuló megtalálja a listát, és úgy dönt, igazságot tesz általa: bűnözőket, az emberiség söpredékét fogja irtani vele, olyan új társadalmat hozva létre, amiben senki nem követ el semmit a többiek ellen, nehogy a Lista tulajdonosa lesújtson rá. A rendőrségnek azonban feltűnnek a rejtélyes halálesetek, így megbízzák a titokzatos L-t az ügy felderítésével. Így kezdődik meg a két zseniális fiatal párharca, ami mindenképp az egyikük halálával kell, hogy véget érjen…

Mivel korábban láttam a sorozatból készült animét, a történet sok újdonsággal nem szolgált. Ez az első kötet amúgy is inkább csak egy bevezetés, ami bemutatja a szereplőket, az igazán érdekes rész a második kötetben kezdődik. Maguk a rajzok jól követhetőek, nem túlzsúfoltak, és szerencsére nem tévedtem el a szokatlan sorrendben elrendezett panelek között. A magyar kiadásban külön tetszett, hogy ha a Magyarországon megszokott irányból kezdjük el olvasni a könyvet, akkor rögtön egy figyelmeztetés fogad, hogy a mangákat a másik irányból kell olvasni, sőt, még a panelsorrendről is van egy rövid tájékoztatás. (Nekem pl. nem volt kapásbó egyértelmű, hogy a „hosszabbított” panelek hogy illeszkednek az olvasási sorrendbe.)

A kötet végén található két extra képregénycsík olyan szinten WTF volt, hogy a fal adta a másikat. Ryuk és a karácsony egészen elképesztő kombináció. :)

Mindenképpen folytatom, kíváncsi vagyok, mennyire volt hű a filmadaptáció. (Eddig 100%-osan.)

>!
Qedrák P
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 1. – Unalom

Kíváncsi voltam, hogy vajon az anime (és a manga) körüli hatalmas rajongás vajon tényleg indokolt-e. Az a helyzet, hogy az olvasott manga alapján azt hiszem igen. Az animét nem néztem meg, mert kivételesen azt akartam, hogy ne befolyásoljon az ítéletalkotásban.

Az alaphelyzetet már ismertem: adott egy notesz, amibe ha valaki beleír egy nevet, az illető meghal. Ez a notesz történetesen egy eminens diák kezébe jut, aki meg akarja teremteni a tökéletes, bűnözőktől mentes társadalmat, úgyhogy neki is lát a hírekben szereplő gonosztevők kiirtásának. Érdekes erkölcsi kérdés, amit így feszeget, bár az az aspektusa, hogy a megölt emberek jogosan haltak-e meg, az általam olvasott részekben egyelőre nem került terítékre. (Egy kicsit emlékeztet a hallbüntetés-vitákra).

Mindezt viszont megfejelik egy párbajjal, ami a főhős és a titokzatos L között zajlik. Mivel L-t nem ismeri senki és az arcát sem látták még soha, ezért a főhősünk tehetetlen ellene. L szerint ez a fajta ítélkezés bűn, ezért le akarja állítani. Ám az állandó fenyegetettség közepette egyáltalán nem könnyen jut közel a notesz birtokosához. Nem olvastam végig a megjelent köteteket, de a felvázolt problémák és a küzdelem lebilincselővé tették számomra ezt az alkotást.


Népszerű idézetek

>!
Életveszélyes_és_Tilos

– De miért dobtad el? Ha használati útmutatót is írtál hozzá, akkor nyilván nem véletlenül tetted!
– Tényleg tudni szeretnéd, miért? Mert unatkoztam.

Kapcsolódó szócikkek: Ryuk · Yagami Light
>!
Catnip

Te jó ég… Ha más szemmel nézek körül… Rögtön kiderül, milyen sokan vannak, akik nélkül jobb lenne a világ.

>!
Katara_Phoenix P

Most, hogy kezdek jobban belegondolni, egész sok olyan ember van, akinek a halála jobbá tehetné ezt a világot!

Kapcsolódó szócikkek: Yagami Light
10 hozzászólás
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Vajon bírni fogom? Vagy kiszállok? Ugyan már, nem szállhatok ki, az ép elmémmel fizetek, és? Életeket áldozok fel, és? Valakinek úgyis meg kell tennie! Ez így nem mehet tovább. Kire bízhatnám a füzetet? Kinek lenne hozzá bátorsága? Senkiben nincs meg a kellő kitartás. Csakis bennem… Én képes leszek rá. Nem is… Csak én lehetek képes rá. És bele is vágok!! A halállistával megváltoztatom a világot.

Kapcsolódó szócikkek: Yagami Light
>!
vgabi SP

– Boldog karácsonyt, Ryuk komám!
– Ryuk komám?
– Ki vele, Ryuk komám, mit akarsz karácsonyra?
– Ó, bármit kérhetek? Mit akarok…? Tudod te jól.
A lelkemet?
– Egy Gameboy Advance SP-t! Ezüst színben! Gameboyt! Gameboyt! Ide vele, ezüst színűt!
Szóval Gameboy… álmomban sem hittem volna… az jó drága…
– Jut eszembe, Ryuk!
– Gamebo…
Már nem Ryuk koma…
– Normális az, hogy egy halálisten Krisztus születését ünnepelje?
– Milyen hideg az emberek világa télen…
– Az ám…

Ajándék Szentestére

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · karácsony · Ryuk · Yagami Light
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Kira! Nagyjából sejtem, mit tervezel és talán azt is tudom, miért csinálod, de amit teszel.. az gonosz!!
– Én? Gonosz… ?!
Én vagyok az igazság! Én védem meg a gyengéket a bűnösöktől! Egy új, tökéletes világ istene leszek! És aki szembeszegül ezzel az istennel… az a gonosz!

Kapcsolódó szócikkek: L · Yagami Light
>!
vvn_e

Mindketten egy fantomot üldöztök… akinek se arca, se neve nincs. És akit először megtalálnak, az meghal…

81. oldal

>!
csartak MP

Még a lista eredeti birtokosa, a halálisten sem tud mindent a saját halállistájáról.

194. oldal

>!
vvn_e

Olyan világot teremtek, ahol csak azok élhetnek, akiket én jónak tartok.

48. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yagami Light

A sorozat következő kötete

Death Note: A halállista sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Chuck Wendig: Vészmadarak
Justin Achilli: Giovanni
Alan Moore: A teljes Watchmen
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Helena Silence: Ezüsthíd
Stephen King: Álom doktor
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Tabacsik Ferenc: Misztikum és rejtély
Tabacsik Ferenc: Drakula és a démonok
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban