Kérdezd ​meg Alizt! 89 csillagozás

Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt! Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt! Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

Aliz tizenöt éves, fehér, középosztálybeli. Fogyókúrázik, randevúzik, elég jól tanul. Úgy gondolja, hogy egy szép napon szeretne férjhez menni és gyerekeket nevelni.

Július 9-én Alizt megkínálják kábítószerrel. Rászokik. Feltárják előtte a szex birodalmát. Aliz szabadnak érzi magát. Néha aggódik a drogozás miatt, úgy érzi, talán nem kellene. De úgy látja, a kábítószertől sokkal elviselhetőbb a világ.

Aliz szülei nem tudják, mi folyik. Észlelnek változásokat. Azt hiszik, Aliz „rossz társaságba keveredett”. Nem tudják, hogy Aliz kábítószert használ. Nem tudnak segíteni rajta.

A különbség Aliz és más drogélvezők között az, hogy Aliz naplót vezetett…

Eredeti mű: Anonymous: Go Ask Alice

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
2P Oktatási, Diósd, 1998
144 oldal · ISBN: 9630355566 · Fordította: Csendes Anna
>!
graVit, Gödöllő
144 oldal · ISBN: 9638533501 · Fordította: Csendes Anna

Enciklopédia 1


Kedvencelte 15

Most olvassa 5

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
WindStorm P
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

A fogamzásgátlóhoz nehezebb hozzájutni, mint a kábítószerhez! Ez is csak a világ becsavarodottságát bizonyítja.

Ezt a könyvet egy projekt héten ajánlották, így hát elolvastam. Egyből kedvencem lett. Hétköznapi szereplők, hiteles leírások, könnyű nyelvezet, mégis szívbe markoló mondatok.
Aztán, pár évvel ezelőtt a „haverom” felépült, és elmesélte az ő saját történetét. Akkor jöttem rá, hogy Alíz naplója tele van ferdítésekkel, túlzásokkal és közel sincs egy valóságos történethez.
Ennek ellenére ajánlom, viszont nem ad túl sokat és sok időt sem vesz igénybe.

>!
2P Oktatási, Diósd, 1998
144 oldal · ISBN: 9630355566 · Fordította: Csendes Anna
>!
BakosJuci P
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

Gimnáziumban drogprevenciós órán ajánlották a könyvet még anno a múlt évezred végén nekünk.
Érdekelt, így kivettem a könyvtárból és elolvastam.
Ezmúlt majd 20 év, de a mai napig igencsak elevenen él bennem ez a könyv. Mély, fájdalmas, örökre beég. Nem azt mondom, hogy elriaszt a drogtól kövezzetek meg, de az LSD bakancslistán van, hogy "majd egyetlen alkalommal", de mindenképp felhívja arra a figylemet, hogy mennyire VESZÉLYES!
Én minden tini kezébe odaadnám, ha minden 10. is olvassa el, de lenne hatása.

>!
Dorcsello
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

Tanulságos könyv volt, viszont voltak részletek amiket kicsit túlzásnak éreztem. Ennek ellenére érdekes Alíz jellemfejlődése és ahogy sodor magával a történet. Nagyon izgultam a vége miatt, ezért én egy nap alatt kiolvastam.

>!
Batus
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

Furcsa… régebben utánaolvastam a háttértörténetnek, de már nem emlékszem, hogy mi volt a végső következtetés: valóban egy hiteles napló-e, vagy nem. De nekem néha annyira erőltetettnek tűnt, hogy kizártnak tartom az eredetiségét. Inkább csak drogellenes propaganda. Voltak megrázó részei, és örülök, hogy engem soha nem kínáltak droggal, mert nem egy hasonlóságot találtam a lányban és bennem. De azért nem voltam elragadtatva tőle, nem sokkolt… sajnos elsőkézből is hallottam már rosszabbat…

3 hozzászólás
>!
ludovika
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

ha valódi napló, ha nem, megrendítő és nagyon életszagú, bár néhol túlzónak éreztem.

>!
piciszusz
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

Tegnap már égtem a szemeim, mire befejeztem, de nem akartam az utolsó 20 oldalnál abbahagyni. Érdekes volt és néha meghökkentő, az már biztos. Nem tudom igaz történet-e vagy sem, annyira nem is fontos, de rettenet ki voltam akadva, hogy 10-15 évesek drogoznak. Mi a fene baja van mindenkinek? Alíz nekem elég gyenge jellemnek tűnt, hogy dícsérte a szüleit, de nem merte elmondani nekik, hogy bajban van. Én mindent elmondok anyának, de lehet ez csak nálunk működik így. Azt tudom, hogy a drog sose megoldás, akármennyire is jópofának tűnik. Csak lehúz a kakába bele. Nem is tudom hány csillagot adjak. Azért ha lesz majd gyerekem, tuti a kezébe nyomom…

1 hozzászólás
>!
Lancaster
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

„Nem tudom megemészteni, hogy ahova kerültem, az az őrültek birodalma. Egy egész világ van belőlük. Kívül-belül egyaránt.”

Nem mai könyv, csak mai gondok. Nem kedveltem meg a napló íróját, de megértettem és sajnáltam. Olyan egyszerű megcsúszni és lehajtani a lejtőn, hogy az ember talán észre sem veszi. De ha ezt egy tizenöt éves lány teszi, akinek az egyik pillantban az életben az a legnagyobb gondja, hogy megcsókolja-e a fiú, akit szeret, a másikban pedig az, hogy hagyja-e magát megerőszakolni egy kis anyagért, az még inkább kegyetlen.

>!
Anonim_Dreamer
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

Egy gondolat volt a fejemben végig: az én gyerekem ne kerüljön ilyen helyzetbe. Ha mégis, akkor viszont vegyem észre és tudjak segíteni.

>!
Kathreen
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!

Az egyik főiskolai órára – drogprevencióra – kellett elolvasni mindenkinek! Hát nem csak főiskolán tenném az elolvasandó listák közé!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
egyszerű_teremtés

A fogamzásgátlóhoz nehezebb hozzájutni, mint a kábítószerhez! Ez is csak a világ becsavarodottságát bizonyítja.

>!
Swoosh

Valaha azt gondoltam, hogy csak nekem fáj minden, de valójában csak parányi része vagyok a sajgó emberiségnek. Még szerencse, hogy az ilyen sebek belül véreznek, különben tocsogós egy világ lenne ez.

>!
mandarina P

Még most sem tudom, hogy mi belőlem az eredeti és mi az, amit a könyvekből kaptam.

>!
Batus

A napló csodálatos dolog, amikor fiatal az ember. Sőt, ezerszer, milliószor megmentetted az életemet. De azt hiszem, ahogy öregszik az ember, meg kell tanulnia más emberekkel megosztani, megbeszélni a gondjait, gondolatait, nem csak önmaga másik felével, ami Te voltál nekem.

>!
egyszerű_teremtés

Ez az élet gyönyörű. Olyan kurva gyönyörű, hogy alig bírom. És én is csodálatos része vagyok! A többiek csak a helyet foglalják. Hülye emberek! Szeretném lenyomni a torkukon az életet, hátha akkor megértenék, miről is szól.

>!
Maya

Én olyan vagyok, mint az olajcsepp egy vödör vízben.

21. oldal

>!
Bi_bi_bi

A kamaszoknak van egy nagyon bizonytalan, rázós időszakuk, mikor a felnőttek gyerekként kezelik őket, de elvárják a felnőttes viselkedést. Parancsolnak nekik, mint az állatoknak és elvárják az érett, ésszerű, magabiztos, megfontolt reakciót. Nehéz, keserű, bizonytalankodással teli időszak ez. Lehet, hogy a nagyján már túl vagyok. Nagyon remélem, mert nem lenne se erőm, se akaratom, hogy tovább folytassam.

5 hozzászólás
>!
Batus

Úgy érzem, mintha Alíz lennék Csodaországban. Talán Lewis G. Carroll is drogos volt.

1 hozzászólás
>!
Damara

Van egy ilyen nevetséges félelmem, hogy egyszer öreg leszek – anélkül, hogy fiatal lettem volna. (…) Szerinted elröppenhet az ember élete anélkül, hogy észrevenné?

>!
Damara

Miért ilyen bonyolult az élet? Miért nem lehetünk magunk és miért nem fogadnak el minket annak, amik vagyunk? Miért nem lehetek egyszerűen én, amilyen most vagyok?


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Csókelvonó kockáknak
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Kathryn Lamb: Napló-szörny
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr
Rebecca Donovan: Visszafojtott lélegzet
Anne Priest: Angyalkönny
Ernest Cline: Ready Player One