Hibridek (Xenogenezis-trilógia 3.) 59 csillagozás

Octavia E. Butler: Hibridek

„Ha ​még nem olvastál Butlertől semmit, akkor el sem tudod képzelni, milyen lehetőségek rejlenek a sci-fiben.”
Fantasy & Science Fiction

Az emberek és az oankálik azóta párosodnak egymással, hogy az idegen faj megmentette a nukleáris háború utolsó túlélőit. Az idegenek célja, hogy a hímek és nőstények mellett létező, harmadik nemű társaik, az ólojok – akik az alakváltás, gyógyítás és génmanipuláció képességével rendelkeznek – addig kísérletezzenek az emberi DNS-en, míg létre nem hoznak egy olyan hibridet, ami képes életben maradni a világűr legkegyetlenebb feltételei közt is.
Jodahs egy különleges óloj: ő az első földönkívüli, akit emberi anya szült meg. Ahogy felnő és a teste érettségi szakaszba lép, úgy fedezi fel különleges képességeit. Jodahs azonban a származása miatt idegennek számít az idegenek között is, és ha nem tanulja meg kontrollálni a félelmét, valamint nem veszi sikerrel a metamorfózisokkal járó kihívásokat, akkor nem a két faj… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197102 · Fordította: Huszár András
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · ISBN: 9789634197119 · Fordította: Huszár András

Enciklopédia 1


Most olvassa 6

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 68


Kiemelt értékelések

csartak P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Pár hete már befejeztem, de csak húzom-halasztom az értékelést, mert van számomra egy sajátságos adaléka a történetnek, amiről ritkán beszélek.
A harmadik részben nem bonyolódunk túlságosan mélyre, igazából az történik, hogy megismerjük Jodash-t, akinek a célja az, (főképp az ösztöneire hagyatkozva) hogy emberi párt találjon magának bizonyos határidőn belül, mert különben nagyon rosszra fordulhatnak a dolgok.
Jodash egy különös kívülálló, egyedi az emberek és az oankálik között, a két faj keveredésének egy újabb lépcsőfoka. Nagyon élveztem olvasni őszinte, hátsó szándéktól mentes gondolatait.
Végül egy érdekes dolog: Octavia egy ritka genetikai betegségről ír a történetben. Már az elején gyanús volt a tünetek alapján, de mikor leírta a nevét, már tudtam miről van szó. Sajnos nekem is ilyen betegségem van. A könyvben a lehető legszerencsétlenebb és legszörnyűbb formájában mutatja be. Nekem hála az égnek, egyáltalán nincs ilyen szörnyű külső nyoma a betegségnek, de viszont bizonyos belső szervi dolgokban okoz hátrányt. A betegség gyógyíthatatlan, így jó volt elképzelni egy olyan világot, ahol már olyan lények élnek közöttünk, mint a konstrukrok, akik kigyógyítanak mindenféle nyavajából. :)
Szívesen olvastam volna még arról, hogy hagyták el a Földet az oankálik, de sajnos ebből a sorozatból ennyi jutott. Csodálom Octavia Butler fantáziáját, igazán különleges, egyedi hangulatú sorozatot olvashattam, amelyben az emberiség egy új egészen szokatlan szintre lépett.

3 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

A három rész közül ez tetszett legkevésbé, mert a főszereplő Jodah időnként eléggé idegesített. Jobban örültem, amikor még nem tudtam, hogyan működnek az ólojok. Kicsit perverznek éreztem állandóan arról olvasni, hogy mennyire vágyakozik a leendő párjai után. A történet amúgy jóval a második rész után játszódik, de szintén Lilith gyerekei a főszereplők. Egész jó befejezést írt a szerző, teljesen elégedett voltam vele.

ViraMors P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Az élet értékes.

– Könnyebben is lehetne beszélni erről – vallotta be. – De vannak dolgok, amiket nem szabad könnyen elintézni.

– Új faj nem születhet biztonságosan.

* * *

Beszélgessünk a csápos szexről.
Á nem, inkább mégse.

Bevallom, a könyv elég komoly hányadában nem volt kifejezetten őszinte a mosolyom. Hiányoltam azt a fajta pszichológiai éleslátást, ami az előző két részben leginkább megfogott, ugyanakkor az oankáli társadalmi és biológiai berendezkedés már nem hatott újdonságnak, csak furcsának. Ezért aztán soknak éreztem az amit az oankálikról feltétlenül tudni kell jellegű visszaemlékezéseket és a felnőtté válással, első sorban a szexualitással ismerkedő/küzdő Jodash kínlódásait, történetét is. És ezt eléggé sajnálom, mert sok helyen kissé esetlennek éreztem ezt a részt, pedig pont ennek nem lett volna szabad ilyen érzést keltenie.
Ami ennek ellenére erősen fölfelé húzza spoiler az a vége. Mert a vége pontosan az, amire a teljes három kötet mutatott, spoiler Ez pedig az én szememben egy végleges és visszavonhatatlan pesszimista voks a jelenlegi emberiséggel szemben, ugyanakkor abszolút pozitív az élet és a fejlődés mellett.

Lisie87 P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Úgy vártam ezt a könyvet, mint a Messiást. Ki is szabadítottam a leghamarabb, ahogy tudtam a Libri fogságából, hátrahagyva itthon férjet és (alvó) gyermeket. Ahogy időm engedte, rögtön bele is vágtam…az olvasásába.
Komolyabbra fordítva a szót, nem érzek teljes katarzist a könyv elolvasása után. Többre és másra számítottam, mint amit kaptam.
Először is, bár nem kellett volna meglepnie, megint kaptunk egy új szemszöget (a második rész elején is csalódásként ért, hogy nem Lilith-el folytatódik, hanem új szereplővel). Ezzel nem is lett volna baj, de kicsit olyan lett a harmadik rész, mint a második kicsit eltérőbb dolgokkal. De itt is figyelemmel követhetjük Jodash felnőtté érését és érzéseit, stb. Kicsit azért másra számítottam, mert sok más szálban láttam potenciált, pl hogyan boldogulnak a marsiak, vagy mi lesz, ha elhagyják a Földet az oankálik. Vagy bármi egyéb és újszerű ötlet.
Mégsem lehetek szőrös szívű, ezért csak fél csillagot vonok le. Az élmény megvolt, olvastatta magát és még mindig kedvenc sorozatként gondolok rá.

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/05/octavia-e-butle…

"Nehéz megfelelő szavakat találnom a sorozat és köztem kialakult kapcsolatra. Talán leginkább a bonyolult jelzővel tudnám illetni. Egyfelől egy új, a klasszikus sci-fi műfajába nyerhettem bepillantást és meglepődve tapasztaltam meg, hogy mennyire kíváncsivá tesz ez a műfaj. Felnyitotta a szemem és új kapukat tárt ki előttem. Ezért nem lehetek elég hálás neki. Ugyanakkor a befejező kötet közel sem hozta a várt színvonalat, ami negatívan hat az újdonsülten megalakult érdeklődésemre. A Hibridek elolvasása után nem lettem se több, se kevesebb. Szórakoztatott is, meg nem is. Nem mondanám, hogy kidobott idő volt a vele eltöltött pár óra, de hasznosnak sem titulálnám. Totális középállapot.
Talán, ha a szerző agya kevésbé jár a nemi aktusok körül, nagyobb volumenű történetet tudott volna létrehozni. Lagymatag lett, igen, pontosan ezt a szót kerestem. Pont olyan semleges, mint Jodash. Rosszul éltem ezt meg, hiszen Akin minden hibája ellenére közel került hozzám. Neki voltak céljai, elképzelései, ezzel szemben öccsének csak és kizárólag egy dolog lebegett a szeme előtt: találni magának két embert, akik közé befeküdhet és közösen átélhetik a gyönyört. Csupán ösztönök maradt, a felsőbbrendűség maximálisan eltűnt. De úgy vélem, mindez elnézhető lett volna, ha a lezárás valahogy grandiózusabbnak hatott volna. Nem érzem magamban azt, amit a sorozatok végére érve szoktam. Nem lebeg a szemem előtt a „Vége” felirat. Ugyanolyan átlagos volt, mint mondjuk a hét napjai közül egy csütörtök.
Mindemellett egyáltalán nem bánom a teljes sorozatra szánt időt. Mint mondtam, felnyitotta a szemem arra nézve, hogy igen, én szeretem ezt a műfajt is, szóval úgy vélem, a továbbiakban több sci-fi művet fogok a kezembe venni, mert van benne potenciál. A kategóriával történő ismerkedésnek, alapozásnak tökéletesen megfelelő. Többnek viszont kevés. "

buzavirág>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Kicsit csalódottan vettem tudomásul hogy megint ugrottunk az időben és az előző részben kulcsszerepet betöltő spoiler már túl vagyunk, sőt ez már mellékes szerepet kapott a történet folytatásában.
Az írónő megint kiemelt egy főszereplőt, és köré építette a történetet, ezért egyfajta kiegészítésként értelmeztem ezt a kötetet, nem igazi folytatásként. Számomra zavaró volt hogy a párkeresés lett az események mozgatórugója.Többször is helytelennek, kizsákmányoltnak érzetem az új fajjal, a hibridekkel élő emberek helyzetét.
Összességében végig egy olvasmányos, izgalmas sci-fi sorozattal ismerkedhettem meg, és egy merész írónővel, aki bátran nyúl az új és az ismeretlen felé, rendkívül tehetséges módon. Szívesen olvasnék még tőle.

Ananiila>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Ismét ugrott a könyv az időben, megint új főszereplőt kaptunk Jodash-t, aki érdekesebb figura, mint az előző kötetbeli Akin.
Apropó Akin. Azért arról kaphattunk volna több infót, hogy mégis hogyan alakult a további élete illetve a Marsbéli kolónia.
Ez a könyv egy erotikus történet volt, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni.
Jodash jön-megy és párt (párokat) keres magának párzás céljából.
Most vált igazán ellenszenvessé az egész oankáli faj, azzal, ahogy manipulálja az embereket.
Továbbra is emberpárti vagyok, még akkor is ha menthetetlenül elbaltázott faj vagyunk.
Sokkal könnyebben csúszott ez a rész, mint a második annak ellenére, hogy ennek sem volt különösebben izgalmas cselekménye.
Összességében a remek kezdés után, egy erős visszaesés volt ez a sorozat számomra, de mégsem bánom, hogy elolvastam, mert nem érzem elpazarolt időnek. Tudott adni egy újfajta megközelítést, melyet még nem olvastam soha sci-fi műfajban.

B_Petra>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Nagy csalódás. Semmiről sem szólt. Ami számomra sci-fi az ebben a könyvben nem fellelhető.

2 hozzászólás
Lish>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Nem véletlen, hogy a klasszikus sci-fi egyik már-már kötelező darabjának tartják Octavia E. Butler Xenogenesis trilógiáját. Rengeteg erkölcsi dilemmával találjuk magunkat szembe, érdekes kérdéseket feszeget a szerző a történet során. A 3. kötet egy hajszállal kevésbé nyűgözött le, mint az előzmények, főleg az 1. részt szerettem, bár a 2., Akint fókuszba helyező rész is izgalmas volt. Ez a befejező rész kicsit más jellegű volt, de összességében nézve jó olvasásélményt, és sok érdekes gondolatot adott ez a trilógia.

Mindenképp megjegyezném azt is, hogy ez a különleges borító nagyon minőségi lett a sorozat könyveinél. Gyönyörű munka! Köszönet a kiadónak és a nyomdának érte. :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197102 · Fordította: Huszár András
1 hozzászólás
dwistvan P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

A háromkötetes történet annak a kifejezése, hogy sokféle életforma lehet és nem szabad idegenkedni, előítélettel lenni a szokatlan élőlények iránt. Ezt a fordulatos történet egy különös lény érzelemvilágával, belső nézőpontjával mutatja meg nekünk. A fantasztikus történet a háború ellen is tiltakozás. A Föld pusztulásával is fenyeget egy globális háború. Az emberiség önpusztítása és hanyatlása olvasható idegen lények szemszögéből. Úgy tűnik, van megoldás.


Népszerű idézetek

CrazyTeddy>!

– Az akarsz lenni, ami vagy. Így egészséges. Így helyes. Az már a mi döntésünk, a mi felelősségünk, hogy mihez kezdünk ezzel. Nem a tied.

37. oldal

ViraMors P>!

Az emberek mást mondanak a testbeszédükkel, és megint mást a szájukkal; rengeteg időbe és energiába telt kisilabizálni, mire gondolnak valójában. Ha pedig nagy nehezen megértettük őket, dühbe gurultak, és úgy tettek, mintha kiolvastuk volna a gondolataikat.

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség
ViraMors P>!

– Hisztek a szellemekben?
– Mi az életben hiszünk.

ViraMors P>!

– Könnyebben is lehetne beszélni erről – vallotta be. – De vannak dolgok, amiket nem szabad könnyen elintézni.

ViraMors P>!

Az emberek rengeteget foglalkoztak mások kinézetével.

Niitaa P>!

A gyerekek olyanok, amilyennek – fejtette ki Tehkorahson keresztül. – Minél inkább torzszülöttként kezeljük, annál inkább úgy is fog viselkedni.

84. oldal

ViraMors P>!

– Ültessetek várost – szorgalmazták többen. – Hogy akartok gyerekeket vállalni anélkül, hogy otthont biztosítanátok nekik?


Hasonló könyvek címkék alapján

Joan Slonczewski: Génszimfónia
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Orson Scott Card: Fajirtás
Dan Simmons: Hyperion
Kim Stanley Robinson: Vörös Mars I-II.
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Aldous Huxley: Szép új világ
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája