Hibridek (Xenogenezis-trilógia 3.) 106 csillagozás

Octavia E. Butler: Hibridek

„Ha ​még nem olvastál Butlertől semmit, akkor el sem tudod képzelni, milyen lehetőségek rejlenek a sci-fiben.”
Fantasy & Science Fiction

Az emberek és az oankálik azóta párosodnak egymással, hogy az idegen faj megmentette a nukleáris háború utolsó túlélőit. Az idegenek célja, hogy a hímek és nőstények mellett létező, harmadik nemű társaik, az ólojok – akik az alakváltás, gyógyítás és génmanipuláció képességével rendelkeznek – addig kísérletezzenek az emberi DNS-en, míg létre nem hoznak egy olyan hibridet, ami képes életben maradni a világűr legkegyetlenebb feltételei közt is.
Jodahs egy különleges óloj: ő az első földönkívüli, akit emberi anya szült meg. Ahogy felnő és a teste érettségi szakaszba lép, úgy fedezi fel különleges képességeit. Jodahs azonban a származása miatt idegennek számít az idegenek között is, és ha nem tanulja meg kontrollálni a félelmét, valamint nem veszi sikerrel a metamorfózisokkal járó kihívásokat, akkor nem a két faj… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197102 · Fordította: Huszár András
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · ISBN: 9789634197119 · Fordította: Huszár András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 65


Kiemelt értékelések

csartak P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Pár hete már befejeztem, de csak húzom-halasztom az értékelést, mert van számomra egy sajátságos adaléka a történetnek, amiről ritkán beszélek.
A harmadik részben nem bonyolódunk túlságosan mélyre, igazából az történik, hogy megismerjük Jodash-t, akinek a célja az, (főképp az ösztöneire hagyatkozva) hogy emberi párt találjon magának bizonyos határidőn belül, mert különben nagyon rosszra fordulhatnak a dolgok.
Jodash egy különös kívülálló, egyedi az emberek és az oankálik között, a két faj keveredésének egy újabb lépcsőfoka. Nagyon élveztem olvasni őszinte, hátsó szándéktól mentes gondolatait.
Végül egy érdekes dolog: Octavia egy ritka genetikai betegségről ír a történetben. Már az elején gyanús volt a tünetek alapján, de mikor leírta a nevét, már tudtam miről van szó. Sajnos nekem is ilyen betegségem van. A könyvben a lehető legszerencsétlenebb és legszörnyűbb formájában mutatja be. Nekem hála az égnek, egyáltalán nincs ilyen szörnyű külső nyoma a betegségnek, de viszont bizonyos belső szervi dolgokban okoz hátrányt. A betegség gyógyíthatatlan, így jó volt elképzelni egy olyan világot, ahol már olyan lények élnek közöttünk, mint a konstrukrok, akik kigyógyítanak mindenféle nyavajából. :)
Szívesen olvastam volna még arról, hogy hagyták el a Földet az oankálik, de sajnos ebből a sorozatból ennyi jutott. Csodálom Octavia Butler fantáziáját, igazán különleges, egyedi hangulatú sorozatot olvashattam, amelyben az emberiség egy új egészen szokatlan szintre lépett.

3 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

A három rész közül ez tetszett legkevésbé, mert a főszereplő Jodah időnként eléggé idegesített. Jobban örültem, amikor még nem tudtam, hogyan működnek az ólojok. Kicsit perverznek éreztem állandóan arról olvasni, hogy mennyire vágyakozik a leendő párjai után. A történet amúgy jóval a második rész után játszódik, de szintén Lilith gyerekei a főszereplők. Egész jó befejezést írt a szerző, teljesen elégedett voltam vele.

ViraMors P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Az élet értékes.

– Könnyebben is lehetne beszélni erről – vallotta be. – De vannak dolgok, amiket nem szabad könnyen elintézni.

– Új faj nem születhet biztonságosan.

* * * Beszélgessünk a csápos szexről.
Á nem, inkább mégse.
Bevallom, a könyv elég komoly hányadában nem volt kifejezetten őszinte a mosolyom. Hiányoltam azt a fajta pszichológiai éleslátást, ami az előző két részben leginkább megfogott, ugyanakkor az oankáli társadalmi és biológiai berendezkedés már nem hatott újdonságnak, csak furcsának. Ezért aztán soknak éreztem az amit az oankálikról feltétlenül tudni kell jellegű visszaemlékezéseket és a felnőtté válással, első sorban a szexualitással ismerkedő/küzdő Jodash kínlódásait, történetét is. És ezt eléggé sajnálom, mert sok helyen kissé esetlennek éreztem ezt a részt, pedig pont ennek nem lett volna szabad ilyen érzést keltenie.
Ami ennek ellenére erősen fölfelé húzza spoiler az a vége. Mert a vége pontosan az, amire a teljes három kötet mutatott, spoiler Ez pedig az én szememben egy végleges és visszavonhatatlan pesszimista voks a jelenlegi emberiséggel szemben, ugyanakkor abszolút pozitív az élet és a fejlődés mellett.

Lisie87>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Úgy vártam ezt a könyvet, mint a Messiást. Ki is szabadítottam a leghamarabb, ahogy tudtam a Libri fogságából, hátrahagyva itthon férjet és (alvó) gyermeket. Ahogy időm engedte, rögtön bele is vágtam…az olvasásába.
Komolyabbra fordítva a szót, nem érzek teljes katarzist a könyv elolvasása után. Többre és másra számítottam, mint amit kaptam.
Először is, bár nem kellett volna meglepnie, megint kaptunk egy új szemszöget (a második rész elején is csalódásként ért, hogy nem Lilith-el folytatódik, hanem új szereplővel). Ezzel nem is lett volna baj, de kicsit olyan lett a harmadik rész, mint a második kicsit eltérőbb dolgokkal. De itt is figyelemmel követhetjük Jodash felnőtté érését és érzéseit, stb. Kicsit azért másra számítottam, mert sok más szálban láttam potenciált, pl hogyan boldogulnak a marsiak, vagy mi lesz, ha elhagyják a Földet az oankálik. Vagy bármi egyéb és újszerű ötlet.
Mégsem lehetek szőrös szívű, ezért csak fél csillagot vonok le. Az élmény megvolt, olvastatta magát és még mindig kedvenc sorozatként gondolok rá.

2 hozzászólás
pat P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Emberi kolóniák a Marson?
Idegen civilizációk együttélésének lehetőségei?
Az emberi faj előtt megnyíló perspektívák?
Csodás dolgok, amiket az oankálik múltjáról és képességeiről eddig csak sejtettünk?
Micsoda fantasztikus témák, micsoda izgalmak!

Rendben, akkor most lássuk, ki kivel dug!

Én tényleg szeretem ezt a trilógiát, de falnak megyek, mikor a hatalmas és lenyűgöző díszletek között kisszerű szappanoperák cselekménye zajlik.
Avagy, elhiszem, hogy nagy szám egy hibrid óloj, de miért is?
Jó, a végére talán megsejtettük. És akkor most lássuk, ennek fényében hogyan is lesz tovább!
No jó, majd elképzelem. Köszi.

kvzs P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Gondban vagyok ezzel a kötettel, sőt az egész sorozattal is. Intellektuálisan ugyanis érdekes az oankáli faj, és az ő működésük, érzelmileg viszont taszít ez az elnyomás. Emellett nehezítette a könyv(ek) olvasását, hogy igazából egyik szereplővel sem tudtam azonosulni.
Látom én is, hogy az emberiség mennyire elcseszett tud lenni, mégsem gondolom, hogy csak a teljes behódolás, vagy az erőszakos ellenállás az, ahogy egy idegen fajra tudunk reagálni.
Az érdekes szociológiai és pszichológiai kérdések mellett pedig nem tartom elfogadhatónak, hogy a emberiség megmentésének egyetlen újta a kikényszerített genetikai változás és a bolygó totális lerablása. Mert az oankálik végső soron azt érik el, amitől „megmentik” az emberiséget: a Föld elpusztul, az emberi faj pedig jelen formájában kihal. A biológiai eszközökkel kikényszerített rabszolgaság pedig akkor is rabszolgaság marad, ha a rabszolgák végül élvezik azt.

buzavirág P>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Kicsit csalódottan vettem tudomásul hogy megint ugrottunk az időben és az előző részben kulcsszerepet betöltő spoiler már túl vagyunk, sőt ez már mellékes szerepet kapott a történet folytatásában.
Az írónő megint kiemelt egy főszereplőt, és köré építette a történetet, ezért egyfajta kiegészítésként értelmeztem ezt a kötetet, nem igazi folytatásként. Számomra zavaró volt hogy a párkeresés lett az események mozgatórugója.Többször is helytelennek, kizsákmányoltnak érzetem az új fajjal, a hibridekkel élő emberek helyzetét.
Összességében végig egy olvasmányos, izgalmas sci-fi sorozattal ismerkedhettem meg, és egy merész írónővel, aki bátran nyúl az új és az ismeretlen felé, rendkívül tehetséges módon. Szívesen olvasnék még tőle.

Ananiila>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Ismét ugrott a könyv az időben, megint új főszereplőt kaptunk Jodash-t, aki érdekesebb figura, mint az előző kötetbeli Akin.
Apropó Akin. Azért arról kaphattunk volna több infót, hogy mégis hogyan alakult a további élete illetve a Marsbéli kolónia.
Ez a könyv egy erotikus történet volt, ha nagyon le akarom egyszerűsíteni.
Jodash jön-megy és párt (párokat) keres magának párzás céljából.
Most vált igazán ellenszenvessé az egész oankáli faj, azzal, ahogy manipulálja az embereket.
Továbbra is emberpárti vagyok, még akkor is ha menthetetlenül elbaltázott faj vagyunk.
Sokkal könnyebben csúszott ez a rész, mint a második annak ellenére, hogy ennek sem volt különösebben izgalmas cselekménye.
Összességében a remek kezdés után, egy erős visszaesés volt ez a sorozat számomra, de mégsem bánom, hogy elolvastam, mert nem érzem elpazarolt időnek. Tudott adni egy újfajta megközelítést, melyet még nem olvastam soha sci-fi műfajban.

plasztikbabesz>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Bár alapvetően a harmadik kötethez készülne ez az értékelés, csalok, és az egész sorozatról írok inkább, mert a trilógiát egyben nézve tudom csak megfogalmazni, amit adott.
Butler olyan társadalmi kérdéseket feszeget, amik még ma, bő 30 évvel a regény keletkezése után is tabusítottak, kényelmetlenek. Ez talán a legtalálóbb szó az olvasásélményre Butlernél: kényelmetlen. Talán ezért nem tud igazán magával sodorni a történet (ezt már a második kötetnél is éreztem).
Butler írásainak hatalmas erénye továbbra is a tömörség. Hiába a viszonylag rövid terjedelem, mégsincs hiányérzetem, nincsenek nagy plot hole-ok, maximum egy kis balladai homály. 300 oldalban megoldja a világépítést, a karakterrajzot és -fejlődést, na meg persze a cselekményt (egy alapvetően karakterközpontú történethez mérten). Nem állítom, hogy kifejezetten izgalmas vagy meglepő lenne a lezárás, de nem is hiszem, hogy ez a fontos benne. Ami ezerszer izgalmasabb és fontosabb, az az út, a döntések sorozata, ahogy eljutunk a végkifejletig.
A legjobb scifi, amit valaha olvastam? Nem. Ez a trilógia legjobb darabja? Nem. (Az az első kötetnek adnám ezt a díjat, főleg a meglepetés ereje miatt.) De határozottan adott gondolkodnivalót, olyan történetet, ami még hosszú ideig velem marad.

Lish>!
Octavia E. Butler: Hibridek

Nem véletlen, hogy a klasszikus sci-fi egyik már-már kötelező darabjának tartják Octavia E. Butler Xenogenesis trilógiáját. Rengeteg erkölcsi dilemmával találjuk magunkat szembe, érdekes kérdéseket feszeget a szerző a történet során. A 3. kötet egy hajszállal kevésbé nyűgözött le, mint az előzmények, főleg az 1. részt szerettem, bár a 2., Akint fókuszba helyező rész is izgalmas volt. Ez a befejező rész kicsit más jellegű volt, de összességében nézve jó olvasásélményt, és sok érdekes gondolatot adott ez a trilógia.

Mindenképp megjegyezném azt is, hogy ez a különleges borító nagyon minőségi lett a sorozat könyveinél. Gyönyörű munka! Köszönet a kiadónak és a nyomdának érte. :)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197102 · Fordította: Huszár András
2 hozzászólás

Népszerű idézetek

CrazyTeddy P>!

– Az akarsz lenni, ami vagy. Így egészséges. Így helyes. Az már a mi döntésünk, a mi felelősségünk, hogy mihez kezdünk ezzel. Nem a tied.

37. oldal

ViraMors P>!

Az emberek mást mondanak a testbeszédükkel, és megint mást a szájukkal; rengeteg időbe és energiába telt kisilabizálni, mire gondolnak valójában. Ha pedig nagy nehezen megértettük őket, dühbe gurultak, és úgy tettek, mintha kiolvastuk volna a gondolataikat.

Kapcsolódó szócikkek: emberek
ViraMors P>!

– Hisztek a szellemekben?
– Mi az életben hiszünk.

ViraMors P>!

– Könnyebben is lehetne beszélni erről – vallotta be. – De vannak dolgok, amiket nem szabad könnyen elintézni.

ViraMors P>!

Az emberek rengeteget foglalkoztak mások kinézetével.

Niitaa P>!

A gyerekek olyanok, amilyennek – fejtette ki Tehkorahson keresztül. – Minél inkább torzszülöttként kezeljük, annál inkább úgy is fog viselkedni.

84. oldal

ViraMors P>!

– Ültessetek várost – szorgalmazták többen. – Hogy akartok gyerekeket vállalni anélkül, hogy otthont biztosítanátok nekik?


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Aldous Huxley: Szép új világ
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Alfred Bester: Az Arcnélküli Ember
Kurt Vonnegut: Utópia 14