A ​magvető példázata (Földmag-duológia 1.) 15 csillagozás

Octavia E. Butler: A magvető példázata

2024-et ​írunk: a klímaváltozás elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében.
Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Miközben apja a helyes úton próbálja tartani a gyülekezetét, Lauren hiperempátiával küzd – egy ritka betegséggel, melynek során rendkívül érzékennyé válik mások fizikai fájdalmával szemben.
Egy nap fosztogatók törnek be a közösségbe, és bekövetkezik, amitől mindenki tartott: otthonukat hátrahagyva menekülniük kell a farkastörvények uralta senkiföldjén. Lauren a túlélőkkel együtt északra tart és idővel a vezetőjükké válik; ráadásul az út során megfogalmazódik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199113 · Fordította: Huszár András
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
352 oldal · ISBN: 9789634199120 · Fordította: Huszár András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 10

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bori_L P>!
Octavia E. Butler: A magvető példázata

Lauren én vagyok.
Jó, azért nyilván nem, mert nem igazán áll szándékomban spoiler. De ezen kívül Butler kicsit rólam is mintázhatta volna Lauren Olaminát. Innentől fogva nem árulok egy nagy spoilert azzal, hogy engem az első bekezdéssel kilóra megvett magának ez a könyv, úgyhogy akit nem érdekel a mindent elsöprő lelkendezésem, az gyorsan görgessen tovább.

Először is. Hátborzongató belegondolni, hogy ez a könyv abban az évben íródott, amikor én születtem, és mégis aktuálisabb mint sok kortárs disztópia. Nem szeretném pár év múlva (azért merem remélni, hogy 2024-re még nem jutunk idáig) leírni azt a mondatot, hogy Octavia E. Butler egy látnok volt, de nem lennék nagyon meglepve, ha aztán mégis így alakulna.
Alapfelállás: 2024, Amerikai Egyesült Államok, Los Angeles vonzáskörzete. A klímaváltozás komolyan érinti az ország ezen részét, ugyanis állandósultak a hőhullámok, és egyre kevesebb a csapadék. De ez csak egy probléma a sok közül, ugyanis bár a demokrácia látszata még megvan, az USA kezd anarchiába csúszni: erről árulkodnak a fallal körülvett lakónegyedek, a körülöttük garázdálkodó fegyveres bandák és drogosok, meg hogy tömegek indulnak meg észak (Kanada) felé, ahol állítólag lehet még pénzért dolgozni és nem forog minden nap veszélyben az ember élete. Csak épp lezárták a határokat. Lauren egy fallal elzárt lakónegyedben él a családjával és néhány másik családdal együtt, az ő szemszögéből, az ő naplóján keresztül látjuk az eseményeket.
Ha egy kritikát megfogalmazhatnék a világgal kapcsolatban, akkor talán az lenne, hogy nem ment elég messzire a kapitalista világberendezkedés kritikájában. De egyrészt tisztában vagyok vele, hogy 30 évvel ezelőtt azért még másképp nézett ki a világ… másrészt meg ki vagyok én, hogy Butler szájába adja olyan szavakat, amiket nem akart leírni? Kapitalizmus-kritikaként meg majd előveszem újra a Farkasországot.

Másodszor is. Nem titok, hogy én egy közepesen megírt cli-fiért is minden fenntartás nélkül tudok rajongani. Ezért hajlandó vagyok elsiklani afelett a néhány fordítási furcsaság felett, amiket feltett szándékom megkeresni az eredeti szövegben. Ezeket leszámítva A magvető példázata szerintem mindenféle szempontból egy kitűnő szöveg, kitűnő regény, a versfordítások pedig különösen jól sikerültek, ezúton is gratulálok a fordítónak. Nekem pont megfelelő volt az akció-elmélkedés arány, ráadásul mindkettő ütött. Előbbi azért, mert újra és újra rádöbbentett, hogy mennyi mindenhez hozzá tud szokni az ember, ha nincs más választása; utóbbi pedig mélyen elgondolkodtatott a vallás szerepéről, valamint a közösségszervezés mikéntjéről és lehetőségeiről. spoiler

Végül pedig… Nekem iszonyú érdekes ez az egész Isten- és Földmag-koncepció, amit Laurenen keresztül Butler felvázol ebben a könyvben. Nem vagyok vallásos, de nagyon kíváncsi lennék részletesebben a kapcsolódó filozófiára. Remélem a második részben mélyebb betekintést nyerhetünk majd ebbe is. off

Meg még egy csomó apróság, amit majd egy másik alkalommal vesézek ki részletesen. Inkább olvassátok el, hogy tudjak kivel beszélgetni róla. :))

6 hozzászólás
Niitaa P>!
Octavia E. Butler: A magvető példázata

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/09/octavia-e-butle…

"A könyv zsenialitása elsősorban a jövendőmondó képességekbe rejlik. Bár nem a szerző korai elképzelései valósultak meg napjainkban, de rémisztő belegondolni, hogy igazából annyira messze sem áll a társadalmunk a felvázolt képtől. Elég lenne csak egy megbillenés, ami visszavonhatatlanul kiszakítja az embereket a megszokott komfortzónájukból és hamar a feltüntetett világban találnánk magunkat – természetesen az írói szabadságból származó kreativitástól eltekintve.
Olamina egy nagyon ambiciózus fiatal lélek, akinek határozott elképzelései vannak az életről. Egyedi gondolkodásmódja a változás témakörében kifejezetten figyelemre méltóvá teszi. Bár valóban van egy kis szektás beütése az általa átadni kívánt tudásnak, az embereknek meghagyja a saját döntési jogot – márpedig az önálló választási lehetőség mindig is nagy jelentőséggel fog bírni, főleg, ha mása sem marad az egyénnek, mint a szabad akarata. Én magam nem vallom a közvetített irányelvet, sem annak alapjait, de még ennek ellenére is bőven adott gondolkodni valót az elmúlt napokra.
A magvető példázata című könyv joggal nőtte ki magát a klasszikus irodalom egyik új mérföldkövévé. A benne foglaltak felkavarják a mindennapok állóvizét, hogy az olvasó a kavics becsapódásának helyét szemlélve, a megjelenő körkörös mintázat mentén haladva átérezze a szavak súlyának jelentőségét. Lehet, hogy ez mindösszesen jelenleg csak spekuláció, ám a világ változása tagadhatatlan, a környezeti tényezők mozgásban vannak, amelyeket az emberi jelenlét csak még inkább felgyorsít, így érdemes megállni egy pillanatra és átérezni a könyv által közvetített üzenetet, rácsodálkozva, hová is tart a mostani társadalmi felállás, technikai fejlődés."

theodora P>!
Octavia E. Butler: A magvető példázata

Ha szeretnétek egy hátborzongatóan aktuális disztópiát, társadalmi sci-fit, akkor ez a ti könyvetek is lesz. Elgondolkodtató és ijesztő, hogy milyen könnyen fordulhat át egy társadalom az anarchiába – Butler ennek a határvonalát ábrázolja a regényben: még vannak ellenőrző szervek, de azok is már kezdenek a saját céljaiknak megfelően működni. Lauren elbeszelésmódja egyszerű, lényegretörő, de olvastatja magát.

Engem nagyon behúzott a történet, a negatív jövőkép és az erőszak ellenére, amit amúgy nem szoktam keresni az olvasmányaimban. Többször eszembe jutott a Tizenegyes állomás mint hasonló olvasmány, bár ott egy hirtelen katasztrófa következik be és ennél talán kevésbé brutális világ alakul ki.

Örülök, hogy több év után magyarul olvasható ez a már klasszikus scifi, remélem a második részre sem kell sokat várnunk!

Bővebben a blogon!

Bogi_könyveskuckója>!
Octavia E. Butler: A magvető példázata

Ez volt az első könyv, amit az írónőtől olvastam. Mikor megtudtam, hogy egy cli-fi-ről van szó, úgy éreztem, hogy muszáj beszereznem és elolvasnom, mivel nagyon érdekel minden olyan téma, ami a klímaváltozással és annak az esetleges jövőbeli képével foglalkozik.
Kicsit vegyes érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Nekem hiányzott a háttér kifejtése. Néhol fekete lyukakba ütköztem, homolyás maradt egy-két dolog. Sok „Miért?” lógott a levegőben – ez főleg az alap szituáció kiakalulásával kapcsolatban érződött ki élesen bennem.
A könyv inkább cselekmény központú volt. Nagyon bizarr és ijesztő volt a világ, amit az írónő lefest a könyvben úgy, hogy mi ma 2021-et írunk, a könyv cselekménye pedig 2024-ben kezdődik el. Elgondolkodtatott, hogy mi van, ha tényleg pár év múlva ilyen világ lesz kialakulóban nálunk is. Ahol nincs abszolút tiszta, iható víz, csak bizonyos helyeken és bizonyos emberek számára. Ahol az ember kétségbeesésében elveszíti saját emberi értékeit és megtagad mindent, amiben eddig hitt és megszűnik embernek lenni, csak az ösztönök vezérlik.
Az ilyen helyzetekben azonban mindig vannak olyan személyek, akik nem tudnak beletörődni a helyzetbe és változtatni akarnak. Itt jön a képbe a főszereplőnk, Lauren, aki mindössze tizenvalahány éves léttére szeretne hitet adni az embereknek és normális életkörülményeket teremteni. A könyvben nagyon nagy szerepet kap a hit és a vallás, melyet Lauren testesít meg. A hit által próbál meg szabályokat létrehozni és azok szerint élni. Egy modernkori Kánaán keresés a Bibliából. Ezek mellett a könyv nagy hangsúlyt fektet a nemek közötti egyenlőségre és emberek közti egyenlőségekre is.
A könyv hangulata nagyon nyomasztó volt és sötét. A cselekményére nem használhatnám igazán a „pörgős” kifejezést mivel egy nyomasztó, letargikus könyvről van szó. Viszont folyamatodan történtek az események.
Aki szereti az ezzel kapcsolatban foglalkozó könyveket és a nyomasztó, apokaliptikus storykat, ezt is szeretni fogja.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199113 · Fordította: Huszár András

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Az hozza a szabályokat, akié a játék. Nem számít, mit gondolnak a játékfigurák.

20. oldal

theodora P>!

A gyász hullámokban tör rá az emberre. Valami emlékeztet miket a múltra, az otthonra, egy személyre, és hirtelen tudatosul bennünk, hogy minden elveszett.

209. oldal

Niitaa P>!

Az intelligencia nem más, mint folyamatos, egyéni alkalmazkodóképesség.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: intelligencia
Niitaa P>!

Lehet, hogy Isten nagyra nőtt gyerek, aki szeret játszani.

20. oldal

Niitaa P>!

– Miért kell mindig a legrosszabbat feltételezedned mindenkiről?
– Fegyveres idegenekkel szemben szerintem a bizalom helyett sokkal inkább a gyanakvás mentheti meg az életünket.

129. oldal

theodora P>!

– Gyerekkoromban nem láthattunk ilyen sok csillagot – meséli a mostohaanyám. Spanyolul beszél, az anyanyelvén. Mozdulatlanul áll és eltörpül a Tejút széles sávját szemlélve. (…)
– Miért nem láttátok a csillagokat? – tudakolom. – Mindenki látja őket. – Én is spanyolul szólok hozzá, ahogy tanította. Így valamiért meghittebb a beszélgetés.
– A városi fények miatt – feleli. – Lámpák, fejlődés, növekedés. Csupa olyami, amikkel már nincs erőnk foglalkozni ilyen hőségben és szegénységben.

8-9. oldal

Bori_L P>!

Amit megérintetek,
azt megváltoztatjátok.
Amit megváltoztattok,
az megváltoztat titeket.
Nincs más igazság,
csak a változás.
Isten: a változás.

7. oldal

theodora P>!

A tehetség lényegét tekintve nem más, mint alkalmazkodóképesség és állhatatos, pozitív előjelű megszállottság.

(első mondat)

Bori_L P>!

A tehetség lényegét tekintve nem más, mint alkalmazkodóképesség és állhatatos, pozitív előjelű megszállottság. Állhatatosság híján csupán pillanatnyi lelkesedés marad. Alkalmazkodóképesség híján könnyű belesodródni a romboló fanatizmusba. Pozitív előjelű megszállottság híján nem marad a világon semmi.

2 hozzászólás
Bori_L P>!

Jobb tanítani az embereket, mint megijeszteni, Lauren.

71. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nnedi Okorafor: A halálmegvető
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: Éjszakai műszak
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Stephen King: Végítélet
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Pierce Brown: A sötétség kora I-II.
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Ursula K. Le Guin: A rege