Magyar ​szólások és közmondások 15 csillagozás

O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások

O. ​Nagy Gábor mintegy húszezer magyar szólást és közmondást felölelő gyűjteménye az eddigi legteljesebb ilyen jellegű munka. Tarka változatosságban tárja az olvasó elé anyanyelvünk legszínesebb, legjellemzőbb ékességeit. E gyűjtemény az élő stílus elemeinek szinte kimeríthetetlen kincsesbányája, de egyben a múltat idéző és inkább csak történeti értékük miatt becses adatoknak gazdag tárháza is. Százával, sőt ezrével akadnak benne rendkívül találó megfigyelésekből és költői erejű, gazdag képzeletből született nyelvi képek, merész és szemléletes hasonlatok, az embereket és a világ dolgait lényegükben megragadó jellemzések, szellemes ötletek, bölcs tanácsok, intelmek és évszázados vagy olykor évezredes múltjuk ellenére is igaz életelvek. Ezeken kívül azonban találhatunk benne a mai ember számára már homályos célzásokat, naiv, olykor gyerekes nyelvi tréfákat, túlságosan is szókimondó gúnyolódásokat, egy ideig divatos, majd elfelejtett bemondásszerű fordulatokat és a társadalmi fejlődés… (tovább)

>!
Akkord, 2019
864 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632521251 · Illusztrálta: Szántó Piroska
>!
Akkord, 2010
864 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632520445 · Illusztrálta: Szántó Piroska
>!
Akkord, 2007
864 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639429956

9 további kiadás


Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morn>!
O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások

Ez a könyv is jó példa arra, hogy milyen szép is a magyar nyelv. Több szólást és közmondást ma is használok, van amit meg módosult változatban ismerek (Kinek a pap, kinek a paplan. Türelem, tornaterem. Sárkányból nem lesz golymók.) Egyedül az ismétlések zavartak, hogy volt ami több betűnél is szerepelt vagy pedig minimális eltéréssel volt felsorolva, gondolom azért, hogy a teljesség igénye meglegyen.
Vizsgaidőszakban kezdtem el lapozgatni, hogy valami kikapcsolja túlhajszolt agyamat és mégsem köt le annyira mint egy regény. Később is jó plusz időtöltés volt csak úgy ismerkedni a múltunkkal.

>!
Gondolat, Budapest, 1982
862 oldal · ISBN: 9632811003
Pixelhiba>!
O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások

Hasznos és érdekes minden iskolás és felnőtt számára, örülök, hogy egyszer régen ezt kértem ajándék gyanánt.


Népszerű idézetek

PannaNyúl>!

(A) rest kétszer [többet] fárad [A rest többet v. kétszer jár (, a fösvény többet költ)] = annak, aki lustaságból nem végez el valamit, gyakran sokkal több munkával kell az elmulasztottakat pótolnia (, aki pedig fösvénységből nem vesz meg v. nem fizet ki valamit idejében, annak később több pénzébe kerül ugyanaz).

575. oldal, 107.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csájiné Knézics Anikó: Két bolond százat csinál
Ujváry Zoltán: Szólások és közmondások nagy könyve
Bárdosi Vilmos: Itt van a kutya elásva!
Füzesi Zsuzsa: Bagoly mondja verébnek…
Szemerkényi Ágnes: Szólások és közmondások
Gerencsér Ferenc (szerk.): Magyar közmondások, szólások diákoknak
Szemerkényi Ágnes: Szólások és közmondások – diákszótár
Bárdosi Vilmos – Csobothné Hegedűs Mária: Szólások és közmondások
Vöő Gabriella: Erdélyi magyar szólások
Mineke Schipper: Soha ne vegyél el nagy lábú nőt!