Kamor (Helka 3.) 37 csillagozás

Helka menyegzője
Nyulász Péter: Kamor Nyulász Péter: Kamor

Helka és Ciprián már többször megóvta hőstetteivel a Víz, a Part s az Erdő népét, ám a Balaton és a Bakony vidékén tart még a varázshatalmasságok csatározása. A trilógia zárókötetében Kamor, a Bakony varázslója, végre felfedi a régmúlt titkait, és Helka hercegkisasszony is párjára talál.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Betűtészta, Budakeszi, 2017
308 oldal · ISBN: 9786155587283 · Illusztrálta: Baracsi Gabriella
>!
Betűtészta, Budakeszi, 2016
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155587078 · Illusztrálta: Baracsi Gabriella

Kedvencelte 3

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Mi volt ez a vége???
Hiányzik néhány lap??
Nagyon élveztem a könyvet, jó volt megismerni Kamor ifjúságát, látni, hogy honnan indult, miért történtek az dolgok úgy, ahogy. Szegény Kis Kamor, nem lehet könnyű neki.
Bogi és Ciprián jó kis páros, Helka is megtalálta a párját, bár a végén nem teljesen értem a miérteket. spoiler A többieknél szép, kerek lezárás van. Mindenki hazatér, boldogan élnek amíg ..
spoiler Ezek a kérdések nem hagynak nyugodni.
Szeretném majd egyszer a saját polcomon látni a trilógiát és majd a gyermekeim kezébe adni, amikor nagyobbak lesznek.

Szamღca>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Nagyon szerettem ezt a sorozatot aminek elsô részét még a fiamnak felolvasással kezdtük; a második részbe beletört a bicskánk de èn egyedül nagyon élveztem. Ezt meg sem próbáltam közösben olvasni. Igazából nem tudom, mennyire élvezetes egy gyereknek mert igaz hogy meseregény; manókkal, varázslóval, boszorkányokkal és mindenfajta mágiával átitatott jó és gonosz lényekkel…. de rengeteg a szereplő es sok irányba szerteágazó a cselekmény ….
Én nagyon szerettem. Ennek az értéket talán az emelte volna ha a 3 részt egymás után kihagyások nélkül olvasom; de így is élvezetes volt.

Ez a rész azért is nagyon tetszett mert itt megismerhettük Kamor varázsló fiatalkorát és ezáltal hàttèrtörtènetèt. Hőseinknek ismét szembe kellett nézni a mindent elsöprő gonosszal – ennek érdekében ismét összegyűltek a korábbi részekben is megismert segítők a kis pelecsapattól kezdve a sàrkànyteknősökig; a kövidinkàktol kezdve Pötyikèig a bűbàjkovàcsig.
A történet két szálon fut. A jelenben a harc előkészületei történnek miközben a másik szálon nyomon követhetjük Kamor varázsló fiatalkorát és arra is választ kaphatunk miért történik ez a mostani – talán még félelmetesebb es sötétebb támadás…. Ciprián ismét bebizonyitja rátermettséget, felnőve a feladathoz állítja csatarendbe hadseregét.
Egy újabb szereplő is feltűnik a színen ezzel egyet csavarintva a történeten és közben Helka is megtalálja szive választottját.
Amellett hogy szerintem maga a történet is érdekes és magával ragadó – szórakoztató is amiről a két kis manó, Tramini es Furmint (akik már nem gyerekek többé hiszen betöltötték 100. életévüket) szinte folyamatosan gondoskodik.

Lahara ISP>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Imádtam. Kalandos, érdekes a történet folytatása és befejezése, vicces, ahol kell, és borzongató (kicsit), ahol kell. Még mindig tele szójátékokkal, tündérekkel, varázslattal és nagyon szép illusztrációkkal (meg még talán denevérekkel).
A térképek (és a hiúzok) pedig külön extra.

Fairy>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Ez a kötet méltó lezárása a trilógiának.
Imádtam,mindenki megtalálja a párját és minden a helyére kerül. Két idősíkon fut a történet és így többet megtudunk Kamor múltjárol és jelenéről. Nagy kedvencem volt a varázsló! A borítók belső oldalán található térkép nagyon jó végig lehetett követni a kis csapat útját a kalandok során.
Balaton a legendák földje nekem nagy kedvencem.
A könyvek végén a kiránduló lista hatalmas ötlet!

Hintafa P>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Pár évvel ezelőtt olvastam a Helka-trilógia első kötetét, és nagyon tetszett a fordulatos pörgős, érdekes cselekményszövés, ami a második részben és az utolsóban is jellemző volt. Az alapötletet (Balaton-regény) rettenetesen jónak tartom (és örülök, hogy sokan a célkorosztályból osztoznak velem ebben a véleményben). Azonban van némi stílusbeli kifogásom, ezért vontam le egy csillagot. (Mivel ezek az ügyek mind egyéntől függőek, másoknak talán nem zavaró. Sőt, talán a célközönség számára vonzó lehet -én azonban szeretem a feszes szövegeket.) Időnként felbukkannak olyan töltelék mondatok, amiknek semmi szerepük nincs ("Ha már úgy -akkor így…" hmm?????). Gondoltam, hogy kiírok még pár ilyet, de semmi kedvem nem volt ezen pörögni (a történetet szerettem volna élvezni).Van benne jópár mondat ami az éppen adott helyzetet magyarázza, úgy érzem teljesen feleslegesen, hiszen az olvasó is érzékeli már a szövegből a történteket, a hangulatot. (Még akkor sem kell mindent ilyen részletekbe menően leírni, ha fiataloknak íródik a regény, el tudják ők is képzelni.) Ráadásul, attól, hogy egy szófordulat vicces az ismétléstől nem jobb lesz. De ezek mind egyéni preferenciák.
Mivel a sorozat mindhárom részét olvastam, az utolsó részben látom, hogy ezek a felesleges mondatok kicsit csökkentek. A kevesebb néha több.

A történetben viszont nagyon értékeltem, hogy létező helyeken játszódik, sőt a könyvhöz tartozik egy kirándulós javaslat-lista is, amire örömmel fogok a jövőben támaszkodni. Az illusztrációkat is nagyon szerettem, kíválóan illenek a könyv hangulatához. Amiért viszont mégis úgy gondolom, hogy nagyon is helye van az olvasási listákon azok a burkolt információ „morzsák”, amik klassz kutatási alapot nyújtanak (pl. az ércek, vagy a kőzetek, földrajzi fogalmak kapcsán).

Boritek70 P>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Méltó lezárása volt a sorozatnak. Szerettük olvasni. Szép, izgalmas, kedves itthoni tájakon játszódik. sok ilyet szeretnénk még!!!

lind>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Nos… jó volt!
Nagyon furcsa kettősség van bennem a könyvvel kapcsolatban. Izgalmas, érdekes, fordulatos DE néha borzasztóan unalmas és egyszerű is volt. A történetet hol teljesen összekuszálta az író, hol pedig, mint kvázi egy Gordiuszi csomót kettévágva a legegyszerűbb megoldást választotta. Nem volt igazán kiegyensúlyozott a történetvezetés…
Maga az alapgondolat megint csak kitűnő volt. Az, hogy most már nem csak több térbeli síkon hanem idősíkon is párhuzamosan vitte előre a történetet pedig egyenesen briliáns volt! Szépen össze is hozta a szálakat a végére, DE amíg idáig eljutottunk az egyes fejezetek néhol rém unalmasak voltak. VALAHOL SEMMI SE TÖRTÉNT!
Tisztában vagyok vele, hogy ez egy gyermek regény, de nem tudta hozni az eddig elvárt színvonalat illetve a trilógia befejező kötete sem lett akkora csattanás, mint azt vártam volna. Lehet, hogy próbálkozott vele az író a végén, de nem lettek szépen kibontva a „miértek”.
Összességében: Aki már olvasta az előző köteteket talán kicsit unni fogja magát, aki még nem az teljesen elmerülhet a mesében és a Balaton körüli kalandokban.

Felixa P>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Az előző két kötet után alig vártam, hogy olvashassam a folytatást. A könyv méltó lezárása a trilógiának, melyben olyan fordulatokra, történésekre és miért?-ekre kaptam választ, amelyek az előző olvasmányokból fakadnak és igazából akkor, ott talán fel sem figyeltem rájuk. Ebben a részben az idősíkok váltakozásának köszönhetően tulajdonképpen egyszerre kaptam betekintést a történet bizonyos előzményeire és folytatásaira. A kalandok újabb varázslatos helyekre kalauzoltak el. Továbbá elmaradhatatlan kiegészítője a sorozatnak a borító belső oldalain található térkép, amit most is érdeklődve nézegettem, miközben az egyes helyszíneken jártam a szereplőkkel. A mesei elemekkel és szereplőkkel gazdagított trilógia bebizonyította, hogy a Balaton nemcsak kellemes nyaralóhely hanem a legendák földje is.

dianna76 P>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Itt pont fordított volt a helyzet, mint az előző résznél. Az első fele nagyon tetszett, rohamléptekkel olvastam. Két szálon folyt a történet, több helyszínen, és értek meglepetések. Aztán amikor szerveződések indultak, kicsit lankadt a figyelmem. A harcjeleneteket sose kedveltem – s habár ez egy mese – most sem volt másként. A szavakkal való játék itt sem maradt el, ahogy a jól ismert vagy legalábbis hallott vidékek, tájrészek legendás bemutatásai sem. Nyulász Péter nem fogy ki a különös lényekből sem, és ismét felvonultat újabbakat. Ebben a kötetben is találni értékes mondatokat. Nagyon kíváncsi voltam, ki lesz Helka párja, bár a borítókép sejtetni látszat valamit. De csak sejtet, mert azért akadt itt némi um. csavar.
Az illusztrációk ebben a kötetben ismét tetszettek, sőt, talán itt voltak a legszebbek. Csak keveselltem őket. Az eddigi részeknél elmaradt, hogy tetszésemet fejezzem ki a belső borítókon lévő térképről, melyen az események helyszínei vannak feltüntetve.
A sorozat olvasását a gyermekkönyv zsűrizésnek köszönhetem. Magamtól szerintem nem kerestem volna a könyvtárban, mert nem tartottam az ilyen varázslatos, kicsit fantasy mesevilágot az érdeklődésemnek megfelelőnek. Nagyot tévedtem!

>!
Betűtészta, Budakeszi, 2016
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155587078 · Illusztrálta: Baracsi Gabriella
blankaveronika IP>!
Nyulász Péter: Kamor

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Jól van na, megérdemli az 5 csillagot. Egy egészen picurkát nagyobb durranásra számítottam, mert többen is azt mondták, hogy ez a sorozat legjobb része. Igazság szerint nekem mindegyik tetszett.
A múltba visszarévedős részeket jó ötletnek tartom, bár mikor Kamor kijelentette, hogy spoiler kicsit megemelkedett a szemöldököm, nem volt teljesen egyértelmű, hogy ez most mire is vonatkozik.
Kamor úrfi cuki és tutira eye-candy, csak picit zavart a Siós szál… Végül is a fiú az ő léptékei szerint egy nappal ezelőtt még halálosan bele volt zúgva.
Ebben a kötetben mindenki felsorakozik, barát és ellenség farkasszemet néz egymással. Aztán pár könnycseppet elmorzsolva helyreáll a varázsvilág rendje.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

De ebből is láthatod, milyen igaz, amit elmondtam már párszor: ha csak hallasz valamiről, azt könnyen elfelejted, ám ha magad tapasztalod meg, örökre tudni fogod.

90. oldal

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Jesper_Olsen >!

Erre mondta Kamor, hogy az Erdőben erősnek kell lenned, ha pedig mégsem vagy erős, akkor úgy kell tenned, mintha az lennél, hogy annak higgyenek.

134. oldal

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Jesper_Olsen >!

…a titkolózás a barátainkkal szemben nem vezet jóra. Ha nem tudjuk pontosan, amit tudnunk kell, az olyan, mintha tévedésben lennénk. Úgy is mondhatom – folytatta Ciprián –, ha mi nem tudjuk meg az igazságot, az ugyanaz, mintha hazugságot tudnánk.

226. oldal

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
J. R. R. Tolkien: A babó
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Tea Stilton: A legdrágább kincs
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Holly Webb: Elli hazavágyik
Geronimo Stilton: Sajtsárga lakókocsi
Andy Stanton: Haragumi és a kekszmilliárdos