70. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Helka (Helka 1.) 201 csillagozás

A Burok-völgy árnyai
Nyulász Péter: Helka Nyulász Péter: Helka Nyulász Péter: Helka

Különös események zavarják meg a Balaton északi partjának nyugodt mindennapjait. A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni.
Mindeközben a közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron.
Helka legendája a Balaton elfeledett mítoszai közé tartozik. A fantasy határát súroló, kacagtatóan humoros kalandregényében Nyulász Péter számtalan utalást és információt rejtett el. Ismerd meg őket, és döntsd el: elhiszed-e, hogy valaha tündérek, hercegek, hercegnők, varázslók és manók lakták a mindannyiunk szívében helyet kapó Balatont! A könyvet elolvasva, késztetést érezhetsz Te is, hogy felfedezd a legendás helyszíneket, és ismerősként köszöntsd a Balaton tündérét, vagy a Bakony varázslóját, ha szembejön veled…

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Betűtészta, 2019
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155587108 · Illusztrálta: Bohony Beatrix
>!
Kossuth / Mojzer, 2019
ISBN: 9789630994491 · Felolvasta: Für Anikó
>!
Betűtészta, Budakeszi, 2017
308 oldal · ISBN: 9786155587245 · Illusztrálta: Bohony Beatrix

3 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Helka · Kamor · Congeria · Furmint · Kabak · Megalomán Dragomir · Nóniusz · Pálzazók · Ravi Olivér · Rezi, a javasasszony · Rigó Jancsi · Sió · Tramini

Helyszínek népszerűség szerint

Tapolca


Kedvencelte 28

Most olvassa 21

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Először is szeretném megköszönni @Jeffi-nek hogy olvashattam a könyvet, mert ha ő és a kihívása nincs, akkor elég nagy az esélye annak, hogy életemben nem találkozom Helkával és a családjával, és még egy másik pár szuper jó könyvvel. Ezer köszönet! Fantasztikus az a kihívás! :)
Na, akkor Helka. :) Olvasás közben végig az járt az eszemben, hogy juj de jó, van nekünk egy magyar Gyűrűk Ura könyvünk, amiben a szereplők a Balatont járják keresztbe-kasul és izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keverednek. :) Van itt minden és mindenki, varázsló, manók (imádtam őket), hercegek, vadkan, holló, tündérek, boszorkányok, szakállas békák, óriás sárkányteknősök és még sok minden, amit el tudtok képzelni, vagy nem! :) Sajnos (vagy nem sajnos), én nem vagyok Nyulász Péter, így meg sem próbálom elmesélni hogy milyen csodálatos is ez a könyv. Egyet mondhatok, ha eljön az ideje, a lányom ismerni és reményeim szerint szeretni is fogja Helkát és barátait. :)))

Lorenza_Pellegrini>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Nagyon tetszett hogy a Balatonhoz kötődik a könyv. A jól ismert helyszínek sokat adtak a történethez. Sokat nyaraltunk régebben Csopakon. Nagyon aranyos és kedves az egész. A humora lehetett volna jobb is.

Kek P>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

– No palacsinta!
– No túrógombóc!

– Balaton?
     Sajna (?) egyiket se szeretem. Se a palacsintát, se a túrógombócot. Se a Balatont. Az utóbbit csak azért, mert imitt-amotti gyerekemlék-foszlányként van csak belőle valami. Nem sok. Lehet élni – ha ez adatott – e szűk honban Balaton nélkül is. Meg olvasni róla.
A könyv szenzációsan jó, szvsz. A nyelvezete felér Sió hajával. Kár, hogy gyerekként nem olvashattam! :) Gondoskodom hát róla, hogy legalább a körülöttem lévő gyerekek olvassák.

11 hozzászólás
Navi P>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Köszönöm @Mary_J, hogy kölcsönadtad és így elolvashattam: új kedvencet avattam.
Ez egy gyönyörű tündér(nép)mese, amiben a hőseinknek ki kell állniuk a próbákat, számot kell adniuk jellemükről, hogy végül bebizonyosodjon: méltóak a nevükre és címükre. Ízes, magyar nyelvezet és nevek, érdekes keletkezéstörténet, a benne szereplő lények (legyen az kőóriás, manó, tündér, varázsló, sárkányteknős, pele, szakállas béka) mind-mind szerethető (még az esetleges negatív szereplő is). A gonosz természetesen elnyeri méltó büntetését, s méghozzá milyen ötletesen :) Itt tényleg csak a képzelet szab határt.
Férjem szülei most hétvégén voltak Csopakon, s ha nem szakadt volna az eső, bősz késztetést éreztem volna, hogy utánuk menjünk a gyerekekkel, elmenjünk Tihanyba, megkeressük esetleg az örvényesi malmot, s amit még lehet, s ha esetleg találunk egy helyet, ahol szerepel az étlapon a Kamor-féle sülthús, biztosan megkóstoltam volna.
Gyönyörű történet az összes(?) magyar népmesei elemet felvonultatva, amit biztosan be fogok szerezni és el fogok olvasni a gyermekeimnek.
+ pont az illusztrációkért, nekem nagyon tetszettek :) Lehetett volna a képekből több is :)

1 hozzászólás
ggizi P>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Nagyon tetszett a könyv hangulata. Az ismert balatoni és felvidéki helyszínek vadregényes köntösbe bújtatott közege engem teljesen elvarázsolt. Sokkal jobban, mint a mesés lényekkel teli kalandos történet és maguk a szereplők, de mégis nagyon élveztem a könyvet. Az illusztrációk is nagyon tetszettek, és bár kevés volt és a színek is hiányoztak, de az a néhány rajz is sokat adott hozzá a történethez.

Fairy>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Ez a könyv nekem nagyon tetszett.
Mondjuk én elfogult vagyok ha a Balatonról van szó,egyszerűen imádom és kész.
A könyvet a Balaton partján olvastam így teljesen beszippantott a történet imádtam az első betűtől az utolsóig.
Én is ott voltam Helkáékkal az útjuk során a Soktornyú kastélyban Tihanyban,a parton az erdőben a Bakonyban, Hévizen,Sóstón,Tapolcán egyszóval mindenhol.
A Balaton tündéréről Sióról úgy olvastam volna még, Kamort a varázslót is a szívembe zártam.
Kezdem is a folytatást.

Boritek70 P>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Mennyire kellett végre egy ilyen regény, ami itthon játszódik, kedves balatoni, bakonyi tájakon, izgalmas, cselekményes, vicces, kalandos… Még jó, hogy a folytatás is rendelkezésre áll! :)

TitokMondó>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Annyira tetszett, hogy azóta megalkottuk a saját Sió-haja fantázianevű sör/borkorcsolyánkat, s a negyedikeseimnek is kötelező olvasmánnyá tettem!
Csodás legenda, zseniális feldolgozása. Körbejárjuk az egész Balaton környékét, a Bakonyt és az ember mindenhol tündért, boszorkányt és varázlót keres. Jó karakterek, izgalmas mesefűzés, szóval hamarosan Cipriánt is megismerjük…

Uzsonna>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Egy balatoni legenda (Helka és Kelén mondája, Lipták Gábor Aranyhíd c. kötetéből) újraélesztése és továbbgondolása ez a regény (mese-, kaland-, fantasy?). Izgalmas események bontakoznak ki a Balaton körül, sok-sok legendás szereplővel, boszorkányokkal, tündérekkel, manókkal, varázslókkal, hercegi családdal és persze nem legendás szereplők is vannak, például az állatvilág (élükön a pelékkel!).
A gonoszok a Burok-völgyben húzzák meg magukat és onnan indítják támadásukat a történet szerint, ezért kicsit „félve” utaztam oda egy hete, mert még akkor nem tudtam, mi lesz a történet kimenetele. De hiába volt az „aggodalom”: végigmenni a völgyön szinte spoiler volt, a gyönyörű virágos (medvehagyma és erdei holdviola virágzott tömegesen) és madárfüttytől hangos völgyben semmi nem utalt a gonosz jelenlétére. De nem akarom teljesen lelőni a poént, mindenki járjon utána maga, hogy mi is lett a történet vége. (Ami egy kicsit meghökkentő volt számomra: a párra találás, illetve ki hogy folytatja tovább az életét, nem egy klasszikus mesebeli zárás… de bízzunk benne, hogy boldogan élnek, míg meg nem halnak).
Nagyon szellemesek a szereplők nevei is, melyek a térképről, illetve Balaton környéki jellegzetességek, ételek, italok neveiként köszönnek vissza manapság.
Kicsinek, nagynak is kellemes olvasmány.

dtk8 P>!
Nyulász Péter: Helka

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Pedig az ötlet jó…
Ifjúsági fantasy a Balatonról, hát ezt nekem szeretnem kéne. De nem megy.
Három világ erői csapnak össze: a vízé, a földé és az erdőé. A legszimpatikusabb az erdő varázslója volt, de neki túl kevés szerep jutott.
A címszereplő a szárazföldet képviselő királyi pár trónörökös gyermeke, aki, mikor beüt a krach, elkezd hű segédjével ide-oda vonulgatni, hogy felgöngyölítse a szálakat. És sokszor nem bírtam követni, hogy miért mennek hova. Fárasztottak a szóviccek, szellemeskedések. A legtöbb pozitív szereplő ellenszenves volt. A végén a nagyjelenet úgy múlik el, mintha ott sem lettünk volna. Szóval fura az egész.
Ha számomra kicsit befogadhatóbban lett volna megírva, akkor biztos bújom az internetet, hogy minden helyszínt megtaláljak és beazonosítsak, de így nem érte el ezt a hatást.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

– Annak, aki nem érti, minden könyv üres!

126. oldal

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kapcsolódó szócikkek: könyv
1 hozzászólás
Kek P>!

– No persze – bólintott Pálzazók. – Rögtön kell, vagy ráér azonnal? – fordult Furminthoz.
– Amelyik előbb van – felelt meg leleményesen a manó.

117. oldal

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Furmint · Pálzazók
Kek P>!

Figyelj hát mindenre, de soha ne félj! Légy határozott! Aki fél, az bizonytalan, aki bizonytalan, az gyenge, és aki gyenge, az a földre kerül. Az Erdő törvénye pedig az, hogy ami a földön van, az vagy sár, vagy táplálék. Ha a földön vagy, eltaposnak vagy megesznek!

99. oldal

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Kamor
4 hozzászólás
Theana>!

– Palacsinta!
– Túrógombóc!
– Palacsinta!
– Túrógombóc!

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Furmint · Tramini
1 hozzászólás
Klaudia_Kispál >!

– Palacsinta!

(első mondat)

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kek P>!

– Ez itt Tapolca! Itt a tó van a barlangban, nem a barlang a tóban!

222. oldal

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Tapolca
Chivas>!

Összehúzott szemöldökkel figyelte a rengeteg erdő minden rezdülését. A lombok vészjósló zúgását, a hegyek hűvös sóhajtását, a kavicsok pendülő hangját, ahogyan lefelé peregnek a kemény sziklán.

5. oldal; Árvíz a szurdokban

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Lahara IP>!

– Én igen! – rikkantott Furmint. Ti vagytok a balatoni lángosok!

292. oldal

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Furmint
arsenal0522>!

Ugyan mi lehet az a nagy veszély ott, ahol lepkék táncolnak, méhek zsongnak és a világ legízletesebb szamócája érik?

17. oldal

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

SzimiEsztóka>!

– Eszedbe ne jusson! – szólt riadtan Rezi.
– Késő, már eszembe jutott – mosolygott Helka.

276. oldal

Nyulász Péter: Helka A Burok-völgy árnyai

Kapcsolódó szócikkek: Helka

A sorozat következő kötete

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Helka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
Lakatos István: Dobozváros
Bökös Borbála: Szmirkó
Szabó Magda: Tündér Lala
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
J. M. Barrie: Pán Péter
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella