Ciprián (Helka 2.) 94 csillagozás

A Balaton hercege
Nyulász Péter: Ciprián Nyulász Péter: Ciprián

Felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.

Eredeti megjelenés éve: 2014

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2020
ISBN: 9789635440030 · Felolvasta: Für Anikó
>!
Betűtészta, Budakeszi, 2017
280 oldal · ISBN: 9786155587269 · Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara
>!
Betűtészta, 2016
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155587061 · Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Ciprián

Helyszínek népszerűség szerint

Eger · Tihany


Kedvencelte 5

Most olvassa 9

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Imádtam :) minden egyes sorát és illusztrációját. Igazi jó kis (nép)mese, boszikkal, varázslókkal, hős lovagokkal, manókkal, nyápicokkal, fődipicinyekkel, tündérekkel, lúdvércekkel. Helkát elrabolják, Ciprián, Tramini, Furmint és Bogi pedig elindulnak a megmentésére. Közben kiderül néhány családi titok, bejárjuk a fél országot, megtudjuk, miért 100 halom a Batta, mi az a halványlila dunszt és még sok mást is :) Nagyon kíváncsi vagyok a befejezésre :)

8 hozzászólás
Gyöngyi0309 P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az előző. Talán az az oka, hogy Ciprián és társai most sokkal nagyobb területet jártak be. Zseniálisak a beszélő nevek, mind a szereplők, mimd a helységek tekintetében. Nagyon tetszett a Kővágóörs és a Pál köve történet, de jókat mosolyogtam Százhalombattán is.
Felnőttként nagyon szórakoztató olvasmány volt, viszont gyerekként lehet, hogy picit vontatott lett volna a sok leírás. illetve hosszú elmélkedés miatt.
Összességében jó olvasmány, melyet átleng a szerző tehetsége, szerintem varázslatosan bánik a szavakkal, olyan szép kifejezéseket használ, ráadásul plusz pont , hogy Magyarországon játszódik.
Hamarosan sort kerítek a befejező részre is.

Habók P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Remek folytatása egy nekem való mesének. Kitűnő országjárás. Óriásteknősökkel a Balaton környékén, nyápicokkal és mészégetőkkel a Bükkben, fődipicinyekkel az Alföldön. Szellemes eredetmagyarázatokkal, jó szójátékokkal, sok-sok kalanddal. És persze, boldog befejezéssel.

Uzsonna>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Öröm volt útra kelni ismét a történet szereplőivel, és bejárni a Balaton, majd a Bükk és az Alföld északi részének tájait. Ismét szellemes magyarázatokat és történeteket olvashattunk egyes helységekről és természeti képződményekről, illetve magáról a halvány lila dunsztról is. Az embernek kedve támad útnak eredni és megtekinteni ezeket (mellesleg a könyv hátuljába bejegyzetelheti az olvasó a saját élményeit), és az olvasott átélt kalandok közepette a szereplőkkel együtt elmélkedhetünk azon, hogy vajon kell-e a varázslat a világban, vagy elég a józan ész használata. Bárhogy dönt az olvasó ebben a kérdésben, láthatja, hogy csapatmunkával többet lehet elérni… hogy mit is, tessenek utána olvasni.
Annyit azért elárulok, hogy a könyv végére jut majd bőven palacsinta és túrógombóc is! :-)

2 hozzászólás
PTJulia P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Ez a kalandozás is nagyon tetszett, bár nemigazán értettük a Helka tündérpróbája alcímet. A másik alcím, a Balaton hercege inkább illik a történetre, hiszen itt valóban Ciprián volt a főszereplő. Azért örültem, hogy az első kötet szereplői közül is majdnem mindenki felbukkan, bár pl Sió akár több szerepet is kaphatott volna.
Ezúttal a Balaton mellett Észak-Magyarországra és az Alföldre is eljutunk; az embernek kedve támad valóban útnak indulni – legfőképp a szalóki forrásokhoz…

dianna76 P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Kevésbé tetszett, mint az első kötet, mert nem varázsolt el maradéktalanul. Valamint hiányoztak a rejtvények, amiket úgy kedveltem az első részben. Ezen kívül többször elveszítettem a fonalat, pl. hogy ki éppen hol tartózkodik. Újabb szereplők és különleges lények jelentek meg a történetben, s a humor sem maradt el. Mivel az olvasó elé tárja a szerző az előzményeket, ezért akár önálló kötetként is olvasható a könyv. Változatlanul lenyűgöz az ismeret, ami a történetben szereplő helyeket és az azok köré fölépített legendákat illeti, nem beszélve a beléjük rejtett, illesztett ötletességekről. Ezúttal az Alföld tájáról is szemezgetett Nyulász Péter. És mindig találni valami elgondolkodtató, életbölcsességnek beillő mondatot is a cselekményszál között.
Az illusztrációk jobban tetszettek az előző kötetben, sőt, talán ki is mondhatom, hogy ezúttal nem igazán nyerték el a tetszésemet. Nem is értem, miért más-más az illusztrátor kötetenként.

>!
Betűtészta, Budakeszi, 2014
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158001410 · Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara
7 hozzászólás
Babó_Buca P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Míg az első részt fizikai formában olvastam, ez hangoskönyvként került hozzám. A térkép egy kicsit hiányzott, mert jó lett volna végigkövetni a kalandok helyszínét, de Für Anikó narrálása kárpótolt mindenért. Ugyanúgy szerettem, mint a sorozat első részét, pedig már eltávolodunk a Balatontól és főszerplőnk sem Helka. Mégis annyi mindent tanított, és annyi helyet bemutatott, hogy nagyon szerettem ezt a kötetet is. A formátum pedig külön élmény volt.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2021/06/varazslato…

akire P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Azt a ludvércit! Még szerencse, hogy nem kell Nyulász Péter Helka és Jeney Zoltán Rév Fülöp sorozata közt választanunk, egyszerre lehet mindkettő a kedvencünk. Tramini és Furmint mellett a nyápicok, az álcázás nagymesterei lettek a gyerekeim legjobb barátai, én meg annak örülök, hogy megint egy nyelvileg gazdag, fantáziadús regénnyel gyarapodtunk.

Fairy>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Nekem ez a rész is nagyon tetszett.
Új szereplők új lények új titkok.
Imádom a Balatont tetszettek a tájleírások.
Mivel az egyik kedvenc helyen a Balatonnál Balatonföldvár,örültem,hogy sok sok leírás volt róla.
A Sió csatornáról is olvashatunk.
Humorban itt sem volt hiány.
Bogit nagyon megszerettem,jó párost alkotnak Cipriánnal.

Katona_Zsuzsanna P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Az első kötetben megismert szereplőink újabb kalandokba keverednek.
Helka immár a Balaton tündére, híven vigyázza a tavat, bátyja, Ciprián pedig a tó környékét.
Minden rendben lenne, de a tündéri udvarban áruló van, aki segédkezik Helka elrablásában. Ciprián a keresésére indul, elhagyjuk a Balaton környékét, egészen a Bükkig meg sem állunk, hogy aztán délnek vegyük az irányt, az Alföldre, a Hortobágyra. Eközben számos varázsos és varázsmentes lénnyel találkozunk, akik segítségére vannak Cipriánnak és lelkes kis csapatának. Legendák nyomába eredünk, és a könyv végén visszatérünk a Balatonhoz, hogy az azt fenyegető veszélyt elhárítsuk. És hogy ki és miért tör Helka és a tó nyugalmára, az kiderül a sorozat második részéből, ami megint csak izgalmas olvasmány. Tetszett, hogy ezúttal Magyarország más vidékein is kalandozunk, és az a csipetnyi romantika, ami helyet kap a regényben éppen elegendő. Várom a folytatást!


Népszerű idézetek

Theana>!

A szándék mindig fontosabb, mint a cselekedet, ha valaki jót akar.

41. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Kapcsolódó szócikkek: Ciprián
Uzsonna>!

Messze földön, hét határon is túl híres a tihanyi levendula. Állítólag abból készítik a tihanyi asszonyok azt a különleges, áttetsző főzetet, a halványlila dunsztot, ami se nem kemény, se nem puha, nem is folyik, nem is törik. Olyan az egész, mint valami kis hableánysóhajtás a tengerentúlról. Mintha nem is volna.
    Pedig az minden bölcsesség és tudás forrása – állítja róla Kamor. Szerinte a világmindenség lelke lakozik benne. Akinek a birtokában van, minden tudást megszerezhet, akinek nincs, annak esélye sincsen rá, és tudatlan marad.

8. Az őrkurgán foglya, 97. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Kapcsolódó szócikkek: levendula · Tihany
Theana>!

– Áfonyalé!
(…)
– Bodzaszörp!
(…)
– Galagonyatea!
(…)
– Gyömbérsör!

(első mondat)

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

dianna76 P>!

Ha valaki nem tudja a jó választ, az éppúgy bajba sodorja, mintha a rossz válaszok vezetnék félre.

64. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

dianna76 P>!

– Az információ hatalom. Ha rossz fülekbe jut, könnyen visszaélhetnek vele.

65. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Chivas>!

Ciprián ösztönösen hátrapillantott a manók felé, és abban a pillanatban meghűlt benne a vér!

73. oldal, A testvérűző herceg titka

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Mary_J P>!

– Palacsintát is tudsz sütni?
-Természetesen igen. Ha van hozzá sütő.

96. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Ildi_Lukács>!

Messze földön, hét határon is túl híres a tihanyi levendula. Állítólag abból készítik a tihanyi asszonyok azt a különleges, áttetsző főzetet, a halványlila dunsztot, ami se nem kemény, se nem puha, nem is folyik, nem is törik. Olyan az egész, mint valami kis hableánysóhajtás a tengerentúlról. Mintha nem is volna.

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Chivas>!

Olyan titok övezi őket, hogy senki sem tudná megmondani, merre találhatók.

112. oldal; A Sziklavár titokzatos lakói

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Szelén>!

Amíg a hálóingben a helyben futást gyakorolta, volt egy kis ideje végiggondolni ezt az egészet: fekete tollpihe, fekete macskaszőr, éjnek évadján

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege


A sorozat következő kötete

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Helka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve
Eva Ibbotson: Melyik boszorka?
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Rick Riordan: Neptunus fia
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Acsai Roland: Regény a csodaszarvasról
Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz
Póli Matilda: Futó tűz