Ciprián (Helka 2.) 78 csillagozás

A Balaton hercege
Nyulász Péter: Ciprián Nyulász Péter: Ciprián

Felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Betűtészta, Budakeszi, 2017
280 oldal · ISBN: 9786155587269 · Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara
>!
Betűtészta, 2016
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155587061 · Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara
>!
Betűtészta, Budakeszi, 2014
puhatáblás · ISBN: 9786155587337

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Ciprián

Helyszínek népszerűség szerint

Eger


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Imádtam :) minden egyes sorát és illusztrációját. Igazi jó kis (nép)mese, boszikkal, varázslókkal, hős lovagokkal, manókkal, nyápicokkal, fődipicinyekkel, tündérekkel, lúdvércekkel. Helkát elrabolják, Ciprián, Tramini, Furmint és Bogi pedig elindulnak a megmentésére. Közben kiderül néhány családi titok, bejárjuk a fél országot, megtudjuk, miért 100 halom a Batta, mi az a halványlila dunszt és még sok mást is :) Nagyon kíváncsi vagyok a befejezésre :)

8 hozzászólás
Uzsonna >!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Öröm volt útra kelni ismét a történet szereplőivel, és bejárni a Balaton, majd a Bükk és az Alföld északi részének tájait. Ismét szellemes magyarázatokat és történeteket olvashattunk egyes helységekről és természeti képződményekről, illetve magáról a halvány lila dunsztról is. Az embernek kedve támad útnak eredni és megtekinteni ezeket (mellesleg a könyv hátuljába bejegyzetelheti az olvasó a saját élményeit), és az olvasott átélt kalandok közepette a szereplőkkel együtt elmélkedhetünk azon, hogy vajon kell-e a varázslat a világban, vagy elég a józan ész használata. Bárhogy dönt az olvasó ebben a kérdésben, láthatja, hogy csapatmunkával többet lehet elérni… hogy mit is, tessenek utána olvasni.
Annyit azért elárulok, hogy a könyv végére jut majd bőven palacsinta és túrógombóc is! :-)

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Kevésbé tetszett, mint az első kötet, mert nem varázsolt el maradéktalanul. Valamint hiányoztak a rejtvények, amiket úgy kedveltem az első részben. Ezen kívül többször elveszítettem a fonalat, pl. hogy ki éppen hol tartózkodik. Újabb szereplők és különleges lények jelentek meg a történetben, s a humor sem maradt el. Mivel az olvasó elé tárja a szerző az előzményeket, ezért akár önálló kötetként is olvasható a könyv. Változatlanul lenyűgöz az ismeret, ami a történetben szereplő helyeket és az azok köré fölépített legendákat illeti, nem beszélve a beléjük rejtett, illesztett ötletességekről. Ezúttal az Alföld tájáról is szemezgetett Nyulász Péter. És mindig találni valami elgondolkodtató, életbölcsességnek beillő mondatot is a cselekményszál között.
Az illusztrációk jobban tetszettek az előző kötetben, sőt, talán ki is mondhatom, hogy ezúttal nem igazán nyerték el a tetszésemet. Nem is értem, miért más-más az illusztrátor kötetenként.

>!
Betűtészta, Budakeszi, 2014
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158001410 · Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara
7 hozzászólás
akire P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Azt a ludvércit! Még szerencse, hogy nem kell Nyulász Péter Helka és Jeney Zoltán Rév Fülöp sorozata közt választanunk, egyszerre lehet mindkettő a kedvencünk. Tramini és Furmint mellett a nyápicok, az álcázás nagymesterei lettek a gyerekeim legjobb barátai, én meg annak örülök, hogy megint egy nyelvileg gazdag, fantáziadús regénnyel gyarapodtunk.

Fairy>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Nekem ez a rész is nagyon tetszett.
Új szereplők új lények új titkok.
Imádom a Balatont tetszettek a tájleírások.
Mivel az egyik kedvenc helyen a Balatonnál Balatonföldvár,örültem,hogy sok sok leírás volt róla.
A Sió csatornáról is olvashatunk.
Humorban itt sem volt hiány.
Bogit nagyon megszerettem,jó párost alkotnak Cipriánnal.

Szamღca>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Ezt a konyvet a fiammal kezdtem el olvasni. Nagy kedvencunk volt az elso resz, Helka, igy nagy lelkesen fogtunk bele a masodik reszbe. Azonban ket nagy hibat is elkovettunk. Az elso rogton az, hogy tul sok ido telt el az elso konyv olvasas ota, es szerintem ennel a konyvnel nagyon fontos, az elso ismerete. Nagyon sok utalas volt benne az elozo reszben tortentekre. A masik hibat ott kovettuk el, hogy ritkan jutottunk az olvasashoz, akkor is keveset tudtunk olvasni es szerintem ezt a konyvet ugy elvezetes olvasni ha az ember nem huzza szet annyira. Illetve szerintem nem egyszeru a nyelvezete vagy talan a sok szereplo, osszefuggesek miatt nagyobb odafigyelest igenyel…. Igy a fiam elvesztette erdeklodeset es mivel megijedtem, hogy a kozos olvasasunk fog ezaltal kudarcba fulladni nem eroltettem a dolgot. En viszont nem akartam abbahagyni, igy a konyv utolso 1/3-t par nap alatt elolvastam es nagyon-nagyon elveztem! Annyira, hogy alig varom, hogy megkaparinthassam a 3. reszt amit a mult hibaibol tanulva mar sajat magam sajat magamnak fogok elolvasni. :D
Meg egy utolso megjegyzes: igazabol ugy lenne tokeletes az elmeny, ha vegigjarhatnank azokat a helyeket amik a konyvben megemlitesre kerulnek; de sajnos egyelore ez meg varat magara.

Trudiz >!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Helka folytatása, a Ciprián is hasonlóan érdekfeszítő, kalandokkal teli, s ami nagy értéket képvisel benne az nem más, mint a Magyarország kisebb-nagyobb kincseinek, értékeinek számbavétele és gyönyörű tájaira való elkalauzolásának szerepe. Felkelti az érdeklődésünket az éppen adott, említett helynek, tájegységnek felkutatására, megismerésére, játékos szómagyarázatai révén.
A felsorakoztatott számtalan szereplő folyamatosan „adagolva” nem tűnik soknak, a beszédes nevek által pedig hamar belopják szívünkbe magukat. Az aprólékos leírás segíti az olvasót a helyszínek, a szereplők pontos elképzelésében, szinte életre kelnek azok, kilépnek a könyvből, s velünk élnek együtt. Tetszett :)

Vörös_Brigitta P>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Igazi élmény volt. Az első kötet után már nagyon vártam, újra is olvastam a Helkát, mikor megjelent a Ciprián, hogy friss legyen az élmény. Műfajilag én úgy fogalmaznám meg, hogy mesés legenda, a helyszínek mind valóságosak, a szereplők emberek, illetve mesebeli lények.
Izgalmas volt, néha már azt hittem, hogy elvesztem a fonalat, de mégsem, csak olyan sok volt az információ, amit fel kellett dolgozni, és megnézni a térképet útmutatásul.
Szerintem beillene kötelező olvasmánynak, a Helkával együtt – bár félek, akkor nem olvasnák el. De a könyvtárban majd szólok a kollégáknak, hogy ezt kötelező ajánlani a fiataloknak!
A nyelvi humor ebben a kötetben is nagyon szerethető volt.
Végig lehetett nevetni, szomorkodni, csodálkozni, örülni, bosszankodni és csakis a végén megnyugodni.

1 hozzászólás
lind>!
Nyulász Péter: Ciprián

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Szerettem olvasni a művet, nagyon olvasmányos és egyszerű a nyelvezete, de ez mégse okozott hátrányt abban, hogy egy titkokkal teli és izgalmas világ táruljon elénk itt is. A történet kezdete még érdekfeszítőbb volt (!), mint az első kötet első pár bevezető fejezete, viszont valahol a cselekményben (pontosan nem tudom hogy hol) elakadt az izgalomfokozás és szinte egysíkúan közölte a történetet az író. Már az elején elhangzottak azok a kulcsmondatok, amikre később épült a mű, ezért ez a folytonosság az információk megismerése terén kimaradt. Pedig az első köteteben ez volt a legjobb mozgatórugó! Szerencsére a kötet végefele ismét lebilincselő lett a leírás és az izgalom is visszatért!
Összességében tetszett a történet és az, hogy egy másik szereplő kerül előtérbe, ahogy az már a címből is kiderül.
Alig várom, hogy a következő kötetbe is belemerülhessek!


Népszerű idézetek

Theana>!

A szándék mindig fontosabb, mint a cselekedet, ha valaki jót akar.

41. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Kapcsolódó szócikkek: Ciprián
Theana>!

– Áfonyalé!
(…)
– Bodzaszörp!
(…)
– Galagonyatea!
(…)
– Gyömbérsör!

(első mondat)

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Uzsonna >!

Messze földön, hét határon is túl híres a tihanyi levendula. Állítólag abból készítik a tihanyi asszonyok azt a különleges, áttetsző főzetet, a halványlila dunsztot, ami se nem kemény, se nem puha, nem is folyik, nem is törik. Olyan az egész, mint valami kis hableánysóhajtás a tengerentúlról. Mintha nem is volna.
    Pedig az minden bölcsesség és tudás forrása – állítja róla Kamor. Szerinte a világmindenség lelke lakozik benne. Akinek a birtokában van, minden tudást megszerezhet, akinek nincs, annak esélye sincsen rá, és tudatlan marad.

8. Az őrkurgán foglya, 97. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

dianna76 P>!

Ha valaki nem tudja a jó választ, az éppúgy bajba sodorja, mintha a rossz válaszok vezetnék félre.

64. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Chivas>!

Ciprián ösztönösen hátrapillantott a manók felé, és abban a pillanatban meghűlt benne a vér!

73. oldal, A testvérűző herceg titka

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

dianna76 P>!

– Az információ hatalom. Ha rossz fülekbe jut, könnyen visszaélhetnek vele.

65. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Mary_J P>!

– Palacsintát is tudsz sütni?
-Természetesen igen. Ha van hozzá sütő.

96. oldal

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Chivas>!

Olyan titok övezi őket, hogy senki sem tudná megmondani, merre találhatók.

112. oldal; A Sziklavár titokzatos lakói

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Ildi_Lukács>!

Messze földön, hét határon is túl híres a tihanyi levendula. Állítólag abból készítik a tihanyi asszonyok azt a különleges, áttetsző főzetet, a halványlila dunsztot, ami se nem kemény, se nem puha, nem is folyik, nem is törik. Olyan az egész, mint valami kis hableánysóhajtás a tengerentúlról. Mintha nem is volna.

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege

Szelén>!

Amíg a hálóingben a helyben futást gyakorolta, volt egy kis ideje végiggondolni ezt az egészet: fekete tollpihe, fekete macskaszőr, éjnek évadján

Nyulász Péter: Ciprián A Balaton hercege


A sorozat következő kötete

Nyulász Péter: Kamor Helka menyegzője

Helka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. M. Barrie: Pán Péter
Elizabeth Lenhard: Minden, amit tudni kell Irmáról
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Rick Riordan: Az elveszett hős
Christopher Paolini: Örökség