A zen buddhista filozófia alaptanításai jelennek meg a koanokban, példázatokban és némileg a konzekvenciákban, amelyeket életünkkel lehetne bevilágítani. Talán mert ebben az életben kellene világosan meglátni az igazságot.
101 zen történet 10 csillagozás

Történt, hogy Tanzan és Ekido együtt bandukoltak egy sáros úton a szakadó esőben, mely nem akart elállni.
Az egyik kanyarnál egy selyemkimonót és széles selyemövet viselő bájos leánykával találkoztak, aki nem tudott átkelni a túloldalra.
– Gyere lányom! – mondta rögtön Tanzan. Karjába emelte a lányt, és átvitte a sáros szakaszon.
Ekido meg sem szólalt többé estig, míg el nem érték a szálláshelyül szolgáló templomot. Akkor már nem tudta türtőztetni magát.
– Mi, szerzetesek, kerüljük a nők közelségét – mondta Tanzannak. – Különösen a szép és csinos nőkét, mert az veszélyes. Miért csináltad ezt?
– Én otthagytam a lányt – mondta Tanzan –, te még mindig cipeled?

75. TEMPERAMENTUM
Egy zen tanítvány meglátogatta Bankeit, és elpanaszolta neki:
– Mester, az én temperamentumom fékezhetetlen. Hogyan változtathatnék ezen?
– Nagyon különös dologra tettél szert – jegyezte meg Bankei. – Lássuk csak, mid van!
– Most rögtön nem tudom megmutatni neked – felelte a tanítvány.
– Hát mikor tudod? – kérdezte Bankei.
– Váratlanul jelentkezik – mondta a vendég.
– Akkor – vonta le a következtetést a mester – ez nem lehet az igazi természeted. Ha az lenne, bármikor meg tudnád mutatni nekem. Mikor megszülettél, nem rendelkeztél vele, és a szüleidtől sem kaptad. Gondolkodj ezen!