A ​fátyolon túl (Ötmillió perc 1.) 7 csillagozás

Nyitray György: A fátyolon túl

Kétféle álom létezik. Vágyakozunk valamire, vagy félünk valamitől.
Ernye, ébren találkozik a vágyálmával. Egy tavaszi éjszakán megismeri Krisztit, akiről az első pillantás után tudja, hogy ő az igazi és feleségül fogja venni. Fiatalok, de komolyak a szándékaik.
Együtt repülnek Londonba, ahol sok barát és kalandok várják őket. Abban a hitben kezdenek új életet, hogy a szerelem, és a barátság örök. De az idegen nagyváros, a környezet lépésről lépésre őröli fel közös álmaikat. Még nem tudják, hogy az egyetlen biztos dolog van az életükben, a változás.
A szívélyes mosoly torz vigyorrá válik, és a lelkükben szárnyat bont a titok. A köd alatt, millió közös perc után, a fátyolon túl, mindenre fény derül idővel.

Nyitray György, A szállító zászlóalj című sikerkönyv szerzőjének új regénye izgalmasan és szókimondóan beszél vágyakról, lehetőségekről, csalódásokról, újrakezdésről, igazi emberi sorsokról.
A történet végére az olvasó, sem lesz az, aki eddig volt.

>!
Álomgyár, Budapest, 2017
304 oldal · ISBN: 9786155692437
>!
Álomgyár, Budapest, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155692420

Kedvencelte 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Pandalány P>!
Nyitray György: A fátyolon túl

Az Álomgyár kiadótól már jó pár kötetet olvashattam, viszont Nyitray György regényével eddig nem találkoztam. A borító azonnal felkeltette a kíváncsiságomat, amint megláttam a könyvtár polcán, hiszen gyönyörű londoni látképet ábrázol. Nagy reményekkel lapoztam fel a kötetet.
Elkezdtem olvasni és konkrétan az első öt oldal után majdnem letettem. Hogy miért? Mert a kezdőjelenet szerintem nem volt se erotikus, se romantikus, hanem inkább ízléstelen és visszataszító. Nem vagyok prűd, de ez durva volt (nem részletezném, felejtsük is el és haladjunk tovább). Hiba lett volna ennyi alapján megítélnem a könyvet, mert egyébként egy olvasmányos, pörgős történetet kaptam.

Tetszett, hogy Ernye szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket és végre nem női főhősünk van. A fülszöveg szerelmet, szenvedélyt ígér és ezt meg is kapja az olvasó, ugyanakkor mellette ott van fő témaként az alkohol és drog uralta világ, ahol minden csoda három napig tart és utána nem marad más, mint a kínlódás és a kilátástalanság. Ernyének és Krisztinek nincs könnyű dolga, mivel Londonba költözésük együtt jár olyan emberek társaságával, akik meglehetősen hátráltatják őket az előbbre jutásban és ez kihat szerelmükre is.
Legalábbis nekem egyáltalán nem volt szimpatikus egyik mellékszereplő sem és gyakorlatilag idegesítettek végig, hogy ott vannak és nincs más dolguk, mint füvezni, inni és minden más nem volt fontos.
Illetve amit hiányoltam a regényből, az Anglia bemutatása. Pár dolgot, helyszínt kaptunk, de egyébként nem olyan történet volt ez, mint más „új helyre költözünk” regény. Vártam, hogy részletesebb beszámolót olvassak Londonról (♥), az ottani életről, új emberek megismeréséről, ehhez képest csak a drogos álbarátok jelentek meg újra és újra. Sajnos nem adott annyit nekem ez a könyv, mint reméltem, de ettől függetlenül lehet, hogy majd elolvasom a következő részt is.

EllaFisher P>!
Nyitray György: A fátyolon túl

A könyv témaválasztása tetszett, hiszen az elvándorló magyarokról szól, akik Angliában próbálnak szerencsét kisebb-nagyobb sikerrel. Ernye és Kriszti története teljesen mást adott, mint amire számítottam a borító alapján. Egy igazi realista regényt kaptam, ami nem mellőzi az alkohol- és drogfogyasztás bemutatását némi erotikával megfűszerezve. Maga az írói stílus kimondottan tetszett, viszont a történet kidolgozása már kevésbé, kissé szétestek az események, a regény félúton fókuszát vesztette.
Nem mondom, hogy ez a regény rossz, mert sok olyan eleme van, ami elgondolkodtató és irodalmilag izgalmasan hat, mégis vegyes érzéseket keltett bennem: kissé nyomasztott, kissé lenyűgözött. Igyekszem nem tudathasadást szenvedni miközben az értékelést írom, ezért hogyha bővebben érdekel az értékelésem a könyvről, kukkants be a blogomra…

Bővebben…
https://mymoonlightlibrary.blogspot.hu/2017/06/nyitrai-…

Anna_Stoker P>!
Nyitray György: A fátyolon túl

Nem igazán tudom magamban hová tenni a történetet.
Fülszöveg alapján nem erre számítottam. Nagyon nem.
A fülszöveg alapján adott egy pár, akik szeretik egymást és útra kelnek szerencsét próbálni Angliában. spoiler Jön sok nehézség, hátbaszúrás stb. De azért végül megtörten, de együtt, felépítik az életüket.
Gondoltam én, kis naiv.
Ehelyett kaptam drogozó alkoholista fiatalokat. A mindennapjaikat a munka-pia-narkó kombó tölti ki. Olykor szex. Ami még a szerelmesek között sem meghitt, hanem mocskos CENZORED -> spoiler. A főhősünk vergődik mint egy partra sodort hal, nekem úgy tűnt, még ő sem tudja mit kezdjen magával. Ott volt Kriszti, nem volt jó. Nem volt ott Kriszti, az sem volt jó. Tudom, hogy ez nagyon is életszerű, hiszen sok ilyen ember van. Folyton üresnek érzik magukat. De én ezt nem akarom olvasni.


Népszerű idézetek

Pandalány P>!

Veszíteni lehet, de feladni nem, mert kudarcot az vall, aki nem akar tovább harcolni.

EllaFisher P>!

Veszíteni lehet, de feladni nem, mert kudarcot az vall, aki nem akar tovább harcolni.

232. oldal

Pandalány P>!

Megrémült saját magától. Aki visszanézett rá a fali tükörből, már régen nem ő volt. Valami elkapta, a mélybe, majd magasra rántotta, hogy onnan is eltaszítsa.

Pandalány P>!

Az életben és a fociban is mindig ugyanaz a helyzet: az első gondolat a jó.

EllaFisher P>!

Mélyen egymás szemébe néztek. A férfi apró csillogást látott a lányéban, ezt a lángot eltette magának. Már az ő felelőssége volt, hogy táplálja. A remény lángja volt ez, hogy rátalált a szerelemre.

23. oldal

EllaFisher P>!

És ha az ember igazán akar valamit, akkor a világegyetem minden ereje összefog azért, hogy ez teljesüljön.

41. oldal

EllaFisher P>!

– Van, ami a jónál is fontosabb. Megélni a sorsodat, beteljesíteni azt, amiért születtél mindenek felett való.

96. oldal

Pandalány P>!

A férfi nem ismert sem megalkuvást, se kudarcot. Akarta. És ha az ember igazán akar valamit, akkor a világegyetem minden ereje összefog azért, hogy ez teljesüljön.


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Viktória: Egy év Rómában
Julia Lewis Thomson: Többek között
Irvine Welsh: Pornó
J. L. Armentrout: Stay With Me – Maradj velem
Mira Sabo: Amíg kinyílik a szemünk
Baráth Viktória: A főnök 2.
Leda Schwartz: A harmadik szerető
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad