Dr. ​Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban 305 csillagozás

Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Dr. ​Nyiszli Miklós 1946-ban vetette papírra borzongató önéletírását a hírhedt lengyelországi haláltáborban töltött időről és az ott végzett kényszerű foglalatosságáról. A szerző a túlélést a szakmájának köszönhette, orvos volt, és ráadásul Németországban végzett, kiváló szakmai tapasztalattal, tudással rendelkezett, ez elősegítette, hogy Dr. Mengele „kiválasztottja” legyen.
..
Megrázó könyv ez – az ember lealjasodásának hihetetlen, ámde sajnos mégis megtörtént eseteiről szól.

Dr. Mengele háborús bűnös, milliók halálához járult hozzá, miközben a „tudomány” nevében állatias kísérleteket folytatott élő és holt embereken. A drámai auschwitzi hónapok története után kiadónk egy szakértővel még két részt íratott az eredeti műhöz. Az egyik a koncentrációs, megsemmisítő táborok hátborzongató mindennapjait és „működését” írja le kegyetlen, szenvtelen pontossággal – a másik Mengele doktor további sorsát mondja el.
A háborús bűnös hogyan élt egészen a halálig… (tovább)

Orvos voltam Auschwitzban és Mengele boncoló orvosa voltam címmel is megjelent.

>!
Magvető, Budapest, 2018
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631434651
>!
Magvető, Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789631434767
>!
Magvető, Budapest, 2016
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631434651

9 további kiadás


Enciklopédia 58

Helyszínek népszerűség szerint

Szovjetunió · Auschwitz


Kedvencelte 35

Most olvassa 17

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

_Eriii P>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

„1940-1945 között 1,3 millió embert deportáltak az Auschwitzi-haláltáborba. Közülük 1,1 millióan meghaltak. A zsidó áldozatok száma körülbelül 1 millió. 200 ezer fogoly élve hagyta el az Auschwitzi táborokat más lágerekbe tartó vonatokon, vagy kiürítésekor útnak indított halálmenetekben. Közülük további tízezrek haltak meg a felszabadulásig. ”

Csak halvány sejtéseim voltak a második világháború haláltáboraiban végbement szörnyűségekről. Persze voltak száraz adatok, voltak tények, amiket tanultam, de a legrettegettebb álmaiban sem gondoltam mind ezt a szörnyű sokkoló tényt, amit Nyiszli könyvében olvastam. Dr. Nyiszli Miklós naplója túlzottság ide vagy oda, de sokkolt. Azok az igaz történetek pedig amelyeket eddig olvastam, csupán töredéke ennek a sok borzalomnak. Hihetetlen, hogy voltak és vannak olyan emberek mint Mengele, Rudolf Höss, Otto Moll, August Miete, Gusztav Wagner, Josef Houstek, és sorolhatnám. Tele tudnék írni száz oldalt is a nevekből, azok nevéből akik a halál angyalának képzelték magukat. Ebből a naplóból tudtam meg a Sonderkomandó jelentését, ami számomra a legmegdöbbentőbb mint közül. Nem elég, hogy halálra voltak ítélve, de ők kellet a legnehezebb és legborzasztóbb munkát végezzék. Főleg a lelkükért vérzett a szívem, a testi seb begyógyul de a lelki az sosem…….

17 hozzászólás
dagikám>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Lesùjtva csuktam be a könyvet. Mèg mindig szembesültem olyan elborzasztò rèszletekkel,amit mèg nem tudtam. Amiket meg màr ismertem,az is ugyanùgy tudott mèg hatni ràm,mintha először olvastam volna. Hihetetlen a szàmomra mèg mindig, hogy ember emberrel ilyen szörnyűsègeket megtehettek akkor,legyen az csecsemő,vagy akàr èleterős fèrfi ès nő.
Tetszett,hogy a könyv első rèszèben diòhèjban felvàzoltàk a főbb esemènyeket,mozzanatokat,majd a màsodik rèszben maga dr.Nyiszlik Miklòs mesèlte el a testközelből àtèlt èlmènyeit,munkàssàgàt.

György_Dragomán IP>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Hatodikos koromban kaptam kölcsön egy osztálytársamtól ezt a könyvet, azzal hogy ez engem biztos érdekelhet. Elolvastam. Azóta tudom, mi a Sonderkommando, tudom, hogy mit tudnak megtenni emberek emberekkel. Nagyon jelentős dolog, hogy A Saul fiában úgy tudtak ebből a könyvből és történetből filmet csinálni, hogy végig ott egyensúlyoztak az elmondhatóság határán. Nagyon örülök a film sikerének, annak, hogy az egész világ meghajol Röhrig Géza emberfeletti teljesítménye előtt, és nagyon remélem, hogy most majd többen elolvassák ezt az elfelejtett könyvet is, amit pár éve újra megjelentetett a Magvető kiadó.

gumicukor>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

A könyvet alapvetően szerintem két részre lehet bontani, és a részeket külön fogom értékelni és csillagozni. Az első rész egy bevezetés Vági Zoltán történész tollából, a második rész tartalmazza Nyiszli emlékeit (eredeti könyv, DEGOB jegyzőkönyv, IG Farben-per).

1. rész:
Maga az ötlet, hogy legyen egy történész által írt bevezetés egy ilyen témájú könyv elején nagyon jó. Ebben az esetben a megvalósítás szánalmas. És akkor finoman fogalmaztam. Valóban nyújt hasznos, a könyv megértéséhez szükséges ismereteket, de olyan stílusban, ami történészhez méltatlan. Szerény véleményem szerint minden, ismétlem MINDEN történésznek kutya kötelessége tárgyilagosnak, objektívnek lenni minden, ismétlem MINDEN témában, amelyben publikál. Lényegtelen, hogy a világ nagyobbik fele mélységesen elítéli a holokausztot, egy történész nem engedheti meg magának, hogy egy bevezető tanulmányban véleményt nyilvánítson erről, főleg nem mindenféle szakmai, szépirodalmi nyelvezetet nélkülözve. Az, hogy az ő személyes véleménye mi, ebben az esetben irreleváns. Szerintem. Pont.
2. rész:
Bár a bevezetőben sokszor és sokféleképpen említették, hogy Nyiszli írása nem egy nagy irodalmi teljesítmény, sokkal inkább a mondanivalóját kell értékelni, el kell hogy mondjam, hogy pozitívan csalódtam. Nem fogalmazott annyira szörnyűségésen. Minden tiszteletem az övé, hogy le tudta írni érthetően, ami vele történt, még ha néhol túlzásokba is esett. Hiányoltam viszont különböző részek hosszabb kifejtését, ami érdekes lett volna, de ezt nem róhatom fel neki. Az is rengeteget jelent, hogy ennyit megtudhattunk egy túlélőtől.
A lábjegyzetek sokat segítettek az olvasottak megértésében, viszont Herr történész Vági idegesítő megnyilvánulásaitól ezek sem voltak mentesek. Külön érdekesség a DEGOB jegyzőkönyv és a per vonatkozó részeinek beemelése a könyvbe, ez mindenképpen értékelendő.

Összességében azért a 4 csillag, mert a bevezető annyira felidegesített, hogy akármennyire is csillagos ötös a többi rész, egyszerűen nem tudja velem feledtetni egy szerintem silány történész bevezető írását.

tamikasipke>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Ajánlom ezt a könyvet minden diktátorjelöltnek, és azoknak, akik azt gondolják, hogy bőrszín, vallás, hovatartozás, lábméret stb. alapján bárki is különbözik vagy feljebbvaló egy másik embertől.
Kifordítva mindenki rózsaszínű…

3 hozzászólás
Ezüst P>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Rendhagyó módon az előszó (avagy a kötetet bevezető tanulmány) méltatásával kezdeném, az ugyanis annyira jól megírt, érdekes, gazdag ismeretanyagot közlő, hogy ha akarnék, akkor sem tudnék szó nélkül elmenni mellette. Terjedelmét, vállalását tekintve már-már amolyan könyv a könyvben, de ez ne riasszon el senkit, problémát legfeljebb az okoz, hogy egyszer vége szakad a szövegnek (még a lábjegyzeteket is, amiket alapvetően utálok, mert kényelmetlennek érzem, hogy folyton ide-oda kell ugrálnia a pillantásomnak, szenvedő sóhajok nélkül, elmélyülten olvastam). Az itt leírtak, hasonlóan a később, már a visszaemlékezésnél közölt lábjegyzetekhez, azzal, hogy kiegészítő információkat nyújtanak, illetve felhívják a figyelmet Nyiszli esetleges pontatlan közléseire, tévedésire, árnyalják a befogadandó képet, és így egy igen komoly elemzésen átesett szöveg kerül az olvasó elé.

Ami Nyiszli visszaemlékezését illeti, ha röviden akarnám összefoglalni az olvasottak hatását, hát azt mondanám: ez sem az a könyv, ami megerősíti vagy visszaadja az emberiségbe vetett hitünket. Kicsit bizonytalanul közelítettem hozzá, ugyanis a bevezető finoman utalt rá, hogy a szöveg irodalmilag nem feltétlenül kiugró teljesítmény. Jelentem, nekem pont jó volt. Pont jó és elég érzékletes ahhoz, hogy szálanként égnek álljon a hajam. Mivel tartok tőle, hogy nem tudnám kellőképp visszaadni, érzékeltetni, miben is áll ennek a könyvnek az ereje, inkább megemlítenék egy történetet, ami úgy igazán, de tényleg igazán beleégett az agyamba, és számomra a legjobban szimbolizálja azt a tragédiát és értelmetlenséget, amiről ez a mű szólni akar: Nyiszli utasításba kapja Mengelétől, hogy vizsgáljon meg egy újonnan táborba érkezett apa-fia párost, akik testi problémáik miatt felkeltették a figyelmét. Persze vizsgálat alatt nem csak egy könnyed háziorvosi kopogtatás értendő, hanem boncolás is, mi több, Mengele a csontvázakra is igényt tart, így tehát a férfiaknak meg kell halniuk. Nyiszli természetesen nem mondhatja el apának és fiának, hogy mi vár rájuk (ettől pedig, gondolhatjuk, hogy érzi magát), csupán elvégzi a még életükben elvégezhető vizsgálatokat, és közben elbeszélget velük. Különösen a srácot, aki egyik lábán járógéppel jár, érzi rokonszenvesnek: értelmes, az eddig átéltek miatt megtört fiú. Nyiszli orvosként még azt is megállapítja, hogy a gyerek lábát korábban műtötték, és a lehetőségekhez képest nagyon szép korrekciót végeztek rajta. Szóval korábban egy (vagy néhány) orvos azon volt, hogy könnyebbé tegye ennek a fiúnak az életét, erre jön egy másik doktor, bizonyos Mengele, aki számára csak holtában képvisel értéket, és kiadja az ukázt: megölni! És megölik. A vizsgálat végén elvezetik, majd lelövik a fiút is, az apját is.

Tenném még hozzá, hogy bár a sok lábjegyzet szinte minden kérdésemre választ adott, egy jegyzet nélkül hagyott érdekességre felfigyeltem: jelen kiadás 285. oldalán Nyiszli leír egy párbeszédet, ami közötte és Oberscharführer Muhsfeldt között zajlott. (Érdemes egyébként megnézni Muhsfeldt rabosításkor készült arcképét, megér egy külön tanulmányt meg egy levél nyugtatót.) Ebben az „Ober”, ahogy Nyiszli többször utal rá, egyik nap (a háború vége felé járunk), már nem túl szomjasan, beesik Nyiszliék szálláshelyére, és miközben a kínálást elfogadva, legurít pár rumos teát, megemlíti, hogy a fia elesett az orosz fronton. Ez azért izgi, mert Muhsfeldt 1913-ban született, tehát még csak a harmincas évei elején járt, amikor a beszélgetés lezajlott. Nyilván tizenévesen is lehet gyereket csinálni, de Muhsfeldt életkorát figyelembe véve egy katonakorú fiú még így sem nagyon jön ki. Szóval vagy Nyiszlit csalta meg némileg az emlékezete, vagy az Ober volt kicsit berumozva. Vagy csak én vagyok túl fantáziátlan.

Nem mellesleg továbbra is le vagyok nyűgözve a Tények és tanúk sorozat új gúnyájától; a Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban borítója is pazarul sikerült.

>!
Magvető, Budapest, 2016
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631434651
Joshua182>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Enyhe szél felénk hozza a füstöt. Égő húsnak, pörkölődő hajnak émelyítő szaga üti meg orromat. Ismerős szag! Égő emberhús akroleint árasztó szaga, akárcsak a dögfaggyúból készült templomi gyertyáké.

Egyik nap elmélyültem a legnagyobb videomegosztón a II. VH-s tartalmakban, és toldozgattam-foldozgattam, ami történelemórán kimaradt, majd Mengele Wiki-adatlapját böngészve egyszer csak Dr. Nyiszli Miklós nevébe botlottam, aki a „beosztottja” volt, és megjelentek emlékiratai auschwitzi időszakáról. Azonnal tudtam, hogy ezt muszáj lesz elolvasni.
Az a nagy helyzet ugyanis, hogy amíg az ember nem érintett személyesen, és csak a számokat hallja a tanórán, addig csak felszínes elképzeléseket tud alkotni a megsemmisítőtáborok borzalmairól. Egy személyes beszámoló, mint amilyen ez is, már valamivel közelebb vihet a megértéshez. Rám személy szerint megrendítő hatással volt.
Mégsem tudok rá öt csillagot adni, és ez nem annak szól, hogy a szerző érezhetően nem írónak készült, vagy hogy a történet itt-ott logikátlan ugrásokkal, vagy fontosnak tűnő dolgok kihagyásával operál (hogy is róhatna fel az ember bármit szegény doktornak, aki ’46-ban, mindössze egy évvel az életre szóló trauma után döntött a kiadás mellett), hanem annak a ténynek, hogy a leírtak annyira gyomorforgatóak és az emberi természetről alkotott fogalmaim ellen valók, hogy nem vitt rá a lélek.
Nem élveztem a könyv olvasását, akármennyire is próbálta az író olvasmányossá tenni a történetét, lassan is haladtam vele, nem egyszerű befogadni és szinte lehetetlen megemészteni a leírtakat, ezek után sosem fogok tudni ugyanúgy tekinteni a (náci) németekre, vagy talán inkább szerencsésebb úgy fogalmazni, hogy ez emberiségre, bár a véleményem ezzel kapcsolatban eddig sem volt túl rózsás.
Ennek ellenére fontos és hasznos könyvnek gondolom, nyugodtan kötelezővé lehetne tenni bizonyos kor felett, mert a híres közhellyel élve: létfontosságú ismerni a múltbéli hibáinkat ahhoz, hogy a jövőben ne ismételjük meg őket. Annál is inkább, mert nagyon kevés ehhez hasonló megemlékezés maradt fenn ilyen formában. A könyv fontosságát leginkább ahhoz a világhírű auschwitzi fotóhoz tudnám hasonlítani, amely az áldozatok körmei által összekarcolt falat örökítette meg a gázkamrában (pedig az a legkisebb, csak rövid ideig használatban lévő kamra volt, a többit, a „nagyokat” megsemmisítették a menekülő nácik), számomra ugyanolyan megrendítő erejű kordokumentum.

6 hozzászólás
KBCsilla P>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Már azt sem értettem, hogy a lelketlen, érzéketlen Mengele hogyan tudott tovább élni azok után, amit tett.
De hogy hogyan tudott tovább élni Nyiszli Miklós, akit kényszerítettek, aki nem önként, és főleg nem örömmel tette a dolgát.
Tisztelem és becsülöm az erejét.

teemaci P>!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Rendesen próbára teszi az idegrendszert ez a memoár. Abban az esetben is ajánlom olvasásra az írást, ha már több könyvön is túl vagyunk a témában. Az általam ismert, többnyire életrajzi könyvekkel szemben, számomra sok új információval szolgált a “criminaldoktor” Mengele őrült tevékenységeiről, a bomlott eszű fajteoretikusok téveszméiről, a német faj szaporítási elméleteiről, az ikerkutatási kísérletekről, akik persze nem természetes halállal haltak meg.
Mindezek mellett tartalmazza a krematóriumok tevékenységének részletes leírását számadatokkal alátámasztva, a táborokban alkalmazott “változatos” halálnemek bemutatását, Mengele járványmegfékezési akcióit…
Lehetetlen felfogni az olvasottakat.

Viktória_Erdei >!
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

Hűha. Ez kemény volt. Eddig is tudtam, hogy szörnyű volt ez a korszak, de így olvasva, még szörnyűbb. A vége „happy end” lett, amit nem gondoltam volna.


Népszerű idézetek

Fermina>!

Kinek az akaratából zúdult szerencsétlen népünkre a borzalmaknak ilyen sorozata?
Ha istenéből, akkor már ő is elbújt szégyenében, mert ennyit még ő sem akarhatott!

169. oldal

Pennmenelien P>!

Mi megtanultuk, hogy minden mulandó és minden csak relatív értékkel bír! Kivétel ez alól csak egy van: A szabadság!

153. oldal

1 hozzászólás
Szelén>!

Birkenau. Európa népeinek e nagy temetője sötétségbe borul. Hosszasan elpihen tekintetem a tábor drótjain és a barakkok élesen kidomborodó körvonalain. Elpusztult milliók sír nélküli sírjától búcsúzom.

197. oldal

Szelén>!

Dolgozni akarok újra. Jó érzés lesz embereken segíteni ismét.
De halottakat nem boncolok többé. Soha többé…

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boncolás
Cheril>!

Dr. Mengele afölötti felháborodása, hogy a téves diagnózis következtében két szerencsétlen nő nem volt megmenthető az életnek, még napokig foglalkoztatott. Ennyi cinizmus, ennyi gonoszsággal párosulva, egy emberben, ki orvos! Több mint orvos, gonosztevő orvos, Kriminaldoktor!

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Josef Mengele
Szelén>!

Később megtudtam, hogy a tiszt SS Hauptsturmführer. Neve: Dr. Mengele; az auschwitzi koncentrációs tábor első orvosa. A rámpán minden szerelvény érkezésénél jelen van. Ő a szelektáló orvos.

9-10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Josef Mengele
madárka>!

Három hónapos Sonderkommandós vagyok. Ha nekem egy SS azt mondja valamire, hogy fekete és én is annak látom, mégsem hiszem el!

Kapcsolódó szócikkek: Sonderkommando
8 hozzászólás
Risus P>!

Mindenkinek van itt múltja, amire fájdalommal és jövője, amire rettegve gondol.

X. Fejezet

Cheril>!

Tudomásul veszem ezt is, már nem is gondolkozom. Félek, hogy beleőrülök.

75. oldal

Szelén>!

A gázhalál, a máglyahalál, a kloroformos injekciók okozta szívhalál, a tarkólövés, a máglyák tűzhalála, a foszforgránátos halál után ez a hetedik halálnem, amit megismerek.
Szegény bajtársainkat az éj folyamán a közeli erdőbe hurcolták, és lángszórókkal végeztek velük.

Kapcsolódó szócikkek: kloroform · lángszóró

Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!
Eszter Szabolcs: Aki Voltam
Helga Weiss: Helga naplója
Art Spiegelman: A teljes Maus
František Bláha: Gyilkosok fehér köpenyben
Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre! / Logoterápia dióhéjban
Vágóné Klein Margit: Virág a viharban
Havas Ágnes: „Elmondom hát mindenkinek”