Székelyek 14 csillagozás

Nyirő József: Székelyek Nyirő József: Székelyek Nyirő József: Székelyek Nyirő József: Székelyek

Nyirő elbeszélő művészetének megvan az a nagy ereje, amely mindjárt magához ragadja az olvasót. Semmi külön feladatot nem ad neki, nem zavarja meg rejtélyeivel. Írásainak nincsenek külön titkai. Belterjesen kibomlik mindaz, amit történetei nyújtanak. Könnyű, varázslatos, kristályos és szivárványos folyású magyar beszéde könnyedén kap föl szárnyaira, s amikor letesz, érezzük, hogy mindent látunk, amit meg akart mutatni nekünk. A nagy elbeszélők ellenállhatatlan erejét hordja ez a nyelv, s kis elbeszélésekben és rajzokban legzavartalanabb a hatása. Székelyek című kötetének néhány olyan elbeszélése van, amelyet nem lehet elfelejteni. De az egész kötet, első novellagyűjteménye, a Jézusfaragó ember óta, Nyirő legművészibb és leggazdagabb hatású könyve. A kötetet kiegészíti három, eddig könyvben meg nem jelent novellája.

Eredeti megjelenés éve: 1936

Lazi, Szeged, 2011
Kairosz, Budapest, 2006
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639137103
Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2005
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9736651185

kolika>!
Nyirő József: Székelyek

Nyírő József novellái nem légből kapottak, folytonosan felsejlenek saját élményei. Emberközelből látja és láttatja a történéseket. Némelyikben a visszafordíthatatlan veszteségeket fogadó embereket látunk, némelyikben a sajátos székely humor, s a furfangosság képezi a novella fő vonalát.
Érdemes olvasni.

Nyirő József: Székelyek

Különleges, egyedi, mégis több elemében hasonló elbeszélések sorát tartalmazza a könyv. Csodás tájak, nagyon jól leírt erdő és havasok, olyan , mintha ott lenne az olvasó, érzi az erdő, a tél, a hideg illatát, a csípős, csontig hatoló telet. A szereplők karakteresek, furfangosak, néhol lágyszívűek. A nyelvezete nagyon tetszett!

Filippino P>!
Nyirő József: Székelyek

Olyan jól esik a lelkemnek Nyirő József munkássága! Néha vágyom arra, hogy elvonuljak, és csendben eggyé váljak a természettel, a székely emberek természetével. Mélyen vannak ezek a hangok, de ha olvasok róluk, akkor egyre hangosabbak lesznek. Mint a csendes favágó hangos munkája, visszhangzik az erdőben.

csiripelek>!
Nyirő József: Székelyek

Az elbeszélések 3/4-ével találkoztam vagy az Uz Bencében, vagy a Jézusfaragóban, így egy kicsit átverésnek éreztem ezt a könyvecskét. De azért jó. :)

Szimirza>!

Akárki akármit mondjon, a per nekünk székelyeknek olyan, mint a jó pálinka.

Szimirza>!

– Most már nem jön senki. Az ördög se találna ide ebben az időben.

Szimirza>!

Fekszenek egymás mellett az ember és a farkas.

Szimirza>!

Mert jegyezd meg, ecsém, hogy a szerelemgyermekek mindig szebbek, keményebbek, jobban sikerülnek.

Szimirza>!

Míg a jegyző reszkető kézzel a penna után nyúlt, hogy intézkedjék, a vad pásztor szálfa-egyenesen, büszkén körülnézett az irodában, hadd lám, van-e valaki, ki azt meri mondani, hogy neki nincs igaza!…

Szimirza>!

A hangja száraz, kemény volt, de mély, fájdalmas szeretet rezgett benne. Csak az érezte, kinek szólott. A leány a mellére szorította a kezét, hogy a szíve meg ne hasadjon és átkozta magában a bűnét, a legényt, ki ide juttatta.

Szimirza>!

– Adjon Isten jóccakát! – csúfondároskodott vissza Dénös az ingovány partjáról. – Azt az ezör lejt használják egészséggel a másvilágon.

Szimirza>!

Az egész család kijön favenni, s külön-külön alkudoznak, hogy lenyomják a fa árát, azután pedig csak kacagnak a markukba.

Szimirza>!

Hogy halott? Hát osztán? Ember az addig, míg el temetik. Csak a lélek hagyta el, ha ugyan elhagyta, mert efféléről sok mindenfélét hall az ember.

Szimirza>!

A kicsapott ablak előtt földig hajladozom, mint egy őrült dervis, ecetet szagolok, a szívet dörzsölöm, kiült szemgolyóim belevilágítanak az éjszakába, egész lényem segélysikoltás, de néma és kemény vagyok, hogy meg ne ijesszem jobban ezt a szerencsétlen Asszonyt, aki itt tehetetlenkedik körülöttem.