Havasok ​könyve 8 csillagozás

Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve Nyirő József: Havasok könyve

"…az ​eleven élettel nyüzsgő, csodálatos titkokkal telített székely havasról mesél szebbnél szebb, izgalmasnál izgalmasabb történeteket ez az új könyv, melynek címe: Havasok könyve. Megszületett a székely dzsungel-könyv. A mi madaraink énekelnek benne fülünknek ismerős dalokat, a mi állataink beszélnek anyánktól tanult, édes nyelven, megértjük a székely ősvadon zúgását, a hulló fenyőtoboz zaját, a bokrok és a fák minden parányi neszét. Sírni lehet a gyönyörűségtől.

(…) A fontos csak az, hogy olyan írásmű született, amilyen az egész világirodalomban kevés van, s a maga nemében páratlan. A leíróművészet európai érvényű iskolapéldája. Sok-sok idő múltán is bizonyára örömet és megifjító, bűvös italt nyújt majd az élet vándorútján megfáradottaknak, és számos nyelven hirdeti a szépség és jóság hervadhatatlan igéit. Talán a Gulliver és a Robinson társa is lesz valamikor, ki tudja. Tündéri havas, erdők, vadonok világa, sohasem halhat meg a te varázslatos romantikád!

Magyar… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1936

>!
Lazi, Szeged, 2012
222 oldal · ISBN: 9789632671864
>!
Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2008
226 oldal · ISBN: 9789736651977
>!
Kairosz, Budapest, 2006
336 oldal · ISBN: 9639642754 · Illusztrálta: Gáborjáni Szabó Kálmán

7 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Farkas_Szonja>!
Nyirő József: Havasok könyve

„Amint Rudyard Kipling megírta a dzsungel életét, én a székely havasok ellesett, titkos és csodálatos életét akarom megírni. Olyan székely dzsungel-könyv lesz, ha elkészül” – nyilatkozta Dsida Jenőnek adott interjújában Nyirő József.
Elégedett lehetett az eredménnyel, mert műve elkészült, és híven árulkodik a havasi táj szépségéről és az emberi tulajdonságokkal felruházott állatvilág sanyarú életéről. A székely néplélek nagyerejű megszólaltatójaként is emlegetett Nyirő ráadásul nem tud érzéketlen lenni aziránt, hogy a havastól, az erdélyi tájtól a székely ember is elválaszthatatlan. Az a székely ember, amely ismeri, tiszteli és féli a természet törvényeit, és amelyiknek különösen nehéz sors jutott, legyen az akár A szénégető legény, Hazug István, Cigány az erdőn, vagy éppen Fadöntő ember(ek). A megrázó történetek sorát folytatja a Gergő legyen a te neved!, a Most már jöhetsz, Jézuska!, vagy éppen A széna, a drága széna, de a sort még lehetne folytatni.
A kötet 1936-ban, az Erdélyi Szépmíves Céh kiadásában két változatban került forgalomba. Az előfizetők számára egy reprezentatív, bibliofil változatban, és egy mindenki számára hozzáférhető, olcsó, papírkötéses kiadványban. Mindkét változat huszonegy novellát tartalmazott. Azóta több kiadást is megért a Havasok könyve, az általam olvasott Kairosz Kiadó-féle változat novellafüzére harmincnégy darabból áll.

>!
Kairosz, Budapest, 2006
336 oldal · ISBN: 9639642754 · Illusztrálta: Gáborjáni Szabó Kálmán
Dengezik>!
Nyirő József: Havasok könyve

Igazán jó kis könyv ez, egészen sok általam már Fekete Istvántól jól ismert csak állatokról szóló novella van benne. Emellett jó pár olyan írás ami meghatja az embert,ami az életre tanít és persze mindegyik gyönyörködtet. Nyírő méltatlanul nincs benne az irodalmi kánonban és aki elolvassa ezt a „székely dzsungel könyvet” az készséggel igazat adhat nekem. Kevesen írnak ennyire szépen és szórakoztatóan a magyar irodalomban, elég néhány sort olvasni és már sodor is magával a cselekmény, te is ott ülsz a Havas lábánál és lélegzet visszafojtva nézed amint a farkas és az ember birokra kel, vagy ahogy a pisztrángok ugrálnak a hegyi tó tiszta vízében. Ilyet is kell olvasni…

Atestan>!
Nyirő József: Havasok könyve

Csillagot nem adok, mert nem olvastam végig. Nem bírtam. Nyírő az egyik legegyenetlenebb szépíró, akit ismerek. Egyszer zseniális, tökéletes társadalom-, lélek- és természetrajzzal, máskor meg kiállhatatlanul modoros, halállal és giccses, s ami még rosszabb: unalmas természetrajzzal. Ez sajnos nekem az utóbbi volt. Nyírő és más erdélyi írók is tudtak már elbűvölni a havasok hangulatával, de ez a könyv az ásításon kívül mást nem váltott ki belőlem. Lehet, egy esélyt még adok neki később.


Népszerű idézetek

Goofry>!

A fehérnépet és a halat a kíváncsisága ejti bajba.

XIX. Halak - 181.o

3 hozzászólás
Goofry>!

Minél sűrűbb a setétség, annál szebb a tűz.

XXV. Szerencsétlenség - 237. o.

1 hozzászólás
Goofry>!

– Te, úgy látszik, erőnek erejével a tenyeremnek akarsz futni!

IV. A nádi ember - 29.o.

Goofry>!

Már vágyom az emberi szóra. Valakinek el kell mondanom, hogy sohasem volt ilyen szép az élet. Nem fér bennem a szó. Úgy vagyok vele, mint a madarak. Beszélni, kacagni, csacsogni kell.

I. A tavasz - 8.o.

1 hozzászólás
Goofry>!

Fények űzik egymást a gyepen és a földi virágok is olyan nagyra nyíltak, mintha tátott szájjal kiáltanának. A vércse nem bírja leszitálni szárnyairól, olyan dús a napfény s a földből feltörő titkos erők megemelik még a nehéz sziklákat is.

I. A tavasz - 5.o.

Goofry>!

… ezért a csend és azért halt meg, mert menthetetlen volt.
Menthetetlen volt, mert ember volt…

I. A tavasz -12.o.

Farkasdal>!

A méhek, ércesen csillogó legyek tánca szüntelen a levegőben, mintha drágakövek fényjátéka volna. Az arany órarugók, a pillangók nyelve édes a méztől, szép, színjátszó szivárványpillangók kék violaszínben, aranyrajban, fecskefarkúak, narancsszínű hajnalpillangók, fehér, vörös csupaszemlepkék himbálóznak, játszanak az árnyékukkal, vagy tétlen pompáznak a virágokon, és a szárnyuk Isten ablaka. A füvek madárkái ők, és a rengeteg virágai.
Illatos lesz a hely, ahol elhúznak.
A legény és a leány elkáprázva nézik a havas csudálatos színeváltozását.

Farkasdal>!

A tudós lelkesedésével gyönyörködik benne. Nem a világtalan szemüregek, a vicsorgó fogak, zegzugos csontok, varratok tetszenek, hanem a rajta élő parányi világ, mely egészen belepte. Smaragdzöld „ősgömbök” milliói borítják. Közöttük lila színű, arany-, barna, fekete, bíborszínű pálcikák, a hasadómoszatok tömege virít. A repedéseken, a szemek gödrén át csodálatosan szép mohafüzérek nyúlnak le a koponya ürességébe, lengő moszatok reszketnek, furcsa virágcsészék, égszínkék pártácskák díszítik a homlok sárga csontját, a fogak egymáshoz érő barázdáján vörös fonalkák nyúlnak le, mintha vér szivárogna belőlük, az arccsontokba pici ametiszttűk fúródtak, a haj helyét ezüst moha burkolja, s ez az egész színes világ úgy fénylik, villog, ragyog, mint valami csodálatos ékszer.

Farkasdal>!

Az egész őszi erdő az enyészet virágoskertje a földön.

Farkasdal>!

Kicsi szellő rezdül, s a spórák felhője indul útnak ezer színben. Pillanatonként szállnak halottat keresni, és belőlük új életet teremteni, mert nincsen halál, csak átváltozás, és mindössze csak párt cserélünk az élet megállíthatatlan táncában.


Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Wass Albert: Elvásik a veres csillag
Tamási Áron: Árnyas szülőföld
Tamási Áron: Bölcső és bagoly
Benedek Elek: Székely Tündérország
Z. Tábori Piroska: Új utak
Ferenczes István: Székely apokalipszis
Wass Albert: Magukrahagyottak
Tamási Áron: Szűzmáriás királyfi
Tamási Áron: Tamási Áron összes novellája I-II.