Háztartásunk ​kémiája 17 csillagozás

Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

A könyv melyet a kezében tart a kedves olvasó, útmutatóul szolgál azoknak, akik szeretnék háztartásuk tisztítását csupán néhány, környezetbarát vegyszerrel megoldani. Megtanulhatjuk belőle, hogy a kémia alapjainak ismerete mennyire fontos a mindennapjainkban. Manapság, amikor sokan próbálnak zöldebben élni, elsődleges hogy otthonunk tisztántartására találjunk olyan módszereket, amelyek nem szennyezik a környezetünket és kímélik a pénztárcánkat is.

Tartalomjegyzék

>!
Axigen, Piliscsaba, 2010
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630800297

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ptagi P>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Most nézem, hogy én ezt még nem is értékeltem…
Pedig szuper könyv!
Nemcsak azért, mert a környezetbarát vegyszerek használatát hangsúlyozza, hanem mert címéhez abszolút hűen eligazít a háztartás kémiai folyamataiban (nem, a szerelemben nem… :P)
Már csak azt nem értem, hogy miért nem ez volt a tankönyv az iskolában… akkor esetleg elhittem volna, hogy nem totálisan fölösleges (számomra) kémiát tanulni.

encus625 P>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Nagyon szerettem a kémiát már általánosban is és később a gimiben is. Érettségin is a kémiát választottam a szabadon választott tárgyak közül. Jó volt most egy kicsit kémiai dolgokról olvasni.
Ez egy olyan ismeretterjesztő könyv, ami hasznos, időnként vicces (!) és mindenki talál benne használható ötleteket.

>!
Axigen, Piliscsaba, 2010
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630800297
Amapola P>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Nem mondom, hogy holnaptól átállok az ecet-mosószóda-citromsav és társai kizárólagos használatára, de néhány javaslatot megfontolok majd.

3 hozzászólás
jevus>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

A szerző, mint szakértő, egyrészt elrettenti az olvasót a vegyszerek használatától (felhívva a figyelmet azok környezetszennyező előállítására és a szervezetünkre gyakorolt káros hatására), másrészt környezet-és egészségkímélő alternatívát ajánl helyettük. Tulajdonképpen mosószódán, eceten és szódabikarbónán kívül sok mindenre nincs is szükségünk a takarításhoz, mosáshoz, mosogatáshoz, és a fertőtlenítéshez.
A könyv utolsó harmadában a szerző külön kigyűjtötte a házi tisztítószerek „receptjeit”, és a különböző típusú foltok tisztítási módjait. Röviden ismerteti a beszerzési helyeket is.
Összességében hasznos könyvecske.

Szávitrí>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Jó, hasznos kis könyv, ami segít tisztázni az interneten terjedő kétes infókat. Nem kémiázik sokat, de a lényeget néhány egyszerű mondatban elmagyarázza és felírja a reakcióegyenleteket. Kicsit sokszor mondja el ugyanazt ezen a 98 oldalon belül is, illetve tele van indokolatlan fotókkal, szóval nagyjából 60 oldalon elfért volna a lényeg.

pikkupilvi P>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Hasznos és praktikus összefoglaló környezetbarát alternatívákkal. Miután az lett a normális, hogy minden koszfoltra külön terméket találni a piacon, kicsit atavisztikusnak tűnik, hogy pár filléres alapanyaggal ugyanazt a hatást lehet elérni. Igényel némi gyakorlást a keverékek előállítása, de nem gondolom, hogy nehéz lesz belejönni. Gépeltem egy kivonatot a konyvből a legfontosabb tudnivalókkal és megosztom a családommal, hátha ők is bezöldítik a háztartásukat.

4 hozzászólás
hangya68 P>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Kémia. Hát nem az én világom. De elég néhány egyszerű, olcsó szer és tiszta a lakás. Szódabikarbóna, ecet és citromsav eddig is „dolgozott” nálam. Kaptam új ötleteket is, remek összefoglaló. Igyekszem nem csak kampányszerűen zöld lenni.

Alcyone>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Nagyon jó, hasznos kis könyv a háztartási kémiáról anélkül, hogy herótom lett volna tőle (valamiért mindig utáltam a suliban a kémiát). Hasznos tippeket, tanácsokat ad a takarításhoz, a háztartásvezetés egyes kémiai folyamataihoz, egyben rávilágít a környezetszennyezés problematikájára és mértékére, de közben segít alternatív, környezetkímélő technikákat, anyagokat is bemutatni, amivel tisztán tartható otthonunk, környezetünk. Mindenkinek legalább egyszer el kellene olvasnia, aki háztartást vezet és nyitott kicsit a miértekre.

takacsot>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Háztartási alapmű. Végül is én is sokat takarítok otthon.

Bloody_Bunny>!
Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

Nagyon hasznos, és érthető. Rendkívül jól megfogalmazott, néhol humoros.


Népszerű idézetek

encus625 P>!

Öntsünk az öblítőtartályba 20%-os ecet és 70%-os alkohol keverékét. Ez utóbbit én szoktam az általam emberi fogyasztásra alkalmatlanná minősített 35-40%-os pálinkával helyettesíteni, amit egy ismerősöm főz, és szerintem rajta kívül senki sem tudja meginni. Tapasztalataim szerint ez a keverék remekül leszedi a mosószermaradványokat és a krisztallitos fehér fátylat az edényekről.
(Gépi mosogatás)

37. oldal

tothmozerszilvia I>!

A kő tisztítása ugyanúgy megy, mint az előszobában tettük, viszont a fabur­kolat (parketta) egyedi elbánást igényel. Ezt nem lehet órákig áztatni. Min­dig csavarjuk ki alaposan a felmosót, és a felmosóvízbe tegyünk 2 evőkanál étolajat és 2 dl 15%-os ecetet. Az étolaj szép fényt ad a padlónak és vissza­zsírozza azt, amit az ecet kiszárított.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ecet · étolaj
tothmozerszilvia I>!

A kövezett padló fugái hamar bekoszolódnak. Nálam gyönyörű nagyméretű kövek vannak lerakva, sokáig fekete koszos kerettel voltak ellátva. Régebben térden állva, fogkefével a kezemben valamilyen erős súrolószerrel vagy zsíroldóval estem neki a fugáknak. Ma már elegánsabban csinálom. Vásároltam nátrium-perkarbonátot (hidrogén-peroxidos-szóda, 2Na 2 C0 3.3H 2 02), ami oxigénes fehérítést végez, (erről az anyagról lesz még szó a mosás fejezetében) Szórófejes flakonba teszek kb. fél liter meleg vízbe 2 teáskanálnyit az említett anyagból, majd végigfújom a ronda fúgákon. Pár percet hagyom hatni, letörlöm, és már moshatok is fel ecetes vízzel. Ez utóbbi azért is jó, mert az ecet semlegesíti a lúgos kémhatású perkarbonát-maradványokat, víz és oxigén keletkezik, ami kipezseg (mint a sütőpor, ha sav cseppen rá, vagy melegítjük a süteményt sütés közben), a maradék nátrium-karbonát pedig nátrium-acetátként végzi a felmosóvödörben. Tehát nem termeltem semmit, ami káros a környezetre.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: padló
encus625 P>!

A közlekedési eszközök kapaszkodóin külön kis világ él. Mindenki, aki megfogja, hozzáad valami érdekeset az itt tenyésző mikrobiológiai kultúrához. Bizonyos kutatások szerint a vécéülőke és a számítógépbillentyűzet mellett a legveszélyesebb terület a buszfogantyú. És itt nemcsak a kórokozókra gondolok, hanem az emberi kéz által bezsírozott felületre oldódott vegyi anyagokról is. Akármivel kentük be a kezünket reggel, pici darabját otthagyjuk a fogantyúkon, és viszünk magunkkal más „értékes” anyagot, bárhová is megyünk.

14. oldal

tothmozerszilvia I>!

Fugák tisztítására a perkarbonátos oldatot használom. Félliteres spricnisüvegbe 2 ek. perkarbonátot teszek, és meleg vízzel oldatot készítek. A fu­gákra fújom és hagyom állni. A palackunk a fejlődő oxigéntől pocakos lesz egy idő után. Mivel a perkarbonát meleg vízben elkezd elbomlani, az oldatot frissen készítsük.

80. oldal

tothmozerszilvia I>!

Sósav helyett használjunk ecetet vagy citromsavat, ugyanis a vízkövet leszedik ezek az anyagok is, csak nem mérgezők.

Kapcsolódó szócikkek: citromsav · ecet · sósav
imma P>!

MOSOGATÁS GÉPBEN

A gépben legyen regeneráló só, ami lehet tengeri étkezési só is.
Mosogatószer: 3 ek. perkarbonát, 10 ek. mosószóda, 3 ek. szódabikarbóna.
Öblítőszer: 0,5 literes flakonba 2,5 dl 20%-os ecetet és 3 evőkanál 70%-os alkoholt öntünk (vagy 0,5 dl pálinkát) és 0,5 literre higítjuk vízzel.
Ugyanannyi ideig elegendő mint egy bolti öblítő. Ha marad fátyol a mosogatás után a poharakon, tegyünk az öblítőbe még ecetet. Minden mosogatógép más, ki kell próbálni a megfelelő arányokat.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ecet · mosogatószer · pálinka · szódabikarbóna
5 hozzászólás
tothmozerszilvia I>!

Nitrit egyébként minden felvágottszerű hús­féleségben előfordul, pirossá teszi a húst, felerősíti az ízt, gyorsítja az érést.

7. oldal

tothmozerszilvia I>!

Igyunk még hozzá egy kis kávét vagy teát, és ha filtereset választottunk, a fehérített filterből jutunk bőséges fehérítőhöz is, ami nélkül „nem indul­hat a nap.”

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Schmidt Egon: Madárvédelem a ház körül
Nagy Réka: Ökobaba
Varga Éva (szerk.): Hétköznapi kalauz
Peter Nieländer: Jön a kukásautó!
Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve
Christine Lavelle – Michael Lavelle: A biokertészet enciklopédiája
Steve Pollock – Peter Wingham: A föld
Monika Ehrenreich: Nézd, hová megy a kukásautó!
Szakály Márta: Állati furcsaságok 1.
Kay Maguire: A chili