23. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

A ​revizor 166 csillagozás

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

„Revizor érkezett!” A vidéki orosz kisvárosban fejvesztett kapkodás kezdődik: mindenáron meg kell nyerni az inkognitóban érkezett revizor tetszését. Küldöttséget menesztenek hozzá, ünnepséget rendeznek tiszteletére, a polgármester még a leányát is feleségül adná hozzá.
Ám ekkor, mint derült égből a villámcsapás, úgy éri őket a hír…
Gogol kitűnő felépítésű, sziporkázóan szellemes vígjátékban állítja pellengérre a cári Oroszország hivatalnoki karát, megvesztegethető bürokráciáját. A világirodalom egyik legmulatságosabb vígjátékát a magyar olvasóközönség színpadról is jól ismeri.

Eredeti megjelenés éve: 1836

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Populart Füzetek Interpopulart · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart

>!
Interpopulart, Budapest, 1995
112 oldal · ISBN: 963613135x · Fordította: Mészöly Dezső, Mészöly Pál
>!
Interpopulart, Budapest, 1994
112 oldal · ISBN: 9636130159 · Fordította: Mészöly Dezső, Mészöly Pál
>!
Kriterion, Bukarest, 1975
134 oldal · Fordította: Mészöly Dezső, Mészöly Pál

5 további kiadás


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Gondoljátok el feleim, milyen remek drámát kanyarított Gogol anélkül, hogy ismerte volna Mészáros Lőrincet! De ne hagyjuk feleim, hogy gonosz liberális sugallatok hatására, azt képzeljük, hogy Gogol világa elevenedik meg hétköznapjainkban. Nevetséges még elképzelni is, hogy nálunk akad olyan hivatalviselő ember, akinek holmi revizortól kellene tartania. Nálunk már nem létezik korrupció. Magyarország jobban teljesít. Mi már létrehoztuk a törvény felett állók kasztját.
Ámen.

LeZsu>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Minden tiszteletem Gogolé. Egyszerre és zseniálisan ragadta meg a helyzet komikumát és tragédiáját. Merész szöveg, ezért szeretjük és ezért játsszák szerintem még ma is a színházak. Gogol nem véletlenül hatott az őt követő orosz irodalomra. A szöveg olvasása közben egy szó jutott eszembe, ami a véleményemet is tükrözi: bravúr.

1 hozzászólás
Beatrice8>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Egyszer vannak elvárásaim egy kötelező felé, az se sül el jól. Ha úgy kezdek neki, hogy na, ez is rossz lesz, akkor lehet jobban tetszett volna, de miután már mondták fakton, hogy olvassuk el, mert ilyen vicces, meg olyan vicces, nem mellesleg meg elmondták az egész történetet, szóval megleptés sem ért… Sajnos így beállt a többi közé. Nem volt rossz, de viccesnek se találtam különösebben.
Voltak jó részek benne, mint amikor egyesével akarják pénzzel megvesztegetni, vagy épp az utolsó jelenet, de az összes többi középszerű. Azért tényleg nem rossz.

rekan>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Az orosz irodalom teljesen magába tud szippantani, szerencsére a falusi könyvszekrényünk tele van orosz klasszikusokkal, úgyhogy egy darabig elleszek.
A revizor igazán aktuális könyv maradt. Nincs már benne persze semmi meglepő, azóta többször feldolgozták, millió darabot, könyvet, filmet inspirált, viszont remek olvasási élmény, könnyed, humoros, gogolos. :)

anesz P>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Szégyen ide, szégyen oda, de még nem olvastam ezt a drámát. (Szüleim mondták is, hogy tényleg szégyenkezhetek is! :-))) De most bepótoltam!
Nagyon tetszett, és furcsa mód abszolút aktuálisnak érzem. Ma is ez megy, a korrupció, az ellenőrzésnél összekapjuk magunkat, jópofizunk, közben teljesen rothad a rendszer, nem működik semmi sem megfelelően, a dolgozók elnyomás alatt élnek és szenvednek, a főnökök szerint ha nincs is minden rendben, de nekik úgy jó, ahogy van stb.
Hiába, az emberi természet nem változik. Mindezt mulatságosan, keserédesen mutatja be a kiváló szerző.

Iustitia>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Ebben a darabban mindig mindenkinek az jár a fejében, hogyan tehetne magáévá még több dolgot. Konkrét értelemben és szimbolikusan is. Bőven társadalomkritika. Nem csak az egyes vagyoni és műveltségi műveletlenségi rétegek kerülnek terítékre, az egyes jellemtípusokat éppúgy szétcincálja.
El sem akartam hinni, hogy ez ugyanúgy Gogol, mint amiket eddig olvastam tőle. A revizor egy igazán jó vígjáték, talán végre egy kicsit átértékelődhet a szerzővel való viszonyom. Egy ponttal nem értettem egyet: bár jóllehet mindenképp tudja a végét már az ember az elején, nem kellett volna szerzői utasítást adni az első felvonás előtt az utolsó mondatról.
Nem tudom, mi volt a cél, volt-e cél egyáltalán, de Hlesztakov minden negatív vonásával együtt az egyik legszerethetőbb karakter, pont azért, mert ő tükröt tartott a többi szereplő orra elé. Kár, hogy a felismeréshez ez nem volt elég.

chhaya>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Azon túl, hogy jó stílusban megírt és szórakoztató komédia, egyben remek társadalomkritika is, ma sem vesztett aktualitásából. Szépen bemutatja a kisvárosi hatalmasságokat, akik a köz rovására, a saját hasznukra élnek vissza hivatalukkal… És hogy milyen pánikba esnek, amikor ellenőrzés van kilátásban! Mindenképp látni szeretném színházban is, eddig nem volt hozzá szerencsém.

pjudi>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Szazszor olvastam mar, es most is kedves a szivemnek.

Nincs meg egy vigjatek, amiben annyi szo esne az evesrol, mint a revizorban. Fantasztikus anyagi vilagot varazsol elenk, ami teli van szagokkal, izekkel. Minden egyes oldalon szuksegunk van az erzekszerveinkre. A tarsadalami kulonbsegek, a hierarchia, a struktura tanyerokon merheto le.

Tüncsimüncsi>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Még középiskolában nekünk kötelező olvasmány volt, de a kötelező olvasmányokat általában nem olvastam el, inkább 100 másikat :D Kivétel – Az ember tragédiája.
Ez a mű is csak úgy akadt a kezeim közé, hogy van egy orosz kihívás :)
Nagyon elnyerte a tetszésem, valószínűleg még a kezembe fog kerülni.
Sok helyen megnevettetett, néhol 1-2 tanulságot is felfedeztem.

Allanon>!
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor

Ez a helyenként vicces történet, számomra arról szólt, hogy hogyan képes becsapni és ámítani saját magát az ember. Valamint arról, hogy egyesek hogyan használják ki ezt. Kifejezetten élvezetes volt.


Népszerű idézetek

encsy_eszter>!

Öt-hat könyvet elolvasott, és ezért – úgy módjával – már szabadgondolkodó.

asjulikeit>!

Kiröhögnek – de ez még semmi! Végül majd akad egy nyavalyás firkász, aki komédiát fabrikál belőle! Fölháborító! Fütyül a rangra, címre! Az emberek meg tapsolnak, hasukat fogják a nevetéstől. – Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!

Ötödik felvonás, nyolcadik jelenet

1 hozzászólás
Enola87 P>!

Bűn és bűn között igen nagy a különbség.

53. oldal

>!

Uraim! Azért kérettem önöket ide, mert egy igen kellemetlen hírt kell közölnöm: revizor jön hozzánk.

1 hozzászólás
encsy_eszter>!

Az ember, kérem, természeti lény: ha meg akar halni, úgyis meghal, ha meg akar gyógyulni, úgyis meggyógyul.

encsy_eszter>!

Puskin a legjobb barátom. Ha találkozunk, mindig megkérdem: „Egykomám, Puskin, hogy vagy?” – „Köszönöm – azt mondja –, vagyogatok, előfordulok!” Ilyen eredeti pofa.

encsy_eszter>!

Különben is furcsa dolog mindjárt bűnt emlegetni, hiszen nincs ember gyarlóság nélkül. Maga az Isten teremtett bennünket így – ez ellen a voltériánusok is hiába ágálnak.

Enola87 P>!

[…] tudom hogy teneked is – mint bárki emberfiának – megvannak a magad apró-cseprő bűnei; elvégre te sem estél a fejed lágyára, hogy elszalaszd, ami öledbe pottyan…

50. oldal

encsy_eszter>!

HLESZTAKOV
Mondják, kérem, hol lehet itt szórakozni? Nincs valami kompánia, ahol például kártyázni lehetne?

POLGÁRMESTER
(félre) Nem fogsz lépre csalni, galambom. (Hangosan) Isten őrizz! Híre-hamva sincs nálunk afféle kompániáknak. Nekem például még soha életemben nem volt kártya a kezemben. Még a figurákat sem ismerem. Rá se tudok nézni! Ha valahol meglátok egy tök királyt vagy filkót, akármit – olyan undor fog el, hogy köpnöm kell. Egyszer történt meg, hogy a gyerekek mulatságára kártyavárat építettem. Hát nem egész éjjel azokkal az átkozott lapokkal álmodtam? Én nem is értem, hogy pocsékolhatja más ember kártyára azt a drága idejét.

encsy_eszter>!

ANNA ANDREJEVNA
De kérem… én… úgyszólván… férjes asszony vagyok.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Oscar Wilde: Bunbury
William Shakespeare: A windsori víg asszonyok
Plautus: A hetvenkedő katona
William Shakespeare: A windsori víg nők
Jókai Mór: Egy ember, aki mindent tud / Egész az északi pólusig! / Egy asszonyi hajszál
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Karel Čapek: Elbeszélések
Jevgenyij Svarc: Drámák
Mark Twain: A lóvátett város
Émile Ajar: Előttem az élet